mokradlo5 02.06.08, 23:15 szkoda kobiety,tak jakby dotknal Ja pelzacy antysemityzm Zydow Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cep_0 Piętno 03.06.08, 07:52 Jako stary człowiek wiem co nieco. Żydzi po wojnie dostawali sie do wszelkich władz i rozliczali się z sobą tak za przedwojnie, wojnę i powojnie. Sprawiedliwie czy nie ale mocno. Czytając ten artykuł dochodzę do wniosku że : 1) Nie byli święci czyli pilnowali się na wzajem, 2) kwitnęła w śród nich korupcja wszelkiego typu i to nie tylko finansowa, 3)nienawidzili się na wzajem, 4) nie wszyscy byli sprawiedliwymi wśród narodów świata. Tylko dlaczego teraz udają świętoszków ?. Odpowiedz Link Zgłoś
salydus Re: Piętno 03.06.08, 12:30 Kto może wykorzystać dla swoich celów - wykorzysta Oni korzystają z broni - antysemityzmu Mówienie złe o NICH jest antysemityzmem. Żyd mówiący Prawdę o Żydach jest albo wariatem albo samonienawidzącym się Żydem. Antysemityzmem jest również postawa Amerykanów gdyż nie Hillary należy się nominacja tylko antysemityzm czyni że nie głosują na nią. Śmierć antysemitom Śmierć samonienawidzącym się Żydom. Śmierć wszystkim nie-Żydom! Tylko Żydzi powinni żyć na świecie jako panowie świata inni powinni być ich niewolnikami jak Mojżesz zapowiedział Żydzi narodem wybranym reszta to psy niewarte ich niewolnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
joyz Re: Piętno 05.06.08, 11:06 Czy spędził Pan chociaż jeden dzień wśród Żydów? Próbował spojrzeć na nich obiektywnie, bez oszołomstwa i bez nacjonalistycznie-katolicko-polaczkowatej (do wyboru) manii prześladowczej? Ja jestem Polką i chrześcijanką, z Żydami stykam się codziennie i nie zauważyłam, aby różnili się od innych nacji - bywają tak samo mądrzy i głupi, szlachetni i podli. Nie zauważyłam też, aby mieli jakiegoś fioła z powodu bycia "narodem wybranym". Historia Wiery Gran jest dla mnie tak samo poruszająca i tragiczna, jak historia wielu innych artystów, naukowców i po prostu ludzi, oszukanych i zdradzonych przez sąsiadów, rodzinę, własny naród. Co do tego ma fakt, że była Żydówką? Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy.hrabia FAKTY 10.06.08, 12:16 A jaka zaleznosc jest miedzy tym, czy ktos mieszkal w Eretz (lub, w jakikolwiek inny sposob poznal "prawdziwie" Zydow), a tym, ze Gran byla skrzywdzona NIESTETY przez Zydow? Nie przez "polaczkow", nie przez "nacjonalistow katolickich" - czy innych grup tego typu. Rozumie Pani? Swoja droga, sam fakt, ze pisze Pani o "nacjonalistyczno - katolicko - polaczkowatej" manii przesladowczej juz jest, by tak rzec, niekoniecznie eleganckie, i znamionujace Pani problemy z ocena sytuacji. Nie chce odpowiadac w podobny sposob, ale wsluchujac sie w glos roznych srodowisk diasporycznych (lacznie z reformowanymi, i to w liberalnym wydaniu NYC - a wiec prosze mi nie zarzucac, ze sie kieruje tylko konserwatywnymi szalencami z Hebronu), odnosze dojmujace wrazenie, ze to (znow: niestety) Zydzi sa grupa, majaca zbiorowy problem z samymi soba. Chetnie sie opowiada tylko o jednej stronie rzeczywistosci ("caly swiat nienawidzi nas, wiec my musimy nienawidzic calego swiata"), tlumaczac tym nawet najgorsze zachowania. Pani nie sadzi, ze to nienormalne? Nie wspominam juz o tym, ze istnieje tylko jedna ("jedynie sluszna") wizja Shoah, w ktorej Zydzi byli wylacznie ofiarami, a wszyscy inni (wlaczajac w to Polakow), to oprawcy. Tak samo nie rozumiem, co ma do rzeczy to, iz jest Pani Polka, czy chrzescijanka? Nic. Rozmawiamy o konkretnym przypadku: Zydowki SKRZYWDZONEJ przez Zydow. P.S. co ma do tego fakt, ze byla Zydowka... prosze zwrocic uwage na kontekst historyczny. Trudno jest sie przyznac, ze posrod Zydow byly kanalie i donosiciele, byly mendy i byli zwykli sku..ele. O tym sie glosno nie mowi. A powinno. Wlasnie historia Gran wskazuje na to, ze taka czarno - biala wizja historii jest pelna zaklamania i falszu. Odpowiedz Link Zgłoś
joyz Re: FAKTY 10.06.08, 15:57 Drogi hrabio Nigdy nie byłam w Erec Israel ani w NY, większość moich znajomych Żydów to Polacy. Znam paru z Izraela również, ale poza tym, że kiepsko mówią po polsku, różnicy specjalnie nie widzę. I o to mi właśnie chodzi. Wiera Gran równie dobrze mogłaby być "słowiańską" Polką, skrzywdzoną przez Polaków. Rosjanką skrzywdzoną przez Rosjan. Takich historii były setki i tysiące w każdym narodzie, dlaczego akurat uparcie podkreślacie, że skrzywdzili ją "swoi"? Wdawać się w dyskusję na temat polskiego nacjonalizmu i antysemityzmu nie mam ochoty, bo z doświadczenia wiem, że to nic nie da. Głową muru - muru uprzedzeń - nie przebiję. Zapewne muszą wymrzeć pokolenia, jak za czasów Mojżesza, aby taka dyskusja była możliwa. Na razie, tu i teraz, "obrywam" za to, że przyjaźnię się z Żydami, i nie ma na to ŻADNEGO usprawiedliwienia ani nawet wytłumaczenia. Natomiast fakty, o których Pan wspomina, to moim zdaniem wierzchołek góry, ekstremum, domena fanatyków. Ponieważ głośno krzyczą, to o nich słychać, a o większości "normalnych", szarych ludzi - nie. Ekstremiści są wszędzie, i w tym Żydzi - znowu - niczym się nie wyróżniają. I nie upoważnia to nikogo do potępiania w czambuł całego narodu i wszystkich, którzy są im przyjaźni. Oczywiście, że wśród Żydów była i jest masa szubrawców i kanalii, ale wydaje mi się, że w kontekście wymordowania 95% tego narodu przez bandytów w ogromnej większości nie będących Żydami, wycieranie sobie gęby tym faktem jest nie na miejscu. Dlaczego wspomniałam, że jestem Polką i chrześcijanką? Aby nie być posądzoną o stronniczość. Patrzę na Żydów jako osoba spoza ich środowiska, a jednocześnie dobrze z tym środowiskiem (przynajmniej w Polsce) obeznana. Mam nadzieję, że patrzę obiektywnie. Nawet jeśli Wiera Gran nie była skrzywdzona przez "polaczków" i katolickich nacjonalistów - to ja jestem. I to nie tylko dlatego, że "zadaję" się z Żydami, ale również dlatego, że przyjaźnię się z czarnymi, żółtymi, schizofrenikami i garbatymi. I oto ma Pan Polkę krzywdzoną przez polskich idiotów, ale nie mam zamiaru z tego powodu robić globalnej ani nawet lokalnej awantury. Te mendy na to nie zasługują. Jedyne, co mogę i chcę zrobić w tej sprawie, to nie dać się oszołomić rozmaitym... biednym ludziom. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy.hrabia Yhm. 10.06.08, 16:33 Bardzo dziekuje Ci za odpowiedz. Wybacz, ze zwracam sie per "TY", to nie tandetna fraternizacja, ale - internetowy - uzus. Jesli Ci to przeszkadza, to przepraszam, i przejde na forme "Pani". Izraelczyka (bez wzgledu na plec) mozna spotkac w najdziwniejszym miejscu, dlatego tez, zalozylem chociaz, ze mozesz znac Eretz, majac codzienny kontakt z Zydami. Idac dalej: Z tym "zlym mowieniem" to jest czasami smiesznie, czasami strasznie. Znam lektora "wspolczesnego hebrajskiego" na jednym z polskich uniwersytetow. Czlowiek z pochodzenia Amerykanin, mieszkajacy kilka lat w IL. Dziwi mnie, ze mieszkajac kilka lat w Polsce, nie nauczyl sie polskiego jezyka. To swojego rodzaju kalectwo spoleczne: nie moc porozumiec sie z ludzmi, wsrod ktorych mieszka sie 24/7. Pomijam juz, ze hrbasjski w jego wykonaniu jest (niestety) bardzo, ale to bardzo potoczny. Slangowy wrecz. A polscy Zydzi... jacy sa... trudno uogolniac. Pokolenie "Motora" Kellera jest zainteresowane swymi korzeniami w sposob istotny, i sensowny. Za to pokolenie Plazinskiego to - niestety - najczesciej neofici, z calym ujemnym bagazem tego slowa. Ich chec do poznania kultury (z malymi wyjatkami) nie przeklada sie na jakosc tego poznania, ani tez, jego wartosc. Gran... Zydowka skrzywdzona przez Zydow. To pokazanie, ze w narodzie zydowskim (jesli, takowy, w ogole istnieje), istnieje nie tylko monochromatyczny obraz swiata, ale - ze posiada on rowniez swoje cienie. I to cienie straszliwe. Przypomina mi sie izraelska akcja "hrbraizacji" nazwisk (Zlotowski stawal sie Goldmannem), ale to byly inne, dalekie, czasy. Zle czasy. Dlaczego podkreslac, ze swoi? Poniewaz, niestety, czesc Zydow ma chec do robienia z siebie (znow: ogolnie, jako z narodu) nieskazitelnych ofiar, zas ze wszystkich innych nacji (wliczajac Polakow) katow i oprawcow. Tymczasem, przyklad Gran pokazuje, ze "nieskazitelne ofiary" niczemu nie ustepowaly okrucienstwu psychologicznemu Nazistow. Obrywasz za to, ze przyjaznisz sie z Zydami? Ode mnie????? To absurd:) Nie potepiam narodu izraelskiego, choc - na przyklad - mam od dawna swoj krytyczny stosunek zarowno wobec armii, jak i ugrupowan w rodzaju NK. Odnosnie tych slow o "polaczkach". Mnie one nie urazaja. Mowie to wprost, szczerze. Ale nie rozmawiamy sami, i podobne "argumenty" nie pasuja do wymiany pogladow na pewnym poziomie. Poza tym, ze moga urazac osoby trzecie. A tego bym nie chcial. Jestem przeczulony na tle uraz narodowych, ale standardowy Polak jest przeczulony dwa razy bardziej, niz ja. Zatem, lepiej dmuchac na zimne;) Czy wszedzie sa ekstremisci... wszedzie. Racja, fakt, oczywistosc. Tyle tylko, ze tu caly czas chodzi o nieco inna kwestie: sila tych rozliczen powojennych, nawet w srodowisku polskich Zydow, byla potworna. Zydzi niszczyli sami siebie, z sobie tylko znanych pobudek. Tak jak mam niebywaly wstret do Szurmieja i Tencer, tak jestem w stanie zrozumiec, co musieli odczuwac ludzie pokroju Gran, kiedy widzieli, jak szkaluja ich miernoty... To, czy rzymscy katolicy w Polsce kogos skrzywdzili, czy nie, to sprawa wtorna - bez zwiazku z tematem. Nalezalo by raczej zapytac, kogo nie skrzywdzili...? Idiotow wszedzie dostatek, tak w Polsce, jak w IL czy USA. Tylko od nas zalezy, czy bedziemy podatni, czy tez nie. Kiedys rozmawialem z Alexem Danzigiem o tym, dlaczego tak paranoidalnie glupio wygladaja wycieczki do Polski. Fakt, mialem w tej rozmowie wlasny interes, ale Danzig na koncu okazal sie osoba malo wiarygodna. Nie o to jednak chodzi. Chodzi o to, ze odpowiedzial - chyba najbardziej prawdziwie - dlaczego taak to wyglada. I szalenie mi jego slowa pasuja do sprawy Gran. Powiedzial, ze "sytuacja musi byc jasna: kto jest katem, a kto jest ofiara. Gdzie jest cmentarza, a gdzie jest zycie". Tego typu szalencow, zaklamujacych rzeczywistosc, jest wielu. Z powazaniem, Hrabia Odpowiedz Link Zgłoś
wi42 Zydzi - Temat wiecznie zywy 10.06.08, 17:15 Niewiele moge dodac do Waszej, ciekawej zreszta wymiany zdan. Ale ten Pan tak: www.israelshamir.net/Polish/Polish8.htm Mozna wzbogacic spojrzenie na temat wedrujac po stronie internetowej Israela Shamira. pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy.hrabia Od tysiaca lat w Polsce... 10.06.08, 17:26 Wzbogacic - niewatpliwie. Niestety, zgodzic sie z jego slowami - nie mozna. Ale mozna polemizowac. Shamir jest przykladem czlowieka, ktory (w dobrej wierze) czesto robi zle rzeczy, nie majac pojecia, ze sa one zle. To jeden rzad z Finkelsteinem czy Shakakiem, choc na ich tle, Shamir bryluje intelektualnie. Pozdrawiam, Hrabia Odpowiedz Link Zgłoś
