Gość: marta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 14:57 jak robi sie pyszna cieplutka owsianke porana? Macie jakies swoje sposoby.Codzi mi o taka np.z owocami. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
w.szparag Re: owsianka 15.10.05, 15:19 Ja czasem robię kaszę kukurydzianą. Dodaję do niej w czasie gotowania orzechy, ziarna słonecznika i dyni, rodzynki, suszone morele, śliwki, figi. Do tego podgrzewam sok pomarańczowy i dodaję do niego mąkę ziemniaczaną (wychodzi taki rzadki kisiel) i pokrojoną brzoskwinię i winogrona. Takim kiślowym sosem polewam kaszę na talerzu. Myślę, że do owsianki też można by dodać suszonych owoców, orzechy, czy pestek słonecznika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mareta Re: owsianka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 17:29 dosc frapujacy jest ten gotowany sok pomaranczowy... mnie własnie chodzi o pomysł na cieple,zdrowe,zimowo-jesienne śnadanko. Odpowiedz Link Zgłoś
gosica37 Re: owsianka 15.10.05, 22:45 Podgrzewam mleko sojowe. Gdy jest wystarczajaco cieple dorzucam owoce,ktore nazbieralam w lecie i zamrozilam na zime (pare truskawek,czy ostrezyn).Miksuje wszystko z jednym bananem dla slodkosci.Dorzucam owsianke i inne platki oraz orzechy,pestki dyni,rodzynki. A na sam koniec szczypte cynamonu. Smacznego!:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: owsianka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 23:48 brzmi pysznie. A czy po zmiksowaniu (owoce sa przeciez zimne,bo zamrozone) podgrzewaszjeszcze całosc? Odpowiedz Link Zgłoś
gosica37 Re: owsianka 16.10.05, 09:14 Staram sie zeby mlaeko przed zmiksowaniem bylo wystarczajaco cieple i wtedy juz nic nie podgrzewam pod koniec. pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
pixela Re: owsianka 16.10.05, 09:42 gosica, kiedy dosypiesz płatki, to jeszcze gotujesz? Ja lubię takie "prawdziwe" płatki (nie błyskawiczne) i one są dosyć twarde. Nie namoczone, albo nie ugotowane chyba by mi nie smakowały. Ale przepis mnie bardzo zainteresował, co dzień jem mleko sojowe, więc pisz, jak robisz z tymi płatkami:))) Odpowiedz Link Zgłoś
gosica37 Re: owsianka 16.10.05, 10:46 Nie gotuje z platkami jak dodaje owoce. Mozna po prostu przykryc na chwile talerzykiem i poczekac jak rozmiekna:)Ale jezeli dodaje tylko banana platki zwyczajnie gotuje na mleku sojowym,a potem dodaje pokrojonego banana do miseczki. Miodzio!:) ps.Wlasnie jestem po takim sniadanku:D Odpowiedz Link Zgłoś
pocztufka Re: owsianka 16.10.05, 11:07 sensowne jest zalanie porcji płatków owsianych + suszone owoce + ziarna wodą lub mlekiem i zostawienie na noc w lodówce; rano tylko podgrzewasz mleko i masz gotowe danie albo jesli masz rano czas i chce ci się mieszać łyżką w rondelku: zalewam mlekiem porcję płatków + owoce + ziarenka, gotuję do miękkości Jeśli wolisz świeże owoce, np. banan, jabłko itd. to do ciepłej, gotowej już porcji wkrawam owoce. Ja czasami dodaje odrobine brązowego cukru. Swoją droga nie wyobrażam sobie owsianki "na słono"... Odpowiedz Link Zgłoś
makoz14 Re: owsianka 16.10.05, 11:24 Ja lubię rozciapaną owsiankę. Wieczorem zalewam płatki w garnku wrzącym mlekiem i przykrywam pokrywką. Rano tylko podgrzewam. Mniam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: owsianka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 15:15 Ale fajnie sie zrobiło. Mhm.... ide załozyc watek o mleku,bo mnie intryguje to,ze tyle osob wspomina o sojowym Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: owsianka 16.10.05, 15:24 Owsianka/oatmeal - do wyboru: www.recipesource.com/cgi-bin/search?search_string=oatmeal&any=off Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: owsianka 16.10.05, 15:29 Bardziej śniadaniowo: www.mrbreakfast.com/subcategory.asp?categoryid=4&subcategoryid=7 www.goldenspurtle.com/porridge.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karla Re: owsianka IP: *.chello.pl 16.10.05, 22:53 Ja do gotującego mleka wrzucam płatki, rodzynki, lub pokrojone suszone śliwki i morele, zmniejszam gaz do minimum i tak jeszcze gotuję, gotuję, gotuję, mieszam czasem do momentu gdy się zrobi wystarczjąco gęsta papka Odpowiedz Link Zgłoś
pixela Re: owsianka 17.10.05, 08:37 Kurcze, ale narobiłyście:)) Nie wiem, jaką wersję zaserwować sobie jutro rano, chyba będę próbowała po kolei:))) Wielkie dzięki!!! Odpowiedz Link Zgłoś