Forum Zdrowie Ortodoncja
ZMIEŃ
      ja mam

ja mam

(115 wyników)
    • Witam. Zdecydowałam się na napisanie tego postu, gdyż jako początkująca posiadaczka aparatu bardzo brakowało mi takich właśnie informacji przed podjęciem decyzji. Przede wszystkim chce powiedzieć, że moja wada u każdego ortodonty została inaczej zdiagnozowana (Warszawa). Byłam u 8 lekarzy. Wizyty trwały niecałe 5 minut, dowiedziałam się że „no tak, ma Pani wadę, trzeba leczyć”. Na pytanie jaka jest propozycja – nikt nie udzielił mi informacji dopóki nie zrob...
    • czesc tak czytam o waszych przezyciach i coraz bardziej przekonuje sie do stalego aparaciku:( wyrwalam juz 4 osemki ale nie wiem co dalej. tak za 1,5 miesiaca wyjezdzam do usa na rok. chcialabym juz teraz zalozyc aparat zeby czaus nie tracic. boje sie, ze jak tam pojade to zaden ortodonta nie bedzie mnie chcial przyjac z aparatem nie robionym u niego. ze bedzi mi kazal zalozyc jesczez raz aparat, ktory w stanach kosztuje ok 2500-8000$. na wizyty to jeszcze mam nadzieje mnie tam bedzie ...
    • Witajcie, pomóżcie mi zebrac "do kupy" informacje na temat tych dwóch rodzajów aparatów - zwykły metalowy oraz samoligaturujący metalowy. Przygotowuję się do założenia aparatu, ale nie wiem na jaki się zdecydować, a do tego byłam u kilku orto na konsultacji i mam sprzeczne informacje (np. dowiedziałam się od orto, że wizyty kontrolne przy samoligaturującym są tak samo często jak przy zwykłym). A tymczasem wątpliwości które teraz mi sie nasuwają: 1. zwykły metal ma kolorowe ligaturki, a sam...
    • Witam, Niedawno zdjeclam aparat i moj orto zalozyl mi na gore i na dol drucik retencyjny przyklejony z tylu. Nie dostalam dodatkowo zadnych szyn, aparatow retencyjnych ruchomych etc. Z tego co czytalam drucik zaklada sie tylko na dol a na gore aparat retencyjny zdejmowany. Czy to prawda? Moj orto powiedzial, ze na gore tez i to co mam niby wystarczy. Ale wole sie jeszcze upewnic, jak to jest u Was? Nie chce zeby moja wada wrocila. Za bardzo nie mam sie kogo innego poradzic bo od nieda...
    • Mam jeszcze jeden problem ze swoja ortodontka, mimo tego iz na dole po lewej stronie mam zeby tylko do 6tki (bo siodemkke chyba niepotrzebnie na jej rzadanie wyrwalam), po prawej tez tylko 7 przy czaym siodmy zab w kolejce to osemka (bo niekompetetny stomatolog pozbawil mnie w dziecinstwie prawdziwej siodemki), pani ortodontka kaze mi wyrywac ta osemke. Boje sie ze zostane bez zebow bo na dole zostanie mi po obu stronach tylko po 6. Czy rwanie tej osemki jest konieczne? SZkoda mi zdrowe...
    • Witam, Od tygodnia mam załozony tylko na górę aparat porcelanowy, śruba jest założona od szóstek i zęby delikatnie przy nagdyzaniu bolą, ale jeść mogłam na drugi dzień prawie wszystko i zastanawiam się czy to jest normalne? Może aparat źle działa, albo wogóle skoro nie odczuwam żadnego dyskomfortu, a może zacznie boleć po pierwszym skręceniu? Drugie pytanie to czy konieczne jest usuwanie zębów, bo ja nie miałam usuwanego żadnego, a mam niewyrżniętą ósemkę, której wyjście blokuj...
    • Jakie jest Wasze zdanie dotyczące kwestii założenia aparatu a wiekiem??? Jestem po kilku konsultacjach u ortodonty i w grudniu mam w końcu mieć założony aparat, tzn najpierw nieszczęsny HYRAX i to na okres pół roku. Dopiero po trzech miesiącach od założenia hyraxu będę mieć założony aparat na dół. Wydaje mi się, że pół roku to strasznie długo i ciekawi mnie dlaczego taka strategia, wspomnę tylko, że moja wada dla laika jest niezauważalna. Więc jak sobie przeanalizuję cały tok le...
    • Mam mieć wyrwaną górną 4. i jednoczesnie założony górny aparat - czy to konieczne zeby odbylo sie to w tym samym czasie ? Bo zapomniałem się zapytać ortodonty a teraz już nie mogę, bo jest tylko 2 razy w miesiacu. Nie nawidze wyrywania zebow, rana potem strasznie boli i trudno jesc wiec chcialbym zalozyc aparat po tym az rana sie zagoi, bo aparat na pewno spotęguje ten ból ale to moze chodzi o to, ze jak rana nie jest jeszcze zagojona to latwiej przesunac sasiednie zeby w to miejsce ?
