menu

(17 wyników)
  • Witam Czytam Was od jakiegoś czasu i wiele z cennych rad tut. forum udało mi się wdrożyć w życie. W związku z tym proszę Was o pomoc w ustaleniu menu imieninowego, takiego abym nie była puszczona z torbami. Do tej pory byly to wystawne przyjęcia na około 10-12 osób, po których nie mogłam finansowo otrząsnąć się do Swiąt. :))))) ( zresztą z mojej winy, bo tak przyzwyczaiłam moich gości) Chciałabym to w tym roku znacznie ograniczyć ilość podanych sałatek, mięs zakąsek. Czy możecie mi pomó...
  • wiele osób na forum, w tym ja, przygotowuje menu tygodniowe dla swojej rodziny. proponuję, żeby się pomysłami podzielić i zamieścić je tutaj, w jednym, wspólnym wątku. być może nasze jadłospisy będą dla kogoś inspiracją :) bardzo proszę o nie zaśmiecanie wątku komentarzami - ZAMIESZCZAMY TYLKO JADŁOSPISY, darujemy sobie uwagi na ich temat.
  • Wątków na temat ukladnia menu było juz mnóstwo, wiekszość opierała się na dywagacjach czy warto takie menu robić czy nie. Wg mnie warto bo zaczynam przygodę z oszczedzaniem. Przeczytałam dziesiatki wątków na temat układania menu, ale żadnych konkretnych porad. Metodą prób i błędów ułożyłam własne, pewnie niezbyt doskonałe, ale wciaz szukam inspiracji by nie było nudno w kuchni, a zarazem smacznie, sezonowo i tanio. Proponuję wpisywać w tym wątku tygodniowe menu obiadowe :) 1 tydzień: W...
  • Ile i czego robicie? Zjadacie wszystko? Jeśli zostaje-wyrzucacie, mrozicie, dzielicie się z innymi...? Zacznę od siebie... W zeszłym roku rodzicie i teściowie obdarowali nas masą jedzenia-część zamroziliśmy, resztę zabraliśmy na wyjazd sylwestrowy. Ale ogólnie było wrażenie przesytu... W tym roku ze swojej strony planuję: -piernik -pierniczki na choinkę -makowce (piekę tradycyjnie dla całej rodziny oraz sąsiadów i przyjaciół) -sernik -3 rodzaje śledzików -zupę grzybową -pieczone pstrą...
  • Podajcie prosze swoje pomysły na menu świąteczne żeby było w miare tanio i smacznie. w mojej rodzinie dzielimy się wydatkami. W tym roku wigilia jest u mnie-ja przygotowuję: barszczyk czerwony (mama robi pierogi) karpia w smietanie z pieczarkami(zwykłego karpia przygotowuje tato) sałatkę warzywną kompot z suszu kluski z makiem ciasto-karpatkę resztę przygotowuja moi rodzice (czyli ryby ryby i jeszcze raz ryby) i przynoszą do nas Na pierwszy dzien swiąt przygotowuje rosolek i piekę b...
  • od jakiegoś czasu przygotowuję co piątek menu na najbliższy tydzień (sobota - piątek), a następnie udaję się na tygodniowe zakupy :) początki nie były łatwe, ale teraz doszłam już do pewnej wprawy. pewne modyfikacje są jednak jeszcze potrzebne - stąd moja prośba: napiszcie jak przygotowujecie menu na tydzień i sporządzacie pod nie listę zakupów. u mnie to wygląda tak: SOBOTA ŚNIADANIE: bułka ziarnista, 2-4 plastry polędwicy sopockiej, pomidor, ogórek kiszony + kawa z mlekiem ...
  • spisałąm w notesie zawartosc wszystkich szafek ...oraz zawartosc lodówki . Teraz otwieram notes i ustalam menu .... czesto bowiem nie pamiętam ,co jest w szafkach :-) np zapomniana puszka kukurydzy , patrze w notes i widze -ok - jest filet z kurczaka - mozna zrobic sałatke . LIsty aktualizuje na bieżąco -wykreslam takze to , co juz zjedzone . Moze komus sie przyda ten sposób ...
  • hej, proszę o propozycję tanich potraw na imprezę studencką. około 30 osób. Żeby wyszło tanio, smacznie, dużo i niedrogo.. z góry dziękuję (sałatki , dania na ciepło)
  • Proszę wszystkich,ale raczej tych biedniejszych o propozycje potraw świątecznych-bożonarodzeniowych i wigilijnych.Mam nadzieję,że każdy kto musi ostro oszczędzać ma swoje sprawdzone sposoby na to by w ciągu tych 3-4 dni zapomnieć o biedzie i cieszyć się z bliskimi"sutością"stołu jak za dawnych/dla niektórych/ lat
  • Decyzja zapadła - tegoroczny sylwester będzie u nas. I tylko ja mam dylemat co przygotować, żeby było smaczne, goście nie siedzieli głodni, odpowiednie do okazji i dość tanie. Impreza wiadomo - będzie alkohol, więc musi pasować do tegoż. Jestem niestety początkującą "panią domu" i trochę przerasta mnie ta akcja. Wiem, że zrobię jakąś sałatkę, koreczki ale tutaj moje pomysły się kończą. Macie może jakieś wypróbowane przepisy odpowiednie na tę okazję? Dzięki za rady i pozdrawiam. PS. ni...
  • Proszę o podanie propozycji na takie przyjęcie- będzie około 14 osób wszystkie dorosłe. Tort będzie własnoręcznie zrobiony - śmietankowy z owocami plus jakieś ciasto.Ale nie mam pomysłu na danie na ciepło plus zimne przekąski.
  • Macie jakies sprawdzone, niedrogie, nietrudne:) przepisy na sylwestrowe menu w gronie przyjaciol w domowym zaciszu?:)
  • napiszcie prosze potrzebuje natchnienia. na razie mam fasolke po bretonsku, risotto z kurczakiem,zupe cebulowa i pomidorowa.
  • moja córka w sobotę ma 8 urodzinki co przygotować na dziecięce party ?będa trzy koleżanki nie chce podawać to co zwykle chrupki ,paluszki,lody itp. prosze pomóżcie bo mam już mało czasu nie musi być tanio ma być extra za pomysły dziękuje i pozdrawiam
  • Witam! Jestem tu nowa, wiec witam wszystkich serdecznie. Tez niestety jestem zmuszona oszczedzac, cóz .... taki lajf. Mam do Was pytanko: czy planujecie swoje zakupy na jakis dluzszy czas? Chodzi mi o zakupy zywieniowe? Robice menu np. na tydzien i potem zakupki? Czy tez z dnia na dzien? Planuje wlasnie rozpoczac takie tygodniowe kupowanie/gotowanie i nie wiem czy to sie sprawdza? Jezeli tak, to prosze powiedzcie o swoich doswiadczeniach. I bylabym wdzieczna za "sciage" z takiego...
  • Witam chetnie do was zaglądam i podczytuje:)Swięta już niedługo i stąd moje pytanie o potrawy ktore przygotujecie oczywiście tanie i pyszne.Może zrobimy wspólnie Śiąteczne menu? Poozdrawiam
  • A może jakiś plan dzienny lub tygodniowy- MACIE OPRACOWANY co kupujecie do jedzenia ( dokładniej co jecie)? POdzielicie się przykładami? C Robicie może tak ,że co tydzień macie zaplanowane to samo do jedzenia- jakiś plan np. w każdy poniedziałek jakiś tam skład co macie kupić ( tzn. co tydzień np.w niedzielę jecie to samo)?- chodzi mi o kupno różnych rzeczy do jedzenia- a ja właśnie dopiero zaczynam oszczędzanie i u mnie każdy dzień ( jedzenie) zależy od zachcianek- ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się