b_a_l_b_i_n_k_a 20.02.08, 19:29 Mam pytanie do osób, u których najbliższych wystąpiły przerzuty do mózgu. Jakie objawy skłoniły was/lekarzy do podjęcia diagnostyki w tym kierunku? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maretina Re: Przerzuty do mózgu - jakie objawy? 20.02.08, 20:14 u meza mamy objawami byly bole glowy. bol nie byl bardzo silny ( pomagal zwykly apap), ale czesty. powodzenia i mam nadzieje, ze zadna z bliskich Ci osob nie bedzie miala przerzutow do mozgu. Odpowiedz Link
jeanne72 Re: Przerzuty do mózgu - jakie objawy? 20.02.08, 20:34 Zmiana osobwości, pomyłki ( np. wkladanie pilota do lodówki itp), zapominanie, problemy z koncentracją... Mogą też być np. napady padaczkowe, opadanie powieki, nierowne źrenice, wlaściwie każdy objaw neurologiczny. Wszystko zależy od lokalizacji... Długo moze nie być żadnych objawów. Odpowiedz Link
magdam456 Re: Przerzuty do mózgu - jakie objawy? 20.02.08, 21:47 Mamie mojej zrobił sie jakby niedowład prawej strony ciała.Miała problemy z chwyceniem np szklanki przwą ręką, nie mogła podnosić prawej nogi. Przerzut był na lewym płacie czołowym. Odpowiedz Link
bokhen Re: Przerzuty do mózgu - jakie objawy? 21.02.08, 01:01 U mojej kochanej siostrzyczki byly takie objawy jak: - bole glowy, - utrata swiadomosci, - zanik pamieci, Dla nas koszmar!!! Ciagle z tym sie zmagamy. Juz byly dwie operacje glowy!!! Mam dosyc tego swiata!!! Odpowiedz Link
ankw Re: Przerzuty do mózgu - jakie objawy? 21.02.08, 01:02 pierwszy objaw - Tato w rozmowie tel. zaciął się, nie mógł wymówić słowa, na drugi dzień zawiozłam go na neurologię, dzień później był po tomografie głowy Odpowiedz Link
rysinska.k Re: Przerzuty do mózgu - jakie objawy? 21.02.08, 19:45 Hej b_a_l_b_i_n_k_a Zaniepokoił mnie Twój post, mam nadzieję że wszystko w porządku z mamą. pozdrawiam Odpowiedz Link
mazunia1 Re: Przerzuty do mózgu - jakie objawy? 22.02.08, 09:18 zmiany nastrojów, nasilone rano, problemy z koncentracją, bóle głowy, niewyrażne mówienie balbinko, czy u Was wszystko ok? ja też zaniepokoiłam się Twoim mailem. Mam nadzieję, że z mamą wszystko ok. Odpowiedz Link
coccinelle76 Re: Przerzuty do mózgu - jakie objawy? 22.02.08, 09:33 U mojego taty pierwszym objawem było to, że wpadał ciągle na jakieś przeszkody i uderzał się często w głowę- guz był zlokalizowany niedaleko ośrodka wzroku z tyłu głowy i to powodowało ograniczenie pola widzenia. Potem pojawiło się widzenie jakby filmu podzielonego na kadry (tak to tłumaczył).Żadnych bóli głowy nie było. Balbinko, mam nadzieję, że nikogo z Twoich bliskich temat nie dotyczy. Pozdrawiam Odpowiedz Link
kizi10 Re: Przerzuty do mózgu - jakie objawy? 02.04.08, 22:58 zmiany zachowania, początkowo nawet agresja, żółtaczka - chociaż tak naprawdę to nie wiadomo skąd się wzięła, ale wątroba, trzustka i woreczek były ok, więc lekarze powiązali ją z guzem, chwilowe otępienia, zapominanie słów i drobnych czynności - wszystko to jednak na tyle subtelne zmiany, że trochę trwało zanim trafił do lekarza - tyle że to było zanim okazało się, że ma raka, każdy już chory powinien (lub rodzina), reagować na każde zachowanie odstające od normy, chociaż bez paniki, różne problemy w tym neurologiczne pojawiają się czasem po chemii, radioterapii i z powodu stresu wywołanego faktem choroby. u taty potem doszło opadanie kącika ust, brak "porozumienia" z lewą stroną - nie było niedowładu, afazja, Odpowiedz Link
agnessita18 Re: Przerzuty do mózgu - jakie objawy? 26.11.08, 20:56 Objawy są takie:przede wszystkim zaburzenia pamięci , ból głowy , i złe samopoczucie to były objawy , które skłoniły mnie i moja mamę do konsulatcji z lekarzem tylko że moja mama miała 30 guzków i 1 duży guz:( Niestety po 4miesiącach od wykrycia guzów zmarła:( Odpowiedz Link
mamatomka5 Re: Przerzuty do mózgu - jakie objawy? 26.11.08, 21:17 Mój Tata dostał padaczki.Po tomografii kom. okazało się ,że to niestety przerzut do mózgu.Konsultacje z neuruchirurgiem wykluczyły operacje.Tata mój został poddany biopsji stereotaktycznej.Potem brachyterapii.Niestety zmarł po dwóch tygodniach.Do dzisiaj mam wyrzuty sumienia ,że Go tak męczyłam.Wierzyłam do końca ,że mu się uda. Odpowiedz Link
mitkar Re: Przerzuty do mózgu - jakie objawy? 30.11.08, 17:18 moja mama w styczniu miala resekcje żołądka z powodu raka, ktory byl podobno we wczesnym stadium, nastepnie miala radio- i chemioterapie, po ktorych wyniki miala dobre w pazdzierniku dostala niestety napady padaczkowego, robiono jej TK z kontrastem i bez, pozniej MR bez kontrastu i zadne badanie nie wykazalo przerzutow, czy moze byc wiec jakas inna przyczyna tej padaczki? czy moze przerzuty sa na tyle male, ze jeszcze ich nie widac? co o tym sadzicie? czy istnieje szansa, ze padaczka wywolana jest po prostu przebytym leczeniem? z gory dziekuje z odpowiedz Odpowiedz Link
mitkar Re: Przerzuty do mózgu - jakie objawy? 30.11.08, 17:20 dodam jeszcze, ze mamie trzesa sie teraz troche rece co prawda nie wiemy czy przed napadem tez tak bylo, a tylko nie zwrocilysmy na to uwagi czy po prostu pojawily sie teraz Odpowiedz Link