04.01.11, 23:00
czerwony, Yoma, miałaś w zeszłym roku, czy mi się popergoliło?
Obserwuj wątek
    • dorkasz1 Re: bób 05.01.11, 08:23
      Ja też miałam, się nazywał Karmazyn. Dobry jest, znaczy był :) I dużo go było. Po ugotowaniu robi się normalny.
      • lellapolella Re: bób 05.01.11, 13:11
        aa, to dzięki:) trochę mnie martwił ten kolor na talerzu...a w ogrodzie zdobi?
      • horpyna4 Re: bób 05.01.11, 13:26
        To tak, jak z fioletową fasolką. W ogrodzie bardzo zdobi, a po ugotowaniu strąki są zielone.
        • leloop Re: bób 05.01.11, 14:22
          oprócz tego jest dobra :)
          ja robię z niej konserwy na zimę.
          • yoma Re: bób 05.01.11, 14:50
            Miałam jedno i drugie

bób bardzo dobry i na talerzu robi się normalny, chociaż przy zbieraniu ma się fajne wrażenie, a fasolka baaardzo zdobi, ale przyznam, że leży fioletowa w zamrażarce... nie było kiedy jeść...
            • dorkasz1 Re: bób 05.01.11, 19:15
              Bób na grzędzie normalny. Nie zdobi bardziej niż biały. Wygląda tak samo.
              Chyba se gdzieś dla zdobienia kupię boćwinę. Taką ło www.franchi-sementi.pl/product_info.php?products_id=304
              Napisałam do nich coby sobie poprawili opis, bo to nie jest botwina tylko boćwina. Ciekawe czy skorygują? A tak swoją drogą, to piękna roślina, prawda?
              • horpyna4 Re: bób 05.01.11, 19:36
                Takiej kolorowej nie widziałam. Ponad pół wieku temu uprawiali toto na działce moi rodzice, ale liście były normalnie zielone, a ogonki białawe. Uwielbiałam te ogonki liściowe gotowane i polane zrumienionym masłem z tartą bułką.
                • leloop Re: bób 06.01.11, 10:48
                  Ponad pół wieku temu uprawiali toto na działce moi rodzice, ale liście były normalnie zielone, a ogonki białawe
                  zielona tez jest, w przeciwieństwie do buraków można ja dostać normalnie w warzywniaku ;)
              • yoma Re: bób 05.01.11, 19:38
                Bób nie zdobi, ale fasolka fioletowa wygląda na grzędzie znakomicie

jak odzyskam kompa, to powinnam mieć gdzieś foto.
                • horpyna4 Re: bób 05.01.11, 20:04
                  Moja mama posiała kiedyś taką pnącą fioletową fasolkę w ogródku przydomowym jako pnącze ozdobne. Oczywiście też ją jadła, była to więc również roślina użytkowa: takie 2 w 1...
              • leloop Re: bób 06.01.11, 10:46
                Chyba se gdzieś dla zdobienia kupię boćwinę
                tak, rzeczywiście zdobi, dokup sobie żółtą obie świetnie razem wygladaja
                https://lh3.ggpht.com/_yRVhyelAWWo/SRHBtRAQggI/AAAAAAAABtg/Y93pjfIMmc8/s512/PB030216.JPG
                jakbyś miała problem z nasionami, to krzycz we Francji można dostać bezproblemowo.
                oczywiscie można ja jeść ale taka se jest, służy raczej jako wypełniacz i dostarczycie włókien do trawienia ;)
    • yoma Re: bób 06.01.11, 10:07
      Fioletowa fasola

img217.imageshack.us/i/p1030720.jpg/
      img267.imageshack.us/i/p1030595q.jpg/
      • lellapolella Re: bób 06.01.11, 15:19
        fasolkę fioletową znam ale wolę żółtą:) Sieję tylko jeden kij dla ozdoby razem z 'mamutem', za którym też nie przepadam. Raz, że ładnie, dwa- jakbym akurat była po zbiorach, to tam zawsze coś wisi:)
        Lubię jak mi chrupie.
        Boćwina, czyli mangold faktycznie taka sobie, ale ta kolorowa warta grzechu, trza się rozejrzeć:)
        • leloop Re: bób 06.01.11, 15:56
          będę kupowała dla siebie, wszystkiego przecie nie wysieje, mogę się podzielić. to akurat nie jest drogie ;)
        • leloop Re: bób 06.01.11, 15:58
          fasolkę fioletową znam ale wolę żółtą:)
          no wlasnie, która żółta dobra ? bo te francuskie to o kant dupy ..., smakują zielonym i tyle a fasolka ma smakować fasolka, podobnie jak kalafior kalafiorem. tęsknię ostatnio za smrodem gotowanego kalafiora ... :}
          • lellapolella Re: bób 06.01.11, 16:14
            dzięki:)
            ja lubię 'Saxę", jest niska, zbiera się trzy do pięciu razy w sezonie, plenna i krucha. Na razie wrzucę ci kilka z moich nasion zbieranych osobiście do kopertki, co ją wyślę Bóg wie kiedy, bo chłop śpi a poczta ino do 15.00...Jak znajdę w sklepie, to kupię paczuszkę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka