menu

(18 wyników)
  • Pani Doktor chciałabym zmienić menu ale nie wiem jak proszę o pomoc!Córka ma prawie rok. Ma tylko dwa zęby w trakcie wzrostu. Nie potrafi gryźć choć usilnie staram się ją tego uczyć więc jedzenie pokarmów wymagających gryzienia: kanapek, zup z kawałkami warzyw itp. kończy się wymiotami. Je więc zupki, obiadki prawie papki, kaszki, jogurty, owoce, miśkopty, chrupki kukurydziane no i pije 4 razy około 150 ml mleka z butelki: 8.00, 11.00 gdy idzie spać, 15.00 też zasypia przy butli i...
  • witam. Mój synek skończył 8 miesięcy. zastanawiam się czy w jego dziennym jadłospisie jest wystarczająco mleka. dodam ze do niedawna był karmiony piersią ale teraz w ciągu dnia nie chce juz piersi, ewentualnie w nocy jeszcze podjada. jego dzienne menu to: ok 9 180ml kaszki tzn na 180 mleka 3 płaskie łyzki kaszki Bobovita ok 13 180ml zupki która ja gotuje lub zamiennie danie ze słoiczka ok 17 deserek ze słoiczka lub np jakis owc (jabłko, banan) ok 21 240ml mleko z kleikiem (na 8 miarek ml...
  • Moja córcia ma skończone 5m-cy,od początku stycznia na karmieniu mieszanym,oprócz mleczka pałaszuje już skrobane jabłko i zupki. Jej menu: w nocy(raz lub 2) i rano(ok.8-9) - pierś ok.10-11 - całe starte jabłko ok.13-14 - pół słoiczka zupki (niestety więcej nie chce, odwraca główkę i pluje,czasami jednak strasznie płacze więc podaję jej 120ml NAN1 ok.16 - 150ml mleczka (niestety większa ilość nie jest w...
  • Syn je w ciągu dnia: śniadanie 240 ml mleko + kleik II śniadanie przecier owocowy 120g + sok danie obiadowe 190-220 g podwieczorek jogurt lub warzywa+żółtko lub kanapka z mięskiem kolacja kaszka pszenna na mleku 240 ml łącznie 480 ml mleka, owoce do łapki, chrupki, biszkopt, soki do woli - dla ładnej kupki:-) Mam pytania: czy menu jest ok.? właściwa ilośc mleka? co z makaronem, a właściwie białkiem i kiedy moge np. podać białko i od jakiej ilości zacząć wr. ew. nieporządanych rea...
  • Witam serdecznie Pani doktor syn ma 7,5 miesiaca od 2 tygodni nie jada w nocy ale nie jestem pewna czy to prawidłowy jadłospis: 6 czerwca ważył 8020 kg. 6.30 - 210 ml nan ha 2 10.00 - deserek 130g 12.30 zupka lub danie 190ml a zupki jarzynowe 2x130g + 1/2 żóltka (je dania ze słoiczków) 16.15 kaszka (przysmak na dobranoc prawie cały słoiczek ) 190 ml (innych kaszek nie lubi wypróbowalam WSZYSTKIE FIRMY!) 19.30 - i tu problem różnie ... czasem 50 ml a dziś 170 ml mleka z 1 łyżeczka...
  • Witam.Chciałam zapytać o poradę prawidłowego doboru menu mojego dziecka.30 maja skończy 7 mies.waży 8300,0 Do niedawna karmiłam go rano i wieczorem piersią,ale w tej chwili jest już na samej butelce.tzn: 7godz but.180ml 10.30-11.00 kaszka na mleku 160 ml 15.00 zupka 150ml 17.30-18.00 kleik kukurydziany 100ml+ pół słoiczka owoców 20.30-21.00 butelka 210ml z dodatkiem kleiku ryżowego między czasie herbatka lub woda.Co mogę podawać mu jeszcze na podwieczorek zamiast kleiku ...
  • Witam, pani doktor mam serdeczną prośbę o radę odnośnie rozszerzania diety. Moja córcia ma 7 miesięcy jest na nutramigenie2. Ma alergie na białko mleka krowiego i niewykluczoną nietolerancję laktozy. Boję się wprowadzać nowości jednak jak narazie wprowadziłam marchew, jabłko, ziemniak, ryż, śliwki, banan i nie wiem co dalej?! Ostatnio dałam jej bobofrut i dostała wysypkę:( Dziękuję za pomoc, pozdrawiam :)
  • Jak powinien wyglądać przykładowy dzienny jadłospis dla takiego malucha. Zaznaczam,że właśnie skończył 6 m-cy, je już zupki z mięsem, desery owocowe, Ok.5 rano pierś i przed zaśnięciem ok.21.30 - pierś.
  • Pani doktor proszę o ocenę i radę czy coś powinnam zmienić w menu mojego synka który ma 9,5 miesiąca. Jada tak: 8.00 - 210 ml mieszanki 11.00 - 130 ml owoców ze słoiczka 14.00 - 190 ml obiad ze słoiczka różnych firm 17.00 - 210 ml mieszanki 20.00 - 210 ml mieszanki + 1 łyżka kaszki smakowej Do tego pije około 300 ml napoji (tzn około 50 ml soku + 150 ml wody oraz herbatka. Czasem daję ciasteczko lub chleb, oraz żółtko, ale generalnie je on w tych godzinach od 4 miesiąca i pomięd...
