08.02.13, 13:27
Witam:)Jestem Mama dwójki dzieci Syn ma roczek w niedziele beda goscie.Syn znajomych od zeszłego czwartku ma ospe u nas tylko Syn jej nie przechodził czy zaprosic ich z Synem chorym liczac ze mój Syn złapie i przedzie ospe w dziecinstwie czy lepiej nie ryzykowac?Dziekuje Pani serdecznie za odpowiedz
Obserwuj wątek
    • gacek-junior Re: Ospa 08.02.13, 20:38
      chyba żaden lekarz nie zaproponuje Ci celowego zarażenia dziecka ospą. Poczytaj sobie o ospa-party i o opiniach lekarzy na ten temat.
    • aleksandra1977 Re: Ospa 08.02.13, 20:46
      okres wylegania ospy wynosi 14 dni. Ospa zaraza sie do momentu, gdy pojawiaja sie krostki (najczesciej trwa to 3-5 dni) wiec Twoj syn musialby miec wczesniej kontakt z tym zarazonym synem znajomych. I wowczas, po 14 dniach, moglabys sie spodziewac choroby u Twojego dziecka.
      • circa.about Re: Ospa 08.02.13, 21:13
        Ospą zaraża się do momentu odpadnięcia ostatnich strupków - nie wprowadzaj w błąd.
        • aleksandra1977 Re: Ospa 08.02.13, 21:58
          circa.about napisała:

> Ospą zaraża się do momentu odpadnięcia ostatnich strupków - nie wprowadzaj w bł
          > ąd.

Jesli to, co napisalam uwazasz za wprowadzanie w blad, to wszyscy pediatrzy, a mam ich 6 w swoim najblizszym otoczeniu, wprowadzaja w blad.
        • aleksandra1977 Re: Ospa 08.02.13, 22:04
          tu masz odpowiedz lekarza, odnosnie zarazania ospa:
          wyborcza.pl/leczyc/1,114653,11372949,Do_kiedy_dziecko_zaraza_ospa_.html
          z ktorej wynika, ze najwieksza zarazliwosc wystepuje w pierwszym dniu "wysypu" i trwa do momentu, gdy pecherzyki nie zamienia sie w strupki i nie ma tu mowy o tym, ze te strupki musza odpasc, zeby dziecko nie zarazalo.
    • wiki11110 Re: Ospa 08.02.13, 23:00
      Dla mnie celowe narażanie dziecka na chorobę to w pewnym sensie 'pastwienie się' nad nim. W życiu mi by do głowy nie przyszło narazić cudze dziecko jeśli moje by na coś chorowały a co dopiero zafundować swojemu cierpienie, w imię czego pytam? A może mały wogóle nie będzie przechodził ospy? Nie pomyślałaś o tym? Mój mąż ma dwóch braci i pomimo iż on i młodszy na ospę chorowali to najmłodszy (teraz 28 lat) tej ospy nie złapał. Można nie chorować, można. U mnie w domu świnka położyła mnie i dwie siostry a najmłodsza (wtedy miała 4 latka) nie chorowała. Wiec jak można pomyśleć przynieść specjalnie coś z zewnątrz. Oby Twoja koleżanka miała więcej dystansu i odmówiła Ci odwiedzin z chorym dzieckiem. Sory za dość konkretną wypowiedź ale zdenerwowałam sie.
      • aleksandra1977 Re: Ospa 08.02.13, 23:50
        wiki11110 napisała:

> Dla mnie celowe narażanie dziecka na chorobę to w pewnym sensie 'pastwienie się
        > ' nad nim. W życiu mi by do głowy nie przyszło narazić cudze dziecko jeśli moje
        > by na coś chorowały a co dopiero zafundować swojemu cierpienie, w imię czego p
        > ytam?

zgadzam sie z Toba w 100%.

A może mały wogóle nie będzie przechodził ospy? Nie pomyślałaś o tym? Mój
        > mąż ma dwóch braci i pomimo iż on i młodszy na ospę chorowali to najmłodszy (t
        > eraz 28 lat) tej ospy nie złapał. Można nie chorować, można.

U nas w grudniu ub.r. ospe z przedszkola przywlokla corka - wysypalo ja, po 10 dniach dolaczyl 3 letni brat. Maz chorowal jako male dziecko, ale ja nie i tez obawialam sie, co bedzie, gdy mnie dopadnie (w przedszkolu corki 2 wychowawczynie wyladowaly w szpitalu z ospa i ponad 40 stopniowa goraczka) i... mnie nie dopadlo.
    • hatsu33 Re: Ospa 08.02.13, 23:31
      Roczne dziecko chcesz narażać?! Naprawde, co to za pomysł. "Pociesz" się, ze jeszcze wiele okazji na tą atrakcę będzie
    • ewa.misko-wasowska Re: Ospa 09.02.13, 11:55
      Witam,
      jeżeli ospa jest u kolegi od zeszłego czwartku to pewnie w tą niedzielę już nie będzie zarażał. Drugą rzeczą jest świadome narażenie dziecka na zachorowanie - to ryzyko trudne do przewidzenia. W szpitalu zetknęłam się z wieloma powikłaniami ospy i z samym jej ciężkim przebiegiem, więc zdecydowanie NIE POLECAM!
      Pozdrawiam serdecznie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka