ciocia

(15 wyników)
  • Pytanie trochę z innej beczki,mój mąż i ja sprzeczamy się czy siostra mojej babci to dla mnie ciocia czy babcia? Ja uważm,że babcia bo ciocią to ona jest dla moich rodziców,mój mąż uważa natomiast,że powinnam zwracać się do niej ciociu,bo to nie ona jest moją babcią.Mam nadzieję,że zrozumiale napisałam.Czy ktoś zna odpowiedź?
  • Imieniny przy cieście domowej roboty. Przy stole rodzina w parę osób, ta bliższa raczej. Rozmowa od razu rozwinęła się ciekawie, ale po godzinie nadal nikt nie sięga po smakowite, pocięte na równe kawałki słodkości. Powód ? - brak zaproszenia typu: częstujcie się". Otóż to. Domownicy uznali, że to naturalne jak amen w pacierzu by zjadać z talerza co dusza zapragnie - goście - jednak czekali zachęty, jakby zaproszenia. Co Wy na to? Czy zaproszenie do spożycia było konieczne? :P
  • Poradźcie, jak umiejętnie odpowiadać na wścibskie pytania zatroskanych babć i cioć typu: Znalazłaś już sobie chłopaka? Kiedy wreszcie zatańczymy na weselu? Masz zamiar zostać starą panną? itp. Nie chcę być niegrzeczna, ale mam już tego serdecznie dość i chcę ukrócić te kłopotliwe dla mnie sytuacje. Jak?
  • -Ciociu, czy napijesz się herbaty? -Nie, nie zawracaj sobie głowy. -A może jednak? -Nie, naprawdę nie trudz się! -A może jednak kawy-Ależ nie... Wreszcie stawiam na stole dszbanek z herbatą, ciocia wstydzi się nalewać sama, więc nalewam, wreszcie raczy pić. Innym razem miałam zły humor, zapytałam raz i pytania nie ponawiałam, ciotka się chyba obraziła. Czy takie certolenie się to obowiązek gospodarza??? Ja już nie mam siły...
  • Moja moi moi rodzice udostępnili domek letniskowy kuzynce mamy (a mojej ciotce). Mama poprosiła mnie bym pojechała z nimi (tzn. z nią i jej dorosłym synem) i pomogła się im tam zainstalować (odkręcić wodę, włączyć prąd, wyjąć i oblec pościel, pokazać gdzie są naczynia itp.) Ciotka poprosiła bym zaosatał z nimi kilka dni (5) i ja się zgodziłam, akurat jestem wolna, żaden problem.... Tyle tylko, że okazało się, że oni myslą, że będę dla nich gotować. A ja nie chcę! Jestem od l...
  • Jutro mam wesele brata. Zapowiada się fajna impreza. Problem w tym, że wesela nie doczekał mój ojciec (zmarł 8 lat temu) ani chrzestna mojego brata. Ciocia zmarła pod koniec wakacji w zeszłym roku, przegrała walkę z rakiem. Dramat- zostały studiujące dzieci. One oraz jej mąż i mama będą na weselu. Będzie to ich pierwsza impreza, właściwie jeszcze podczas żałoby. Wiadomo, że rodzice chrzestni podczas wesela są w jakiś sposób wyróżniani. W naszym przpadku - będzie to musiało wyglą...
  • w części zamiejscowej rodziny utarł się zwyczaj pt "kupcie sobie coś ode mnie". Tzn. babcio-ciotki dzwonią przed świętami z tradycyjną litanią: że one nie mają pojęcia co kupić w prezencie, że u nich tam to nic ciekawego w sklepach nie ma, że one się nie znają itd, itp. W rezultacie od lat proszą, żebym w ich imieniu obkupiła resztę rodziny, co też czynię. Natomiast jedna z takich cioć ma powalające podejście do rzeczy - mianowicie dzwoni, prosi o kupno prezentów - po czym koch...
  • Mam kawalerkę, w której mam wyodrębniony kącik sypialny z normalnym, szerokim łóżkiem. Plus nadmuchiwany materac na 2 osoby na wypadek wizyt znajomych czy rodziny. Kiedy byłam młodsza, było dla mnie z jakichś wzlędów oczywiste, że bez względu na to, kim jest mój gość, zawsze śpi w moim łóżku, a ja na materacu. Jednak ostatnimi czasy się "zbuntowałam". Kiedy śpi u mnie mama czy ciocia, generalnie osoba, której z racji wieku należy się "specjalne" traktowanie, oczywiście odstępuję jej swoje łó...
  • Mam pewien problem, od ponad roku mieszkam zagranica, z rodzina utrzymuje sporadyczne kontakty, z dalsza prawie zadnych. Jakies 2 miesiace temu zmarl moj wujek - oczywiscie zlozylem ciotce kondolencje przez telefon. Za niedlugo lece do Polski i bede sie widzial z ta ciotka na zywo - czy skladac kondolencje ponownie? czy lepiej udawac, ze nic sie nie stalo i wcale nie wspominac o wujku? jak myslicie?
  • Z tego co wiem, ale nie wiem skad wiem, niegrzecznie jest na powitanie (czy nawet w trakcie) rozmowy z osoba strasza od nas pytac jak sie czuje, czy jest zdrowa itd. Nie wiem co robic w sytuacji, gdy widze, ze pani z ktora sie spotykam oczekuje, ze zapytam ja o zdrowie. Co mam robic? A moze ja zle te zasade zapamietalam? Aha, czy to prawda, ze nie nalezy tez straszej osobie na pozegnanie zyczyc zdrowia? Naprawde wszyscy tak robia i ja po prostu widze, ze rozne babcie i ciocie na ...
  • z roznych powodow stalo sie tak, ze znam tylko najblizsza rodzine swojego meza, mame, tate i babcie. Ale jest jeszcze wiecej czlonkow rodziny. Jak ich poznac. Bedziemy w jego rodzinnym miescie w okresie Swiat Bozegonarodzenia. I teraz mam pytanie, my mamy ich odwiedzac, czy na odwrot. Nie wiem jak to zrobic. Nie chce sie czuc jak malpa w zoo i byc pokazywana wszystkim. Pewnie to nieuniknione, ale... Jakies pomysly? Bede wdzieczna za podpowiedzi pozdrawaim F.
  • Odwiedzałam wiekową już ciotkę bardzo wrażliwą na punkcie zasad savoire vivre. Zawsze bardzo się staram zachowywać zgodnie z zasadami czym zasłużyłam sobie na uznanie ciotki. No i miałam wpadkę, i to jaką! (oblewam się pąsem aż po same uszy jak o tym pomyślę). No więc po kolei.. U ciotki był mój kuzyn. Rozmawialiśmy w trójkę. Potem jak wychodziłam żegnaliśmy się wszyscy w przedpokoju. No i ja wyciągnęłam rękę do kuzyna (zawsze żegnamy się w ten sposób) a przecież powinnam najpierw pożeg...
  • Witam, Ostatnio przy stole imieninowym mojego Taty, moja siostra zaproponowała siostrze Taty oraz jej mężowi że ja ich odwiozę - przyjechali samochodem ale mąż ciotki chciał się napić alkoholu . Poczułam się postawiona przed faktem dokonanym i nie potwierdziłam ani nie zaprzeczyłam. Siostra Taty - poczuła się obrażona iż nie wyrażam entuzjazmu oraz stwierdziła że to nie miło z mojej strony. Sytuacja była napięta ale nie odwiozłam ciotki i jej męża. Jak Państwo oceniają tą sytuację? Pow...
  • Śniadanie wielkanocne w mojej rodzinie, mimo, że spędzane w dość kameralnym gronie, ma charakter uroczysty. Zostałam zaproszona na nie przez siostrę mojego taty do domu (mieszkania) jej syna, podczas, gdy on sam będzie w tym czasie u swoich dziadków. Uważam, że sytuacja będzie dość niezręczna, ale rodzina chyba sądzi, że wydziwiam. Co o tym myślicie?
  • Zostalam zaproszona na wesele do kuzynki, ktora mieszka za granica (Australia). Ze wzgledu na odleglosc nie polecialam, ale dalam koperte z zyczeniami i prezentem (gotowka) mojej cioci (jej mamie), ktora leciala specjalnie na wesele. Minelo dwa miesiace od slubu i nie ma zadnego odzewu od panstwa mlodych. Spodziewalam sie kartki z podziekowaniami, tym bardziej, ze nie byla to mala kwota, wiec jestem troche poirytowana. Co mam w tej sytuacji robic? Czy wyslac maila do kuzynki z za...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się