Dodaj do ulubionych

Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.06, 22:31
Jestem ciekawa co Wy, mieszkańcy Zakopanego i okolic myślicie o tworzącej się
Młodzieżowej Radzie Miasta Zakopanego? Słyszeliście w ogóle o MRM? Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.06, 23:22
      ...a nawet jest Stała Rada Dzieci i Młodzieży. Giertych ma 48 osobową radę
      młodych doradców.

pl.wikipedia.org/wiki/Sta%C5%82a_Rada_Dzieci_i_M%C5%82odzie%C5%BCy
      • Gość: Ciupazka Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane IP: *.it-net.pl 09.12.06, 13:33
        Kozdy panujący "STÓJ" fce mieć swój strój? Cy jako???

My takik nie fcemy, hehe, momy swoje, fajne, nojfajniejse i takie dlo nasej
        młodzieży stroje jako i miyjsce! I tego pilnujymy z dziada pradziada!
        Telo.Pozdr.
        • Gość: Igor Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.06, 21:48
          Rada jest w fazie tworzenia będzie sie zajmowała tworzeniem zajęć dla młodzieży
          nie tylko ma dość szerokie kompetencje w razie pytań proszę pisać na gg
          6256170 pozdrawiam.
          • Gość: Ciupazka Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane IP: *.it-net.pl 12.12.06, 21:55
            Wy młodzieży przypomnijcie o 13 grudnia 1981 roku, bo oni nic o tym nie
            wiedzą, a szkoda... Radzę popytać się w temacie, chyba, że Ty też masz naście
            lat... to nic się nie dowiedzą. Na zasiadanie w Radzie Miasta Zakopanego
            mają jeszcze czas! Najpierw niech zainwestują w siebie i z sobą niech sobie
            radzą. Sięgacie po młodzież, jak zwykle, ją jeszcze można zbałamucić, nic
            nowego. ciekawa jestem jaki to plan działania macie?

www.geocities.com/wojciech_jaruzelski/proklamacja.html
            i jeszcze to:

polskaludowa.com/wydarzenia/reglamentacja.htm
            • Gość: Ciupazka Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane IP: *.it-net.pl 12.12.06, 22:15
              No i to jeszcze niech sobie przyswoją:

www.geocities.com/wojciech_jaruzelski/Teksty.html hehe...

a poza tym pokaż im, co ich czeka w nowym Eurokołchozie socjalistycznym...:

www.polonica.net/nowy_podzial_admin.htm
            • kumoter40 Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane 12.12.06, 22:16
              Ciupazko,czy jeśli coś nie działa pod egidą Kościoła,to trzeba to opluć ?
              • Gość: Ciupazka Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane IP: *.it-net.pl 12.12.06, 22:21
                Ty nie mieszaj kościoła do tego. A toleracja to Ciebie tez nie obowiązuje
                kumotrze ... Ka jo o kosciele godom, he? Cas przybocyć młodzieży historię
                współczesną czyli Polski Ludowej, tu mos materiał niezły do pogadanek, bo
                przecie tak było:

polskaludowa.com/dokumenty/dokumenty_kartki.htm
                • Gość: Ciupazka Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane IP: *.it-net.pl 12.12.06, 22:26
                  A to mo ino w Muzeum ostać? kOściół niek robi swoje, regionalizm
                  pilnuje spraw kultury naskiej, a Ci co sie bierom za kształtowanie
                  osobowości i postaw młodzieży polskiej, niek robią to tyz lege artis ( wg
                  prawideł sztuki)i fachowo. Jest cego naucyć i o cym godać, historie momy
                  bogatom:

polskaludowa.com/index.htm
                  • kumoter40 Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane 12.12.06, 22:33
                    przecież według Ciebie nowy burmistrz to diabeł wcielony a urząd miasta to
                    istne siedlisko szatana
                    • Gość: Ciupazka Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane IP: *.it-net.pl 12.12.06, 22:53
                      Jakie znów "wg Ciebie". Ty sobie za dużo nie pozwalaj. To, że mnie boli, że
                      wybrano nie górala, to nie dziwota, no ale dobrze im tak, kiedy trzók ik
                      miejscowych startowało i nie umieli wybrać...swojego, ba innostrańca wybrali?!
                      Następnego burmistrza wybierzecie Chińczyka albo Białorusina. Z senatora
                      Ziemi Podhalańskiej zrobili goja-sekretarza. Dej pokój na ten temat. Temat
                      wątku - patrzoj jaki jest i nie wciskaj mi kitu, ze "nowy burmistrz to diabeł
                      wcielony a urząd miasta to istne siedlisko szatana" bo to twoje słowa!!! Miej
                      tego świadomość.
                      Telo. Więcej gwary nie bedzie.
                      • kumoter40 Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane 12.12.06, 23:07
                        rzeczywiście dość tego szowinistycznego bełkotu
                        • ciupazka Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane 12.12.06, 23:34
                          Tu, w tym wątku dałeś dowód kim jesteś, jaka rolę spełniasz na Forum, ba
                          nawet "Podhalu" piszesz z lekceważeniem nas, małą literą:

faszyści na podhalu !, i co z tego ?
                          Autor: kumoter40
                          Data: 12.12.06, 14:16 + dodaj do ulubionych wątków

skasujcie post

+ odpowiedz cytując + odpowiedz

i nic!,i nikomu to nie przeszkadza! Ciekawe gdzież są te góralskie
                          autorytety,inteligencja podhalańska,związek podhalan,i inne organizacje.
                          A może potrafią tylko stroić
                          się w ubiór góralski,potrząsać ciupazką, a w sprawach wymagających trochę
                          odwagi cywilnej,chowają głowę w piasek. Jest jeszcze jedno wyjście. Być
                          może,organizacje faszystowskie trafiły na podatny grunt,jakim jest podhale?.
                          Mam nadzieję że tak nie jest,i przynajmniej nowe władze jak
                          najszybciej uporają się z tym problemem.