wi42 Re: Od tysiaca lat w Polsce... 10.06.08, 19:21 Naogol to co dzisiaj dobre jutro moze byc zle i odwrotnie. Czy dostrzegami skutki swoich poczynan. Shamir otwiera swiat dla wielu wogole nieznany (moze w wulgarnym przekazie). Czy trzeba sie z nim zgadzac? Chyba to jest nie najwazniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy.hrabia Byle madrze... 10.06.08, 19:24 Akurat on jest wierny swej linii, dlatego mozna przypuszczac, ze "jutro" bedzie uwazal to samo, co dzis. Shamir otwiera swiat judaizmu? Z korzyscia dla kogo? Bo, na pewno, nie dla swiata zydowskiego. A zgadzanie sie... nie, to nie o to chodzi. Raczej kwestia we wskazaniu, ze zle = zle, a dobre = dobre. Czyz rzymscy katolicy nie lubia, w takiej sytuacji, przypominac Mt 5:37?;) Z pozdrowieniami, Hrabia Odpowiedz Link Zgłoś
wi42 Re: Byle madrze... 11.06.08, 03:52 Racja (jak w tytule). Pozdrawiam. Z pewnoscia jest Pan prawdziwym...intelektualista i znawca tematyki zydowskiej. Ile osob zna Israela Shamira? Zna Pan tez pewnie Noama Chomsky. Zbyt ostry nawet dla mnie. Ale ktos musi byc inny, aby ujawnic mechanizm wenetrzny trzeba zdjac powloke. PS: Przepraszam za brak polskich czcionek. Odpowiedz Link Zgłoś
joyz Re: Yhm. 10.06.08, 21:31 Ja dziękuję za pouczającą dyskusję na poziomie zupełnie nie forumowym :) Niestety czas mnie goni, więc muszę ją zakończyc - przynajmniej z mojej strony, ale przecież są jeszcze miłośnicy piłki nożnej :p Krótko więc: Mnie też czasami zadziwia "niemożność" nauczenia się polskiego wśród niektórych Żydów - dobrym przykładem jest Rabin Michael Schudrich; napotkałam jednak analogiczną sytuację wśród Polaków w GB, więc... Mówiąc o "polaczkach" nie chciałam nikogo urazić, ale moim zdaniem niektórzy rodacy na tę etykietkę zasługują, bo swoimi poglądami i zachowaniem przynoszą nam tylko wstyd. Mówiąc, że "obrywam" za przyjaźń z Żydami nie miałam na myśli Ciebie, tylko ogólnie moje otoczenie i polską rzeczywistość. Czego tak nie znosisz u Tencer i Szurmieja? Prawdę mówiąc sama za Gołdą nie przepadam, choć ostatnio chyba pojawiła się szansa na ocieplenie stosunków :) Na temat Szymona Szurmieja się nie wypowiadam, więcej mam do czynienia z Dawidem, ale i tak za mało, aby o tym dyskutować. Dlatego też ciekawa jestem Twojej opinii, właśnie przy okazji naszej rozmowy o Wierze Gran. Jeśli masz ochotę i zechciałbyś poświecić mi kilka zdań, to bardzo bym była wdzięczna za maila. Muszę kończyć, więc pozdrawiam Jaśnie Pana uniżenie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy.hrabia Prosze;) 10.06.08, 22:16 Milosnicy pilki noznej mnie nie interesuja, podobnie, jak i sama "pilka kopana". Mimo to popieram ruch Maccabi;) Ale nie mam purimowej ekstazy z tego powodu, ze 22 chlopa kopie "w gale". Dziekuje za rozmowe, milo mi bylo Cie poznac. Pozdrawiam, Hrabia P.S. W przypadku Michaela to nie jest niemoznosc, ale niechec. Zreszta, jesli (mowa o innym rabinie) przyjezdza on z kolejnej placowki, i Polska to jest jego kolejna placowka (a poprzednio byl, na przyklad, w Hiszpanii), to trudno miec do niego pretensje o brak motywacji. Polska to tylko przystanek, nic wiecej. Podobnie bylo z ambasadorem Ch. Hill'em z USA. Mimo, ze manifestowal swoja radosc z faktu bycia w Polsce (manifestowal na tyle ostentacyjnie, ze jego glaskie slowa byly podwojnie zaklamane), ale polskiego sie nie nauczyl, a potem rzucono go na "inny odpowiedzialny odcinek", bodaj do Chin. Oczywiscie, ze sa i swietne wyjatki, zarowno wsrod ambasadorow, jak i rabinow. Szewach ladnie mowi po polsku, i mimo, ze teraz ambasadorem jest czlek znacznie mniejszego formatu (niz Weiss), to czuje sie, ze Szewach ma w sobie swoisty magnetyzm. Widac to wyraznie, szczegolnie na spotkaniach mniej oficjalnych. Ale, juz na przyklad Szoszana Roszen nie jest w stanie przelamac sie przez polska mowe w sposob - choc w 10% - tak dobry, jak byly ambasador IL w Polsce. Przykladem sensownego rabina jest Pecaric, ladnie pracujacy razem z pewna (skadinad zupelnie sympatyczna) hebraistka nad kolejnymi przekladami Prawa. A wspomniany lektor "wspolczesnego hebrajskiego"...? Przypadek niereformowalny. Cos miedzy jankeska duma, a podstawowym brakiem zdolnosci checi przyswajania innych kultur. Drazniacy. P.S. 2 Tencer i Szurmiej... coz, dobrany duet. Do wszystkiego, tylko nie do zboznej pracy. Szurmiej to dla mnie synonim swini, nie zapomne mu jego potepienia polityki Eretz z roku 1970. To, co palnal na falach FS, dn. 11.IV.1970 (zreszta, dla mnie cale FS to byla fasadowa PZPR' owska tuba), zasluguje na saznisty kopniak - w tylek - dla Pana Zasluzonego Aktora. Nie jestem Meirzysta, i nie bylem nim nigdy: nie mam patentu na "zydowskosc", ani na "madrosc". Ale to, po prostu, zwykla przyzwoitosc nakazuje. Poza tym, Szurmiej rozbil na lopatki Teatr Zydowski w Warszawie. To, co wyczynial i wyczynia, wola o pomste do nieba. Kaminska by sie ze wstydu spalila. A Szurmiej byl, przez lata, takim "etatowym Zydem PRL". Podobniez, jak i Tencer: ich pojmowanie judaistycznej kultury jest drazniace swym infantylizmem, i porazajace bezradna glupota. Tencer to skonczona karierowiczka. Odpowiedz Link Zgłoś
carlitos35 "wariacja" ! 04.06.08, 22:06 "Gdyby tylko Izrael nie doprowadził jej do wariacji"... Takie sformułowanie chyba jest wynikiem braku wyczucia i odpowiedzialności za słowo u autorki. Zalatuje protestem dyplomatycznym; byłby on słuszny i uzasadniony jako reakcja. Wiera Gran NIDGY tak się nie wyraziła. I nigdy by się tak nie wyraziła - przy swej niesłychanej odpowiedzialności za słowo. Wiera Gran mówiła i pisała o "sabotowanym wymiarze sprawiedliwości w Izraelu" i "skandalicznej dreyfusjadzie" tamże (czyli przed sądem). Nie inaczej i nie więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
joyz Re: "wariacja" ! 05.06.08, 10:49 Z tego, co zrozumiałam, wyraziła się tak Stefania Grodzieńska, nie Wiera. Natomiast nie rozumiem, o co chodzi Panu, carlitos? "Wariacja" nie wydaje mi się słowem szczególnie "dyplomatycznym" :) Odpowiedz Link Zgłoś
carlitos35 Re: "wariacja" ! 05.06.08, 12:37 joyz napisała: > Z tego, co zrozumiałam, wyraziła się tak Stefania Grodzieńska, nie Wiera. > Natomiast nie rozumiem, o co chodzi Panu, carlitos? "Wariacja" nie wydaje mi się słowem szczególnie "dyplomatycznym" :) Właśnie: w określonym kontekście - zupełnie niedyplomatycznym, dlatego u mnie(!) w cudzysłowie, jako jedynie cytat z tut. autorki. Zaś przytoczenie takiego sformułowania (przez autorkę) w tytule, bez (!) cudzysłowu może powodować konfuzję, zamieszanie itp. I może być rozumiane rozmaicie, łącznie z obciążeniem dodatkowym naszej bohaterki; dość już obciążonej...- Odpowiedz Link Zgłoś
carlitos35 zresztą... 05.06.08, 12:55 artykuł jest pomyślany i napisany naprawdę, moim zdaniem, świetnie. Daje "przekrój czasu", sprawy i tej ...trudnej natury; rzuca miejscami dodatkowe światło na sprawę i jest - ważne dla czytelnika - zajmujący. Czuje się autentyczne zaangażowanie piszącej, co zresztą nie dziwi. Ale ...zawsze się czepiamy: więc to sformułowanie j.w. i trochę 'zaciemniony' wątek wokół p. Grońskiego może na moment zniechęcić lub krytycznie nastawić czytelnika; na moment. Odpowiedz Link Zgłoś
kruder76 Re: "wariacja" ! 10.06.08, 07:57 carlitos35 napisał: > "Gdyby tylko Izrael nie doprowadził jej do wariacji"... > > Takie sformułowanie chyba jest wynikiem braku wyczucia i > odpowiedzialności za słowo u autorki. Zalatuje protestem > dyplomatycznym; byłby on słuszny i uzasadniony jako reakcja. > > Wiera Gran NIDGY tak się nie wyraziła. I nigdy by się tak nie > wyraziła - przy swej niesłychanej odpowiedzialności za słowo. > > Wiera Gran mówiła i pisała o "sabotowanym wymiarze sprawiedliwości w > Izraelu" i "skandalicznej dreyfusjadzie" tamże (czyli przed sądem). > > Nie inaczej i nie więcej. > > Zarzucasz antysyjonizm Gazecie Wyborczej? Bez żartów - żadnego protestu dyplomatycznego nie będzie. Nie będą u siebie w rodzinie na siebie kablować. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra.liszewska Piętno 07.06.08, 16:54 ludzka nienawiść jest najsilniejszym z uczuć i może zniszczyć wszystko - a postać Wiery Gran jest tego jak najlepszym przykładem... Odpowiedz Link Zgłoś
allspice Piętno 07.06.08, 23:38 Miała wszystko co ważne u kobiety:) urodę,piękny głos i powab:) Odpowiedz Link Zgłoś
sany666 Kanalie 10.06.08, 03:27 Że też na takich Turkowów nie odpowiedniej kary... Smutne to wszystko i przygnębiające. Okazuje się, że Żydzi potrafią jednak krzyżować, o co oskarżają ich antysemici. I to nie jakichś tam 33-letnich masochistów (to przecież podobno zrobili Rzymianie), ale bezbronne, wrażliwe kobiety o wielkim talencie i wielkim sercu. Samo życie, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
oloros Joyz!!!!!!!!!!!!!!!!!! 10.06.08, 08:56 dziekuje coraz trudniej przeczytać cos sensownego i na miarę Człowieka opowiadają o Idei Narodzie itd a w tym wszystkim nie widzi sie Nas Odpowiedz Link Zgłoś
joyz Re: Joyz!!!!!!!!!!!!!!!!!! 10.06.08, 09:39 Ależ nie ma za co :) To ja dziękuję, że nazwał mnie Pan (Pani?) Człowiekiem, to dla mnie zaszczyt największy. Shalom chawer! Odpowiedz Link Zgłoś
lajtowa Re: A ja myślałem, że tylko istnieje "polskie pie 10.06.08, 11:17 piekny głos!i piękna kobieta. Odpowiedz Link Zgłoś
kaffeebohne Zdolność tworzenia piekiełka to cecha ludzi... 10.06.08, 12:44 ...a nie narodu. Odpowiedz Link Zgłoś
trombozuh Mam malutką taką prośbę. 10.06.08, 11:16 Czy GW nie mogłaby zmienić swojej nazwy na "Gazeta Żydów w Polsce" albo po prostu "Gazeta Żydowska"? Byłoby uczciwiej, nie sądzicie? Przecież w tej gazecie piszą prawie wyłącznie Żydzi, głównie o Żydach, i zawsze z żydowskiego punktu widzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
i.drozdowska Re: Mam malutką taką prośbę. 10.06.08, 11:59 Koleś, idź Ty się leczyć, kompleksy i nienawiść to choroba.. Odpowiedz Link Zgłoś
trombozuh Kochana Pani Drozdowska 10.06.08, 12:24 W którym miejscu zauważyła Pani u mnie nienawiść? Ja mam bardo wiele sympatii do Żydów. Bardzo wiele. Ale jednak nie lubię, gdy ktoś robi ze mnie balona. Co gorsza, nie ze mnie, tylko z całej gromady ludzi. Trochę głupio mi było, dowiedzieć się, że partia której zaufałem tuż po 1989 roku, czyli Unia Demokratyczna, to dziwnym trafem w 90% osoby pochodzenia żydowskiego, a gazeta, która ich pod niebiosa wychawalała, i którą też czytałem, ufalem i ceniłem, składa się w 90% z osób tego samego pochodzenia. Uważam, że takich rzeczy ukrywać się nie powinno. I tylko tyle. Zero nienawiści. Odpowiedz Link Zgłoś
kaffeebohne Re: Kochana Pani Drozdowska 10.06.08, 12:38 Po pierwsze, to dziwne, że swoje zaufanie do kogokolwiek uzależnia Pan od narodowości. Mnie osobiście interesują artykuły a nie paszporty ich autorów. Po drugie, wiara w spisek żydowski to najkrótrza droga do manii prześladowczej, która, jak widać na przykładzie omawianego artykułu, może mieć naprawdę zgubne skutki. Jeśli podejrzenie, że 90% osób, którym Pan zaufał to osoby żydowskiego pochodzenia, spędza Panu sen z powiek, radzę wyjść na słonko na spacer, odpocząć na świeżym powietrzu, a po drodze w kiosku zaopatrzyć się w lekturę jakiejś nacjolanlistycznej gazetki i gwarantuję, że powróci Panu spokój ducha. Przynajmniej na chwilę... Odpowiedz Link Zgłoś
kicislawa Re: Kochana Pani Drozdowska 10.06.08, 12:43 Ale co ukrywac do jasnej...? Po pierwsze przestańcie wierzyc w jakas czystośc narodu to jest jakiś przezytek. A jak zaufałes partii to znaczy że wg ciebei znaleźli się w niej kompetentni ludzie, którzy podołaja władzy...to po cholere Ci wiedziec jakiej sa narodowści, jaka maja tożsamość religijna, kulturową, etniczna czy jaka tam jeszcze.! Słabo mi :) Odpowiedz Link Zgłoś
