se_nka0 30.12.11, 13:29 w obcym ogrodzie, nie był przycinany jesienią. Można teraz go poobcinać? Powiedziano mi, że to ,,granatowy,, stary winogron. Rozplenił im się strasznie, aż mnie ręce i sekator świerzbią. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: Winogron 30.12.11, 13:41 Jak najbardziej. Bo na wiosnę mogą wcześnie puścić soki i wtedy cięte winorośle "płaczą. A teraz to pogodowo jest jeszcze jesień. Odpowiedz Link
kocia_noga Re: Winogron 30.12.11, 17:48 a! a! a, to już wiem. Sadząc winorośl, z jej winogron otrzymujemy wino. Ukradłam w sąsiedztwie wiązkę sztobrów winorośli i wetkłamżem w ziemię. Odmiana nieznana, pytać nie zamierzam, ale rośnie i obficie owocuje zupełnie niepielęgnowana i ma słodkie winogrona nawet od północnej strony, w zachwaszczonym ciemnym kącie. Odpowiedz Link
se_nka0 Re: Winogron 30.12.11, 18:48 Kocia_nogo słuszna uwaga. W ogóle witaj ! Będę zatem ciąć. Po Nowym Roku, bo chyba wiosna utrzyma się dalej? Musze tylko wygooglać nieco korepetycji - jak, co i ile. Żeby nie przedobrzyć. Odpowiedz Link
dorkasz1 Re: Winogron 30.12.11, 19:39 Takie bardzo zaniedbane, którymi zajmiesz się tylko jeden raz najlepiej byłoby przyciąć na "dwa oczka". Czyli wszystkie ubiegłoroczne (no, jeszcze tegoroczne!) przyrosty przycinasz tak, że przy starej gałęzi zostają odcinki, które mają dwa oczka. Te młode gałęzie są wyraźnie jaśniejsze. A jeśli są jakieś stare gałęzie, które mają bardzo słabe przyrosty (a właściciele nie będą za bardzo rozpaczać) dobrze byłoby wyciąć przy samej ziemi. Wtedy cały krzew bardzo się odmłodzi. Przy okazji przypomniałaś mi, że miałam sztobry pobrać. Odpowiedz Link
kocia_noga Re: Winogron 31.12.11, 08:34 se_nka0 napisała: > Kocia_nogo słuszna uwaga. W ogóle witaj ! > Bardzo mi miło, że się nie boczysz na moje zrzędzenie. Odpowiedz Link
se_nka0 Re: Winogron 31.12.11, 09:58 Wlaściciele rozpaczać nie będą, krótko je przytnę, niech sobie wiosną bujają nowymi odrostami. My się nie boczymy wzajemnie na siebie. Nie chcemy. Rozmawiamy tu bardziej lub mniej merytorycznie, fochy zostawiając gdzieś tam - na Łysej Gorze ;) Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Winogron 31.12.11, 10:57 Wiesz oczywiście, że trzeba zostawić kawałki pędów młodych, wyrosłych w mijającym roku. Bo z oczek na nich wybiją pędy owocujące. Jeżeli przytniesz tak, że młode pędy będą wyrastać tylko z dwuletnich i starszych, to nie będzie owoców. Pewnie to wszystko wiesz, ja tak tylko na wszelki wypadek. Odpowiedz Link
se_nka0 Re: Winogron 31.12.11, 11:09 Dzięki Horpyno, poczytałam sobie trochę. Upewniłaś mnie, że tak właśnie trzeba ciąć. Właściciele powiedzieli, że im wsjo ryba, ale może uda mi się szkód wielkich nie wyrządzić ;) Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Winogron 31.12.11, 11:27 Jeżeli to są takie granatowe i dość cierpkie owoce, to świetne są na przetwory. Nie tylko wino z nich można robić, ale również soki pitne i galaretki. Odpowiedz Link
yoma Re: Winogron 31.12.11, 15:06 A przede mną cięcie jabłoni na zrazy... Co do terminologii, Angole mają śmisznie. Wine [łajn] = wino, vine [wajn] = winorośl... Odpowiedz Link