• Gość: antykumoterek Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.06, 21:27
                      Moze nie jest wcielonym diabłem, ale szacunku do tradycji nie ma.
                      13 grudnia w kościele O Bernardynów na Bystrem odbyły sie uroczystości dla
                      uczczenia 25 rocznicy stanu wojennego. Majchra tam nie było, nie było też
                      pocztu ze sztandarem miasta. Byli ci co w tamtych czasach nadstawiali głowy,
                      żybyś dziaj mógł do woli "pyskować"
                      • wantula Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane 18.12.06, 21:50
                        Masz rację Majchra tam nie było pewnie 2 dni później obchodził inna rocznicę
                        zjednoczenia PZPR. Pamiętacie jak mieliśmy ulice 15 grudnia_
                      • kumoter40 Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane 18.12.06, 21:50
                        napisz kto w takim razie był organizatorem tych uroczystości,i dlaczego akurat
                        na Bystrym? pytam bo rzeczywiście nie wiem.
                        • wantula Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane 18.12.06, 22:06
                          NSZZ "Solidarność" z Zakopanego.
                          • kumoter40 Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane 18.12.06, 22:16
                            no to jak miał tam być ,skoro się ze sobą żreją.
                            • wantula Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane 18.12.06, 23:14
                              A co mu Solidarność zawiniła? Ma dawać młodym dobry przykład. Ich tam tyż zbyt
                              wielu nie było. A Urzędu to nawet na kwiatki pod pomnik nie było stać.
                      • Gość: rika Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.07, 15:56
                        Gość portalu: antykumoterek napisał(a):

> Moze nie jest wcielonym diabłem, ale szacunku do tradycji nie ma.
                        > 13 grudnia w kościele O Bernardynów na Bystrem odbyły sie uroczystości dla
                        > uczczenia 25 rocznicy stanu wojennego. Majchra tam nie było, nie było też
                        > pocztu ze sztandarem miasta. Byli ci co w tamtych czasach nadstawiali głowy,
                        > żybyś dziaj mógł do woli "pyskować"

www.watra.pl/rozne/zakopane/stann.html
                        www.watra.pl/rozne/zakopane/stan/DSC_1558.JPG
                • Gość: Ciupazka Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane IP: *.it-net.pl 13.12.06, 00:26
                  Mury
                  On natchniony i młody był, ich nie policzyłby nikt
                  On im dodawał pieśnią sił, śpiewał że blisko już świt.
                  Świec tysiące palili mu, znad głów podnosił się dym,
                  Śpiewał, że czas by runął mur...
                  Oni śpiewali wraz z nim:

Wyrwij murom zęby krat!
                  Zerwij kajdany, połam bat!
                  A mury runą, runą, runą
                  I pogrzebią stary świat!

Wkrótce na pamięć znali pieśń i sama melodia bez słów
                  Niosła ze sobą starą treść, dreszcze na wskroś serc i głów.
                  Śpiewali więc, klaskali w rytm, jak wystrzał poklask ich brzmiał,
                  I ciążył łańcuch, zwlekał świt...
                  On wciąż śpiewał i grał:

Wyrwij murom zęby krat!
                  Zerwij kajdany, połam bat!
                  A mury runą, runą, runą
                  I pogrzebią stary świat!

Aż zobaczyli ilu ich, poczuli siłę i czas,
                  I z pieśnią, że już blisko świt szli ulicami miast;
                  Zwalali pomniki i rwali bruk - Ten z nami! Ten przeciw nam!
                  Kto sam ten nasz najgorszy wróg!
                  A śpiewak także był sam.

Patrzył na równy tłumów marsz,
                  Milczał wsłuchany w kroków huk,
                  A mury rosły, rosły, rosły
                  Łańcuch kołysał się u nóg...

Patrzy na równy tłumów marsz,
                  Milczy wsłuchany w kroków huk,
                  A mury rosną, rosną, rosną
                  Łańcuch kołysze się u nóg...
                  Jacek Kaczmarski

• Gość: Harnaś Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.06, 15:09
                    Rada ta skupia wyłącznie młodych liberałów spod znaku (PO, UW i PD)... A
                    reprezentanci innych opcji to gdzie?
                    • kumoter40 Re: biedna Karolino 13.12.06, 17:01
                      jak widzisz,na tym forum panuje kilku starych parafialno-faszystowskich
                      oszołomów,więc lepiej pytaj gdzie indziej,a młodzieżowa rada to świetny pomysł.
                      • ciupazka Re: biedna Karolino 13.12.06, 17:57
                        Rzeczywiście biedna i to na umyśle, kiedy szuka wzorców u wymienionych przez
                        Ciebie partii, skompromitowanych w historii współczesnej. Ty kumoter kielo
                        mos roków 60-70 , bo jo telo Ci daje, hehe. Cas podpiyrać ściany a nie
                        młodzież. Wygodnictwo i telo. Oni wasyk wzorców, ftore padły i Wasego
                        wsparcio nie potrzebujom. Na błędak musom sie ucyć, a nie je powielać jesce
                        roz z Wami.
                        • Gość: Harnaś Re: biedna Karolino IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.06, 20:42
                          i tu się Ciupazko z Tobą zgadzam :)
                    • Gość: pawel Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.06, 21:00
                      To swietny pomysl rozwijajacz samozadnosc wsrod ludzi mlodych. Popieram takie inicjatywy. Jakos w porownaniu do Harnasia nie odnosze wrazenia zeby rada bzla zdominowana przez jedna opcje. Wesolych Swiat!!!
                    • Gość: pawel Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.06, 21:00
                      To siwietny pomysl rozwijajacz samozadnosc wsrod ludzi mlodych. Popieram takie inicjatywy. Jakos w porownaniu do Harnasia nie odnosze wrazenia zeby rada bzla zdominowana przez jedna opcje. Wesolych Swiat!!!
                      • Gość: Harnaś Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.06, 19:29
                        no to jakie inne opcje poza liberałami - PO, UW, PD- zasiadaja w tej radzie???
                        • Gość: Ciupazka Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane IP: *.it-net.pl 15.12.06, 22:21
                          Pewnie ONR, hehe...Fciołby?! z 7 członkami, hehe. Moze nońdziecie wsród
                          innostrańcow,ftoryk pod Tatrami nie brakuje, ci wartko polecom, hehe...
                          • Gość: Harnaś Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.06, 08:24
                            jak już coś to ponad 20:P. Myslałem raczej o odcieniu prawicy konserwatywnej...
                            • Gość: ciekawy Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.06, 21:32
                              A jest taka prawica w Zakopanem?
                              • Gość: pawel Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.06, 19:49
                                Z tego co wiem o mandat mogły sie ubiegać wszystkie młodzieżowe ugrupowania działające w zakopcu. Jest przecież w MRM mlodzieżówka UPR. Mają nawet 2 albo 3 mandaty. No to jak chcesz prawice konserwatywną załóż se koło Młodzieży Wszechpolskiej i ubiegaj o mandat a nie truj dupy że sie nie da.
      • szpiro Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane 24.01.07, 21:56
        pozdrawiam
    • wantula Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane 18.12.06, 21:48
      Gość portalu: Karolka_20 napisał(a):

> Jestem ciekawa co Wy, mieszkańcy Zakopanego i okolic myślicie o tworzącej się
      > Młodzieżowej Radzie Miasta Zakopanego? Słyszeliście w ogóle o MRM? Pozdrawiam

Może zało9życie Samorząd Szkolny to będzie bardziej odpowiednie. Od razu też
      wybierzcie przewodniczącego i skarbnika.
      • ciupazka Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane 18.12.06, 21:58
        Co sie wtrącos w prace szkoły, samorządy z zaświatów,hehe... Dajom se rade
        bez Tobie "nickowcu stotysięcny piyrsy", hehe. Nie twoja broszka.
        • wantula Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane 18.12.06, 22:04
          Rzeczywiście Samorządy w szkołach mają więcej do powiedzenia niż "będzie
          miała "Młodzieżowa Rada w Zakopanem"
      • wantula Re: 1 czerwca Majcher przekaże Wam klucze 18.12.06, 22:00
        Zapomniałem napisać że 1 czerwca na Dzień Dziecka Majcher przekaże Wam klucze
        do miasta. i wtedy
        Mamy nie ma taty nie ma Oj będzie bal!
        • ciupazka Re: 1 czerwca Majcher przekaże Wam klucze 18.12.06, 22:12
          wantula napisał:

> Zapomniałem napisać że 1 czerwca na Dzień Dziecka Majcher przekaże Wam klucze
          > do miasta. i wtedy
          > Mamy nie ma taty nie ma Oj będzie bal!

Tyś krzyźwy? Cyś ka w głowicke sie ucion?
          A pote do "kozy" do kluce i dobrze ik przymknie. Bedzie lepsy pozytek.
          • wantula Re: 1 czerwca Majcher przekaże Wam klucze 18.12.06, 23:45
            A moze to taki nowy ZMS?
    • Gość: prawnik Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.07, 00:39
      Ta co powstaje jest fikcją i nie ma podstaw istnienia. Wybory które się
      odbywały np: w kolegium UJ w Zakopanem były nie legalne i nie ma jakich kolwiek
      podstaw prawnych istnieć. Ludzie ten kto to robił ma nieżle w głowie.

Ludzie weżcie poczytajcie jakie mamy prawo w Polsce. To raz, Dwa idotyzmem jest
      zeby rade tworzyły osoby spoza Zakopanego. Jest tam napisane o działaniu MRM

Kolejna sprawa nie było żadnej uchwały Rady Miasta a jak wiadomo prawo w Polsce
      nie działa wstecz.

Nie chce być wścibski ale kolejną sprawą jest że Młodziezowe Rady Miasta to nie
      mlodzieżówki partyjną, ba nie powinny mieć nic wspólnego z polityką wiec tu
      jest kolejna farsa.