    • Witam, mam jedna jedynke bardziej wcisnieta w dziaslo niz druga przez co jest krotsza o jakies 3mm :o chcialem sie dowiedziec czy podczas leczenia juz na poczatku ortodonta powinnien zalozyc na niej zamek wyzej żeby ją wyciągnąć czy robi sie to pozniej jak zeby sie wyprostuja ? Bo ja mam zamek zalozony na takiej wysokosci jak inne wiec nie ma opcji żeby wyciagnac tego zeba, aparat mam od prawie 2 m- cy...
    • Jestem Tu nowa :) Oczywiście już od jakiegos czasu (ze 2 lata) przymierzam sie do założenia aparatu stałego. Poczytałam tu na forum troszkę na różne tematy i tak sie zastanawiam, że skoro zakładaja np matalowy aparat na jedna szczękę, kosmetyczny-porcelanowy na drugą, albo zamki od trójek w tył itd, to czy można np założyć jasne zamki na przednie zęby a metalowe na tylne??? I jak sie w takim przypadku liczy koszty??? hm?? Może ktoś sie spotkał z czyms takim? Dzięki ;)
    • czy komuś z Was zdażało się że porcelanka sie odlepiała? co na to Wasi ortodonci?
    • Witam zbliżam się do ściągnięcia aparatu (może za miesiąc, góra za dwa) i zaczęłam bardziej przyglądać się swojemu zgryzowi.. nie podoba mi się do końca i zwróciłam orto uwagę to te mankamenty jedynki wydaje się, że stoją krzywo a jedna dwójka jest jakby bardziej z tyłu. orto obejrzał zęby i twierdzi, że zależy to od ich kształtu i że po ściągnięciu będzie można to skorygować kompozytem i że nie będzie to widoczne dla kogoś, tylko ja będę o tym wiedzieć.. co to jest ten kompozyt,...
    • Witam, jaki lepiej założyc aparat kosmetyczny czy mini ? Mam jedynki wysuniete do przodu i boje sie jak zaloze kosmetyczny, ktory jest wiekszy od metalowego bedzie bardzo odstawac, nie wiem jaki wybrac.
    • Witam. Mam pytanie do tych co są juz po ściągnięciu aparatu stałego. Czy orto na tej wizycie co m być zdejmowany aparat zrobi wyciski i zdejmuje czy tez może się tak zdarzyć ze zrobi tylko same wyciski a aparat jeszcze będę nosić ? Czekam na odpowiedź i pozdrawiam :)
    • do bialego aparatu kosmetycznego? Ktore dluzej pozostaja w nienaruszonym kolorze lub przy jego braku? teraz mam przezroczyste ale zastanawiam sie nad bialymi. dzieki
    • które zapobiegają obcieraniu wewnętrznej strony policzków?takie przezroczyste silikonowe paseczki, które przykleja się na zamek? dostałam ich 4, ale już mi się kończą, a łatwo odpadają
    • Mam ósemki w położeniu poziomym. Nie odczuwam dolegliwości z tym związanych (bóle). Czy jest nieuniknione wyrwanie tych ósemek? Czy koniecznie w każdym przypadku trzeba je usuwać? A czy jeśli wyrwe jakiś inny ząb np. siódemkę to jest możliwość ze te ósemki "ruszą" sie i zacznie dziać sie z nimi coś złego??? Czy ktoś miał lub ma podobny przypadek????
    • Mimo tego że mam jeszcze aparat (zdejmuję za 5 dni) dziś będe miała zakładany drucik retencyjny i mam pytanko czy zakładanie drucika jest nieprzyjemne czy to po prostu sie przykleja bez żadnego problemu ? I jak z higieną ? będe go miała conajmniej 5 lat i boję się troche, że ciężko mi będzie doczyszczać porządnie ząbki.
    • Miałam mieć zakładany na górę Damon MX[3]. Tak jak na zdjęciu: www.dentalcomplex.ru/equipment/photo/Damon3_MX.jpg Niestety, to co na zdjęciu jest na dole ja mam na górze!Tzn te kolorowe kropki, zamki całe metalowe...Czy aby mój ortodonta się nie pomylił??Na górze chciałam mieć prawie niewidoczne, niestety dość dobrze je widać mimo że są dość małe. Na dole jeszcze nie miałam zakładanego
    • Witam będę miał ściągany aparat retencyjny (retainer) na górnych zębach i dolnych. To taki drucik od założony na zębach od środka (pewnie wszyscy wiedzą o co chodzi :-) I mam pytanie jak to jest zdejmowane ??? Czy odrywa się czy używa jakiejś chemii??? Boje się, najbardziej o moje jedynki. mam wrażenie że po leczeniu ortodontycznym ruszają się (moje wrażenie) Proszę o info POZDRAWIAM WSZYTKICH

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się