yoma 21.10.11, 14:41 wiem tylko, że przyszło, jeszcze nie zdążyłam rozpakowac. Musze skończyć dźumę i upiec tort. Tan są same nasiona, nic szybkopsującego się? Dzięki :) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lellapolella Re: Lella 21.10.11, 14:51 spoko, same nasiona:)jeśli to tort czekoladowo- czekoladowy, to rzuć przepisem, plis, jestem w potrzebie:) Odpowiedz Link
yoma Re: Lella 21.10.11, 14:56 Biszkopt z murzynka, a krem można dosmaczyć kakaem i też gitara, pasi? Odpowiedz Link
yoma Re: Lella 21.10.11, 16:05 No, teraz mogę murzynek: 3/4 szkl. mleka kostka masła szklanka cukru + ew. cukier waniliowy 3 łyżki kakao 2 szkl. mąki 4 jajka, rozdzielone proszek do pieczenia Do połowy mleka włożyć masło, wsypać cukier i postawić na gazie. Jak się zagotuje, dodać kakao rozpuszczone w reszcie mleka i niech się znów zagotuje. Ostudzić. Dodać, ucierając, mąkę, proszek, żółtka i pianę. Do pieca 180 stopni na 45 minut (oczywiście orientacyjnie). Krem podstawowy ugotować budyń z 1 paczki, ostudzić utrzeć kostkę masła ze szklanką cukru i 4 żółtkami, dodawać budyń stopniowo do uzyskania żądanej konsystencji (jak się da za dużo, to się zrobi za rzadkie). Zazwyczaj budyniu zostaje i można go zjeść. Dodatki smakowe wg uznania: cytryna, kakao, rum, wiśnie z syropu... Murzynka przekroić i nasączyć. Ponczem, w wersji bezalkoholowej mocną herbatą albo syropem owocowym. Przełożyć i obłożyć kremem. Wstawić do lodówki. Wyjąć z lodówki. Jeść. Odpowiedz Link