funia81 Re: Kochana Pani Drozdowska 10.06.08, 12:49 > Trochę głupio mi było, dowiedzieć się, że (...) Unia Demokratyczna, > to dziwnym trafem w 90% osoby pochodzenia żydowskiego Dlaczego glupio ci bylo? Odkad dowiedziales sie, ze sa w niej Zydzi, stali sie nagle mniej kompetentni? Niegodni twojego zaufania? Glupsi? Oni sie nie zmienili - ale ciebie najwyrazniej zaczelo to gryzc. Sorry, ale to twoj problem, nie UD. > a gazeta, (...) którą też czytałem, ufalem i ceniłem, składa się w > 90% z osób tego samego pochodzenia. No i co z tego? Nagle okazala sie niewarta zaufania? Przestales ja cenic, bo wprawdzie tresc nadal ci odpowiadala, ale zabolalo cie, ze pisuja w niej Zydzi? Czlowieku, zastanow sie nad soba... -- Jak wiadomo, tylko jedna teczka SB byla sfalszowana. Reszta zawiera prawdy objawione. Odpowiedz Link Zgłoś
trombozuh Dlaczego w takim razie ZAWSZE sędzia meczu 10.06.08, 13:04 piłkarskiego ma dokładnie podawaną narodowość i żelazna zasada głosi, że sędzia nie może być z kraju jednej z drużyn? Skoro w tak nieważnych sprawach, jak sędziowanie meczu narodowość jest ważna i w pełni jawna, to w sprawie znacznie ważniejszej, czyli zarządzanie krajem, chyba też tak powinno być? Czy może mecze są ważniejsze od rządzenia krajem? Poza tym, jeżeli narodowość jest nieważna, to czemu w Gazecie pisują osoby wyłącznie jednej narodowości? Nawet pan Wajrakm zajmujący się ekologią? Czy to przypadek? Chyba jednak nie. No więc skoro tak, to w porządku, ale to powinno być JAWNE. W przeciwnym razie nic dziwnego, że niektórym przypomina się powiedzenie "Wasze ulice, nasze kamienice". Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Kolejny oszołom 10.06.08, 13:39 Sędzia ma OBYWATELSTWO, zaś jego narodowość nikogo nie obchodzi. Przypisywanie jednej narodowości wszystkim pracownikom Gazety to już ciężka choroba. Nie, nie zamierzam udowadniać, którzy pracownicy nie są Żydami, nie zamierzam się powoływać na Żyda - Mickiewicza i Żyda - Chrystusa. Po prostu zalecam leczenie kliniczne. P.S. Oczywiście za moje opinie dostaję sowitą wypłatę w dolarach i szeklach. Odpowiedz Link Zgłoś
trombozuh Kłamie Pan, panie Nowak. 10.06.08, 14:40 Nikt nie wyznaczy sędziego o narodowości niemieckiej do sędziowania meczu Niemcy-Polska, nawet gdyby miał obywatelstwo z Emiratów Marsjańskich. Więc narodowość jest ważna, a pan po prostu kłamie. Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Bredzisz chłopcze, cały czas bredzisz. 10.06.08, 14:45 Sprawdzane jest obywatelstwo. Możesz sobie pisać ile chcesz o narodowości, ale sprawdzane jest OBYWATELSTWO. Mecz Niemcy-Polska może sędziować szwedzki murzyn, albo albański Żyd. Pomijam, że zagadnienie sędziowania, jak też cała piłka nożna nie mają żadnego związku z artykułem. Odpowiedz Link Zgłoś
trombozuh Jasne. A jeszcze lepszym argumentem 10.06.08, 14:49 byloby, gdyby mi pan dał w mordę. Bo tylko takie argumenty zostają, gdy nie ma się racji. Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Jak na razie tylko ty masz kłopoty z argumentami 10.06.08, 15:04 Jak na razie tylko ty masz kłopoty z argumentami. Nie odnosisz się w ogóle do argumentów, tylko powtarzasz swoje bzdety. Może spróbuj nam przytoczyć jakiś fragment regulaminu, który odnosi się do narodowości, a nie obywatelstwa. I nie zapomnij wykazać związku w/w z artykułem, który komentujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
smarkula_3 Re: Jasne. A jeszcze lepszym argumentem 11.06.08, 00:55 I za to właśnie bardzo lubię nasze społeczeństwo - tutaj nie ziewa się z nudów ! :-) Od razu "w mordę go i nożem"... :):):):) Odpowiedz Link Zgłoś
funia81 Re: Dlaczego w takim razie ZAWSZE sędzia meczu 10.06.08, 13:47 Rzeczywiscie, mylisz narodowosc z obywatelstwem. Nikt nie sprawdza i nie docieka, czy Hiszpan/Wloch/Francuz sedziujacy mecz nie jest przypadkiem hiszpanskim/wloskim/francuskim Zydem. Tak jak nikt nie sprawdza, czy przypadkiem nie wyznaje islamu, a w domu nie mowi po arabsku. I dobrze. Powtorze moje pytania, hipokryto: - czy przez to, ze odkryles zydowskie pochodzenie/narodowosc dziennikarzy GW, sama GW zmienila sie na gorsze? Jesli nie, to czemu stracila w twoich oczach? - czy przez to, ze dowiedziales sie o zydowskich korzeniach dzialaczy UD, partia ta zaczela gorzej funkcjonowac? Watpie. Dlaczego zatem przestala ci odpowiadac? Dlaczego chciales ja rozliczac z rodowodu jej czlonkow, a nie z jej dzialalnosci? To chore. Prezentujesz typowy dla wielu (zbyt wielu) Polakow bezmyslny odruch: Zyd = zlo wcielone. -- Jak wiadomo, tylko jedna teczka SB byla sfalszowana. Reszta zawiera prawdy objawione. Odpowiedz Link Zgłoś
trombozuh funia, mylisz się. 10.06.08, 14:44 To Ty prezentujesz odruch - krytyka Żydów - więc gość jest oszołomem. Nigdzie ani razu nie napisałem czegoś takiego, że Żyd to zło wcielone. Nic podobnego. Krytykuję konretne zjawiska, konkretnych ludzi, konkretne czyny. Ale daliście sobie wmówić, że jeśli ktoś krytykuje Żydów, to na pewno jest draniem, idiotą, głupkiem, antysemitą i na pewno nie ma racji. Tymczasem racji nie masz Ty. Narodowość sędziego jest ważna. Nikt nie wyznaczy do sędziowania meczu Niemcom sędziego o narodowości niemieckiej. To wykluczone. Mimo, że będzie miał obywatelstwo zupełnie innego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: funia, mylisz się. 10.06.08, 16:02 Nigdzie, ale to nigdzie, mie ma zadnego przepisu nakazujacego zbadanie _narodowsci_ sedziego. Nigdzie tez nie ma takich rejestrow, a w wielu krajach (np.p w Szwecji, gdzie mieszkam) rejestrowanie ludzi wedlug ich etnicznej narodowosci jest prawnie zabronione. Wazne jest tylko i wylacznie obywatelstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
funia81 Re: funia, mylisz się. 10.06.08, 21:45 > To Ty prezentujesz odruch - krytyka Żydów - więc gość jest > oszołomem. Nie nazwalam cie oszolomem dlatego, ze krytykujesz Zydow, tylko dlatego, ze nie potrafisz powiedziec, za co wlasciwie ich krytykujesz. Jesli dobrze rozumiem, ze masz pretensje, ze GW nie nazywa sie GŻ, a Zydzi powinni obnosic sie ze swoja narodowoscia otwarcie, bo tobie przeszkadza, ze mozesz sie z nimi nieswiadomie zadac (o zgrozo!), to swietnie czulbyc sie wsrod hitlerowcow, ktorzy kazali Zydom nosic opaski. Wiedzialbys, z kim masz do czynienia. Gratuluje wzorcow. > Krytykuję konretne zjawiska, konkretnych ludzi, konkretne czyny. Czy ty masz na czole stempel "Jestem Polakiem", czy tez moze jednak podstepnie ukrywasz swoja narodowosc? > Narodowość sędziego jest ważna. Nikt nie wyznaczy do sędziowania > meczu Niemcom sędziego o narodowości niemieckiej. Nikt nigdze i przy zadnej okazji nie pyta sedziow pilkarskich o narodowosc (w kontekscie doboru obsady meczow). Nie zmyslaj. -- Jak wiadomo, tylko jedna teczka SB byla sfalszowana. Reszta zawiera prawdy objawione. Odpowiedz Link Zgłoś
smarkula_3 Re: funia, mylisz się. 11.06.08, 01:21 Szanowny Trombozuhu Jest trochę racji w tym ,że narodowość sędziego może mieć jakiś wpływ na jego zachowanie podczas meczu - ostatecznie człowiek ma gidześ swoje korzenie, wychował się w jakiejś wspólnocie i tradycji. Wszyscy słyszeliśmy o "patriotyźmie nieświadomym"- łezka kręci się w oku kiedy słyszysz hymn narodowy, patrzysz jak orzeł "szybuje" po niebie i "serce rośnie"... Ale nie dajmy się zwariować :) Moje obie babcie były raczej antysemitkami. Ale dlaczego następne pokolenia mają powielać złe wzorce ? Dlaczego nie zapytać siebie co zrobić żeby nikt nie mówił "Wasze ulice nasze kamienice ?" Może więcej solidarności a mniej egoizmu i pazerności. Może zdrdowy rozsądek ? Może mniej kompleksów, a więcej "pracy organicznej" i wzajemnego szacunku ? Życie w diasporze nauczyło naród żydowski sprytu i właśnie tej solidarności. Rozumiem, że dla niektórych może to być powodem do zazdrości ;) Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: Dlaczego w takim razie ZAWSZE sędzia meczu 10.06.08, 13:54 1) Podaje sie nie narodowosc a obywatelstwo pilkarskego sedziego (czyli kraj ktory reprezentuje, a nie pochodzenie etniczne). Sedzia z n.p. Turcji moze byc etnicznym Turkiem, Grekiem, Zydem, Kurdem, Arabem, Azerem, Ormianinem lub jakiejkolwiek innej narodowosci i nie ma to zadnego znaczenia - jest sedzia tureckim bo ma tureckie obywatelstwo i reprezentuje Turcje. As simple as that. 2. Zarzadzaja krajem (jako wyborcy, jako politycy i jako urzednicy) jego _obywatele_, bez wzgledu na pochodzenie etniczne. Kazdy obywatel danego demokratycznego kraju ma dokladnie takie same prawa i obowiazkki, wlacznie z obowiazkiem placenia podatkow, sluzenia w wojsku, czy z prawem zasiadania w parlamencie lub rzadzie, bez wzgledu na plec, narodowosc, pochodzenie etniczne, kolor skory, orientacje seksualna, religie (lub jej brak), czy rozmiar kolnierzyka. As simple as that. 3) Skad wiesz ze w GW pisuja wylacznie ludzie narodowsci zydowskiej? Po czym to poznasz? Sprawdzales pochodzenie kazdego piszacego? A jezeli tak to jak? Badaniami genealogicznymi? I jak w ogole definiujesz "narodowsc zydowska"? Jezeli kogos praprababcia byla Zydowka - to czy ten ktos jest w Twoich oczach Zydem? A co jezeli jedna z praprababci byla Zydowka, inna Niemka a jeszcze inna Litwinka, jeden z prapradziadkow byl Ormianinem, inny Czechem a jeszcze inny Szwedem? Czy taka osoba, mieszkajaca od pokolen w Polsce i czujaca sie Polakiem nie jest Polakiem? I jak zdefiniujesz pojecie "Polak"? Biorac pod uwage historie Polski, to jezeli pogrzebiesz w genealogii bardzo wielu Polakow znajdziesz tam i Zydow, i Niemcow, i Ukraincow, i Bialorusinow, i Ormianinow, i Tatarow, i Czechow, i Rosjan i cala mase innych nacji. Pogrzebaj sobie w swojej wlasnej genealogii i z duzym prawdopodobienstwem tez znajdziesz tam jakichs nie-Polakow. Tyle ze co z tego? Odpowiedz Link Zgłoś
smarkula_3 Re: Kochana Pani Drozdowska 11.06.08, 00:31 Szanowny Trombozuhu Ale czy to takie istotne, kto akurat wykazuje się inteligencją -Żyd, Polak czy Eskimos... Żydzi powinni chodzić z tabliczkami na plecach "uwaga jestem Żydem" ? Czy Polak, Niemiec lub Czech przed każdym wystąpieniem publicznym mówią: Jestem Czechem...itd" Jezu Miłosierny... przecież wszyscy należymy do rodziny ludzkiej... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kicislawa Re: Mam malutką taką prośbę. 10.06.08, 12:39 jak ci nie pasuje cos masz do wyboru inne gazety :) Nie rozumiem Twojego postulatu, w gruncie rzeczy jest idiotyczny :) Ludzie pozbadźcie się swoich obsesji, leków, kompleksów i ciąglego rozmyslania o NARODZIE. ciśnie mi się brzydkie słowo co o tym myslę ale nie powiem bo mnei jeszcze zablokuje ;) Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
tetradrachma Re: Mam malutką taką prośbę. 10.06.08, 15:30 właśnie dlatego GW jest mi bliska bo, poza nią, mogę tylko obserwować jak zmaga się dwóch prawdziwych Polaków- katolików....Wałęsa z Kaczyńskim (i jego wtórnikiem). To zaś (zmaganie) przerasta moje wyobrażenie o granicy ich upodlenia. Więc wolę o Żydach. Odpowiedz Link Zgłoś
