menu

(13 wyniki)
  • Moja córeczka ma w tej chwili 11,5 miesiąca. Czas tak szybko leci, że właściwie jakoś przegapiłam to, że już jest takim "dorosłym bobasem" i mam wątpliwości czy dobrze ją karmię. Do tej pory sama jej gotuję słoiczki, miksuję wszystko (z zachowaniem malutkich kawałeczków, ale dość drobno) i mrożę, podaję z dodatkiem ryżu albo makaronu (takie pół-świderki), ale mimo to i tak wydaje mi się, że powinna już jeść inne, "normalne" rzeczy. Poniżej przedstawiam jej zwykły jadłospis i proszę o radę, j...
  • 8-pobudka 9-kaszka na wodzie z owocem ok.100ml 12.30 obiadek ok 150ml 14.30 pierś na zaśnięcie 17-pierś, owoc lub chlebek z masłem 19.30 pierś nie raz podaję jej kaszkę na mleku ok 120ml. ok 20.30 śpi budzi się co 2h:( i pierś. nad ranem ok 6 i dopiero o 14-tej.pierś!
  • Pani Moniko i Drogie Mamy, za 3 tygodnie wracam do pracy, dlatego muszę mojej córeczce (kończy 5 miesięcy) wprowadzać nowe pokarmy. Nie będzie mnie w domu od 8 do 17 i mała w tym czasie zostanie z nianią. Bardzo proszę o pomoc w jakiej kolejności wprowadzać nowe pokarmy oraz ile posiłków i w jakich ilościach powinna zjadać (czyli jak powinno wyglądać jej menu pod moją nieobecnośc). Zakładam, że wieczorem i rano będę jeszcze karmić piersią. Do tej pory coreczka oprócz piersi dos...
  • 13-sto miesięcznego synka.Mały w nocy ssie pierś 1,2 razy,nad ranem (koło7,8) lubi sobie dłużej possać.Następnie: koło 11 dostaje warzywa z kaszą manną lub gęstą zupę(np krupnik,ogórkowa,pomidorowa) koło 14 2w1 czyli drugie danie podlane wodą (ziemniaki/ryż/kasza/makaron,warzywa,mięso/ryba/żółtko) 17 owoce ze słoiczka lub chlebek z wędliną/chrupki/chrupaczki 20 i przed snem pierś Czy takie menu wystarczy?Maksio nie je kaszek,kiślu ani surowych owoców,nie chce.Waży 11600.Pije czystą...
  • Witam, bardzo Was proszę o opisanie jadłospisów swoich 10 - miesięcznych maluszków, ile razy pierś, jakie posiłki i jak często. Wracam właśnie do pracy i nie będzie mnie cały dzień co drugi dzień. Mleka nie dam rady odciągnąc więcej niż 40 ml na dzień niestety... czy wystarczy małej rano i wieczorem pierś, a w ciągu dnia inne posiłki?
  • rzuccie na szybko jakas propozycje na slodkosci urodzinowe, ktorymi mozna uraczyc mame karmiaca, na diecie bezmlecznej, bezjajecznej i bez czekolady? Jedyne, co mi przychodzi do glowy, to lody - sorbet owocowy...
  • witam, wiem ze pewnie ten temat juz byl, wiec z gory przepraszam ze powielam. moja mała konczy za pare dni 3 miesiace, jest dosc pulchna, wazy ponad 6kg i jest wylacznie na piersi. kiedy nalezy zaczac wprowadzac nowe produkty? co i w jakich ilosciach? czy gdybym dala dziecku na noc odciagniete mleko zageszczon kaszka, to dziecko spalo by spokojniej i dluzej?? bo nadal je co dwie godziny pozdrawiam i dziekuje
  • Moja mala ma juz 6,5 miesiaca. 2 tygodnie temu zaczelam podawac jej zupke......ale niestety nie zostala zaakceptowana. Poddalam sie i stwierdzilam ze odczekam tydzien i znowu bede probowala. Podawalm jej tez owoce w sloiczkach ale nie lubi ich za bardzo. Raz sie zdarzylo ze zjadla caly sloiczek ze sliwka. Jak podaje jej swieze owoce to otwiera buzke i zjada wszystko. Tylko nie wiem ile moge jej dawac. Ile banana, jablka, gruszki moge jej dac na podwieczorek, albo wogole w ciagu d...
  • Witam.Czy ktoś zna może jakąś stronę gdzie byłyby podane dokładne dania- potrawy dla mam karmiących piersią?
  • Witam !!! Dziewczyny czy wy Wasze maluszki jeszcze karmicie w nocy i jak przedstawia się jej plan dnia tzn jedzonko? U mnie malutka je tak: 8-9 pierś-spanie ok 10 deserek ale ostatnio w ogóle nie chce jeść 12 pierś-spanie 15 obiadek-słoiczek 16,30-17 pierś lub jakiś serek(jak zechce) 19 czasami kanapeczka 20 pierś- spanie 23-00 pierś 3-4 pierś Dziewczyny czy jej jadłospis jest prawidłowy.Dodam ,że malutka czasami podjada flipsy między posiłkami i co mnie martwi nie chce prakty...
  • Ile razy karmicie piersią Wasze duże niemowlaki? Ile mają innych posiłków i o jakich porach? Czy są mamy, które karmią zawsze do snu, bywa, że prosto po sutym obiadku? Martwię się, że przekarmiam córeczkę od czasu rozszerzania diety, bo nauczyłam ją zasypiać przy piersi. W łóżeczku wyła przez pół roku godzinami i odpuściłam naukę. Chcę spokojnego, ale i szczupłego, zdrowego dziecka - jak to pogodzić? :)
  • obecnie moja corka ma 6,5 miesiaca, z koncem stycznia wracam do parcy, nadal karmie ja piersia i chce to utrzymac, chce ja karmic rano, wieczorem i w nocy piersia a w ciagu dnia chce aby dostawalo moje sciagniete mleko, od 3 tyg. wprowadzam stale pokarmy, 13-14 godz. dostaje zupki + piers, czasami przed poludniem lub po puludniu kilka lyzeczek owocu, dzisiaj przed poludniem pierwszy raz dostala kleik ryzowy na moim mleku wiem, ze do konca 1 roku zycia mleko jest podstawa diety dziecka ...
  • Poniżej nasze menu z prośbą o opinię/ocenę: 8.30 - kaszka ryżowo-kukurydziana na moim mleku - ok 160 ml 10.30 - owoce - 130 g 12.30/13.00 - zupka - 130-190 g 15.00 - danie - 130-190 g 17.30 -pierś 19.30 - pierś w nocy - 1.00, 4.00 czasami dodatkowo 6.00 I mam pytanie - czy na drugie śniadanie nie dołączyć jakiejś kaszki? W sobotę spróbowałam mannę na wodzie, ale odrzuciła. Dzisiaj spróbowałyśmy sinlac - zjadła ok. 50 ml z odrobinką owocków - wyglądała, że nie jest głodna, a pote...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się