Dodaj do ulubionych

masełko czosnkowe

12.11.02, 12:16
Czy ktoś z Was zna fajny przepis na masło czosnkowo-ziołowe? i z czym to
najlepiej zjadać?
Obserwuj wątek
    • Gość: sabba Re: masełko czosnkowe IP: *.dip.t-dialin.net 12.11.02, 12:19
      constance napisała:

> Czy ktoś z Was zna fajny przepis na masło czosnkowo-ziołowe? i z czym to
      > najlepiej zjadać?

Ja robie je na oko. KOstka masla, czosnku zmielonego ile lubisz, sol, troche
      pieprzu i suszone ziola jakie masz pod reka. A jak swieze to jeszcze lepiej. Je
      sie to na goracych bagietkach do muszelek, albo jako zagryche, albo do steka,
      do jakiegos kawalka miecha. Lub tez z gotowanymi jarzynami
      • constance Re: masełko czosnkowe 12.11.02, 12:32
        dzięki!
        • Gość: maja Re: masełko czosnkowe IP: *.80-202-238.nextgentel.com 12.11.02, 12:52
          A moja ciocia do ktorej co roku jezdze na wakacja robi to tak:
          wklada do naczynia maslo, wciska sporo czosnku ( zalezy od twego smaku) i
          dodaje drobno posiekana pietruszke, ewent. trochu soli i dokladnie wszystko
          rozgniata widelcem. Pychaaa, cala dzieciarnia zawsze sie objada zwyklym
          chlebem posmarowanym tym maslem, rowniez pyszne z tostami i zapiekankami.
          mniam
    • Gość: Gal Re: masełko czosnkowe IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 12.11.02, 16:34
      -Dwie kostki masła (masła extra, a nie żadnych mixów z olejem)
      -pęczek świeżej bazylii
      -pęczek świeżej pietruszki
      -czosnek (ja używam całej główki, ale wtedy jest b. mocno czosnkowe, więc może
      być mniej)
      -łyżeczka czubata gruboziarnistej soli kamiennej

Czosnek obrać przecisnąć przez praskę, wrzucić do moździerza (najlepszy duży,
      porcelanowy moździerz aptekarski), wsypać sól i utrzeć na gładką emulsję
      (gruboziarnista sól znacznie to ułatwia). Z bazylii i pietruszki oberwać
      listki i wrzucić do malaksera. Zmiksować. Dodać utarty czosnek i masło
      (powinno być dość miękkie). Dobrze zmiksować. W papierze pergaminowym zrolować
      w wałki srednicy 3-5cm. Włożyć do lodówki lub zamrażalnika (szybciej), po
      schłodzeniu (nie zamrożeniu) pociąć na plastry 1cm (bez papieru oczywiście).

Tak zrobione masło jest bardzo puszyste i "lekkie". Jeżeli zostawi się w
      zamrażalniku zrolowane, można przechowywać dłuższy czas.

Używać można przede wszystkim do wszelkiego rodzaju kanapek (wędliny, sery)
      tostów, zapiekanek (z ziemniaków) itp, a także do najprostszego spaghetti - z
      masłem czosnkowym i parmezanem - polecam.

Pzdr.
      Gal
      • Gość: Grey Re: masełko czosnkowe IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 13.11.02, 11:17
        Gość portalu: Gal napisał(a):

> -Dwie kostki masła (masła extra, a nie żadnych mixów z olejem)
        > -pęczek świeżej bazylii
        > -pęczek świeżej pietruszki
        > -czosnek (ja używam całej główki, ale wtedy jest b. mocno czosnkowe, więc
        może
        > być mniej)
        > -łyżeczka czubata gruboziarnistej soli kamiennej
        >
        > Czosnek obrać przecisnąć przez praskę, wrzucić do moździerza (najlepszy duży,
        > porcelanowy moździerz aptekarski), wsypać sól i utrzeć na gładką emulsję
        > (gruboziarnista sól znacznie to ułatwia). Z bazylii i pietruszki oberwać
        > listki i wrzucić do malaksera. Zmiksować. Dodać utarty czosnek i masło
        > (powinno być dość miękkie). Dobrze zmiksować. W papierze pergaminowym
        zrolować
        > w wałki srednicy 3-5cm. Włożyć do lodówki lub zamrażalnika (szybciej), po
        > schłodzeniu (nie zamrożeniu) pociąć na plastry 1cm (bez papieru oczywiście).
        >
        > Tak zrobione masło jest bardzo puszyste i "lekkie". Jeżeli zostawi się w
        > zamrażalniku zrolowane, można przechowywać dłuższy czas.
        >
        > Używać można przede wszystkim do wszelkiego rodzaju kanapek (wędliny, sery)
        > tostów, zapiekanek (z ziemniaków) itp, a także do najprostszego spaghetti - z
        > masłem czosnkowym i parmezanem - polecam.
        >
        > Pzdr.
        > Gal

Maslo czosnkowe wykonuje jak wyzej, tyle, ze dodaje jeszcze sok w wycisnietej
        polowki cytryny
        • Gość: maciek Re: masełko czosnkowe IP: *.dip.t-dialin.net 15.11.02, 02:51
          Zgadzam sie z cytryna a do tego pare kropel sosu worcerstershire pare kropel
          mocnego czerwonego wina i wszystko dobrze ubic mikserem na pulchna mase.
    • Gość: smakosz Re: masełko czosnkowe IP: *.sieradz.info / 192.168.52.* 26.11.02, 13:20
      Najprostsza metoda:
      dużą główkę czosnku upiec na grilu (staje się miękki jak masło)
      przypieczony na grilu chlebek posmarować i osolić do smaku

moje dzieci (3,5 lat) po prostu za tym przepadają (potrafią zjeść cały bochenek
      niekoniecznie świeżego chleba z tym specjałem, nie nadążam piec)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka