menu

(24 wyniki)
  • jakbyscie mogly napisac jak wyglada mniej wiecej menu w przedszkolach sniadanie, obiad, podwieczorek ?
  • Od kilku dni zastanawiam się czy nie wprowadzić do menu córki Actimel by jej zmienić troszkę smak. Do tej pory jadła regularnie codziennie Danonka za którymi przepada ale wiadomo że nawet to co najsmaczniejsze z czasem może się znudzić. Zastanawia mnie czy jest to dobra zamiana. Lub żeby dawać małej co jakiś czas zamiast Danonka.
  • Dziewczyny - stworzyłyście coś takiego? Wracam do pracy i chcę zakupy robić raz w tygodniu żeby zaoszczędzić czas. Nagotować, pomrozić i niech mają :). Możecie coś podpowiedzieć? Jedno z bliźniaków jada w miarę normalnie, drugie - niejadek okropny (gdyby mógł ograniczyłby się do kakao). Ale jestem otwarta na Wasze wszelkie propozycje - z góry dziękuję.
  • Witam, jestem mama 16 miesięcznego chłopca. Od dawna je pięknie, nie jest na nic uczulony, nie choruje.Jest bardzo ruchliwym, wesołym gadułą. Wysoki, szczupły (bodziaki na 98, waga 12kg). Chciałabym podzielić się z Wami naszym menu i zapytać jak Wu karmicie dzieciaczki w podobnym wieku. zastanawia mnie czy powinnam do pierwszego posiłku w ciągu dnia dodac np jakas kanapeczke a ograniczyc mleko...no nie wiem. Mały ostatnio mniej je, trzeba czyms atrakcyjnym zwabić go do stołu bo inaczej powie...
  • Kiedy Wasze dzieci zaczęły jeść samodzielnie kanapki i czy od razu ze smakiem je zjadały? Z Młodym robiłam już podejścia wielokrotnie do tematu. Niestety nieskutecznie :/ Jak kroiłam mu w kostki chleb to po prostu rozrzucał je po całym domu, jak dostawał całą kromkę to od razu było ble jak tylko dotknął, że jest na niej coś mokrego typu serek, masło (wędliny go odrzucają z kilometra). Suche bułki/chleb do tej pory zjadał ze smakiem, był wręcz ich fanem ;) choć teraz mu się odwidziało...
  • Mała skończy niedługo pół roku. Dotychczas była tylko na piersi. W jaki sposób wprowadzać jedzonko? Co podać jako pierwsze (myślę o słoiczkowych daniach). Ile tego dać i jak często?
  • Ostatni byłam w Sfinksie. Wzięłam zestaw dla dzieci szaremkę, tj mięso, frytki i surówki. Jak dostałam swoją porcje to aż mi się odechciało jeść, surówka z ogórka okropnie słona, prawdopodobnie ogórki z konserwowe. Zwróciłam kelnerowi uwagę, ze skoro jest to dla dzieci, to nie powinno być takie słone i nie powinno być ogórków z octu, bo nawet ja dorosła nie mogę tego przełknąć. Kelner oczywiście wysłuchał i zaproponował coś do picia. Ale szale przeważył jego kolega za ladą, który k...
  • Mój synek 20 m-cy nigdy nie był niejadkiem. Budzi się głodny i od dawna sam potrafi zjeść np. kaszkę. Ale mam poważny problem z rozszeżaniem menu. Na jego dzienny jadłospios składa się: 1. kaszka na mleku (śniadanie i kolacja) 2. zupa 3. czasem coś z drugiego dania ale raczej odmawia 4. jogurt 5. owoce 6. herbata lub soczek 7. przegryzki typu: paluszki, wafelek, płatki kukurydziane Nie jestem w stanie nakłonić go do zjedzenia chlebka, kromeczki, serka innego niż homo, wędliny, ...
  • pytalam juz na forum "jedzenie" nikt jednak nie udzielil mi odpowiedzi... co jedza i jak czesto wasze roczniaki? czy podajecie juz budynie i inne rzeczy robione na krowim mleku? ile wypada posilkow mlecznych? bardzo prosze o odpowiedz. corka ma niecale 11 miesiecy i juz sama nie wiem co moze juz jesc a czego nie i co zaczac wprowadzac po 1 urodzinach?...
  • Witam. Mam problem z karmieniem synka. Nie dość, że zaczął okropnie wybrzydzać, to w dodatku jest rannym ptaszkiem i już po przebudzeniu domaga się mleka. Nie wiem jak mam rozplanować jego menu, żeby nie jadł aż 7 razy w ciągu dnia. Docelowo wymyśliłam tak (oczywiście jak znów zacznie normalnie jeść): 1)5:00-mleko 2)7:30-śniadanie 3)9:30-owoce 4)12:00- zupa 5)14:30-obiad 6)17:00-owoce 7)18:30-kolacja Zasypia między 19 a 20. Czy nie za dużo tych posiłków? Może ktoś ma jakieś ...
  • Drogie panie. Bardzo proszę o ocenę jadłospisu mojego dziecka. Cały czas wydaje mi się, że córka je mało i raczej należy do niejadków. Może dlatego, że jednorazowo zjada małe porcje. Nigdy na przykład nie zjadła całego (małego!) słoiczka zupki. Czytam jednak różne wątki na forum i okazuje się, że niektóre dwulatki jedzą mniej. Jadłospis jest taki: Rano - około 8 - pierś (troszkę) 9 - śniadanie (są to zwykle kanapki; córka raczej nie ma apetytu, może jest najedzona jednak tą pi...
  • Jakie macie sposoby na to, żeby wasze pociechy zjadły warzywka.
  • Witam, wiem, że każde dziecko jest inne ale może jak zasięgnę Waszej opinii to mi sie trochę w głowie rozjaśni. Zauważyłam , że ostatnio moje dziecko jest już całkiem " dorosłe". Troche nam sie pozmieniały pory snu i za bardzo nie wiem kiedy wyjść na spacer. Mianowicie wstaje około 7.30-8.00 je śniadanko i potem jest zabawa, poranna toaleta itd, następnie je około 11.00 drugie śniadanko i tu byłby dobry moment na wyjście na spacerek natomiast mojej córci odrazu chce się spać jak...
  • Witam Poczytałam o posiłkach waszych pociech około 14-16 miesiąca i naszła mnie refleksja że z moja małą chyba coś nie tak. W porównaniu z menu z wątków, mała nie je mało w ciągu dnia ale mimo wszystko zjada w nocy czasem 2 razy mleko. Próbowałam drastycznie ją odstawić metodą rozcieńczania ale niestety przy rozcieńczeniu 2 miarki na 180 wody kończyło się totalnym płaczem i awanturą i dopóki nie dostała normalnego mleka które wypijała do samego dna. Pytanie do mam które mają, miały no...
  • Drogie Mamy, mam ogromny problem z zywieniem mojej corki. Ma 2,4 miesiace, wazy 15,5, kg, co mnie dziwi, bo przy jej ubogim menu to wrecz nadwaga ;) Ona prawie niczego nie lubi. Jak rozmawiam z kolezankami,ktore maja dzieci w podobnym wieku i slysze, ze dziecko zjadlo na sniadanie platki z mlekiem, albo grysik albo kanapke a na obiad ziemniaki, miesko i surowke, to mnie trafia.. moja corka ma bardzo ograniczone menu, choc wielokrotnie probowlaam i probuje nadal podstawiac jej ...
  • co można podawać z gotowych potraw roczniakowi? wyjeżdżam jutro nad morze i nie wiem czy jestem skazana tylko na słoiki czy macie jakies pomysły? oczywiście frytki odpadają (kolezanka daje je swojej małej i mówi że nie ma żadnych objawów ubocznych
  • czesc mam pytanie ile waza wasze 21 mies.dzieci i ak wyglada ich dzienny jadlospic i ile maja wzrostu
  • Drogie mamy, czy macie jakieś sprawdzone menu na przyjęcie urodzinowe dla 2-latków. Może jakieś fajne zabawy dla dzieci. Z góry dziękuję za sugestie.
  • Młody ma 2,5 roku od jakiegoś czasu nie pije mleka(jadł nutramigen ze względu na alergię) Je za to jogurty, kanapeczki z wędliną i żółtym serem. Z warzyw...najlepsza kiełbaska :) Z owoców...czasami banan. Staram się mu podawać owoce w koktailu bo inaczej blee. I tak się zastanawiam czy nie powinnam Młodemu podawac jakiś witamin? Jak jest u Was? Wspomnę,że Młody ze względu na chore nerki nie może przyjmować niektórych witaminowych syropów. Pozdrawiam:)
  • Proszę napiszcie co jedzą najchętniej wasze 16-miesięczniaki. Przede wszystkim interesuje mnie w jakich ilościach i o jakich porach. dzięki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się