lewababa 13.11.08, 17:03 witam kupiłam sobie po raz pierwszy rukolę .... m.in. w ramach rozpoczetego odchudzania;) podrzućcie pomysl jak moża toto zjeść smacznie acz lightowo ;p Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bene_gesserit Re: rukola-jak lightowo? 13.11.08, 17:10 Mieszaj z salata - salata bedzie dzieki temu miala smak. Salata z rukola jest idealna baza wszelkich odchudzajacych salat. Siekana dodaje do omleta - jesli usmazysz na teflonie i nadziejesz go warzywami, tez bedzie lekko. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra.jan Re: rukola-jak lightowo? 13.11.08, 17:50 Pomieszaj z salata, dodaj pomidorki koktajlowe, ogorka zielonego, czerwona cebulke i zrob sos z oliwy z oliwek i dobrego octu balsamicznego, sol, pieprz, koperek (lub inne przyprawy) i gotowe. Mozesz dodac fete i oliwki, ale to juz nie za bardzo niskokalorycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: rukola-jak lightowo? 13.11.08, 23:42 No, jesli chodzi o pomysly na konkretne surowki, to rukola swietnie sie komponuje szczegolnie tam, gdzie sa owoce - czyli np gruszki (surowe, pieczone albo podsmazane) z orzechami (ser plesniowy ma, niestety, kalorii jak naplute) albo z pomaranczami i pieczona papryka. Itd itd A rukola jest jeszcze swietna jako wyrazisty wypelniacz kanapek - takze tym z roznych dietetycznych/chrupkich chlebow. Albo (zmiksowana z jogurtem i czosnkiem) jako sos do pieczonej ryby (albo ryby z pary). Odpowiedz Link Zgłoś
pengua Re: rukola-jak lightowo? 14.11.08, 00:11 - rukola zamiast bazylii w caprese; moim zdaniem taka kompozycja smakowa jest znacznie lepsza od tradycyjnej z bazylia, bardziej mdlej ;-) - rukola cudowna w polaczeniu z dojrzalymi slodkimi pomidorami posypana parmezanem - w salatce: rukola, salata lodowa, kozi ser (typu bialy podbny w wygladzie do fety lecz znacznie lagodniejszy w smaku), suszone pomidory w zalewie, swieze pomidory, prazone orzeszki pini. + oliwa&balsamico, pyyyycha. - w pesto, tez zamiast bazylii, no ale to juz zdecydowanie mniej lightowo ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: rukola-jak lightowo? 14.11.08, 00:22 Ta, kozi ser i mozzarella tez zdecydowanie nie sa lightowe :( Odpowiedz Link Zgłoś
pengua Re: rukola-jak lightowo? 15.11.08, 15:03 Tak. Masz racje cos mi sie pomylilo. Zapewne dlatego, ze od 2 miechow jestem na diecie pod scisla opieka dietetyka. Jem tylko to co mam "w rozpisce" i jestem bardzo zadowolona bo chudne na tym ok 1 kg tygodniowo. Wszystko bowiem zalezy od ilosci tego co zjadamy. Wlasnie w jadlospisie na kolacje mam mniedzy innymi kulke mozarelli z pomidorem i rukola oraz salatki z rukola, szuszonymi pomidorami, kozim serem i tez zupelnie nie "lightowymi" orzeszkami pini. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: rukola-jak lightowo? 19.11.08, 17:21 Jedzenie bialka wieczorem ma sens - jasne. Ale pytajaca, zdaje sie, nie jest pod kontrola lekarza i nikt jej diety nie ustawia. Produkty z duza dosc iloscia tluszczu i grubo powyzej 200kcal/100g 'lightowe' nie sa. A szkoda :) Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: rukola-jak lightowo? 14.11.08, 00:17 nie wiem co znaczy lightowo - nie mam pojecia w jakim jezyku aczkolwiek w dalszej czesci cos o zrzucaniu kg piszesz, wiec polecam jedzenie tej zieleniny jako skladnika zielonej salaty to jedna z moich ulubionych jarzynek salatkowych z dodatkiem orzechow, suszonych zurawin i odrobina oliwy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bo Re: rukola-jak lightowo? IP: *.127.47.35.dyn.user.ono.com 19.11.08, 16:50 bardzo dobrze smakuje tez w kombinacji z kawalkami slodkiego melona,drobnymi kawalkami szynki lub bekonu wedzonego i to wszystko z odrobinka soli i pokropione octem balsamicznym i oliwa z oliwek. Odpowiedz Link Zgłoś
mika281 Re: rukola-jak lightowo? 20.11.08, 15:53 makaron z sosem mascarpone i rukolą Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: rukola-jak lightowo? 20.11.08, 18:25 porwana na mniejsze kawałki z przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi, polana oliwą, trochę ziół Odpowiedz Link Zgłoś