smarkula_3 Re: Mam malutką taką prośbę. 10.06.08, 23:50 Szanowny Trombozuhu Ten artykuł nie jest o tym. Ten artykuł jest o dramacie pewnego człowieka. Radzę Ci na wszelki wypadek sprawdzić czy ktoS z Twoich antenatów nie był Żydem - może okaże się, że czeka na Ciebie bogaty spadek po wujku z Brooklynu ? ;) Czy każdy Żyd ma obowiązek bycia dobrym, przyzwoitym itp ? A każdy Polak to pewnie jest "cacy" i nie musi się "wysilać".... Pozdrawiam Nie-Żyd i Nie-Polak Człowiek po prostu :) Odpowiedz Link Zgłoś
kaffeebohne Zawiść ludzka nie zna granic 10.06.08, 12:56 Okres po zakończeniu wojny był bardzo trudny - by zacząć nowe powojenne życie należało rozliczyć się z przeszłością. Szkoda tylko, że to rozliczanie stało się narzędziem politycznej i prywatnej zawiści ludzi, którzy inaczej nie potrafili ułożyć sobie życia. Zaskakujące jest również to, że niczym nie poparte i często sprzeczne ze sobą zeznania ludzi mogły być podstawą poważnych procesów itd. Nie dziwię się, że uczucie bezsilności wobec nagonki zniszczyło życie artystce. Odpowiedz Link Zgłoś
trombozuh Jak wiadomo, Żydów w Polsce nie ma. 10.06.08, 13:16 Wszyscy zostali wymordowani w gettcie, w Oświęcimiu i w Jedwabnem, a ci którym udało się jakimś cudem ujść z życiem z tych pogromów, wyjechali do Izraela tuż po wojnie. No a jeśli nawet któryś został, to został zmuszony do wyjazdu w 1968 roku. Teraz nie został już nikt. Zostali tylko panowie Rywin, Bagsik, Dorn, Wasserman, Zemke i Najsztub, Michnik, Geremek, Mazowiecki, Suchocka i Passent. Nikt więcej. Więc oczywiście GW jest polską gazetą a ja jestem chorym z nienawiści oszołomem. Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Masz rację: jesteś oszołomem 10.06.08, 13:35 Żydów w Polsce już nie ma - to prawda. Żydzi w Polsce są - to też prawda. Wszystko kwestia co rozumiemy przez "już nie ma". Na pewno jacyś są, chociażby pracownicy ambasady Izraela. Na pewno więszkość Polaków (obywatelstwo) narodowości żydowskiej została wymordowana w czasie WWII, a spora część niedobitków opuściła ten kraj po wojnie. Na pewno też nie wszyscy wyjechali. Tylko jaki to ma związek z artykułem ??? Aha, nie wszystkie wymienione przez ciebie osoby są pochodzenia żydowskiego. Z kolei np. Adam Michnik jest z pochodzenia Żydem i jednocześnie jednym z największych Polaków drugiej połowy XX wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
trombozuh Adam Michnik, człowiek dla którego Kiszczak 10.06.08, 14:30 to człowiek honoru, a generał Jaruzelski, ktory prosił o pomoc wojska radzieckie, to porządny człowiek. Cóż, każdy ma prawo do swoich opinii. Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Re: Adam Michnik, człowiek dla którego Kiszczak 10.06.08, 15:01 trombozuh napisał: > to człowiek honoru, a generał Jaruzelski, ktory prosił o pomoc > wojska radzieckie, to porządny człowiek. > Cóż, każdy ma prawo do swoich opinii. Adam Michnik wycofał się z opinii o Kiszczaku. Adam Michnik wygłosił tę opinię w wolnej Polsce, po 1989 roku. Wcześniej siedział w więzieniu i na propozycję Kiszczaka, że może opuścić więzienie, ale i kraj nazwał Kiszczaka "zwyczajną świnią". Jak widać, nie czekał aż odwaga stanieje. Odpowiedz Link Zgłoś
trombozuh Zgadzam się, że pan Michnik jest odważny. 10.06.08, 15:08 To prawda. Tylko co z tego? Odważny nie znaczy, że dobry. Siedział w więzieniu? Ale Gomułka też był więźniem politycznym. Też był odważny. Proszę poczytać jego biografię. Czy to już oznacza, że jest bohaterem narodowym i wielkim Polakiem? No chyba nie. Pan Michnik ma na sumieniu sporo grzechów. Są dość dobrze opisane przez Ziemkiewicza, więc nie będę ich tu przytaczał. Wyborcy pokazali dobitnie Michnikowi, Geremkowi i Mazowieckiemu co o nich myślą. I słusznie. Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Re: Zgadzam się, że pan Michnik jest odważny. 10.06.08, 15:31 trombozuh napisał: > Pan Michnik ma na sumieniu sporo grzechów. Są dość dobrze opisane > przez Ziemkiewicza, więc nie będę ich tu przytaczał. 1. Nie nazwałem Michika świętym, więc dopuszczam istnienie jego grzechów i pomyłek. Co więcej, on sam je dopuszcza i zauważa - vide casus "człowieka honoru". 2. Nie wymieniłeś ani jednego jego grzechu, zaś książka Ziemkiewicza to chory bełkot. To jedenz tych, którzy nie walczyli teraz krytykują sposób walki tych którzy jednak zdobyli się na tę odwagę i walczyli, siedzieli w więzieniach, itd. Sam pobyt w więzieniu - nawet za komuny - nie świadczy o wielkości, ale działania Michnika już tak. Co do wyborców - wybrali PiS, Kaczora, a wcześniej Polską Partię Przyjaciół Piwa, a spora część głosowała na Stana Tymińskiego. Przypomnę też, że wyborcy wybrali Geremka do europarlamentu. I słusznie ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
mosiek-izakiewicz-szechter Re: Zgadzam się, że pan Michnik jest odważny. 10.06.08, 16:12 odczepcie siąę od adama michnika to geniusz!!!! stworzył największy, najpoważniejszy opiniotwórczy dziennik w polsce. żaden polak tego nie potrafił tylko adam!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
trombozuh Oczywiście, Ziemkiewicz bełkoce, ja też. 10.06.08, 16:29 Takimi argumentami przebija się każdego. Głupi wyborcy, bo głosowali na Kaczora, mądrzy, bo na Geremka. Mam rację bo mam rację, a jak ty mówisz inaczej, to nie masz racji. Co jeszcze? Aha. Może przytoczy pan co takiego wspaniałego zrobili Adaś i jego koledzy, Bronek Geremek i Tadziu Mazowiecki? Bronek, cóż za piękna postać, wstąpił do PZPR w roku bodaj 50, mając lat osiemnaście... niedługo potem wyjechał do Francji aby szefować tam jakiejś placówce przy ambasadzie. Oczywiście, na pewno UB ani SB nie miało nic przeciwko temu, że taki wielki patriota jak pan Geremek jest tam szefem. KGB też miało to gdzieś, nie interesowali się tym w ogóle. Geremek został w PZPR przez kolejne 18 lat... ten wspaniały człowiek, którego Adaś tak kocha, nawet bardziej niż Czesia Kiszczaka i generała w Ciemnych Okularach. Oczywiście, to bełkot. Tylko że oparty na twardych faktach, o których tak chętnie by pan Michnik i pan Geremek chcieli zapomnieć... Odpowiedz Link Zgłoś
smarkula_3 Re: Zgadzam się, że pan Michnik jest odważny. 11.06.08, 02:22 Rozumiem, że pan Ziemkiewicz nie ma na sumieniu żadnych grzechów, a Gomułka siedział w więzieniu dla przyjemności... Proszę.... :) Odpowiedz Link Zgłoś
funia81 Re: Jak wiadomo, Żydów w Polsce nie ma. 10.06.08, 13:51 > Więc oczywiście GW jest polską gazetą Odkad to gazety maja narodowosc? Tos mnie ubawil... :-))) GW jest polska gazeta, bo jest wydawana w Polsce i po polsku. Tak samo jak Dziennik, Fakt czy Rzeczpospolita, ktore przeciez maja zagranicznych wlascicieli. > a ja jestem chorym z nienawiści oszołomem. Skoro tak bardzo przeszkadza ci zydowski rodowod Mazowieckiego, Suchockiej albo Passenta, ze go tu przywolujesz, to chyba faktycznie jestes. Przykro mi. -- Jak wiadomo, tylko jedna teczka SB byla sfalszowana. Reszta zawiera prawdy objawione. Odpowiedz Link Zgłoś
trombozuh funia, nie przeszkadza mi niczyja narodowość. 10.06.08, 14:27 Przeszkadza mi tylko to, że ktoś ją ukrywa. Jeżeli narodowość sędziego jakiegoś piłkarskiego meczu jest na tyle ważna, że zawsze się ją podaje, to narodowość premiera, i narodowość szefów ogólnopolskiej opiniotwórcej gazety też powinna być jawna. Przeszkadzają mi również kłamstwa. Np. kłamstwa Żydów z przedsiębiorstwa Holocaust, którzy wpierają nam od kilku lat, że żadnych Żydów w Polsce nie ma, bo wszyscy zostali zabici lub wypędzeni, więc należy im się 60mld dolarów odszkodowania. Natomiast nie przeszkadza mi niczyja narodowość, funia. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy.hrabia Po kolei... 10.06.08, 15:14 1. Nie ma obowiazku podawania swej narodowosci kazdemu, kto o to zapyta. Idac Twym tokiem rozumiwania, policjanci z "drogowki" powinni wylegitymowac sie pochodzeniem od praszczura Piasta Kolodzieja, aby mieli prawo Cie zatrzymac? Tak? Abstrahuje juz, ze narodowosc sedziow pilkarskich (ani policjantow) nie ma zadnego zwiazku z omawianym artykulem. 2. Choc pilka nozna nie ma zadnego zwiazku z tematem, to zapamietaj jednak, ze podaje sie nie POCHODZENIE, ale OBYWATELSTWO, tj. kraj, jaki sedzia reprezentuje. Nikogo nie interesuje, skad wywodza sie jego korzenie. Prosze nie patrzec na swiat przez pryzmat swych chorych uwarunkowan. 3. Przeszkadzaja Ci klamstwa... a mimo to, uogolniasz - zaklamujac rzeczywistosc. Piszesz o "Zydach" tak, jakby Zydzi stanowili jednolita mase. A tak nie jest. Tego typu uogolnienia sa szalenie krzywdzace, tracace paranoicznym doszukiwaniem sie "Zyda" w kazdym. 4. Co to jest przedsiebiorstwo Holocaust? Poza tytulem glupawo - paszkwilanckiej ksiazki, dla mnie to pojecie puste. A czym ono jest dla Ciebie? Z powazaniem, Hrabia Odpowiedz Link Zgłoś
trombozuh Ok, po kolei, demagogu 10.06.08, 15:24 > 1. Nie ma obowiazku podawania swej narodowosci kazdemu, kto o to > zapyta. Oczywiście, że nie. Czy ja coś takiego gdzieś napisałem? Napisałem o sędziach piłkarskich i o rządzie państwowym. 2 "Nikogo nie interesuje, skad wywodza sie > jego korzenie. Taaa? To wyobraź pan sobie mecz Polska-Niemcy. Sędzią byłby Szwed, ale urodzony w Niemczech. Na pewno nikt nie miałby nic do powiedzienia? Wszyscy by powiedzieli, że to nieistotne? Coś chyba nie do końca. 3. A gdzież ja piszę o Żydach jako o jednolitej masie?!!!! 4. Przedsiębiorstwo Holocaust to głupawo paszkwilancka książka? W czyjej ocenie? (Nawiasem mówiąc, napisał ją Żyd, bardzo porządny gość - bardzo wielu Żydów to bardzo uczciwi i porządni ludzie). Pojęcie puste? To też bardzo ciekawa opinia... W mojej opinii - Przedsiębiorstwo Holocaust to bardzo dochodowy biznes, polegający na... chyba wszyscy wiemy, na czym biznes polega? W razie czego, odsyłam do google... Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy.hrabia Waga slow... 10.06.08, 15:37 Jedna uwaga o charakterze porzadkowym: uzywaj slow, ktorych znaczenie jest Ci znane. Okreslenie mnie mianem demagoga oznacza, ze nie rozumiesz semantyki tego slowa. Ze mnie ani schlebiajacy populizmowi oszust, ani - tym bardziej - przywodca ludowego buntu. A zatem, prosze, abys wazyl slowa. Ad. 1 Sedziowie pilkarscy (choc to CALKOWICIE bez zwiazku z tematem) sa przykladem ludzi, ktorzy podaja swoje obywatelstwo, nie zas pochodzenie. Czy to rozumiesz? Moga byc Cypryjczykami i sedziowac mecz jako Grecy, jesli tylko maja greckie obywatelstwo. W ten sposob to dziala. Szwed sedziujacy mecz Polska - Niemcy moze to robic, jesli jest Szwedem. Nie ma znaczenia, czy jego rodzina pochodzi z Niemiec, czy nie. To bylby rasizm, a tego UEFA unika. Jesli uwaza Pan inaczej, prosze o przytoczenie odpowiedniego zapisu regulaminu sedziowania UEFA. Rzad... antysemityzm polega na tym, ze X zaczyna sie zastanawiac, czy Y nie jest Zydem. Ty masz tak samo? Ad. 2 Pisze Pan o "Zydach", a wiec, tym samym, uznaje Pan Zydow za mase. Za zbiorowosc identyczna co do rodzaju i charakteru. A to wierutna bzdura. Zyd z Eretz to NIE JEST TAKI SAM ZYD, jak czlonek dowolnej kongregacji amerykanskiej, czy europejskiej. Pomijam, czy konserwatywny, czy reformowany. Ale nawet w samym Izraelu sa szalone roznice, na przyklad miedzy Zydami z Tel Aviv, Bat Yam czy Holonu - a Zydami z Jaffy czy Hebron. Ad. 3 Owszem, ksiazka o ktorej rozmawiamy, jest nie tylko paszkwilancka, ale i glupia. Tak po prostu. Typowy bzdet. Zadnych wartosci merytorycznych. Skad przekonanie, ze F. jest czlowiekiem odpowiedzialnym? Bo napisal slowa, ktore sa klamstwem - ale ktore pasuja w antysemickie gusta okreslonych srodowisk? Prosze mnie nie odsylac do google, bo to "argument" zenujacy. Z powazaniem, Hrabia Odpowiedz Link Zgłoś
trombozuh Re: Waga slow... 10.06.08, 16:21 Ok, nie demagog, ale po prostu kłamca. Może być? Nikt w UEFA ani FIFA nie wyznaczy sędziego o narodowości niemieckiej do sędziowania w ważnym meczu Niemcy-Polska. Niezależnie od przepisów. I niezależnie od tego, czy sędzia ma obywatelstwo szwedzkie, irańskie czy inne. Nie zrobią tego, bo byłoby to uznane za faworyzowanie Niemców, a tego UEFA na pewno chce uniknąć. Wiem to i ja, i pan. Więc po co ta "demagogia" właśnie, czyli pieprzenie głupot, o których wie pan dobrze, że są nieprawdą? "Antysemityzm polega na tym, ze X zaczyna sie zastanawiac, czy Y nie jest Zydem." Czyżby? Czyżby naprawdę samo zastanawianie się już było antysemityzmem? Skąd pan to wziął, hrabio? Nie wolno się zastanawiać, jakogo pochodzenia jest dany człowiek? Zdaje się, że niechcący przyznał mi pan rację. Bo faktycznie, wiele osób na tym świecie chce, aby tak było. Nie wolno się zastanawiać, czy ktoś jest Żydem, nie wolno krytykować Żydów, nie wolno... tylko że taka postawa, polegająca na zabranianiu wszelkiej krytyki Żydów, to raczej syjonizm. I pan ją właśnie zaprezentował. Nie wolno pisać - "Żydzi...." Ale wolno pisać: "Polacy...", "Niemcy...". Tylko Żydzi są wyróżnieni? Wolno publicznie mówić, że Polacy wyssali nienawiść z mlekiem matki, i dostaje się pokojową nagrodę Nobla i dotacje 10mld dolarów rocznie od USA, prawda? Ale o "Żydach" nie wolno napisać nic, bo to skandal, rasizm, i antysemityzm, co, hrabio? A wie pan, hrabio, że w Izraelu nic ale to nic nie mówi się o tym, że Polacy walczyli z Niemcami w czasie wojny? Że byli więźniami Oświęcimia? Gdy porozmawiać o tym z młodymi Żydami, są zdumieni. Wg informacji dla nich dostępnych, tylko i wyłącznie Żydzi ginęli w tych polskich obozach... tja. Co hrabia ma przeciwko google? A książka jak książka. Biznes, jaki robi się na holocauście, opisany jest tam prawdziwie. I są to realne, grube pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy.hrabia I smiesznie, i strasznie... 10.06.08, 16:43 Nazwales mnie klamca, zatem badz laskaw udowodnic swoje slowa:) Jestes intelektualnie rozbrajajacy... Pozostaje takze druga kwestia: prosze wskazac przepis UEFA, ktory dyskryminuje sedziow, ze wzgledu na POCHODZENIE. Czy zakaz tego typu jest zawarty w jakimkolwiek dokumencie tej organizacji? O pieprzeniu glupot sie nie wypowiadam - Pan robi to znakomicie, kolejny juz raz w tej rozmowie. Owszem, na tym polega podskorny antysemityzm. Ten najglupszy, najbardziej prostacki, najbardziej powszechny. Zaczyna sie nad tym, ze X zastanawia sie, czy Kowalska to Zydowka. A jakie to ma znaczenie? Nie oznacza to, ze nie mozna: oznacza to tylko tyle, ze zastanawianie sie kto jest tym parszywym Zydem, jest wstepem do glebszych "tresci" antysemickich. Malo masz list Zydow w rzadzie? Malo razy glupcy pisali o tym, czy Suchocka jest Zydowka, a Skubiszewski Zydem? Prosze DOKLADNIE czytac moje slowa. Stwierdzilem, ze zastanawianie sie, kto jest Zydem - jest juz stygmatyzujace. Bo jesli tym Zydem jest, to wiadomo: pod mur. Wolno pisac "Zydzi". Ale antysemityzmem jest postawa, kiedy za tym slowem ida kolejne... a ida. I to predko. Wsrod Polakow, bardzo predko. Pan sie nie boi, nie jestem ideologicznym Syjonista. Syjonizm mial swoje piekne karty, ale mial i tragiczne. Pan jest znawca Syjonizmu? Czy ja stwierdzilem, ze Polacy wyssali antysemityzm z mlekiem matki? Moge podac wiele przyladow koszmarnego (czarnosocinnego - wrecz) polskiego antysemityzmu, tak samo, jak moge pokazac postawy madre i chwalebne. Tylko po co? Nie chce byc zbyt ostrym, ale jak dlugo jeszcze ilosc drzewem w Yad... bedzie determinowalo bezgrzesznosc Polakow? O Zydach mozna pisac. Problem tylko, ze o Zydach pisza ludzie, ktorzy nie maja o nich pojecia. To troche tak, jak Krajewski piszacy o masonerii. Rozumie Pan? Wychodzi smiesznie, dracznie, ale - rowniez - strasznie. Bo wychodzi wlasnie najgorszy polski antysemityzm w tych bajdurzeniach o Zydach. Niech mi Pan udowodni, ze w IL nie mowi sie o tym, ze Polacy walczyli z Niemcami w czasie II wojny swiatowej:) Czekam na dowod. Ksiazka Finkelsteina to stek bzdur i pozywka dla oszolomow. Ech. Odpowiedz Link Zgłoś
trombozuh Dowody już były, hrabio. 10.06.08, 17:04 Ile razy mam pisać to samo? Napisałem - i proszę o uważne czytanie - że UEFA nie wyznaczy sędziego o narodowości niemieckiej do sędziowania meczu Polska- Niemcy NIEZALEŻNIE od przepisów. Nie ma takiego przepisu - ale jest uczciwość. Uczciwość nakazuje, aby takiego czegoś nie robić, i UEFA tak nie zrobiła i nie zrobi. I napisałem, że wie pan o tym doskonale. Bo to oczywiste. Nie wyznacza się Niemca (choćby tylko z pochodzenia, a nie z obywatelstwa) do sędziowania Niemcom ich meczu. Wie pan o tym, a idzie pan w zaparte - jak kłamca. Co kończy dowód.... O Polakach wysysających z mlekiem pisał nie pan, oczywiście, tylko Menachem Begin, wielki Żyd, izraelski premier, laureat pokojowej nagrody Nobla, ha ha.... radzę jednak korzystać z googla, dowiedziałby się pan tam o takich rzeczach. "Niech mi Pan udowodni, ze w IL nie mowi sie o tym, ze Polacy walczyli z Niemcami w czasie II wojny swiatowej:) Czekam na dowod." Pisałem, hrabio. Wystarczy porozmawiać z młodzieżą żydowską przyjeżdzającą do Polski. Albo tą w Izraelu. Prosze się przekonać, zachęcam. "Ksiazka Finkelsteina to stek bzdur i pozywka dla oszolomow. Ech." Czyżby te miliardy dolarów, które wspólczenym Żydom udało się wycisnąć ze szwajcarskich banków to była bzdura? A te 60 miliardów, których obecnie żądają od Polski, to bzdura? A próby zakazania lądowania polskim samolotom w New Yorku? Normalnie takie coś nazywa się "szantaż". Ale nie wtedy, jeśli stosują to Żydzi. Wtedy jest ok, a ten kto o tym pisze, pisze stek bzdur. Prawda, hrabio? Polacy nie są święci, zgadzam się. Ale bezczelne próby kneblowania wszelkiej krytyki Żydów poprzez przypinanie automatycznej łatki antysemity i oszołoma to specjalność żydowska. I jest to coś wstrętnego. Wstydz się pan, hrabio. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy.hrabia Cztery... 10.06.08, 17:08 1. Czyli nie ma takiego przepisu? Tak?:) 2. Begin... rozumiem, ze zna Pan perfekcyjnie Izrael? Wielokrotnie w nim Pan byl? 3. Rozmowa z izraelska mlodzieza... zna Pan hebrajski? 4. Pan jest przeciwko uwlszczeniu? Z powazaniem, Hrabia Odpowiedz Link Zgłoś
trombozuh Re: Cztery... 10.06.08, 18:10 1. Nie mam pojęcia. Nie ma to nic do rzeczy, kochany hrabio. UEFA nie pozwoli Niemcowi sędziować meczy Niemców i już. Tak trudno przyznać się do kłamstwa, hrabio? Gdy złapią za rączkę, mówimy, że to nie nasza rączka i pytamy o przepisy? 2. A co to ma do rzeczy ile razy byłem w Izraelu? MAmy wiek XXI, internet, telewizję, gazety... hrabio kochany. Nie trzeba jeździć do kraju aby o nim sporo wiedzieć. 3. Ma pan bardzo złe zdanie o młodzieży izraelskiej. Myśli pan, że oni znają wyłącznie hebrajski język i tylko po hebrajsku można się z nimi dogadać? Oj, hrabio... to tylko w Polsce premier, prezydent i hrabiowie znają tylko jeden ojczysty język. Gdzie indziej mówi się po angielsku, a angielski znam dobrze. 4. Nie bardzo rozumiem... uwłaszczeniu kogo,gdzie, kiedy? Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy.hrabia Lo... 10.06.08, 18:23 Ad. 1 Ma sporo do rzeczy, gdyz Pan - z uporem godnym duzo lepszej sprawy - upiera sie przy swoim zdaniu. Raz nawet (chyba przez omylke), napisal Pan, ze takiego przepisu nie ma, choc wiedza ta w zaden sposob nie wplynela na dalszy tok Pana rozumowania (dlatego uwazam, ze omylkowo przyznal mi Pan racje). Wyjasnijmy, zatem, sprawe do konca: istnieje taki przepis, czy nie istnieje? Jesli nie istnieje, to znaczy, ze Pana przekonanie nie ma ZADNYCH podstaw w rzeczywistosci. A to, z kolei, oznacza, ze jest calkowicie bledne. Ad. 2 Rowniez Pana znajomosc Eretz ma sporo do rzeczy. "Uwielbiam", jak na temat Izraela zabieraja glos laicy, ktorzy - w calym swym zyciu - widzieli Zyda na obrazku z ksiazce. Wiedza takich "fachowcow" opiera sie na Internecie, badz na tym, co przeczytaja (proweniencja tych zrodel tez jest rozna...). Z taka internetowa "wiedza" nie ma sensu polemizowac. Ad. 3 Mam zdanie na temat mlodziezy izraelskiej takie, jakie mam. Widocznie, nie opieram sie na Internecie. A co do jezyka hebrajskiego... nie zna Pan hebrajskiego, wiec nie zrozumie Pan NIGDY istoty "zydowstwa". O jidysz juz nie mowie. Mowienie z Zydami po angielsku oczywiscie ma sens (a jakze!), tylko, niech mi nikt, kto zna Izrael z ksiazek lub Internetu, nie mowi, ze poznal mentalnosc jego mieszkancow. To smieszne:) A w kwestii tego co i o czym wiem... polecam jeden z mych poprzednich postow w tym watku. Dosc jasno mozna wywnioskowac kim jestem, przynajmniej, w tym malym procencie. 4. Pytalem generalnie o uwlaszczenie. Jest Pan za zwrotem majatkow, czy przeciwko? Bo ironie o tym, za czym sa hrabiowie, pomine. Sarkazm podobnych lotow ani mnie interesuje, ani bawi. Odpowiedz Link Zgłoś
trombozuh Krzyżacy i Hakata 10.06.08, 18:34 Tylko po hebrajsku można rozmawiać, bo angielski język nie niesie żadnej informacji i nic się nie można dowiedzieć. Ciekawy pogląd, ale pewnie ma pan rację. Przepis jest najważniejszy, oczywiście, hrabio. Tylko to może pana uratować, więc trzymajmy się tej wersji. O ile się nie mylę, to pan Michnik, Rywin, Urban, Polański, Dorn i długo by wymieniać, są Żydami, więc widziałem nie tylko na obrazku. Ale nie ma sensu polemizować z kimś, kto ma rację i potrafi ją uzasadnić, więc pisze się takie głupoty o obrazku, prawda? Chodzi o zwrot majątków właścicielom? Ale którym? Tym którzy już dawno nie żyją? Tym, którym ziemie odebrał Stalin, Hitler czy może Krzyżacy albo Hakata i rugi pruskie? I jaki majątek? Ten, który już od kilku pokoleń należy do kogoś innego? Albo ten, którego w ogóle nie ma, tylko trzeba by zrobić jakąś zrzutkę ? A może chodzi o zwrot biednemu kościołowi w Polsce? W takim wypadku jestem przeciw, hrabio. Ale jeżeli chodzi o majątek, który należał do kogoś, a jakiś złodziej mu go zabrał, to jestem za. Wiec proszę o precyzję w pytaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy.hrabia Re: Krzyżacy i Hakata 10.06.08, 19:03 Mozna w dowolnym jezyku: malo Zydow mowi po rosyjskku? To najwieksza fala emigracji do Eretz... jak juz. Chodzi mi o cos innego, o cos, co trudno jest wyrazic slowami. To raczej pewnego rodzaju poczucie zrozumienia dla kultury i ludzi. Nie nabedzie sie jej inaczej, jak mieszkajac w IL. I to jeszcze, pod warunkiem, ze sie niezle ten Izrael pozna. Mentalnosc Izraelczykow rozna jest, nawet w zaleznosci od tego, jaka to jest czesc kraju. A co dopiero mowic o Zydach z Ameryki Polnocnej, czy Europy! Nigdzie nie napisalem, ze angielski / francuski / niemiecki, etc. nie sa dobrymi przekaznikami informacji. Stwierdzilem tylko, ze ciezko jest poznac SENS kultury i "zydowskosci" nie znajac ani jidysz, ani hebrajskiego, ani tez nie znajac Izraela. Nawiasem dodam, ze Zydzi z USA nie sa (!) najlepsza wizytowka Zydow sensu stricte. Nic nie musi mnie ratowac, gdyz nie jestem zagrozony w zaden sposob: skoro Pan uwaza, ze UEFA w taki sposob dyskryminuje, niech Pan wskaze przepis. A jesli nie, niech Pan wskaze choc jedna (sic!) sytuacje z bogatej historii pilki noznej, kiedy zaszly takie okolicznosci. P. Michnik (syn Szechtera), czy p. UrbaH (Urban to bledne spolszczenie, powstale kiedys przypadkiem) sa synami Zydow. Podobnie p. Polanski i Rywin. O p. Dornie nie mam zadnych informacji tego typu. Tylko co z tego? Jesli chce mi Pan powiedziec, ze zna Pan Zydow, poniewaz "zna Pan" z TV Michnika czy Urbana... to smiech mnie ogarnia, ale kompletnie nie rozumie Pan znaczenia slowa "poznanie". Pomijam juz, ze Zydzi nie sa jednakowi (kazdy czlowiek jest inny). Pan naprawde uwaza, ze "znajac" Michnika i Urbana poznal Pan sens zydowstwa? Gratuluje, nie mam wiecej pytan. Problem polega na tym, ze ja ani Pana racji nie zauwazylem, ani argumentow. Za to sporo slow niepotrzebnych. Moze cos Pan z tym zrobi? Z powazaniem, Hrabia Odpowiedz Link Zgłoś
trombozuh Przeczytałem Pana wypowiedzi, hrabio 10.06.08, 18:50 w wątku powyżej. I cóż. Zdumiony jestem. Będąc na takim wysokim poziomie intelektualnym nie powinien Pan stosować takich demagogicznych sztuczek i przekrzykiwać się ze mną w sprawie tych sędziów (zgódźmy się może, że przepisu nie ma, ale jednak UEFA NIGDY nie wyznaczy Niemca itd..). Co do Finkelsteina zaś... naprawdę kwestionuje Pan istnienie rzeczonego przedsiębiorstwa??? Nie znam żydowskiej mentalności, ale to co opisałem o zdumieniu młodych Żydów faktem, że Polacy ginęli w Oświęcimiu, to prosty fakt. I naprawdę nie trzeba znać ani mentalności, ani hebrajskiego, aby ten fakt zauważyć. I trzeba mieć sporo złej woli, hrabio, aby mi nie przyznać racji. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy.hrabia Re: Przeczytałem Pana wypowiedzi, hrabio 10.06.08, 19:13 Zdumienie jest forma poznania, jak dowodzil Freud. Ale ja (juz) Freudysta nie jestem, wiec potraktuje panskie zdziwienie niczym papierek lakmusowy zetkniecia sie checi poznania prawdy, z szansa na jej poznanie. Po pierwsze, nie krzycze. A juz na pewno, nie robie rwetesu. Domagam sie tylko MINIMALNEJ logiki myslenia, zamiast pustych hasel i niepotrzebnych slow. Przepisu nie ma (brawo!), a to, czy nie wyznaczy to juz tylko Pana supozycja. Trzymajmy sie faktow. Po drugie, zupelnie powaznie uwazam, ze ksiazka Finkelsteina jest bzdurna. Mialem watpliwa przyjemnosc polemizowac z p. Jerzym Nowakiem, wielbiacym Finkelsteina. Odczucia? Dziwny czlowiek. Zapaleniec, ale jakis taki... dziwny. Z poczuciem misji, czy diabel wie czego. ALe takiej misji, z ktorej nic konkretnego nie wynika. Ma zenujaca wiedze o Zydach, za to nadrabia tytaniczna praca bibliograficzna (i to mu oddaje). Tyle tylko, ze to jest "mielenie maki i ociosywanie mgly", jak rzekl juz pewien klasyk: nic ze slow Jerzego Nowaka nie wynika. W blizszym kontakcie zadziwiajaco uzalezniony od zony (takie odnioslem wrazenie, ze sa silnie zwiazani ze soba). Raczej nie tyle inteligentny, co majacy ogromne aspiracje ku statusowi "inteligenta". Czy kwestionuje... moze inaczej: idiotow nie sieja. Idioci sa wszedzie, niestety wsrod Zydow takze. Zawsze znajda sie ortodoksi, ktorym bedzie przeszkadzalo to, czy tamto. Sa podobnie "rzeczowi" jak ich fundamentalistyczni odpowiednicy w rzymskim katolicyzmie czy islamie. Tam tez zawsze znajda sie idioci. Studenci... akurat im mialbym wiele do zarzucenia, ale z zupelnie innych pozycji. System ksztalcenia o Shoah jest zly, z gruntu i z zasady. Prosze nie wyciagac pochopnych wnioskow ze swej angielskiej rozmowy. Generalizowanie to straszliwy blad. Generalizuje Finkelstein, generalizuje Nowak, i generalizuje Pan. I wszyscy sie mylicie. We mnie nie ma zlej woli wzgledem Pana. Za to jest duzo dobrej woli wzgledem myslenia. Z powazaniem, Hrabia Odpowiedz Link Zgłoś
funia81 Re: Przeczytałem Pana wypowiedzi, hrabio 10.06.08, 21:53 > ale jednak UEFA NIGDY nie wyznaczy Niemca itd. I mysle, ze tu sie mylisz. UEFA NIGDY nie bedzie wnikac, gdzie urodzil sie Szwed majacy sedziowac mecz np. Polska-Niemcy. Skoro jest Szwedem, nada sie. Koniec, kropka. -- Jak wiadomo, tylko jedna teczka SB byla sfalszowana. Reszta zawiera prawdy objawione. Odpowiedz Link Zgłoś
trombozuh To my chyba w innych wymiarach żyjemy, funia. 10.06.08, 21:59 W moim wymiarze nigdy nikt nie wyznaczy Niemca do sędziowania meczu reprezentacji Niemiec. A nawet gdyby tak się stało (przez omyłkę), to sędzia odmówiłby. Ale może w Twoim wymiarze, w jakimś równoległym świecie, jest inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: Dowody już były, hrabio. 10.06.08, 23:29 trombozuh napisał: > Ile razy mam pisać to samo? Ilosc nie odgrywa roli jak sie ciagle powtarza te same bzdury. > Napisałem - i proszę o uważne czytanie - że UEFA nie wyznaczy > sędziego o narodowości niemieckiej do sędziowania meczu Polska- > Niemcy NIEZALEŻNIE od przepisów. Nie ma takiego przepisu - ale jest > uczciwość. Uczciwość nakazuje, aby takiego czegoś nie robić, i UEFA > tak nie zrobiła i nie zrobi. Skad wiesz ze nie wyznaczy? I skad UEFA ma wiedziec jaki sedzia ma jakie etniczne pochodzenie? O ile mie wiadomo ani UEFA ani zadna inna tego typu organizacja ani sie pochodzeniem etnicznym w ogole nie interesuje ani nie prowadzi zadnych rejestrow n.p. jaki sedzia jest jakiej narodowosci. W n.p. Szwecji i wielu innych krajach tego typu rejestry bylyby ponadto nielegalne. > I napisałem, że wie pan o tym doskonale. Bo to oczywiste. Nie > wyznacza się Niemca (choćby tylko z pochodzenia, a nie z > obywatelstwa) do sędziowania Niemcom ich meczu. Patrz wyzej. Jak dany sedzia jest szwedzkim obywatelem to w oczach UEFA jest Szwedem. Kropka. Ja sam z punktu widzenia wszelkich przepisow, tak szwedzkich jak i miedzynarodowych, jestem Szwedem bo od lat mam szwedzkie, i tylko szwedzkie, obywatelstwo. Jakbym byl sedzia to moglbym, jako Szwed i jako szwedzki sedzia, sedziowac mecz miedzy Polska i jakimkolwiek innym krajem tak dlugo jak tym krajem nie jest Szwecja. > Wie pan o tym, a idzie pan w zaparte - jak kłamca. > Co kończy dowód.... > > O Polakach wysysających z mlekiem pisał nie pan, oczywiście, tylko > Menachem Begin, wielki Żyd, izraelski premier, laureat pokojowej > nagrody Nobla, ha ha.... > radzę jednak korzystać z googla, dowiedziałby się pan tam o takich > rzeczach. Powiedzial to nie Menachem Begin a Icchak Szamir. Drobna roznica. Tak to jest jak sie polega na Googlu. :) > "Niech mi Pan udowodni, ze w IL nie mowi sie o tym, ze Polacy > walczyli z Niemcami w czasie II wojny swiatowej:) Czekam na dowod." > > Pisałem, hrabio. Wystarczy porozmawiać z młodzieżą żydowską > przyjeżdzającą do Polski. Albo tą w Izraelu. Prosze się przekonać, > zachęcam. Bylem w Izraelu sporo razy (aczkolwiek nie jako szwedzki sedzia), :) rozmawialem z masa ludzi, i nie mam zadnych watpliwosci co do tego, ze w Izraelu wie sie o tym ze Polacy walczyli z Niemcami. Tak samo jak w kazdym innym kraju, wlacznie z Polska, sa tez jednak i w Izraelu nieuki. Ile Polakow wie z kim w czasie II WS walczyla n.p. Finlandia? (Tylko nie sprawdzaj prosze teraz tego w Googlu) :) > "Ksiazka Finkelsteina to stek bzdur i pozywka dla oszolomow. Ech." > > Czyżby te miliardy dolarów, które wspólczenym Żydom udało się > wycisnąć ze szwajcarskich banków to była bzdura? A te 60 miliardów, > których obecnie żądają od Polski, to bzdura? Bzdura. > A próby zakazania lądowania polskim samolotom w New Yorku? Tez bzdura. > Normalnie takie coś nazywa się "szantaż". > Ale nie wtedy, jeśli stosują to Żydzi. Wtedy jest ok, a ten kto o > tym pisze, pisze stek bzdur. No wlasnie. Znowu uogolniasz piszac "Zydzi". > Prawda, hrabio? > > Polacy nie są święci, zgadzam się. Ale bezczelne próby kneblowania > wszelkiej krytyki Żydów poprzez przypinanie automatycznej łatki > antysemity i oszołoma to specjalność żydowska. I jest to coś > wstrętnego. Wstydz się pan, hrabio. Gadanie w tym kontekscie o "zydowskiej specjalnosci" jest wlasnie doskonalym przykladem na Twoj antysemityzm. Jakbys zareagowal na twierdzenia typu "Bezczelne proby kneblowania wszelkiej krytyki Polakow i polskiego antysemityzmu poprzez przypinanie automatycznej latki polonofoba i oszoloma to specjalnosc polska. I jest to cos wstretnego." Widzisz jakas roznice miedzy tym stwierdzeniem a Twoim wlasnym powyzej? Ja nie widze. Odpowiedz Link Zgłoś
trombozuh Re: Dowody już były, hrabio. 10.06.08, 23:58 No to czekamy. Aż UEFA wyznaczy Niemca (narodowościowo) do sędziowania meczu Niemcom. Chyba się nie doczekamy. Chyba nie w tym świecie. Begin powiedział coś równie pokojowego - Wy, Izraelici, nie powinniście być łagodni, gdy zabijacie swego wroga. Nie powinniście mu współczuć dotąd, dopóki nie zniszczymy tak zwanej kultury arabskiej, a na jej gruzach nie zbudujemy naszej własnej cywilizacji. W sam raz aby dostać pokojową nagrodę Nobla, prawda? Jeszcze nie słyszałem, żeby zarobienie miliardów dolarów to była bzdura... a już najbardziej dziwi mnie, że mówi to Żyd(?). No ale cóż, jak się nie chce komuś przyznać racji, to wolno wszystko. Jeżeli chodzi o zakaz lądowania samolotów - to jest to goły fakt. Zaprzeczasz faktom, kolego? To nie mamy o czym rozmawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
lelontm2 Re: funia, nie przeszkadza mi niczyja narodowość. 10.06.08, 15:21 Przestan piep.yc o pilce noznej bo to zupelnie inne sprawy. Narodowosc moze miec znaczenie ale nie musi. Czy wedlug Ciebie Sarkozy jest agentem wegierskim?. Krol angielski takze wspieral Niemcow w czasie II wojny swiatowej? (niemiecka dynastia Sachsen-Coburg, dzis znana jako Windsor od nazwy palacu) Czy krol szwedzki jest agentem francuskim? (Bernadotte, jeden z marszalkow Napoleona, a moze norweski dunskim? A co z czarnoskorymi amerykanami?, to nie amerykanie, nie gina na ich wojnach? A czarnoskorzy francuzi czy anglicy? Mozna by tak wymieniac bez konca, Katarzyna II byla Niemka. Czy czlowieka determinuje narodowosc czy to kim sie czuje? Odpowiedz Link Zgłoś
trombozuh Oczywiście! Narowość jest ważna! 10.06.08, 15:33 Gdyby tak nie było, to w składzie GW i UD a potem UW, nie byłoby tylu osób tego samego pochodzenia! Czy przypadkiem się tam zebrali i nawzajem popierali? Grali w jednej drużynie, i chwała im za to. Tylko czemu nie robili tego jawnie, jako mniejszość żydowska w Polsce? Zgadzam się, że piłka i polityka to inne sprawy. To kto sędziuje, jest 100 razy mniej istotne od tego, kto rządzi! A tymczasem w Polsce w pierwszych wolnych wyborach wygrali Żydzi, ukryci pod szyldem UD i GW! I to mi się nie podoba. Jak myślisz, czy wygraliby wybory, gdyby wystartowali jawnie, przyznając się do swojego pochodzenia? Wątpię... I pytanie - czy to było uczciwe? Skoro narodowość sędziego jest tak istotna, to czy narodowość ekipy będącej u władzy chyba też powinna? Czy może nie? Odpowiedz Link Zgłoś