Ciekawi mnie kto za tym stoi ??????
      • ciupazka Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane 06.01.07, 10:19
        Som jest tacy, ftorzy na głupocie niedojrzałej młodzieży bazują i ik
        omamiają. Dzięki za ten głos rzeczowy!!!
        • Gość: sss Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.07, 23:19
          ja sie na tym nie znam ale np. w myślenicach mrm działa, a uchwała rady miasta to kwestia najbliższych miesiecy
          • Gość: Ciupazka Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane IP: *.it-net.pl 07.01.07, 14:27
            To juz wiadomo, fto za tym stoi, kie to Myślenice, hehe. Fto by Cie nie znoł,
            to by Cie moze i kupieł. Nei, coz głuptoków nie siejom, sami rosnom i
            pacanow słuchajom. Przykre to.
      • wantula Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane 07.01.07, 16:06
        Gość portalu: prawnik napisał(a):

> Ta co powstaje jest fikcją i nie ma podstaw istnienia. Wybory które się
        > odbywały np: w kolegium UJ w Zakopanem były nie legalne i nie ma jakich
        kolwiek
        >
        > podstaw prawnych istnieć. Ludzie ten kto to robił ma nieżle w głowie.
        >
        > Ludzie weżcie poczytajcie jakie mamy prawo w Polsce. To raz, Dwa idotyzmem
        jest
        >
        > zeby rade tworzyły osoby spoza Zakopanego. Jest tam napisane o działaniu MRM
        >
        > Kolejna sprawa nie było żadnej uchwały Rady Miasta a jak wiadomo prawo w
        Polsce
        >
        > nie działa wstecz.
        >
        > Nie chce być wścibski ale kolejną sprawą jest że Młodziezowe Rady Miasta to
        nie
        >
        > mlodzieżówki partyjną, ba nie powinny mieć nic wspólnego z polityką wiec tu
        > jest kolejna farsa.
        >
        > Ciekawi mnie kto za tym stoi ??????

6 grudnia 2006 r w jednym z zakopiańskich pubów środowisko Tygodnika
        Podhalańskiego zorganizowao spotkanie z dziennikarzami. Za barkiem stał sam
        <b>Jerzy Jurecki.</b> Młodzi Demokraci wręczali dziennikarzom ulotki
        informujące o Działalności Młodzieżowej Rady.
        /za "Wantule" nr 11 grudzień 2006/
        To wiadomo kto za tym stoi.
        na
        • Gość: prawnik Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.07, 21:09
          Acha to czyli takie Buty nowa władza chce mieć też swoją młodzieżówke. Nie
          wiedziałem że tak to robią. Czyli tylko czekac jak w telewizji będą mówić o
          tym jak to w Zakopanem nie znają sie na prawie. Wstyd zeby władający miastem
          nie znali ustawy o samorządzie lokalnym. Czemu uczą młodzież przestępstwa i
          nielegalnego działania ??
          • Gość: pawel Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 15:47
            DO Prawnik - sprecyzuj co masz na myśli mówiąc"Ludzie weżcie poczytajcie jakie mamy prawo w Polsce". O co dokładnie chodzi? Jak jesteś taki prawnik to powiedzm mi na jekiej zasadzie MRM dzaiła w takich miastach jak Racibórz, Zarow, Gliwice, Pila, Kalisz, Zgierz, Tczew, Jastrzębie Zdrój, Piotrków Trybunalski, Tomaszow Mazowiecki, Malbork, Leba, Krakow, Ruda Slaska, Kętrzynie, Jaroslaw, Lublin, Leszno, Sieradz, Gorzowa Wielkopolskiego, Koszalin, Czestochowa, SZCZECIN, Lodz, zielona góra. Czyli ze pol Polski lamie prawo. Nie jestem ekspertem i nie jestem peny ze mam racje, wiec podaj mi ustawe ktora reguluje ta kwestie. Zdaje mi sie jednak ze jestes w bledzie.
            • Gość: prawnik Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 16:53
              Artykuł 5 b Ustawy o samorządzie lokalnym. Nie może być tak że wpierw odbywają
              sie wybory do Rady bez uregulowania tego przez Rade Miasta. Tj. Rada Miasta
              musi wydać uchwale. Pozatym OFSML wskazuje jak powina wygladać Młodzieżowa Rada
              Miasta/powiatu.

Pozatym wskażcie czy osoby spoza danego miasta mogą być w takiej radzie i czy
              nie mija się to jej założeniami dzialania.

Wiec wskazane przez Ciebie miasta musiały sie dostosowac do obowiązującego
              prawa.
              • Gość: pawel Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 20:02
                ok dzieki przekonałeś mnie. Musze to sprawdzić pozdrawiam
              • Gość: pawel Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 20:08
                Art. 5b. 1. Gmina podejmuje działania na rzecz wspierania i upowszechniania idei samorządowej wśród mieszkańców gminy, w tym zwłaszcza wśród młodzieży.
                2. Rada gminy na wniosek zainteresowanych środowisk może wyrazić zgodę na utworzenie młodzieżowej rady gminy mającej charakter konsultacyjny.
                3. Rada gminy, powołując młodzieżową radę gminy, nadaje jej statut określający tryb wyboru jej członków i zasady działania.

Z tego wynika że sposób wyboru ustala miasto. Status został już podobno jest. Może wybory były za szybko ale czy osoby z poza miasta mogą być człąkami MRM zależy od miasta. Więc samo działanie MRM jest legalne, a tylko wybory odbyły sie w złym terminie.
                • Gość: Ciupazka Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane IP: *.it-net.pl 08.01.07, 20:10
                  Kiepskiej tonecnicy to i nogi zawodzajom, hehe, tak samo i Tobie... wybory.
                • Gość: prawnik Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 21:01
                  Nie w złym terminie bo nalezy wrócić do tego że jeśli bedzie uchwala mówiaca o
                  Młodziezowej Radzie Miasta, a dokladniej o zmianach w statusie Miasta. Wtedy
                  będą mogły się odbyć wybory. Wiec trzeba jasno powiedziec ze podstawowy wymógl
                  nie został spełniony i dlatego można mówić o nie ważności tych wyborów
                  • Gość: Ciupazka Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane IP: *.it-net.pl 08.01.07, 22:25
                    o nieważności - tak sie pise(razem)! Nie wies fto je mo teroz unieważnić ?
                    • Gość: pawel Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 13:20
                      Może je unieważnić chyba burmistrz ale to on je kazał przeprowadzić. Komisje w
                      szkołach jeszcze tego samego dnia miały zanieśc burmistrzowi wyniki. I wogóle w
                      jakim celu chcecie to robić? Co uważacie o samej idei MRM?
                      • Gość: Zakopiańczyk Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 15:36
                        Nieżle skoro burmistrz trzyma na tym łape. Od kiedy burmistrz może wydawać
                        decyzje?? Czy aby tego nie powinna robić Rada Miasta. Czytałem Wantule i wynika
                        z nich że Rada Miasta mało co wie o tej Radzie (w grudniu). Idea Młodych
                        Demokratów mija się z celem. Pawele czemu Burmistz może unieważniać i decycować
                        o MRM ?? czy on jest Wszechwładny??
                        • Gość: pawel Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 16:53
                          Nie jestem w stanie ci odpowiedzieć bo wszystko co wiem o tej radzie wiem od znajomych. Dlaczego myślisz że ta idea mija sie z celem? Moim zdaniem to świetna inicjatywa ale troche źle zorganizowana. Poprostu zbytnio pospieszono sie z wyborami.
                          • Gość: Zakopiańczyk Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 16:59
                            Ja też wiem od znajomych. Zgadzam się że jest świetna inicjatywa i z tym że żle
                            została zorganizowana. Jednak jeśli organizuje to osoba publiczna, ba burmistrz
                            to chyba zna się choć troche na prawie.

Myśle ze taka Rada powinna być zorganizowana ale nie w taki sposób. Prawnik
                            masz chyba racje, że jest to niezgodne z tą ustawą co podałeś. Przede wszystkim
                            ma być jasne i przejrzyste. Ma uczyć Młodzież zasad demokracji i utrzciwości
                            samorządowej.
                            • Gość: pawel Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 17:14
                              W poprzedniej wypowiedzi powiedziałeś " Czytałem Wantule ". Co to jest?

Masz racje. Nie jest to jak sie wypowiedziałeś " przejżyste ". Co więcej rada miasta wogóle się tą inicjatywą nie przejela. Na stronach miasta o MRM nie ma ani słowa
                              • ciupazka Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane 09.01.07, 17:26
                                Cosik mi sie widzi, abo mi sie ino zdaje, ze sukocie gluptokow, skońcył sie
                                cas młodzieżowek i bojówek ZMP, ZMS, pomarańczowyk alternatyw. A juz na
                                Podhalu ni mocie co robić z Wasym utropieniem. Juz mącicie, w myśl zasady, ze
                                w mętnej wodzicce choćjakom rybke chycicie? He? Nie u nos, nie u nos!
                                Przegnajom Wos precki, jak syćkie partyje. Po jakiego wuja Wom te
                                pseudopartyjki, do roboty nietoty, ni mo fto za Wos robić? Skońcył sie cas
                                dlo głuptoków. Mącicieli nom tutok i teroz nie trza. Ani przywódców
                                prowodyrów od siedmiu boleści, bo nie inacyj. Młodzież do nauki!
                                • Gość: pawel Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 20:51
                                  Właśnie przez takich jak ty mamy takie elity polityczne jak mamy. W MRM nie chodzi o żadne jak to nazwałeś "psełdopartyjki" ale o wspieranie samożądności wśród ludzi młodych. Może dzięki takim inicjatywą młodzi ludzie zainteresują się życiem państwa i regionu i za 10 lat frekwencja w wyborach nie będzie 40%.
                                  • ciupazka Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane 09.01.07, 20:57
                                    lodzi ludzie majom w samyj rzyci partyje, Ty nie wies nawet jak głęboko.
                                    Nojcęśćiej obserwowałak bez długie roki pracy zawodowej, ze do partii
                                    garnyny sie miernoty, na co licyły? Mierny hale wierny? Nei momy toto, co
                                    momy... Teroz śtyry partyjki sie licom, moze 5 :PiS, PO, SLD, Sa, LPR nei i
                                    chłopsko partia tyz by na stołkak siedziec fciała samorzadzić sie, bajako.
                                    Jesce Wom mało??? To juz mos sześć, moze dość?
                                    • Gość: Zakopiańczyk Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 22:56
                                      Ciupazka ma racje popieram. Od urodzenia mieszkam w Zakopanem tu też urodzili
                                      sie moi rodzice. Czemu jakieś cwaniaki coś kombiują bez naszej wiedzy tj.
                                      miasta ludzi którzy tu mieszkają, a nie jakiś przyjeznych . Spoza Zakopanego
                                      • ciupazka Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane 10.01.07, 11:48
                                        Są inne formy oddziaływania pozytywnego na dzieci i mlodzież w szkolach

www.pafw.pl/strony/edukacja/przedsiebiorczosc.htm
                                        www.pafw.pl/strony/rozwoj/dl.htm
                                        • Gość: prawnik Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 22:31
                                          Paweł coś dla Ciebie Ogólnie jeśli opierać się o te zasady to co nasz burmistrz
                                          chciał zrobić to kipa
                                          www.federacja.org/index_start.php
                                          • ciupazka Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane 10.01.07, 23:51
                                            I znów Warsiawka pcha sie do Zakopanego? Forse za to działanie bierze ta pani
                                            p.o. Zastępca Dyrektora Katarzyna Załuska-Schumacher, cy jako ??? A moze
                                            Warzawiacy sukajom zajęcio? Nasa młodzież mo co robić. Tyrmanić casu
                                            ojcowie nie dadzom. Nie widzi mi sie to. Momy lokalne zespoły, konkursy,
                                            organizacje i my sie do W-wy z tym nie pchomy, bo i po co. Cała ta działalnoś
                                            tyj Federacji palcem na wodzie pisana. Bez celu i sensu. Wystarczy to poczytać.

www.bip.warszawa.pl/informacja.asp?mn_id=612
                                            www.federacja.org/rekomendacje2.html
                                            • Gość: pawel Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 16:01
                                              Ale dalej nie rozumie o co chodzi z tą Warszawą. Podobno jest odpowiednie rozpożadzenie rady miasta o utowrzeniu MRM więc nie szukajcie dziury w całym. A jesli chodzi o nie-zakopiańczyków w radzie to jeżeli są zameldowani tutaj to mogą być i w MRM-ie i w radzie miasta. To co prezentuje zakopiańczyk z ciupazką to skrajny przejaw lokalnej ksenofobii. Dzieki dla prawnika za tego linka:)
                                              • Gość: Zakopiańczyk Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 16:50
                                                Paweł Rada Miasta nie może w uchwale powałowac MRM w której będa osoby które
                                                nie zostaly wybrane demokratycznie. Poztym musi być wprowadzona pod obrady.
                                                Myślisz ze osoby spoza Zakopanego znajdą sie w tej Radzie i mieszkancy Miasta
                                                sie na to zgodzą?? Ja sie nie zgadzam. Pozatym istnieją wyższe instytucje niż
                                                Burmistrz choćby Wojewoda. Spokojnie kłamstwo i kumoterstwo wychodzi. Nie
                                                będziecie nam wciskać kitu że jest to dla dobra miasta. Nie mówice na to MRM
                                                tylko Młodziezówka Partyjna, lepsze nazwa to ZMP.
                                                • Gość: pawel Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 19:56
                                                  To co piszesz nie ma jakiegokolwiek uzasadnienia. Zacznijmy od tego, że ordynacje wyborczą do MRM ustala jej statut, który jest zatwierdzany przez rade gminy(art. 5b ust. 2 Ustawy o samożądzie gmnnym). Tak więc na podstawie w pełni legalnego statutu MRM Zakopane część radnych zgłaszana jest przez wszystkie szkoły po ktorych ukończeniu ich absolwent uzyskuje średnie wykształcenie(gdyż tylko co najmniej srednie wykształcenie lub pretendowanie do niego poprzez uczęszczanie do szkoły której ukończenie je gwarantuje). Uczeńowie którzy mają objąć mandat radnego są zgłaszani przez grono pedagogiczne lub jeśli ono tak uchwali wybierzani są przez uczniów tej szkoły(tak jak to miało miejsce np. w ILO)wówczas kandydować mogą wszyscy uczniowie danej szkoły. Pozostałe mandaty otrzymują nie jak to nazwałeś "młodzieżóki partyjne" lecz organizacje młodzieżowe(np. harcerstwo), a że np S"MD" jest organizacją młodziezową może sie o mandaty ubiegać. Ich ilość jest proporcjonalna do ilości członków danej organizacji na terenie Zakopanego. Wiec radni MRM zostali wybrani w 100% uczciwie.
                                                  Osoby spoza zakopanego, które są na stałe zameldowane w Zakopanem są bądź co bądz mieszkańcami Zakopanego i mogą na podstawie ustawy o samożądzie gminnym zasiadać w ławach rady miasta, pełnić funkcje burmistrza itd. więc nie rozumie dlaczego mielibyśmy łamać prawo dla MRM.
                                                  Nie rozumie o co Ci chodzi z tym Wojewodą. Wojewoda nie ma nic do powiedzenia ponieważ na podstawie wspomnianej już ustawy o samożądzie gminnym ust. 5b MRM powołuje rada gminy a nie użąd wojewódzki ani sejmik wojewódzki więc pozwole sobie stwierdzić że wziąłeś to z kosmosu.
                                                  Nie widze nigdzie kumoterstwa ani kłamstwa. Jeżeli całą swoją wiedze o MRM czerpiesz z wypowiedzi tak skrajnych osób jak ciupazka to się nie wypowiadaj - bo nie masz praktycznie żadnej wiedzy.
                                                  Pozdrawiam
                                                  • Gość: ciotka Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 20:13
                                                    Drogi Pawełku, Twój poprzedni post przeczytałam i pomyślałam"nie będę się
                                                    czepiać", ale po kolejnym jednak muszę. CHłOPCZE ZAINWESTUJ W SLOWNIK
                                                    ORTORGRAFICZNY. Bo aż wstyd. Naprawdę!
                                                  • Gość: Ciupazka Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane IP: *.it-net.pl 11.01.07, 20:19
                                                    I odczep sie od ciupazki! Centrum Edukacji Obywatelskiej, tez Warsiawka
                                                    prowadzi. Najpierw sam poczytaj i nie udawaj Greka w jakim celu to robisz.

www.ceo.org.pl/portal/about_text?docId=29
                                                    www.ceo.org.pl/portal/home
                                                    Wszystkie Funacje mi waniajet! Ta też! Agitujcie sobie w W-wie a nie na
                                                    Podhalu, tymbardziej, ze jestescie z W-wy. Dudki u nos ino widzicie i miesanie
                                                    między ludziami? Nom takik nie trza. Do roboty NIETOTY!

Fundacja Centrum Edukacji Obywatelskiej
                                                    ul. Noakowskiego 10/1
                                                    00-666 Warszawa
                                                    tel. 022/875-85-40
                                                    fax 022/875-85-40 wew. 102
                                                    ceo@ceo.org.pl

NIP: 525-17-26-659

REGON: 012433534

KRS: 0000052758

KONTO (rachunek bieżący):
                                                    BISE III/O Warszawa 75 1370 1037 0000 1701 4021 1500

• Gość: Ciupazka Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane IP: *.it-net.pl 11.01.07, 20:24
                                                    A z programów wybierz... ISLAM, hehe... Dobre.

www.ceo.org.pl/portal/islam
                                                  • Gość: Zakopiańczyk Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 20:20
                                                    Pawle mylisz się niestety, troche się na tym znam. Może inaczej żeby osoby
                                                    które są postronne. Z dobrych żródeł wiem że jest to dziwnne i dlatego mówie tu
                                                    że jest to młodzieżówka partyjna, lepiej żeby miasto wzieło się za np
                                                    TG "Sokół". Choćby wcześniej sam nie wiedziałeś jak to wygląda MRM patrz
                                                    Prawnik podał ustawe i inne.
                                                    Chyba osoby które tworzą pseudo rade w Zakopanem trzęsą gaciami.
                                                  • Gość: Ciupazka Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane IP: *.it-net.pl 11.01.07, 20:28
                                                    I ktoś na tym chce jesce zarobić... oczywiscie cwaniaczki mendrole z W-wy,
                                                    hehe

www.ceo.org.pl/portal/redulamin_www
                                                  • Gość: pawel Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 20:35
                                                    No przyznaje prawnik podał ustawe przeczytałem ją całą i stwierdziłem że mam racje. Dalej zostaje przy swoim. Moim zdaniem jest to dobra inicjatywa a różnica między moimi wypowiedziami wynika z poszerzania mojej wiedzy na ten temat. Zobaczyłem statut, przeczytałem ustawe o samorządzie gminnym i stastuty mrm w innych miastach Polski-Sosnowiec, Częstochowa i uznałem, że wszystko jest zgodnie z prawem. Nie wiem może o wszystkim co jest powodem mojej pomyłki. Jeśli tak jest oświeć mnie
                                                  • Gość: pawel Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 20:28
                                                    Przepraszam ale zawsze jak pisze na komputerze to robie błędy bo mi sie nie chce robić tych ó ż ą ę a jak szybko pisze to nie myśle
                                                  • Gość: gosc Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 20:32
                                                    Gość portalu: pawel napisał(a):
                                                    <<jak szybko pisze to nie myśle>>

No rozbroiłeś nas swoją szczerością.DDDDDDDDDD
                                                  • Gość: Ciupazka Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane IP: *.it-net.pl 11.01.07, 20:35
                                                    poraj, pod loma nickami robisz tę parszywą robotę. Muszą Ci nieźle płacić za to
                                                    w USA. Nie wierzę w bezinteresowność starego miysaca.

www.ceo.org.pl/portal/islam_doc?docId=42256
                                                  • Gość: pawel Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 20:38
                                                    a z tą wypowiedzią to o co chodzi?? CO to poraj??
                                                  • Gość: poraj Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 20:41
                                                    Tym razem pisałem tylko jako "ciotka". Że niby stara, upierdliwa i czepia się
                                                    ortografii:)))
                                                    Jakby mi płacili w usa to bym się bardziej starał, a tak to tylko hobbystycznie
                                                    żebys nie zanudziła się sama ze sobą;))
                                                  • Gość: pawel Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 20:43
                                                    czy jest coś o czym nie wiem?? Czy ciupazka to kobieta??
                                                  • Gość: poraj Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 20:45
                                                    Nie, Ciupazka to facet tylko z przyzwyczajenia się utajnia zmieniając wirtualnie
                                                    płeć;))
                                                  • Gość: pawel Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 20:47
                                                    aha
                                                  • Gość: Ciupazka Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane IP: *.it-net.pl 11.01.07, 20:49
                                                    Ja Cie rozszyfrowałam juz dawno. Sam ze sobą nie raz, nie dwa na Forach
                                                    gadasz... A teraz jeszcze to, niek sie szczawiki douczają z kim i z czym
                                                    mają do czynienia.. A moze to Twój synalek, tu tyz zaziera, hę?...Nawet byki
                                                    celowo robisz legionisto, hehe...Za kogo Ty mnie masz??? Dej se wreszcie
                                                    siana.

www.ceo.org.pl/portal/neo
                                                  • Gość: pawel Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 20:54
                                                    przepraszam mówisz do mnie czy do poraja bo jestem zagubiony:)
                                                  • Gość: poraj Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 20:57
                                                    Twój problem polega na tym właśnie, że nie potrafisz mnie rozszyfrować i dlatego
                                                    snujesz na mój temat tak fantastyczne i fantazyjne teorie. A rzeczywistość jest
                                                    dużo prostsza, mało skomplikowana i pozbawiona sensacyjnego podtekstu mojej
                                                    wielorakiej wirtualnej osobowości.
                                                    Ale obiecuję Ci, że jak postanowię odejść z FZ to na pożegnanie powiem Ci kim
                                                    jestem:)) Uśmiejesz się, zobaczysz;))
                                                  • Gość: pawel Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 21:01
                                                    Zapewniam Cie ciupazko że on nie jest mną bo ja jestm sobą. Ale może on jest tobą?? | on czyli ty snuje takie spiskowe teorie jako ciupazka?
                                                  • Gość: gosc Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 21:02
                                                    Bingo! Poraj to Ciupazka!
                                                  • Gość: pawel Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 21:05
                                                    Widzicie... pare dni na forum i już afere odkryłem
                                                  • Gość: Ciupazka Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane IP: *.it-net.pl 11.01.07, 21:04
                                                    Pedziołeś, ze Ty nigdy stąd nie pódzies. A cy sie docekom tego śmiychu?
                                                    Wątpie, prędzej mnie stąd wymieciecie. Syćko ku temu zmiyrzo. Nawet doimyślom
                                                    sie, kim jesteś. Tym barzyj sie dziwie casami juz i sobie, ze tu jesce
                                                    zaziyrom. Telo, że nie ku Tobie, hehe.
                                                  • Gość: poraj Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 21:07
                                                    Gość portalu: Ciupazka napisał(a):
                                                    Telo, że nie ku Tobie, hehe.

No to mi przykro niezmiernie, bo ja niezmiennie jestem Twoim wiernym
                                                    sympatykiem. Pomimo wszystko, a może właśnie dlatego...;))
                                                  • Gość: pawel Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 21:09
                                                    a ja właśnie cztając to forum odkryłem że jest tu dwóch pawłów. Niektóre z tych postów o MRM to nie ja pisałem a jest podpisane paweł
                                                  • Gość: gosc Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 21:10
                                                    to pisała pewnie ciupazka. Ona ma tysiące nicków.
                                                  • Gość: Ciupazka Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane IP: *.it-net.pl 11.01.07, 21:12
                                                    Staro metoda poraja, roz robi sie ciupazkom, ciupagom. jo za duzo wiem, paweł
                                                    to tyz on, a nicków mo sto stysięcy i jedyn. Fto by go nie znoł, to by go
                                                    kupiył.
                          • ciupazka Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane 03.02.07, 11:50
                            Gość portalu: pawel napisał(a):

> Nie jestem w stanie ci odpowiedzieć bo wszystko co wiem o tej radzie wiem od
                            zn
                            > ajomych. Dlaczego myślisz że ta idea mija sie z celem? Moim zdaniem to
                            świetna
                            > inicjatywa ale troche źle zorganizowana. Poprostu zbytnio pospieszono sie z
                            wyb
                            > orami.

pise sie: po prostu
          • wantula Re: Młodzieżowa Rada Miasta Zakopane 13.01.07, 21:04
            Prawnik napisał:
            "Acha to czyli takie Buty nowa władza chce mieć też swoją młodzieżówke. Nie
            wiedziałem że tak to robią. Czyli tylko czekac jak w telewizji będą mówić o
            tym jak to w Zakopanem nie znają sie na prawie. Wstyd zeby władający miastem
            nie znali ustawy o samorządzie lokalnym. Czemu uczą młodzież przestępstwa"

A ja myślę, że chodzi o znalezienie możliwości finansowania młodzieżowego
            zaplecza Majchra z budżetu gminy. Uczniowie szkół średnich niewiele będą
            znaczyć w takiej radzie. Harcerze nie angażują się w działalność polityczną.
            Jedynie "Młodzi Demokraci" będa mieli otawrtą drogę do "żłóbka"
        • wantula Re: To dobre na odpowiedź 13.01.07, 23:15
          Znalazłem na forum dyskusyjnym Tygodnika Podhalańskiego
          ""Re: Majcher - Nóż - Janosik - Maryna (oc 1)
          | korek | 01-12-2006 | 20:15:43
          (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
          Po wyborach. emocje opadły. I zdawało się, że wszystko wróciło do normy. Jednak
          we czwartek ze zdumienia zacząłem przecierać oczy. Nowy numer naszej lokalnej
          gazetki przedstawia miasto, o jakim marzyliśmy od lat. Władze przyjazne dla
          dziennikarzy, otwarte na mieszkańców. Miasto będzie czystsze, bo na Krupówkach
          pojawi się więcej koszy. Są pierwsze zapowiedzi nowego burmistrza, że będzie
          walczył ze słupkami przy chodnikach.( Z literatury znam takiego, co walczył z
          wiatrakami. Zakopane nie gorsze. Nie ma wiatraków, niech będą słupki..) Jedynie
          zdjęcie na stronie tytułowej i artykuł PP „Bony dla urzędników” nawiązuje
          do „starych klimatów gazetki” (A swoją droga nich się PP zapozna z Kodeksem
          Pracy. Może wtedy nie będzie robił sensacji z rzeczy oczywistych.)

Prawdziwy rarytas znalazłem na drugiej stronie. Felieton „Majcher w ręku
          Janosika” autorstwa Jerzego Jureckiego. Przeprowadza on wywód poparty
          definicjami słownikowymi na temat słowa: Majcher- nóż. Następnie przekonuje
          nas, że Majcher to taki współczesny Janosik. Przejście od noża do Janosika to
          majstersztyk
          „No i wszystko stało się jasne, nasz nowy zakopiański burmistrz ma ponad
          wszelką wątpliwość góralskie korzenie aż do Janosika sięgające.” To cytat z
          owego felietonu.br>

Muszę dodać:

Legendarny Janosik w chwilach wolnych, gdy nie rozdawał biednym,
          zażywał „uciech” z Maryną.
          Charakter tekstu skłania mnie do postawienia pytania:
          Czyżby Jerzy Jurecki chciał zostać „Majchrową Maryną?”

z www.tygodnikpodhalanski.pl"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka