Dodaj do ulubionych

co odpowiadać

27.11.10, 11:32
Moja prawie 5 latka ostatnio nagle zaczyna płakać i zaczyna się dyskusja przeplatana łykaniem łez na temat " a gdzie mój Jerry(maskotka) i mój domek i wszystko co kocham będzie gdy pójdę do nieba"? Próbowałam Jej tłumaczyć że;
- jeszcze całe życie przed Tobą(po przedszkolu szkoła i będziesz mamą i potem babcią itp)
- wszystko co kochasz będzie razem z Tobą itp.
- nie myśl o tym ...
Ale Ona nie czuje się uspokojona, płacze aż nie zmienię żartem jakimś tematu,a ja czuję że gadam bzdury i sama nie wiem co mówić.
Nie wiem skąd nagle temat śmierci ale wiem,że i taki temat w końcu przychodzi.
Jak się zachować
Obserwuj wątek
    • verdana Re: co odpowiadać 27.11.10, 12:47
      Odpowiadać - Jerry pewnie pójdzie z Tobą do nieba. I nic nie tłumaczyc, przytulić. Dzieci boją się śmierci, dorosli boją się śmierci, to jest wpisane w normalny rozwój i normalne życie. Trudno, nawet dziecko nie zawsze musi być szczęśliwe.
    • justyna_dabrowska Re: co odpowiadać 29.11.10, 12:11
      Odpowiadac spokojnie i nie rozwlekać tematu. Przytulić. Uspokoić.

Ciekawe czy temat nie pojawił sie w związku z jakąs lekcją religii?

Bywa, że tam dzieci są straszone. Niestety. RAdziłabym sprawdzić.

Pozdrawiam
      jd
    • Gość: monika Re: co odpowiadać IP: *.ip.jarsat.pl 01.12.10, 13:07
      my walkowalismy ten temat etapami, mlody zaczal jakos kolo 4 roku zycia. rozmawialismy, odpowiadalam na pytania, on sobie to ukladal, temat sie konczyl. po kilku miesiacach wracal, bo pojawialy sie nowe pytania (np. dlaczego dzieci umieraja). wtedy znow kilka rozmow i znow na jakis czas spokoj. ogolnie mlody plakal, mi tez lzy lecialy, choc staralam sie na maxa. rozmowy byly ciezkie, ale teraz ma prawie 7 lat i widze, ze temat jest zamkniety. od roku cisza. w ogole rozmawialismy o przyczynach, o tym, co sie czuje po utracie kogos bliskiego, o tym, jak sobie wyobrazamy niebo. i o tym, ze ja nie wiem nic na ten temat tak naprawde. czyli ogolnie szczerze i tyle.
      • kajda28 Re: co odpowiadać 01.12.10, 13:22
        Moja córa też się od czasu do czasu rozkleja, każe mi obiecywać że razem umrzemy, będziemy razem leżeć w grobie , no i że pójdę z nią do nieba- tu dla świętego spokoju ją okłamuje :). Chce abym jej opowiadała jak fajnie jest w Niebie itp. Dla mnie to temat jak każdy inny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka