Dodaj do ulubionych

zaskroniec kąsa?

11.06.13, 10:38
Witam, tydzień temu przy naszym oczku wodnym znalazłam zaskrońca. Długi był byk - z metr chyba... Po paru minutach czmychnął między kamienie. Wczoraj córka z radością pokazuje mi fotkę pstrykniętą 2 mniejszym (ok 50 cm) zaskrońcom tez na kamieniach przy oczku. Gady przychodzą no i super. Ale.... córka miała powyrywać spośród kamieni przy oczku skrzypy których mamy wszędzie całe mnóstwo. Jeśli natknie się na zaskrońca... to ten ją chapnie czy raczej ucieknie? Kto wie jak zachowują się te węże? Wiem że są niejadowite ale nawet niegroźne ukąszenie przecież nie jest miłe.... Może lepiej dać tym skrzypom rosnąć?
Druga sprawa czy zaskrońce są smakoszami ryb? Mamy w oczku karasie, karpie, okonie - ok 12 cm długości. Czy wąż na nie zapoluje? Oczko małe - ok 5 kubików wody - roślin nie za wiele więc tez mało schowków...
Obserwuj wątek
    • nieskorzanka Re: zaskroniec kąsa? 11.06.13, 11:02
      Rybami nie gardzi...:)
    • yoma Re: zaskroniec kąsa? 11.06.13, 11:02
      Nasze węże, nawet żmije, nie kąsają bez powodu. Albo spieprzają, albo udają trupa, a zaskroniec jeszcze dodatkowo potrafi udawać skunksa :) Kąsają w ostateczności, jak się na nie nadepnie albo coś.

Zaskroniec owszem żywi się rybami, ale nie wiem, do jakiej wielkości. Może zostaw te skrzypy? Stary przesąd mówi, że gdzie mieszka zaskroniec, w tym domu pomyślność...
    • leloop Re: zaskroniec kąsa? 11.06.13, 11:20
      gdy wiadomo, ze w okolicy są zaskrońce czy żmije trzeba trochę potupać, wąż wyczuwając drgania da nogę. sam z siebie nie atakuje, taki durny nie jest :)
      • dorkasz1 Re: zaskroniec kąsa? 11.06.13, 16:20
        Mieszkam wespół zespół z zaskrońcami od kilku lat. Jedzą ryby, ale nie kąsają człowieka. Uciekają, jak tylko się zrobi szuru-buru.
        • yoma Re: zaskroniec kąsa? 11.06.13, 17:27
          Co więcej, drzewiej się zaskrońcom miseczkę mleka na progu stawiało, gryzącej gadzinie by się stawiało raczej cykutę.
        • iksigrekzet111 Re: zaskroniec kąsa? 12.06.13, 11:32
          Dorkasz , a udało ci się może przyuważyć jakie małe/duże rybki są zagrożone? Widziałam zdjęcie jak zaskroniec połykał powoli ropuchę więc obawiam się że 12 cm chudą rybką nie pogardzi... Szkoda mi ich
          • dorkasz1 Re: zaskroniec kąsa? 12.06.13, 20:32
            12 cm wciąga nosem. Wiem, nie pocieszyłam Cię, ale widziałam jak całkiem grubaśną miał połkniętą do połowy. Nawet się przestraszyłam co to za stwór z płaską głową. A to był zaskroniec, który połknął rybę od strony ogona i wystawała mu z pyska rybia głowa.
          • leloop Re: zaskroniec kąsa? 13.06.13, 07:54
            Iksia, są ryby będą zaskrońce, prawo natury. ja mam oczko ale bez rybek, bo mam koty. za to sąsiadka ma rybki i w sobotę rano znalazłam pięknie ułożonego 20cm karpia koi na wycieraczce, jak sąsiadka się zorientuje to będzie wojna :}
            • iksigrekzet111 Re: zaskroniec kąsa? 13.06.13, 10:43
              W zeszłym roku tez przyuważyliśmy zaskrońca przy oczku ale chyba chwilowo odpoczywał w trasie bo więcej go nie było widać i rybki nie znikały. Może tegoroczne tez pójdą dalej swoją drogą, niedaleko są mokradła i większe stawy z mułem, trzcinami i brakiem ludzi. Jak zaskroniec się sam nie wyniesie a rybek ubędzie to spróbuję go złapać i wynieść "w dzicz".
              Wczoraj na kamieniu wylegiwała się jaszczurka, nie czuła zagrożenia to może gada już nie ma??
              Z kotami tez na szczęście problemu nie mamy. Regularnie przychodzą do ogrodu 3 sąsiedzkie okazy, nawet piją wodę z oczka, przyglądają się rybom a potem idą dalej swoją drogą. Na szczęście na razie nie traktują ich jako kolacji.
              • yoma Re: zaskroniec kąsa? 13.06.13, 10:52
                Nie łap zaskrońca, bo ci zrobi skunksa, nie żartuję. Strzyka cuchnącą wydzieliną spod ogona.

Raczej go zdegustuj. Zrób jakie garden party wokół oczka, albo cóś :)
                • lampka_witoszowska Re: zaskroniec kąsa? 15.06.13, 14:23
                  ja mojego działkowego zdegustowałam ruszając mu posłanie z dykt, przestawiałam po trochu każdego dnia, ściągałam dykty warstwa po warstwie i wyrzucałam - nie wszystko na raz, bo się bałam odsłaniać każdą kolejną menażerię - i zaskroniec poszedł sobie

zdegustowany do niemożliwości
                • iksigrekzet111 Re: zaskroniec kąsa? 17.06.13, 10:35
                  Zaskroniec zadomowił się chyba na całego. Wygrzewa się na kamieniach i oglądaczom nie pokazuje strachu. Dwa mniejsze pewnie poszły dalej swoją droga bo nie widać ich wcale. Za to w sobotę na jałowcu siedziała jaszczurka...... bez ogona. Ogon pewnie został obiadem sznurkowego gada.
            • leloop Re: zaskroniec kąsa? 15.06.13, 22:29
              > koty. za to sąsiadka ma rybki i w sobotę rano znalazłam pięknie ułożonego 20cm
              > karpia koi na wycieraczce, jak sąsiadka się zorientuje to będzie wojna :}
              dzisiaj zwróciłam honor kotu, sąsiadka się wygadała, ze pierun pergolnął jej w oczko (rzeczywiście tydzień temu była u nas burza i pieruny waliły w co popadło) i prawie wszystkie rybki kaputt. podejrzewam, ze karpik to ofiara pioruna, którą kot przywlókł do domu.
              • dorkasz1 Re: zaskroniec kąsa? 17.06.13, 10:55
                U mnie bezogonowe jaszczurki, to "zasługa" kota.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka