Forum Kuchnia Wegetarianizm
ZMIEŃ
      czosnek

czosnek

(45 wyników)
    • czosnek(7)

Kiedyś, gdzieś, nie pamiętam, obiło mi się o uszy, że nie należy jeść tego zielonego kiełka który jest w środku ząbka czosnku bo jest ciężkostrawny lub może nawet w jakiś sposób szkodliwy. Może tak jak solanina w marchwi lub ziemniakach? A może skoro to kiełkujący czosnek to wręcz przeciwnie - tak jak kiełki nasion - jest bogaty w jakieś substancje odżywcze? Czy ktoś wie coś na ten temat? Jeść zielony środek czy lepiej wyjmować i wyrzucać?
    • no? nie ma sensu robic tego w sokowirowce. jest moze jakies malenstwo do robienia soku z takich malych rzeczy? chodzi o kilka kropelek soku zeby uzyc jako przyprawe
    • jem do obiadu i kiedys jadlam szpinak z jajkiem, ale chcialabym jak najmniej kalorii - czy sa jakies odpowiednie przyprawy do szpinaku? Bardzo prosze o rade
    • h sniadaniowych. Ta kupna jest pyszna, ale kosztuje fortune:)) pozdrawiam wszystkich wege
    • Niestety jest kaloryczna i jest tam żółty ser.... i chyba wszystkie zólte sery zawierają podpuszczkę prawda? ale napisze.... - żółty ser starty na tarce, - papryka konserwowa - kukurydza - jajo lub dwa - majonez lub majonez z jogurtem lepszy (bo i tak ser jest na maxa kaloryczny) Przypraw zero i sałatka sama w sobie jest pyszna. szkoda, że nie moge jej teraz jeść, ale przytyło mi się i to nie na żarty... pa Olla zróbcie i napiszcie czy dobra? :-)) / byle nie zrob...
    • Ziemniaki z jabłkami (to przepis ponoć z Podkarpacia) 3 łyżki cukru, 2 i 1/2 szklanki wody, 3 łyżki masła, 1 posiekana cebula, sól, 6 obranych i pokrajanych w kostkę ziemniaków, 2 łyżki wytrawnego białego wina Jabłka włożyć do garnka, wsypać cukier, wlać wodę, gotować przez 3 min, odstawić. Masło rozgrzać w dużym rondlu dodać cebulę, smażyć na małym ogniu przez 10 min często mieszając Ziemniaki dodać do smażonej cebuli, doprawić solą, wlać wino, jabłka z wodą, zamieszać przykryć. Go...
    • Moja ulubiona to salatka korsykanska (pewnie z korsyka ma tyle wspolnego co ziemniaki po grecku z grecja ;-) : Pomidory w plasterki, rozlozyc na plasko na duuuzym talerzu. Posypac pokruszonym czosnkiem, kaparami (duuzo kaparow!) i marynowanym pieprzem (jak kto lubi jezeli chodzi o ilosc). Polac oliwa, odrobina octu winnego. Ja uwielbiam kapary, wiec skrapiam tez woda z kaparow (ta marynata ze sloiczka). Odstawiamy na pol godziny na bok, żeby sie przegryzło - i gotowe. Z białym pi...
    • Ot takiego sobie faszerowanego... Np. ryżem z grzybami i fasolą lub warzywami w ziołach prowansalskich... Albo czym jeszcze? (w zastępstwie kabaczka może być: dynia/cukinia/patison/papryka/bakłażan/pomidor)
    • latem duuzo ladniej pachna bylam u miesozernej kolezanki i kiedy wyrzucalam resztki po wspolnym - bezmiesnym! - gotowaniu do kubla, oj, cofnelo mnie. kolezanka sploszona - bo nie udalo mi sie ukryc odruchu wymiotnego - wyjasnila, ze rano zapomniala wyniesc smieci, ze zawsze to robi latem czesciej, bo sie wszystko latwiej psuje. a ja, odkad solidnie segreguje smieci na plastik, papier, szklo, puszki i takie tam, mam wlasciwie tylko reszki z przygotowania i resztki jedzenia. A jako ze h...
    • buraczki sa smaczen, tanie i teraz je mozna kupic moj nowy przepis z kuchni greckiej: buraczki dwa male gotujemy, do trgo gotujemy malego kartofla (ja ugotowalam 2), mozna dac w zast. 30 g suchego chleba, burazcki kroimy, zabek czosnku kroiomy (nie przez przeciskarke, ona zmienai smak czosnku), dodajemy garsc orzechow wloskich (ja nie dodalam, wiec nie wiem, jak smakuje), 2 lyzki rozowego octu winnego i 6 lyzek oliwy (ja dalam 3 lyzki oliwy i 3 wody) i ja dodalam cebule. Miksujemy...
    • Proszę o pomoc w znalezieniu przepisu na surówke z białej kapusty, której dalekim "wspomnieniem" jest surówka podawana w barach z jedzeniem dalekowschodnim. Z góry dziękuję.
    • Moi Mili Mam taką całkiem niedużą prośbę Dotej pory mój jadłospis ograniczał się do jakichstam nie bardzo wyszukanych potraw wegetarianśkich. Dlatego byłabym niesamowicie i niewyobrażalnie wdzięczna za jakieś smaczne pomysły na dania. Tylko, zeby były Sprawdzone ;-)
    • Czasami czas nas goni i "czeba" zrobić coś "na szybko" ale mimo wszystko w miarę normalnie (chińskie zupki odpadają...) Jakie wasze przepisy mieszczą się w owych 30 minutach "od rozpoczęcia do podania"... Mi na razie wychodzą następujące :) 1. Wielkopolski gzik z pyrmi (jakieś 9 minut) 2. Zupa ziemniaczana z papryką nie wiedzieć czemu zwana "afrykańską" (20 minut) 3. Zupa z fasoli szparagowej (ok 20 minut) 4. Omlety "w wielu wariacjach" (nie dłużej niż 20 minut)
    • Nie wiem skąd kluchy, ale mniejsza z tym. Planowałam jakiś czas temu zrobić ryż z mango. W tym celu zakupiłam 2 papryczki chilli. Ponieważ nie udało mi się nabyć mango, papryczki leżały sobie i trochę przeschły. No więc postanowiłam coś z nimi zrobić. Pokroiłam drobno cebulę, niezbyt dużą. Pokroiłam dużo bardziej drobno papryczkę, jedną. Podsmażyłam jedno i drugie na oleju z winogron, dorzuciłam mrożonkę typu 'warzywa na patelnię' z ziemniakami i brokułami (zaczęłam od ziemniaków). Po...
    • 4 łyżki majonezu 4 łyżki ostrej musztardy (sarepska się nada...) 4 łyżki śmietany "kremówki" główka czosnku szczypiorek Czosnek i szczypiorek rozdrobnić i wymieszać z całą resztą. Jak dotąd "przetrenowałem" to z surówką z kapusty pekińskiej i marchwi (główka kapusty i dwie duże marchwie). Rewelacja... niebo w gębie zwłaszcza jak się to wszystko ze sobą "przegryzie" tak ze 2 godziny Wygrzebałem to jakieś 3 tygodnie temu z jakiejś XIX wiecznej ksiązki kucharskiej. Zgodnie z "tradycj...
    • Witajcie! Mam szczery zamiar ugotować sobie dzisiaj botwinę. To będzie mój debiut i dlatego proszę Was o sprawdzone receptury, bo bardzo bym chciała, żeby wyszło jadalne:) Pozdrawiam serdecznie, Monika
    • baklazany(10)

Czy ktos z Was ma moze jakis dobry przepis na baklazany?
    • Na poczatek klasyka - dhal z czerwonej soczewicy z pomidorami Skladniki: 100g pomidorow, bez skorki, pokrojonych 100g czerwonej soczewicy 1 cebula, obrana i drobno pokrojona 2 zabki czosnku, wycisniete 1 lyzeczka oleju 1 lyzeczka musztardy 1 lyzeczka kminku 1/2 lyzeczki zmielonej papryki szczypta chili pieprz czarny 1 lyzeczka koncentratu pomidorowego 450ml wody Namoczyc soczewice w wodzie przez 30 minut. Podgrzac olej w garnku i delikatnie usmazyc cebule i czosnek, az bed...
    • znacie jakies przepisy na dobre sosy do makaronu? z gory dziekuje:)
    • Poszukuję przepisów jw., zależy mi, żeby miały dość stabilną konsystencję (kanapki do pracy). Potrafię robić tylko sojowy z warzywami, ale jest to dość czasochłonne. Miło będzie, jeśli dodacie info. o sposobie przechowywania, tzn. jak długo wytrzyma w lodówce, czy można mrozić. Z góry dziękuję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się