oli77 15.08.07, 22:03 Może ktoś miałby ochotę ułożyć menu na chrzciny? Chrzest w godzinach przedpołudniowych. Takie żebym zdołała sama zrobić nie padając z nóg. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ania_m66 Re: Na chrzciny... 15.08.07, 22:16 uloz sobie sama :) w koncu TY wiesz ile osob bedzie, co jadaja, czego nie, jakie skladniki dostaniesz i co potrafisz zrobic aby sie nie narobic. polecam przyjecie typu brunch i galerie potraw - przepisow znajdziesz tam co niemiara, np w tym watku fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,66399674,66399674.html brunch to jak wiemy polaczenie sniadania z lunchem i mozesz podac rzeczy na zimno plus jakas zupe i pikantna tarte, salatki itp. potem moze jeden tort i jakies ciasto. wszystko przygotujesz sobie wczesniej i ew podgrzejesz lub podgotujesz do konca przed przyjsciem gosci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reniferek Re: Na chrzciny... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.07, 23:21 Ja też mam prosbę . Mam chrzciny o 18 . Potrzebuje przepis na danie gorące i jakies sałatki . Pomóżcie . Odpowiedz Link Zgłoś
dorota20w Re: Na chrzciny... 17.08.07, 10:34 na obiad np zupa cukiniowa plus na drugie ryż z miesami np schab faszerowany szpinakiem, schab w winie, szaszłyki albo wszystko razem do wyboru sałatki: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24121&w=16813913&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
oli77 Re: Na chrzciny... 18.08.07, 22:53 A ze słodkości? Tort powinien być, czy mogą być np. lody czy też lekkie ciasto? Panują jakieś zasady? Odpowiedz Link Zgłoś
dorota20w Re: Na chrzciny... 18.08.07, 23:33 ja polecam tort plus lody n z owocmi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malange Re: Na chrzciny... IP: *.domainunused.net 18.08.07, 23:40 Ja bym proponowała tradycyjne potrawy. Zapewne na chrzcinach będą starsze osoby, a one jakoś źle podchodzą do wyszukanych i "nowoczesnych" potraw. Myślę, że nawet cukinia będzie dla nich nie do przejścia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula Re: Na chrzciny... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.07, 09:41 Zrobiłabym przystawki i jedno danie ciepłe.Plus deser oczywiście. Np. ryba po grecku, śledź, sałatka jarzynowa, jajko faszerowane, 3 rodzaje wędlin.Na ciepło kurczak pieczony w prodiżu, ziemniaczki, sałata. Deser lody, ciasto, owoce. Nie bądź za ambitna, bo w przypadku chrzcin to nie ma sensu. Chrzciny to nie jest przyjecie całodzienne, goście nie powinni się przesadnie rozsiadać, bo wiadomo, że młodzi rodzice mają moc zajęć koło maleństwa i są przemęczeni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reniferek Re: Na chrzciny... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.07, 20:59 Napisz , prosze przepis na jaja faszerowane . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula Re: Na chrzciny... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.07, 21:32 Jaja (10) gotujesz na twardo i w skorupkach przecinasz wzdłuż na pół. Wyjmujesz jaja z połówek i przepuszczasz przez maszynkę elektryczną. Dodajesz łyżkę masmiksu, cały pęczek kopru siekanego, pieprz, sól (ew. trochę musztardy rosyjskiej jeśli wolisz aby były troszkę ostrzejsze). Nakładasz farsz do połówek skorupek, następnie każdą połowkę pacasz w bułkę tartą i zapiekasz na patelni na maśle starając się nie przypalić, jaja powinny być zapieczone na chrupiąco i złoto. Jakbyś robiła rybę po grecku, wykorzystaj do zrobienia sosu greckiego mrożoną siekaną włoszczyznę (w supermarketach kosztuje ok. 2 zł.), wówczas potrawę robi się błyskawicznie, a jest bardzo pożywna. Odpowiedz Link Zgłoś