mosiek-izakiewicz-szechter Re: Oczywiście! Narowość jest ważna! 10.06.08, 16:08 żydowski naród górą - popatrzcie mamy największy dziennik w polsce i polacy nas czytają, kierujemy nimi !!! brawo żydzi Odpowiedz Link Zgłoś
sniegbielszy Re: Oczywiście! Narowość jest ważna! 10.06.08, 16:34 Trombozuh, masz calkowita racje! Przeczytalam Twoje zmagania ze zmasowanym atakiem pracownikow GW i musze przyznac racje Tobie. Narodowosc JEST bardzo wazna i nikt przy zdrowych zmyslach sie jej nie wstydzi, ani nie ukrywa. Raczej z duma kazdy sie do niej przyznaje. Chyba, ze z jakichs powodow jest lepiej nie przyznac sie do swojej narodowosci, ale to ma bardzo krotkie nogi poniewaz i tak z czasem wszystko wyjdzie na wierzch i pozostanie pewien niesmak i uczucie, ze cos jest do ukrycia... A to juz jest taktycznym bledem. Odpowiedz Link Zgłoś
funia81 Re: Oczywiście! Narowość jest ważna! 10.06.08, 21:55 Nastepny, widze, ktory nie moze przezyc, ze Zydzi nie musza juz dzisiaj, jak za okupacji, nosic opasek z gwiazda na rekawie. Ty masz na czole stempel "Jestem Polakiem"? A moze pytales Mazowieckiego/Michnika itd. czy jest Zydem, a on podstepnie odmowil odpowiedzi lub sklamal? Jesli nie, to w jaki sposob UKRYL swoja narodowosc? -- Jak wiadomo, tylko jedna teczka SB byla sfalszowana. Reszta zawiera prawdy objawione. Odpowiedz Link Zgłoś
funia81 Re: Oczywiście! Narowość jest ważna! 10.06.08, 21:59 > A tymczasem w Polsce w pierwszych wolnych wyborach wygrali Żydzi, > ukryci pod szyldem UD i GW! I to mi się nie podoba. W jaki sposob GW twoim zdaniem "wygrala wybory", nie mam pojecia, poniewaz, o ile dobrze pamietam, nie startowala w nich. Ale rozumiem, ze to pasuje do twojej teorii o wszechmocy zydostwa. W jaki sposob Zydzi "ukryli sie pod szyldem UD", nadal nie rozumiem. W czym ci zawinili (sam piszesz, ze popierales UD i czytales GW dopoki nie odkryles straszliwej prawdy) - takoz nie pojmuje. Pozostaje mi zapytac, czy masz jakis plan "ujawniania narodowosci" na przyszlosc, aby wiecej do takich haniebnych dranstw w Polsce nie dochodzilo. Jednak opaski? Poza tym w wyborach w 1989 wygrali POLACY. O Tuwimie tez bys powiedzial, ze nie byl Polakiem? -- Jak wiadomo, tylko jedna teczka SB byla sfalszowana. Reszta zawiera prawdy objawione. Odpowiedz Link Zgłoś
trombozuh Tuwim, Leśmian, Brzechwa byli Polakami. 10.06.08, 22:09 Polakami są też Michnik, Geremek, Ungier, Warszawski, Wajrak, Bikont, Rapaczyńska i spółka. Ale pytanie brzmi - dlaczego oni zebrali sie do jednej kupy? Jeżeli Niemcy w Polsce tworzą jakąś organizację, to nazywają ją Związek Niemiecki, Mniejszość Niemiecka itp. Natomiast Żydzi - nigdy. Zawsze udają Polaków. Udają, funia. Bo gdyby nie udawali, to nie byłoby to takie jednolite narodowościowo towarzystwo, albo nazywałoby się Gazeta Żydowska. Widzisz, funia, nawet na wojnie jest tak, że jak się walczy, to w mundurze. I takiego żołnierza w obcym mundurze, jak się go złapie, to traktuje się jak jeńca, z honorami. Ale obcego żołnierza, który walczy podstępnie ubrany w nie swój mundur traktuje się zupełnie inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy.hrabia Kosmici? 10.06.08, 22:50 Zawsze "zadziwiala" mnie jedna kwestia: skad goje czerpia swoja pewnosc, co do tego, kto jest starozakonnym, a kto nie? Na ten przyklad, p. Wajrak. Skad pewnosc, ze jest Zydem? Bikont Zydem??? Czy chce Pan takze napisac, ze Zydzi (w Polsce, jak rozumiem) nie zrzeszaja sie w swe kongregacje??? To skad w Polsce Gmina Wyznaniowa? Pan sadzi, ze nie ma w Polsce gazety zydowskiej? To skad "Dos Jidysze Wort"??? Przekonanie, ze Zydzi udaja Polakow, to czystej wody antysemityzm. Podobnie jak przekonanie, ze sa zdrajcami (tak rozumiem Twoj passus o mundurze). Antysemityzm, jak z "najlepszych" lat Sredniowiecza, albo (paradoksalnie) XX wieku: mocno marcowy. Nie jest Panu mdlo od tych "marcowych migdalow"? Z powazaniem, Hrabia Odpowiedz Link Zgłoś
trombozuh Nie, nie kosmici... 10.06.08, 23:17 To, że Pan hrabia rozumie pewne rzeczy tak jak chce zrozumieć, bo mu wygodnie, zdążyłem już zauważyć. Albo że z zadziwiającą łatwością nie zauważa tego, co dla niego niewygodne (np. moje uwagi o Menachemie Beginie zostały przez hrabiego całkowicie zignorowane, albo na temat Hakaty i Krzyżaków.) Cóż, tak się w Polsce dyskutuje. Na niskim poziomie, niestety :-( Niech sobie hrabia wyobrazi, że premier polskiego rządu powiedziałby coś takiego o Żydach jak Begin o Polakach. Media kontrolowane przez Żydów na całym świecie zrobiły wściekłą nagonkę, organizacje w USA (rzecz jasna, prowadzone przez osoby pochodzenia kosmicznego) które monitorują na całym świecie przejawy antysemityzmu, wpisały by Polskę na czarną listę, a ów nieszczesny premier nie miałby się co pokazywać w USA. A Begin? Nic. Spokój. Pokojowa nagroda Nobla. Nie znam się na mentalności żydowskiej, hrabio, ale chyba nie każdy Żyd jest starozakonny? Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy.hrabia A czy isnieje ten, ktory nie istnieje? 10.06.08, 23:26 Drogi Panie: jesli rozmowa ze mna jest na niskim poziomie, to prosze jej nie kontynuowac. Rozmawiam z Panem, mimo panskiego stylu prowadzenia tej rozmowy, oraz specyficznej odpornosci na argumentacje. Mimo to rozmawiam. Pan mnie na poly bawi, na poly przeraza. Naprawde uwaza Pan, ze Gmina Wyznaniowa nie istnieje? Troche dziwnie sie czuje, kiedy ktos odbiera mi prawo do istnienia. Ad Rem: a) o Beginie pisalem - choc nie w pierwszym liscie (tam byly 4 pytania), ale w nastepnym. Do niego TAKZE odnosza sie passusy o idiotach. b) startozakonnosc - w tym znaczeniu, wyznawca judaizmu. A batalie o to, kim jest Zyd, i kto sie moze uznawac za Zyda, toczyly sie dlugie dziesieciolecia. Do dzis, Knesset nie jest wolny od sporow na tym tle. c) jak rozumiem, Pan odpowiedzial na temat? Odpowiedz Link Zgłoś
trombozuh :-) 10.06.08, 23:42 Istotnie niezupełnie na temat odpowiedziałem, co wzięło się z faktu, iż wsadzono mi w usta coś, czego nie powiedziałem (np. że Żydzi są zdrajcami). Gmina Wyznaniowa istnieje, chwała jej za to. Mam autentyczny wielki szacunek dla ludzi, którzy z otwartą przyłbicą przyznają się w Polsce do swojego pochodzenia, bo wymaga to wielkiej odwagi. Polacy (w dużej swej części) mają paskudną cechę upodabniającą ich do wiejskich kundelków - szczekają i warczą na wszystkich obcych i trochę innych. Sęk w tym, że to nie Gmina Wyznaniowa, ale Gazeta Wyborcza, a przedtem Unia Demokratyczna skupiła najbardziej wpływowych Żydów w Polsce. Hrabio, przecież Pan dobrze wie, o co mi chodzi. W żadnym normalnym kraju nie byłoby do pomyślenia to, co stało się u nas w pierwszych wyborach. Gdy partia, zwana Unią Demokratyczną, a de facto będąca grupą świetnie zorganizowanych osób pochodzenia żydowskiego, popieranych przez swoją gazetę, wykorzystując niewiedzę Polaków, wygrała wybory. Wie Pan dobrze, że to był skandal, ale upiera się Pan i udaje, że nie rozumie... Dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
sany666 Spór matoła z narcyzem 11.06.08, 04:25 Nieźle się ubawiłem, czytając tę Waszą polemikę: trombozuhu i hrabio. Trafił swój na swego. Drugi ma, na co zasłużył, rozpoczynając polemikę na argumenty z chorym kretynem, jakim jest niewątpliwie pierwszy. Z kolei pierwszy w swoim kretynizmie jest niewątpliwie mniej załgany niż ten samozwańczy arystokrata, z którego tak emanuje miłość własna, że aż się procesor grzeje. Mnie osobiście brzydzą zarówno chore prymitywy o kibolskiej mentalności (ach, ten spór o narodowość sędziego! klasyka gatunku), jak i rozmiłowani w sobie erudyci i esteci, którzy w godzinie prawdziwej próby - jestem pewien - sprzedaliby swoją matkę Arabom, byleby tylko Arabowie docenili, jacy są mądrzy i wysmakowani. Ten cały hrabia pragnie uchodzić za arystokratę, ale swoje sądy uważa tak samo za jedynie słuszne, jak jego pożal się boże, interlokutor. Boki zrywać. Odpowiedz Link Zgłoś
trombozuh Stara żydowska piosenka brzmi: 11.06.08, 07:52 Krytykujesz Żydów? To jesteś na pewno matołem. Krytykujesz Żydów? To jesteś na pewno matołem. Krytykujesz Żydów? To jesteś na pewno matołem. Krytykujesz Żydów? To jesteś na pewno matołem. Krytykujesz Żydów? To jesteś na pewno matołem. Krytykujesz Żydów? To jesteś na pewno matołem. Ref: Krytykujesz Żydów? To jesteś na pewno matołem. Krytykujesz Żydów? To jesteś na pewno matołem. Krytykujesz Żydów? To jesteś na pewno matołem. Krytykujesz Żydów? To jesteś na pewno matołem. Krytykujesz Żydów? To jesteś na pewno matołem. Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: Tuwim, Leśmian, Brzechwa byli Polakami. 10.06.08, 23:58 W takim razie Polakami tez nie byli m.inn. Tadeusz Kosciuszko (Bialorusin), Jan Matejko (Czech), Stefan Batory (Wegier, nigdy sie nie nauczyl polskiego), Wladyslaw Jagiello (Litwin), Wit Stwosz (Niemiec), Mikolaj Kopernik (jednak chyba Niemiec), Henryk Wieniawski (Zyd), Adam Mickiewicz (przypuszczalnie matka wychrzczona Zydowka, a ponadto zaczyna swoje najwieksze dzielo wyznaniem milosci do swojej ojczyzny ...Litwy), Krzysztof Kamil Baczynski (matka Zydowka), Artur Rubinstein (Zyd), Wladyslaw Kopalinski (Zyd), Mieczyslaw Moczar (Ukrainiec), gen. Bernard Mond (Zyd), Fryderyk Chopin (ojciec Francuz), i tysiace innych osob. Odpowiedz Link Zgłoś
trombozuh Może kolega się wyśpi, bo nienawiść go 11.06.08, 00:03 zaślepia. Napisałem, że oni wszyscy BYLI i SĄ Polakami. Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: Może kolega się wyśpi, bo nienawiść go 11.06.08, 08:36 No to jak oni wszyscy, wlacznie z dziennikarzami GW ktorym przypisujesz zydowska narodowosc, sa Polakami, to o czym w ogole mowimy? W czym problem? Czym sie tak bardzo podniecasz? Co Ci przeszkadza? Przeciwko czemu protestujessz? Czego sie domagasz? Przeciez jest tak jak chcesz: wszyscy ci ludzie sa Polakami. Tylko czy to w ogole ma jakiekolwiek znaczenie? Odpowiedz Link Zgłoś
