Forum eDziecko edziecko Wychowanie
ZMIEŃ
      ciocia

ciocia

(22 wyniki)
    • Właśnie w jakim wieku uczy sie malucha ze to wujek, pani pan, zeby nie mówieł po imieniu?Czy dwulatek powienien byc strofowany, zeby mówił pan, wujek, ciocia a nie po imieniu,,walił'' wszystkim??
    • Zaczne od początku jakis czas temu moj syn (15 lat) dostał na urodziny od cioci mp4 jak to bywa z prezentami nie zawsze sa trafione i tak było tym razem młody wcale nie słucha muzyki wiec postanowil ja sprzedac na allegro a zarobione pieniadze odłozyc< zbiera na skuter> ja nie mialam nic przeciwko wkoncu jego prezent. Niestety tu zaczyna sie problem bo gdy ciocia sie o tym niechcacy dowiedziała to poprostu sie obraziła poradzcie co zrobic bo ja nie mam pomysłu młody pr...
    • Błagam pomóżcie, już nie wiem co robić. Moja 21-miesięczna córeczka oszalała na punkcie swojej cioci, a mojej siostry. Kiedy jest z ciocią, rodzice przestają być potrzebni. Tylko ciocia może karmić, przewijac, bawić się, nosic na rękach i całować. NA początku trochę się z tego śmiałam, ale teraz uwierzcie, jest mi bardzo przykro, po prostu serce mi peka, kiedy widzę, jak moje dziecko wtula się w ciocię, a mnie odpycha. Kiedy cioci nie ma wszystko wraca do normy, bawi się ze mną i ...
    • Czesc moze wy mi pomozecie moj synek ma teraz16 miesiecy ma swoja ulubiona Ciocie ma 19 lat zawsze jak przychodziła rozpieszczała go rączki chodzenie zabawa itd...... teraz kiedy ja jej zakazuje nie kturych zeczy z nim robic lub po prostu jej sie nie chce on ja bije krzyczy kładzie sie na ziemie i płacze tak wogule sam nie chce chodzic tylko za rączke.W stosunku do mnie jest oki jeden minus to agresywnosc nie wiem co mam z tym fantem zrobic z jednej strony on ja kcha ale i bije
    • Witam Mam pewien w sumie mały ale wkurzający problem. Otóż mój mąż ma młodszą siostrę, która jest wyjątkowo dziwaczną osobą. Siostra bardzo nie lubi mojego męża, mnie jeszcze bardziej, ale nasze dziecko (4 lata) kocha. W marcu brała kościelny ślub i nas nie zaprosiła. To już przesądziło o wszystkim, nie chcemy jej z mężem znać i koniec. Ale moja "kochana: teściowa z córeczką nadal pragną, by synek miał kontakt z ciocią. I tylko kiedy zostawiam synka u teściowej (czasem po prostu ...
    • Temat przerabiany już na forum kilka razy, ale ten przypadek trochę inny jest. Mieszkam w bloku, gdzie moją sąsiadką jest studentka z 2 letnim dzieckiem. Czasami ich odiwedzam, ale od kilku dni dziewczynka reaguje na mnie inaczej. Podszczypuje mnie, mówi Ciocia nu nu, i ogólnie mnie jakoś nie lubi. Nie mam z nią żadnego kontaktu, więc nie zrobiłam jej nic złego. Zawsze przychodzę do nich i głównie rozmawiam z jej mamą. Myślę, że chyba jest zazdrosna, że odciągam jej uwagę.
    • Bardzo prosze o wasza pomoc i rady. Mam taka nietypowa sytuacje, ktora spedza mi sen z powiek. Jestem mama 4,5 letniej Kayi, razem z nami tzn. ze mna, moim mezem i corka mieszka moja mlodsza(25 letnia)siosta-Kasia. Kasia wydaje polecenia Kayi, karci, wyzywa ja gdy jest niegrzeczna,ona nie ma prawa tak postepowac, to ja jestem mama Kayi i ja wychowuje, ona generalnie nie ma prawa sie wtracac. Sytuacja powtarza sie przy byle okazji. Ja rozumiem to, ze dzieci sa czasem zdenerwowane, ...
    • mam kłopot z karmieniem polega on na tym że moją córkę od samego początku uczyłam jeść w krzesełku i przyjmowałam zasadę że jeśli zaczyna wychodzić albo pluć jedzeniem to kończymy posiłek no i problem zaczął się gdy poszłam do pracy i dzieckiem zajmuje się moja ciocia z resztą jak jest u mamy to jest to samo. Karmią ją tak długo aż nie zje wszystkiego oczywiście biegają za nią zabawiają robią wszystko żeby zjadła no i zjada. przez to przytyła a i ja jak ją karmię to jest mi coraz gorzej bo ni...
    • "Ty"(23)

Mam 11 letniego bratanka, chłopiec mówi do mnie "cześć", mówi mi na Ty. Mam oczwiście trochę więcej lat niż 11 ( tak 3 x więcej:)). Nigdy nie umawialiśmy się, że będzie tak do mnie mówił, gdy był mniejszy to wiadomo małe dziecko nie zwraca mu się uwagi, ale własnie moje pytanie brzmi gdzie leży ta granica, w końcu chłopak jest już duży , formy grzecznościowe dawno powinny być mu znane, wydaje mi się, że samoistnie powinien przejść ze mną na ciociu, ewentualnie ja mogę wyrazić zg...
    • Dziewczyny, już nie wiem co mam myśleć, jak działać, gdzie popełniam błąd...? Jestem mamą 9,5 miesięczniaka. Synuś przebywa ze mną praktycznie 24 h /dobę. Jako że stanowimy rodzinę wielopokoleniową mieszkają z nami moi rodzice i siostra. I tu zaczyna się problem. Okruszek po zabawie z babcią lub też ciocią, będąc u nich na rękach za nic w świecie nie przyjdzie do mnie, czasem reaguje nawet płaczem. czuję się w takiej sytuacji nieswojo. czy taki maluszek może wyczuwać już, że te dw...
    • to przemila opiekunka tylko ze ma dziobata twarz prawdopodobnie po nieleczonym tradziku. pan w sklepie z butami (przymierzajacy) ma smierdzace nogi. pani tlusty brzuch. babci smierdzi z buzi i moge tak jeszcze dlugo. co mam zrobic jak 3 latkowi wytlumaczyc ze pewnych rzeczy mowic glosno albo wcale nie mozna . wolalabym zeby bluzgala.
    • Kiedy miałem bodajże trzy lata, moja (wówczas już była) opiekunka przeżyła dużą przykrość: przestałem do niej mówić "babciu". Nie, nic do niej nie miałem. Po prostu dogrzebałem się, kto to jest babcia, i ustaliłem, że babcie mam dwie: mamę mamy i mamę taty, babcię Marię i babcię Salomeę, a ta bardzo skądinąd miła i kochana starsza osoba to pani Maria. Mamą mamy ani taty nie jest, zatem babcią nijak być nie może. Brat ojca był stryjem, pozostali dorośli krewni wujkami i ciociami (odpowi...
    • Jestem tak wściekła, że gdybym była w domu to chyba bym mu coś zrobiła. dziś rano babcia powiedziała, ze mój synuś jak ostatnio był u ciociu ta go przytuliła a on ją opluł. Jestem strasznie wściekła i zaskoczona jego zachowaniem. Nigdy tak nie robił, jest strasznym nerwusem, wścieka sie o wszystko, wszystko chciałby mieć. I czasem zachowuje się "jak niewychowany". Ma karę na wszystko, przede wszystkim na wyjście do chłopaków, synów tej właśnie cioci. Jak z nim postepować, co rob...
    • Mój synek dostał od cioci strój tygryska. Ma go włożyc na bal w przedszkolu ale.... nie chce go nawet przymierzyć. Pokazałam mu w internecie zdjecia przebranych dzieci, tłumaczyłam że to takie przebranie i wszystkie dzieci muszą mieć strój. Nic nie działa. Do balu jeszcze miesiąc więc może macie jakieś pomysły jak go zachęcić. Na Mikołaja nawet się nie łudzę że go włoży. Ale strasznie mi głupio mi wobec cioci, która wydał sporo kasy myśląc, że sprawi radość. Pomóżcie
    • witam! Od czterech miesięcy moja Zuzka chodzi do żłobka i od wczoraj zaczęły się problemy przy wychodzeniu. Dzisiaj to była tragedia, skończyło się tym, że tylko ciocia mogła ją ubrać (ja przez pół godziny zdołałam jej założyć tylko bluzę) po czym i tak nie chciała iść do domu. Po przyjściu do domu też była jeszcze zła ale w końcu jej przeszło. Czułam się strasznie w tym żłobku, jakby sie jej w domu coś złego działo. Jak z nią postępować, bo ja powoli już nie wiem co robić. Zuza ma ...
    • Czy to nowa moda? Dzieci i nastolatki zwracają się na ty do dorosłych. Nie mam nic przeciwko, jeśli robią to dzieci moich znajomych. Ale razi mnie, gdy dziecko jest obce, ma 5, 10, 15 lat, a rodziców prawie nie znam. Nie jestem jeszcze w statecznym wieku (przed 30ką), ale też nie mam nastu lat. A jak już zwracają się na ty,to traktują jak koleżankę,co nie zawsze ma dobre skutki. Rozumiem, że teraz jest "moda" na bezstresowe wychowanie, rozumiem,że wychowanie to sprawa rodziców. ...
    • Dziewczyny - wracam do pracy. Już za tydzień. Do września z córcią posiedzi moja mama a potem złobek. Martwi mnie czy nie ominie mnie za dużo. Czy to ja - czy żłobek wychowywać będzie moje dziecko. Obawiam się, że nie dam rady zapanować nad niektórymi sytuacjami które dziecko nauczy się w żłobku gdzie będzie przecieć przebywało 8 godzin dziennie. Jak to wygląda u Was ?? Czy niepotrzebnie się martwię ??
    • dokładnie plastikowego konika. Takie słowa moja niespełna dwulatka usłyszała od jednej cioci (od której wcześniej tego konika dostała). A ja nie wiedziałam, jak zareagować. I nie chodzi o to, że mam problem, żeby komuś powiedzieć wprost, że nie życzę sobie, żeby robił to czy tamto w stosunku do mojego dziecka. Nie wiedziałam, co robić, zważywszy, że małe gumowe ucho było wciąż przy nas. Opieprzyć ciotkę i powiedzieć dziecku, że żartowała? olać ciotkę i wytłumaczyć dziecku? obróc...
    • Witam Mam taki problem z synkiem, lat 2,5 - ostatnio na doslownie wszystko co mu sie nie spodoba i wszystkich ktorzy w jakis sposob go zdenerwuja reaguje krzykiem: "Nie lubie Cie!" i tak jest ciegle: "Nie lubie mamusi/ babci/ cioci/ tej dziewczynki/ tej bajki/ dziadzia!" itp, po kilka razy Ja i moze po prostu bym to zignorowala (choc bardzo mile to nie jest: ( ale glupio mi po prostu jak tak wykrzykuje do innych, na placu zabaw, w sklepie... Probowalam upominac - nic, ignorowac -...
    • Mam kłopot. Mam 11-letnią córkę Anię. Gdy była mała, zawsze ktoś przy niej był. Książki miała czytane bardzo często (i teraz jest w tym najlepsza w klasie). Problem w tym, że choć ma dużo koleżanek, obrała kierunek-wymyśleni przyjaciele. Często włącza muzykę i tańczy godzinami wyobrażając sobie różne przygody. Właściwie nie tańczy, tylko kołuje się wokół własnej osi. Proponowałam naukę tańca-NIE!!! Nie obchodzi ją, że nikt na studniówce nie będzie chciał z nią tańczyć. Ale gdy prz...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się