Forum eDziecko eRodzice emama
ZMIEŃ
      ciocia

ciocia

(77 wyników)
    • Watek obok uświadomił mi inny problem ale podobnej wagi :) Mam dziecko przedszkolne/wczesnoszkolne i "problem" jak rozgryźć kwestię "tykania" U nas w naszej rodzinie i bliskim otoczeniu mówienie na "ty" jest powszechne i naturalne. Sama mówię na "ty" do cioć, ich koleżanek /niektóre po 60/, szybko i /dla mnie naturalnie/ przechodzę na "ty" ze znajomymi itd. Moje dziecko do części naszych przyjaciół też mówi po imieniu. Dla nich to było naturalne pomimo ponad 30 lat różnicy w wieku :) Prob...
    • Byłam dzisiaj świadkiem takiej scenki :) Młode małżeństwo idzie sobie na zakupy, kobieta spotyka się z koleżanką. Z moich obserwacji i strzępków rozmowy wynikało że to jakaś raczej niezbyt bliska koleżanka albo dawna znajoma. Bo przedstawiała jej swojego męża. Tamta natomiast była z dzieckiem lat może około 5 :) które to dziecko także przedstawiła. Po skończeniu rozmowy matka i dziecko odchodzą i matka tłumaczy dzieciakowi - to była ciocia jakaś tam i wujek... I tak się zastanawiam po ...
    • Bardzo często w wątkach przewijają się deklaracje: jak by mi ktoś tak moje dziecko potraktował, albo się do mnie tak odezwał, albo tak by zrobił, to bym mu powiedziała po prostu: spie...j. Otóż ciekawi mnie, czy w rzeczywistości komukolwiek udało się zrealizować te "pogróżki"? Czy zawsze jednak wyniosły, milczący ignor?
    • Podczas pobytu w Hiszpanii nie zaliczyłam żadnej awantury z teściową. Bylo miło i rodzinnie. Cóż za zawód! Ale... właśnie m odebrał telefon od ciotki z "prośbą" bysmy slub przełozyli, bo w październiku wychodzi za mąz jej córka a w maju jej syn i to będzie kolidować. W chwili obecnej M, jego siostry i ciotka prowadza mini wojne o jedno mieszkanie, ale to temat na osobny watek. W każdym razie ciotka jest na nich cięta, oni na ciotkę. Ciotka nie przepuści zadnej okazji by im dopiec. Taka em...
    • Cholerka, strasznie głupia sytuacja i nie wiem, co robić? Już tłumaczę: synek miał na operację iść w lutym, na początku. musi być idealnie zdrowy, bo inaczej nie usypiają. termin tej operacji jest dla mnie nieco za późno, bo z różnych względów - ale istotnych zależy mi na wcześniejszym terminie. wyjazd za granicę - mamy dołączyć do taty. i co wymyśliłam? że sezon zimowy, dzieci chorują, więc może które wypadło z grafiku, a mój aktualnie zdrowy, to może wskoczymy na takie miejc...
    • Witam serdecznie emamy  Opowiem Wam co dzisiaj mi się przytrafiło. Otóż, po południu wraz z mężem i synkiem (4 lata) wybraliśmy się na mszę za mojego dziadka w rocznicę śmierci. Po mszy mieliśmy jechać, do mojej cioci i wujka umówić się co do wyjazdu na pogrzeb, bo akurat cos takiego nam się w rodzinie wydarzyło. Jeszcze przed wyjazdem z domu, dzwoni telefon. Ja odbieram, a tam kuzynka mojego męża- pyta co robimy i czy na kawę przyjdziemy. Więc zgodnie z prawdą mówię, że akurat w...
    • Czy ktoś mi może wytłumaczyć, po co niektóre mamy mnożą swoim dzieciom ciocie i wujków? Dlaczego każda obca mama spotkana więcej niż jeden raz w piaskownicy staje się nagle ciocią? Ciociami zostają sprzedawczynie w sklepie, pielęgniarki w przychodni, koleżanki. Czy określenie "pani" lub "pan" ma w ich odczuciu pejoratywne zabarwienie??? Niestety działa to też w drugą stronę - niektóre dorosłe osoby obce dla dziecka same mianują się ciociami czy wujkami. I to mnie prawdę mówiąc d...
    • Mieliśmy gości z małym dzieckiem, dwie noce byli u nas, a potem pojechaliśmy wspólnie na wyjazd do wynajętego domku. A teraz zaczyna się historia :) Ja dla Wandy zawsze mam smakołyki-przekąski: banany, rodzynki, jogurty czy smootisy owocowe i jak przychodziła pora Wandy przekąski to synek znajomych też oczywiście chciał. No OK - zaraz po ich przyjeździe do nas i na drugi dzień rano to ok - nie mają swoich zapasów. Ale potem poszli do sklepu, zrobili zakupy, mój mąż zresztą zapłacił bo i...
    • Dziś o 10-00 rano urodził mi się bratanek ( pierwszy synuś mojego brata bliźniaka ) - jestem szczęśliwa.Bratowa rodziła w wodzie :) Jadę zatem niebawem zobaczyć te wyczekiwane maleństwo :)) Ależ siemmmmmmm cieszę <jupi> :))
    • I nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie to, że ma 53 lata... Jest wdową i w okolicach Andrzejek ubiegłego roku poznała mężczyznę lat 30. Spotykają się od tego czasu, miłość kwitnie... A rodzinie ręce opadają. Ciocia jest fajną, rozrywkową kobitką. W lipcu zostanie babcią. Facet jest co najmniej podejrzany, pożycza od niej pieniądze, handluje przeróżnym towarem... Jego matka ponoć akceptuje ten związek, ale dała im ultimatum - muszą dać jej wnuka. Ciocia pomysł podchwyciła. Wym...
    • Witam Mam pewien w sumie mały ale wkurzający problem. Otóż mój mąż ma młodszą siostrę, która jest wyjątkowo dziwaczną osobą. Siostra bardzo nie lubi mojego męża, mnie jeszcze bardziej, ale nasze dziecko (4 lata) kocha. W marcu brała kościelny ślub i nas nie zaprosiła. To już przesądziło o wszystkim, nie chcemy jej z mężem znać i koniec. Ale moja "kochana: teściowa z córeczką nadal pragną, by synek miał kontakt z ciocią. I tylko kiedy zostawiam synka u teściowej (czasem po prostu ...
    • Wyprawiacie imprezy z okazji swoich imienin czy moze zwyczaj ten skonczyl sie na pokoleniu waszych rodzicow? A moze obchodzicie -na styl zachodni - urodziny?
    • Mam taki oto dylemat. Moja młodsza, bezdzietna (co może mieć znaczenie w tej historii) siostra postanowiła obdarować moją starszą, 7. letnią córeczkę. Wie, że mała ostatnio bardzo interesuje się czasem i fascynują ją zegary. Kupiła więc dwa i postanowiła je wysłać pocztą. Powiedziała mi o tym podczas rozmowy telefonicznej. Próbowałam delikatnie zasugerować, że skoro są dwa zegary, to może jeden z nich podarować młodszej, 4. letniej córeczce. Na to ciocia, że młodszą siostrzenicę l...
    • Moja ciocia, lat 80, ulubienica całej rodziny, jest totalną sensatką o czym poniżej. Niestety to wszystko to "wynik" starości, u mnie to rodzinne chyba ps. Jakby która chciała kiedyś napisać powieść sensacyjno- kryminalną- wszystkie te pomysły są do wykorzystania- to by był bestseller... 1.ciocia "namierza" telefonicznie moją mamę- chodzi o coś BARDZO ważnego. Mama spanikowana jedzie. Na miejscu okazuje się, że Ciocia odkryła ...nielegalną wytwórnię amfetaminy. Produkują jej sąsiedzi z gó...
    • Hej dziewczyny, porazcie mi ile zaplacic cioci, ktora bedzie oko 3-4 godzin dziennie, pon-pt z dzieckiem. Przyprowadzi je z przedszkola i poczeka az ja wroce z pracy. jest to moja ciocia, siedziala juz z Maja zanim chodzila do przedszkola i jest taką nianią, ze lepszej nie moglam sobie wymarzyc... Majka ja uwielbia po prostu. Ciocia nie chce powiedziec ile kasy chce za to, mowi, ze ile dam to bedzie dobrze. ja nie chce jej rozliczac godzinowo, bo jest to mi za bliska osoba, zeby...
    • rano miałam do niej jechać by ja zobaczyć bo wiedziałam,że mogę nie zdążyć.i nie zdążyłam. zjemy cosik i jedziemy :((
    • Chciałabym usłyszeć waszą opinię na nurtujący mnie od niedawna problem. Mielismy wyjechać na wekeend ze znajomymi i dziećmi . I wszystko byłoby ok. gdyby nie to że dowiedzieliśmy się przez przypadek ,że oni zabierają jeszcze swoją ciocię. Wkurzylismy sie z mężem ,bo jesteśmy młodymi ludzmi i bez urazy ,żadne ciocie nie są nam na wakacjach potrzebne. Powiedzielismy im że my z żadną ciocią nie jedziemy i się chyba na nas obrazili. Dodam jeszcze ,że to w sumie oni się do nas dołączyli bo do końc...
    • Jestem kompletnie załamana i nie wien co robić. Zatrudniłam ciocię (siostrę mojej mamy) jako opiekunkę i popełniłam chyba ogromny błąd. Nie wiem co robić, bo jest to niezręczna sytuacja (ciocia dorywczo przed sezonem zajmowała się pracą na jakieś dwa trzy tygodnie). Zaczynając pracę u mnie zrezygnowała z tej dorywczej pracy. Jak już kiedyś pisałam zaletą zatrudnienia cioci było to, że jej ufam, że nie zrobi krzywdy mojemu dziecku. Poza tym chciałam by ktoś trochę posprzątał w domu, i przygoto...
    • Od kilku lat mieszkam w Stanach i mam w Polsce chrzesnice, ktora w przyszlym roku bedzie miec komunie. Co roku wysylam jej prezenty na urodziny i Boze Narodzenie (fajne ale nie przesadnie drogie). Szczerze mowiac to przeraza mnie perspektywa komunii. Wydaje mi sie, ze sa bardzo wygorowane oczekiwania wobec chrzestnych zamieszkalych za granica i w ogole chrzestnych. Uwaza sie, ze chrzestni sa od dawania prezentow a nie od pomocy rodzicom w wychowaniu dzieci w wierze. Powiedziala ...
    • czy to ja mam jakies dziwne poglądy czy cos tu jest jednak nie tak... moja znajoma pracuje za niewielkie pieniądze przez co nie stac ja na opiekunke... zawozi swoje 1,5 roczne dziecko do innego miasta na tydzień i zabiera je na weekendy(i to nie wszystkie z tego co wiem) dziecka pilnuje ciotka jej byłego faceta (czyli ojca dziecka) ona daje temu dziecku kaszke do mleka i pampersy - kiedy ostatnio ciotka powiedziała żeby dała jakieś pieniądze na dziecko znajoma była zbulwersowana -bo uw...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się