trombozuh O to właśnie chodzi. 11.06.08, 10:21 Gdyby narodowość nie miała dla nich znaczenia, jak to uparcie wszyscy mi tu deklarują, to czemu wśród dziennikarzy Gazety Wyborczej jest tak wielu Żydów? Czyżby czysty przypadek? Czyżby Unia De. była czystym przypadkiem partią w której zebrali się prawie sami Żydzi? Nawet rzeczniczka prasowa? Chyba nie. Nie ma żadnego przypadku. Gazeta i Unia są bardzo baaaaardzo żydowskie. I bardzo starannie to ukrywały i nadal ukrywają. Uważam to za oszukiwanie ludzi. Zwykły Kowalski może sobie być kim chce, gejem, Żydem, kosmitą, przefarbowanym Murzynem. Nic mi do tego. Pełna tolerancja i szacunek. Ale jeżeli gazeta chce być opiniotwórcza dla całego kraju, jeżeli partia rządzić całym krajem, a jest partią etniczną, to nie mają prawa ukrywać swego pochodzenia. Jeżeli zbiera się wielka kupa Żydów i chce przejąć władzę w Polsce, wtedy mnie to obchodzi. Jasne, kolego, czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: O to właśnie chodzi. 11.06.08, 15:18 Przyczepiles sie jak rzep psiego ogona do sprawy narododowsci, ktora nie jest zadna sprawa. Wyglada mi to na jakas choroblowa obcesje... 1) Otoz nie o to chodzi ze sprawa narodowosci jest bez znaczenia dla "nich" (rozumiem ze masz na mysli osoby pochodzenia zydowskiego), ale o to ze sprawa narodowosci jest bez znaczenia w ogole, bez wzgledu na to kogo by ona nie dotyczyla. Czy mialbys podobny problem jakby sie okazalo ze w jakiejs polskiej gazecie pracuje nieco osob narodowosci litwinskiej, albo - powiedzmy - norweskiej? 2) O ile mi wiadomo w GW pracuje nieco osob ktore w takim czy innym stopniu maja zydowskie pochodzenie, ale przytlaczajaca wiekszosc piszacych w GW do tej kategorii - o ile mi wiadomo - jednak nie nalezy. A jakby nalezala to i co z tego? Proponujesz rasistowski numerus clausus rodem z II RP? A jakie ma to zreszta znaczenie ze dany dzienikarz ma etniczne pochodzenie polskie, zydowskie, koreanskie czy nigerianskie? Wazne jest co pisze i jak pisze. Dokladnie to samo dotyczy n.p. partii politycznych. Co jest wazne to jaki program ma dana partia i jak ten program chce realizowac. To jakiej narodowosci byli babcia czy dziadek danego polityka jest bez znaczenia. Jezeli odpowiada mi program danej partii to bede na nia glosowal nawet jezeli cala wierchuszka partii bedzie sie skladala z osob z n.p. chinskim czy pakistanskim pochodzeniem. Zydowskie pochodzenie tez mi nie bedzie przeszkadzac, bo nie widze zadnej zasadniczej roznicy miedzy pochodzeniem zydowskim a na przyklad pakistanskim czy haickim. Narodowosc jak narodowsc. To co wazne jest co ci ludzie chca robic w polityce. 3) O ile mi wiadomo nikt z dziennikarzy GW czy dzialaczy danej partii ktory ma zydowskie pochodzenie tego nie ukrywa. A to sie tym tez nie afiszuja to po prostu dlatego, ze ta sprawa nie jest dla nich wazna w kontekscie ich publicznej dzialanosci, tak samo jak nie jest w tym kontekscie wazny ich rozmiar kolnierzyka. Ja sie tez nie afiszuje tym ze pochodze z Polski, bo w kontekscie mojej dzialanosci zawodowej i politycznej w Szwecji nie na to zadnego, ale to zadnego znaczenia (nie ukrywam tez jednak tego). 4) N.p. w szwedzkim rzadzie zasiada pochodzaca z Afryki czarnoskowa pani minister Nyamko Sabuni, ktora osiedlila sie w Szwecji w wieku 12 lat ( en.wikipedia.org/wiki/Nyamko_Sabuni ). Podlega takiej samej krytyce jak kazdy inny czlonek rzadu, ale nie spotkalem sie jeszcze z tym zeby jako argumentow uzywano jej kolor skory czy "nie-szwedzkia" narodowosc. W Szwecji tez sa rasisci ktorzy maja za zle czarny kolor skory pani minister, ale jak sie ja krytykuje wsrod nie-rasistow to za konkretne polityczne wypowiedzi, propozycje czy dzialania - dokladnie tak samo jak kazdego innego ministra. To co jest wazne to nie jej kolor skory czy narodowosc, a to co robi i jak to robi jako polityk. W szwedzkiej prasie pracuja dziennikarze pochodzacy z wielu roznych krajow, wlacznie z Polska, i jakos tez to nikomu poza rasistami to nie przeszkadza. Co jest wazne to co pisza i jak pisza. 5) Gledzenie o tym ze Zydzi chca w Polsce przejac wladze jest jeszcze jednym klinicznyn przykladem na antysemityzm, ktory lubuje sie w m.inn. teoriach spiskowych. Nawet jezeli _niektorzy_ Zydzi chcieli by wladze przejac, co samo w sobie jest klasyczna antysemicka bzdura, to jest ich w prawie 40-miljonowej Polsce tak niewielu, ze mozesz spokojnie spac. Jezeli ktos teraz probuje przejac wladze w Polce to raczej katolicki kler, co jest o wiele grozniejszym zagrozeniem dla Polski, i to do wielokrotnej potegi. Odpowiedz Link Zgłoś
trombozuh Fakty, kolego, fakty! 11.06.08, 16:34 Z całym kolegi rozumowaniem się zgadzam, z wnioskami także. Problem w tym, że wszystko to oparte zostało na kompletnie nieprawdziwych przesłankach. A więc proponuję, ustalmy najpierw fakty: 1. Ile procent kolegium redakcyjnego i zarządu GW to osoby pochodzenia żydowskiego? Mała garstka, jak kolega sobie przyjął, czy może zdecydowana, dominująca większość? 2. Ile procent rządu Tadzia Mazowieckiego to osoby pochodzenia żydowskiego? Mała garstka, jak kolega sobie przyjął, czy może zdecydowana, dominująca większość? 3. Jak to jest z tymi 60 miliardami dolarów, których domagają się od nas Żydzi amerykańscy? Bo kolega twierdzi, że to jakaś bzdura, a ja twierdzę, że to fakt. I że domagającymi nie jest garstka oszołomów, tylko poważne osoby z którymi spotyka się zarówno premier jak i prezydent naszego kraju. 4. Jak to było z próbą zabronienia lądowań samolotów LOT na lotnisku Kennedy'ego? Bzdura to jakaś, czy fakt? I gdy kolega zapozna się z tymi faktami, będziemy mieli płaszczyznę do dalszej dyskusji. I jeszcze jedno. Nazywanie mnie w każdym mailu idiotą, oszołomem, głupkiem itp, też wystawia koledze jak najgorsze świadectwo. Odpowiedz Link Zgłoś
mosiek-izakiewicz-szechter Re: funia, nie przeszkadza mi niczyja narodowość. 10.06.08, 16:14 lelontm2 napisał: > Przestan piep.yc o pilce noznej bo to zupelnie inne sprawy. Narodowosc moze mie > c > znaczenie ale nie musi. Czy wedlug Ciebie Sarkozy jest agentem wegierskim?. sarkozy to nasz człowiek jest pochodzenia żydowskiego, nie pisz głupot. Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: funia, nie przeszkadza mi niczyja narodowość. 11.06.08, 08:30 Jak Ci przeszkadza ze ktos "ukrywa" swoja narodowosc, to Ci przeszkadza takze ta narodowosc. Nie pomyslales ze byc moze dla tego kogos jego/jej narodowosc nie ma takiego znaczenia jak dla Ciebie? trombozuh napisał: > Przeszkadza mi tylko to, że ktoś ją ukrywa. > Jeżeli narodowość sędziego jakiegoś piłkarskiego meczu jest na tyle > ważna, że zawsze się ją podaje, to narodowość premiera, i narodowość > szefów ogólnopolskiej opiniotwórcej gazety też powinna być jawna. > Przeszkadzają mi również kłamstwa. Np. kłamstwa Żydów z > przedsiębiorstwa Holocaust, którzy wpierają nam od kilku lat, że > żadnych Żydów w Polsce nie ma, bo wszyscy zostali zabici lub > wypędzeni, więc należy im się 60mld dolarów odszkodowania. > Natomiast nie przeszkadza mi niczyja narodowość, funia. Odpowiedz Link Zgłoś
smarkula_3 Re: Jak wiadomo, Żydów w Polsce nie ma. 11.06.08, 01:42 Szanowny Tombozuhu Żydzi w Polsce są i niech będą. Z przyjemnością zasiądę z którymś z nich do kolacji i niech mi opowie o swoich tradycjach, marzeniach... Może nie ciekawią Cię inne kultury, ludzie, którzy mają inną religię i zapatrywania. Nie uważasz, że właśnie różnorodność stanowi o uroku życia ? A gdybyś zakochał się w Żydówce i nie wiedział o jej narodowości to co? Odkochałbyś się od razu jakbyś się dowiedział ? Nie jesteś chorym z nienawiści oszołomem. Ale czemu upierasz się tak przy jasnym określaniu narodowości. To naprawdę intrygujące. A może jesteś hodowcą psów rasowych i "problem" rodowodów "przeniósł" Ci się na ludzi ? :-)))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
trombozuh To nie ja upieram się przy narodowości. 11.06.08, 07:51 To sami Żydzi się przy tym upierają. Gdyby narodowość nie miała dla nich znaczenia, jak to uparcie wszyscy mi tu deklarują, to czemu wśród dziennikarzy Gazety Wyborczej jest ich tak wielu? Czyżby czysty przypadek? Trudno w to uwierzyć, prawda? Czyżby Unia De. była czystym przypadkiem partią w której zebrali się prawie sami Żydzi? Nawet rzeczniczka prasowa? Chyba nie. Nie ma żadnego przypadku. Gazeta i Unia są bardzo bardzo żydowskie. I bardzo starannie to ukrywały. Uważam to za oszukiwanie ludzi. Zwykły Kowalski może sobie być kim chce, gejem, Żydem, kosmitą, przefarbowanym Murzynem. Ale jeżeli gazeta chce być opiniotwórcza dla całego kraju, jeżeli partia rządzić całym krajem, a jest partią etniczną, to nie mają prawa ukrywać swego pochodzenia. Koniec, kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
szechter46 Re: To nie ja upieram się przy narodowości. 11.06.08, 14:39 Dokladnie centrum sedna czemu sie tak ukrywaja .Czemu Michnik a nie Szechter po tatusiu . Zdrowko Odpowiedz Link Zgłoś
szechter46 Piętno 10.06.08, 14:21 Czy nie czas przestac pisac o zydach ?Byli znikneli nie ma ich .To jest gazeta dla Polakow nie zYDOW. Odpowiedz Link Zgłoś
cherokee77 Re: Piętno 10.06.08, 15:16 Czas wojny, cos strasznego , lamie godnosc , zycie przed i po , bez wzgledu na narodowosc ,oby sie nigdy nie powtorzyl ten czas na ktorym nie mozna niczego dobrego zbudowac. Odpowiedz Link Zgłoś
mosiek-izakiewicz-szechter Re: Piętno 10.06.08, 16:02 szechter46 napisał: > Czy nie czas przestac pisac o zydach ?Byli znikneli nie ma ich .To > jest gazeta dla Polakow nie zYDOW. to jest gazeta dla polaków i głównie żydów i prezechrzt prowadzona przez wspaniałych redaktorów żydów i chwała im za to!!! Odpowiedz Link Zgłoś
smarkula_3 Re: Piętno 11.06.08, 02:00 Szanowny Szechterze Gazeta dla Polaków, a Żydzi "zniknęli"... A jak się poczujesz jak gazetę przyczyta na przykład Niemiec albo Szwed ? Oj czuję "Wszechpolaka" Czyżby zwolennik hasła "Żydzi na Madagaskar" ? Prawdopodobnie jesteś wdzięcznym obiektrwm dla wszelkiej maści manipulantów... Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
szechter46 Re: Piętno 11.06.08, 14:33 Szanowna Smarkula Zapraszam na antypody gdzie zydowska propaganda jest wrecz antypolska .Dopiero tutaj odczulem ze maja Polakow za nic.Masowe srodki przekazu najczesciej wyja ze tylko Zydzi gineli w "polskich" obozach zaglady.Przecietny Kangur tak sadzi a jest to wynikiem ich kontroli srodkow masowego przekazu.Najwieksza ich hipokryzja to bogaci starzy Zydzi prowadzacy niemieckie drogie samochody.To manipulatorzy najlepszej rangi .Zycze milego dnia Odpowiedz Link Zgłoś
lenka1233 Piętno 10.06.08, 15:42 proszę, nie mówcie o Żydach w Polsce ( w Warszawie) w czasie przeszłym.W ten oto sposób możnaby zaprzeczyć mojemu istnieniu jak również wielu moich znajomych....;-) Ad. artykuł: poruszająca historia zdolnej kobiety. Warto odkłamywać historię o naturze ludzkiej bez względu jakiej jest narodowości. Odpowiedz Link Zgłoś
neiden Piętno 10.06.08, 21:31 bardzo interesujaca historia tej kobiety.karzdy narod w europie ma kolaborantow w 2- wojnie swiatowej pracujacych z gestapo.wiec nie powinno sie przekrecac histori , bledy popelnilo wielu, wojna zmienia ludzi.wiekszosc jest za mocno krytyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
jola_z_dywit_2006a Klasyczny przyklad samodestrukcji.Szkoda czasu na 11.06.08, 03:52 Turkowow czy Michnikow. Rywin nie jest taki glupi, gra dalej swoje zycie. Nawet w drugiej lidze na wiecej godnosci niz Michnik. Odpowiedz Link Zgłoś
cygan37 Piętno 11.06.08, 07:39 Mało podobna do żydki - gdyby nie te chytre oczka można byłoby nie poznać. Odpowiedz Link Zgłoś
pal.nick Legendarna Wiera Gran - płyta Polskich Nagrań 12.07.08, 19:55 Polskie Nagrania wydały w tym roku płytę - reedycję jedynego powojennego nagranego recitalu Wery Gran z 1965 roku. Słychać na tej płycie, że to niezwykła osobowość artystyczna. polecam!!! i jest jeszcze smutna informacja, że Wiera Gran została pochowana na paryskim cmentarzu w najtańszej kwaterze i 10 lat po śmierci jej grób zostanie zlikwidowany. na razie nie powiodła się próba sprowadzenia jej ciała do kraju... szkoda, że jej wielkie przedwojenne znajome - m.in. Stefania Grodzieńska, czy Irena Kwiatkowska nie wsparły takiej inicjatywy. może już nawet nie Powązki, ale chociaż Wołomin! Odpowiedz Link Zgłoś
zikra Piętno 24.03.10, 12:16 Piękna kobieta z cudownym głosem Wiera Gran Tango Fernando www.poezja-spiewana.pl/index.php?str=lf&no=3698 Odpowiedz Link Zgłoś
www.nasznocnik.pl Antysemickie ścierwa znów strollowały wątek. 26.09.10, 01:37 . Odpowiedz Link Zgłoś