Gość: elka IP: *.com.pl 23.08.06, 21:22 czy ktos zna przepis na burka chorwackiego np. z serem. własnie wróciłam z Chorwacji i objadałam sie tym smakołykiem. Czy to jest typowe ciasto francuskie?? chyba nie.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: burek 23.08.06, 22:12 Źródło: hrvatska.fora.pl/about70.html Burek Składniki 1/2 kg ciasta francuskiego 15 dag twarogu 2 łyżeczki masła 2-3 żółtka Do wyboru: farsz mięsny lub szpinakowy. Sposób przygotowania Ciasto rozmrozić, podzielić na 3 części, rozwałkować każdą (można rozciągnąć palcami) do kształtu foremki (prostokątna lub okrągła). Układać w foremce: ciasto, farsz (mięsny lub szpinakowy), ciasto. Wierzch ciasta położyć masę z twarogu wymieszanego z żółtkami i masłem. Podziurawić wykałaczką. Piec ok. 1 godz. w temp. 200C. Pokroić, podawać na gorąco (można odgrzewać w mikrofalówce). Farsz mięsny 25 dag mięsa mielonego wieprzowego, 4 łyżki oleju, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 pęczek pietruszki, 4 łyżki rosołu wołowego (może być z kostki), 5 dag sera żółtego, 5 dag bułki tartej, oregano, bazylia, gałka muszk., sól, pieprz, 1 łyżka mąki, 1 jajko Cebulę, czosnek i pietruszkę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać mięso i podsmażyć razem. Mieszając dodawać mąkę, po czym całość rozcieńczyć rosołem. Przyprawić do smaku ziołami i dusić ok. 15 min. Odstawić do ostudzenia. Wymieszać farsz z bułką tartą, żółtym serem i roztrzepanym jajkiem. Farsz szpinakowy 1 paczka mrożonego szpinaku, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, łyżka świeżej posiekanej bazylii lub łyżeczka suszonej, 1 łyżka mąki, 1 łyżka płynnej przyprawy do zup, kilka łyżek mleka, 3 jaja, 1 łyżka oliwy, biały mielony pieprz, sól Szpinak podlać dwiema łyżkami mleka i udusić. Pokroić drobno cebulę i czosnek, zeszklić na łyżce oliwy, oprószyć mąką, podsmażyć, włożyć szpinak i bazylię, wlać pozostałe mleko, dodać przyprawę do zup. Mieszając, gotować na małym ogniu aż zgęstnieje. Wlać do masy roztrzepane jaja, posolić, popieprzyć i smażyć, aż jajka się zetną. Odpowiedz Link Zgłoś
kkaren Re: burek 23.08.06, 23:03 zrób i wstaw do galerii, bo zapowiada się smakowicie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: burek IP: *.adsl.net.t-com.hr 24.08.06, 15:49 Ciasto na burek, to nie ciasto francuskie, a zwykle ciasto (maka, jajko i woda) podobne do naszego ciasta pierogowego, ktore walkuje sie na bardzo duzy i cieniutenki placek (taki prawie przezroczysty, a po wylozeniu na niego sera i nie masla lecz oleju zawija sie tak, ze przy jedzeniu sprwia wrazenie ciasta francuskiego, ale raczej wygladem niz smakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: burek IP: *.adsl.net.t-com.hr 24.08.06, 15:58 www2.serbiancafe.com/kuvar/9/1434/print.html Odpowiedz Link Zgłoś