ciocia

(12 wyniki)
  • prosze mi powiedziec jak dziecko powinno zwracac sie do opiekunki ciocia czy pani? moj maly ma dopiero 11 msc, ale juz teraz powinnam mu wpajac ze ta osoba, no wlasnie to kto dla niego?? bym chciala zeby opiekunka czula sie jak w rodzinie, wiec moze zaproponowac zeby synek mowil do neij cicoica? nie wiem jak lepiej dla dziecka.napiszcie, prosze
  • Mam 21 lat a mój ukochany chrześniak przedwczoraj skończył lat 7. Mówi do mnie jeszcze po imieniu,spędzamy ze sobą dużo wolnego czasu. Stram się dawać dużo z siebie,ale i też od niego wymagam.Studiuje pedagogike i razem z Kubusiem uczymy się od siebie życia w tej dziedzinie. Mój mały jest oczkiem w głowie całej rodziny. Gdy jest w wiekszym towarzystwie ma tendencje do egoistycznego zachowania. Wybiera z grupy osoby, które są mu bardziej uległe i maja dla niego ciekawsze propozyc...
  • Mam taki problem, moja 15msc córka lubi wchodzić do pokoju mojej 8 letniej siostry, i tam "robić porządki", czyli głównie rozrzucać co ma pod ręką... Mojej siostrze nie podoba się to, tłumaczyłam jej, że dzieci w tym wieku lubią tak się bawić itp siostra trochę to rozumie ale jednak często narzeka na to, (a czasem jej to nie przeszkadza)... Przy tym ja pilnuję by córka nic nie popsuła i sprzątam po niej, ale nie zawsze mogę sprzątnąć od razu... Zaproponowałam też by siostra scho...
  • Synek ma 4,5 roku jego brat prawie rok. Jesteśmy kochającą się rodziną, dużo spędzamy ze sobą czasu, rozmawiamy, bawimy się i przytulamy. Już dawno zauważyłam,że starszy syn jest bardzo chętny do okazywania czułości. W młodszej grupie całował i obejmował chłopaków, na spotkaniach towarzyskich pakuje się na kolana cioć i wujków. Kiedy wyjeżdżamy do rodziny też znajdzie sobie jakiś obiekt dziadek, ciocia i tuli się do nich. Jest to bardzo kochany i wyczekany wnuczek więc pól żartem rodzina rywa...
  • Poprosze o rade jesli ktos doczyta do konca;-)z gory dziekuje...Jak oduczyc takiego zachowania .Dodam, ze na codzie syn jest bardzo madry,rozsadny, az czasem za bardzo,wrazliwy i sie slucha,ale czasem zdarzaja sie sytuacje gdzie nie wiem jak zmienic to co robi... 1.Zachowanie pierwsze Jestesmy w McDonaldzie.Kolezanka -Ciocia zaczepia mlodego gilgajac go, zaczepiajac slownie w zartoblisyw sposob.Syn sie rozkręca i zaczyna sie psocic..Ale nie zna umiaru.Wylal troche soku na spodnie kolezank...
  • Jak pohamować wścibstwo i plotkarstwo u 9-cio latki? Miałyście kiedyś z czymś takim do czynienia? Mieszkam w wspólnym domu z teściami oraz ich drugim synem. W sumie 3 rodzinki. U mojego szwagra mieszka jego córka z pierwszego małżeństwa i jego narzeczona z ich drugą córeczką. Problem piętrzy się koło jego pierwszej córki. Ona do tej pory mieszkała u dziadków, na piętrze, a ojciec z "nową mamą" na parterze. Po naszym wprowadzeniu, córka szwagra dołączyła do ojca i nowo narodzonej siost...
  • mam nastepujacy dylemat: mieszkamy z mezem i polroczna coreczka w innym miescie niz reszta jego rodziny (jakas godzina drogi autem). Z mala odwiedzamy dziadkow i ciocie raz na dwa tygodnie, czasem czesciej. Czasem ktos do nas wpadnie choc rzadziej. Rodzina jest duza wiec czesto zdarzaja sie przyjecia urodzinowe. Niestety sa dosc gloscne i maja miejsce wieczorowa pora, czego nasza mala po prostu nie toleruje. Tak bylo prawie od poczatku. Placze, jest niespokojna a po dluzszym czasie to ...
  • Synek 4,5 roku Goscie jak przychodza (taki zwyczaj, aczkolwiek srednio go popieram) przynosza słodycze dziecia. Moja przyjaciółka jak przynosi zawsze dziecia przynosi. Zauwazyłam odstatnio ze syn czeka tylko na słodycze a nie na ciocie. Dzisiaj wchodzi cioca i miała torbe. Pierwsze co bez czesc moj syn zaglada w torbe i pyta " wafelka dla mnie masz?" głupio mi tak i od razu (nie wiem czy dobrze czy nie dobrze) zareagowałam, powiedziałam.. spokojnie, powiedz czesc, nie zagladaj do torby to n...
  • Moja córka od niedawna wpadła na pomysł, że będzie kłamać. Tak to wygląda i zazwyczaj w takich sytuacjach (kiedy nie ma ochoty czegoś robić): Po wyjściu z toalety: - Umyłaś rączki? - Tak, umyłam. A nie umyła. - Posprzątałaś zabawki na podwóku? - Tak, posprzątałam. A nie posprzątała. Nie wiem jak postąpić , czy piętnować czy nie. Na razie wydaje mi się, że mała sprawdza jak to działa. Czy mama odkryje prawdę, czy nie i jakie tego będą konsekwencje. Oczywiście nie dam rady odkry...
  • Proszę o poradę. Jestem mamą 3 latki. Córeczka jest dość żywym dzieckiem. Ostatnio mamy problem bo bardzo zaczęły wypadać jej włosy. Pediatra, dermatolog rozkłada ręce- w badaniach wszystko ok. Zrzucono to na stres. Spodziewam się dziecka, ale wiadomośc o braciszku córcia przyjęła nadspodziewanie dobrze, przytula brzuszek, głaszcze, szykuje zabawki dla brata, rozmawia z nim itp. Ostatnio zaczęła b narzekać na przedszkole- że nie chce chodzić (mimo że zawsze lubiła)- podpytywana wyznała...
  • Witam, mam mały problem a poradzic sobie jednak nie potrafię. Jestem nauczcielem jęz. ang. i od niedawna uczę również szesćio- i siedmioletnie dzieci. Dwoje uczniów irytuje mnie do takiego stopnia, ze jak je widzę to mi się pracować odechciewa. Problem tkwi w tym, że niesamowicie się przechwalają wyraźnie chcąc zaznaczyć swoją wyższość. Każde dziecko się lubi pochwalić i czasem nawet poprzechwalać miedzy sobą ale ta dwójka robi to nieustannie i potrafi się pochwalić wzystkim (od...
  • Mój 2,5-letni syn od października chodzi do żłobka. Początki były trudne- sporo płakał przy oddawaniu, ale nigdy nie histeryzował. Od grudnia zaakceptował żłobek a nawet polubił. Dosyć chętnie zaczął tam chodzić. Od prawie miesiąca z dnia na dzień moje dziecko dosłownie znienawidziło żłobek. Codziennie przy oddawaniu urządza takie sceny, że zaczyna mi być głupio przed innymi rodzicami i samymi wychowawczyniami - rzuca się na ziemię, kopie, krzyczy. Wychowawczynie na siłę wnoszą go do sa...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się