  • Witam wszystkie mamy, mam synka, który 20.07 kończy 4 miesiące i ponieważ urodził się duży (waga 3,8kg, 58cm) po konsultacji z pediatrą zaczęłam rozszerzanie jego diety. Miłoszek dostaje mleko modyfikowane Bebilon 1 i obecnie jesteśmy na etapie wdrażania Bebilon 2. Podaję słoiczki Bobovity, maluszek ładnie je łyżeczką,a od kilku dni podaje również pół słoiczka zupki jarzunowej.Zauważyłam,że synek zaczął zjadać mniej mleka i dotychczasowy schemat żywienia dziennego zupelnie mi się ...
  • Drogie e-mamy czy możecie napisać jak wygląda dzień z menu waszego szkraba. Synek ma 8,5 miesiąca i jego menu dzienne wygląda następująco: 5.00 180 ml mleka 9.00 180 ml mleka 12.30 obiadek ok. 350 ml 17.00 kaszka ok. 140 ml (jeżeli jesteśmy poza domem to mleko) 20.00 200 ml mleka 23.30 mleko ilość to od 150 d0 180 W międzyczasie zjada deserek słoiczkowy, pije soczek i herbatkę Hipp. Czy tego mleka nie jest za dużo? Tego nocnego karmienia nie da mu się zlikwidować bo ostro o ...
  • Dzień dobry, mam pytanie czy dieta mojego 15 mies. synka jest prawidłowa. rano ok 7.30 - 180 ml mleka sojowego ok 10.30 - serek( danio lub 2 danonki)lub omlet (z warzywami lub owocami),czasem parówka lub wędlina z chlebkiem/ bułką 14.00 - gęsta zupka warzywna( z ryżem lub kaszą) lub pulpety + ziemniak + warzywa na parze 17.00 - placuszki z owocami lub coś z menu drugiego śniadania (czasem jajecznica ze szczypiorkiem) 19.30 - kaszka na mleku 150 ml. lub mleko sojowe ok 210 ml dodam...
  • Witam serdecznie,mam córeczkę,która niedawno skończyła 7 miesięcy.Od szóstego odstawiłam pierś i zaczęłam regularnie karmić mlekiem bebilon pepti 2 i posiłkami stałymi. Najpierw przedstawię jadłospis Małgosi: 8.00- 90 ml mleka z 3 łyżeczkami płatków orkiszowych (bądź też kaszką manną,zbożami mieszanymi) i 2 łyżeczkami owoców,60 ml mleka 12.00- słoiczek warzyw (samych lub z mięsem) 125 ml,60 ml mleka 16.00- słoiczek owoców 125 ml,60 ml mleka 20.00- 210 ml mleka (sen do 7.00 rano),choc...
  • Witam Mój synek od urodzenia jest na butli i od urodzenia jego apetyt znacznie przewyższał normy żywieniowe, unormowało się to jak miał może jakieś 5 miesięcy i tak mając 6 miesięcy zjadał 4x po 180ml mleka + obiadek 125g, czasem na noc bądź rano dostawał 210ml, wszystko zmieniło się w momencie "wykrycia' pierwszego ząbka jakieś dwa tygodnie temu, wcześniej nie było w sumie żadnych 'objawów' ząbkowania, tyle tylko że pakował wszystko do buzi i strasznie się ślinił. Synek lubi ssać moje palce...
  • Mała ma 6,5 miesiąca, czy to właściwy moment na wprowadzenie żółtka? Jeżeli tak, to jak podawac: w zupce, osobno i jak często? Właściwie w jakim celu podaje się żótko? A przy okazji spytam czy to menu malutkiej jest właściwe: 3x mleko 200ml (w tym 1x z kaszką) 1x deserek 1x zupka/obiadek, z mięsem/lub bez herbatka/soczek wedle życzenia. Najbardziej interesuje mnie, czy ilośc mleka jest wystarczająca? Córeczka waży ok 9kg i mierzy 74cm, ładnie przybiera, teraz znacznie mniej ok.400...
  • Hej, co podajecie swoim 9-cio miesieczniakom? Nie wiem ile mleka powinien Matej jesc w tym wieku a literatura pisze roznie.... Obecnie nasze dzienne menu wyglada nastepujaco: -8.00 mleko z kaszka/kleikiem ok 180ml -9.30-10.00- kanapeczka z szynka/biszkopcik/wafel ryzowy oraz soczek/woda -12.00- obiadek- zupka (bez mieska) ok 150ml -14.00- owoce/owoce z serkiem/owoce z jogurtem naturalnym -16-17.00- drugie danie (wiem jakos po chinsku i nie po kolei ale nie wiem jak to ulozyc)-warzyw...
  • Co jedzą wasz dzieci?Ile mleka piją i jakie?Czy jedzą kisiel?Chrupki kukurydziane?Ile ważą?
  • Witam na tym forum jestem od nie dawna i raczej jestem nie doświadczona ,niedouczona .........synek za 10 dni skończy 7 mcy od 2 tyg próbujemy przejść z cyca na butelke i troche przed nutrą zaczełam ostrożnie dawać mu słoiczek.Ma problemy z ssaniem butelki i po przeczytaniu forumowych rad przerobiłam pare smoków i teraz mam taką sytuacje że czasem zassie i wypije 100 ml a potem już niechce ssać i gryzie .Niewiem jak ma wyglądać menu - jeśli to dopiero początek wprowadzania i nieje jeszc...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się