menu

(15 wyników)
  • Witam, z góry przepraszam, że powielam powtarzającą się na forum prośbę o ocenę menu malucha. Moja córka skończyła 13 miesięcy, należy do tych chudych- od ok. 4m-ca jej waga waha się pomiędzy 10 a 25 centylem, przy czym wzrost w okolicach 75c. Obecnie jej waga to nieco ponad 9kg. Jej codzienne menu wygląda mniej wiecej tak: godz.7- 8- mleko modyfik. zagęszczone kaszką ryżową 180ml (od kilku tygodni nie chce jeść z butelki, je łyżeczką dlatego jest zagęszczone), 10- 11- kaszka mleczno- ryżow...
  • Witam :) Jestem mamą bliźniąt, które dziś skończyły 9 miesięcy. Do tej pory nasz jadłospis wyglądał tak: ok.8:30-9:00 kleik kukurydziany na mm z owocami ze słoiczka ok. 13.30 obiad - zupka jarzynowa z mięskiem/rybą ok. 15:30 kaszka jaglana na mm np. z tartym jabłkiem ok. 18:30 - jogurcik/deserek mleczny (ale nie zawsze) ok. 20:00 kaszka mleczna zbożowa ok. 4 mleko z butli Mleko o 4 rano jest jedynym posiłkiem, który jest wypijany z butli, wszystkie posiłki w ciągu dnia podawane są ł...
  • Bardzo prosze o ocenę menu i wskazanie ewentualnych koniecznych/proponowanych zmain dla mojej 1,5 rocznej córeczki. Natalia jest bardzo ruchliwym dzieckiem i w chwili obecnej waży 10 kg. Codzienne menu wygląda następująco: 1) 150 ml kaszki mleczno-ryżowej 2) 130g owoców ze słoiczka (co dzień inne) 3) 190g obiadku ze słoiczka (mięso z warzywami, codziennie inne: indyk, kurczak, królik, jagnięcina, czerwone mięso (wołowina/wieprzowina/szynka/schab), 2 x ryba) + ½ żółtka 4) 180g jogurt...
  • Synek zaczął 15-ty miesiąć,waży ok 12kg,wz 84. Jego jadłospis wygląda nastepująco; > 6-7 rano 250mm >9-10 kaszka ml-ryż+sok bobofryt / 2 razy w tyg jajecznica+pół kromki chlebka+herbatka >13-14 obiad(zupa zawsze z wkładką mięsną)ziemniaki,kasza,makaron,ryż+mięko i surówka(czasem ryba) >16 zamiennie(kisiel owocowy,serek danio,kleik ryż,kuk z musem,jog natur. z musem >19.30 kaszka ml-ryż cała szklanka(czasem kanapka i spagetti od taty z talerza. >20-20.30 100-15...
  • Synek ponad 10miesieczny, wciaz na piersi (w dzien 2-3 karmienia, w nocy o jedno, dwa wiecej), ok. 9200g wagi. od 4 mies juz zajada inne jedzonko niz moje mleko, jednak od poczatku nie toleruje kaszek niemowlecych i dan papkowych (tylko na poczatku jadl troszke dan ze sloiczkow, ale szybko sie skonczyla ta przygoda...). Sprawdza sie u nas metoda BLW oraz w ogole podawanie synkowi jedzenia do gryzienia, w kawalkach (radzi sobie super, ma juz 9 zebow). Zatem je zwykle z nami, to co my (prowadzi...
  • Witam Pani Doktor, zwracam się z prośbą o ocenę diety 8 m-cznego niejadka: w nocy: 2-3 razy pierś rano, ok. 6.00: pierś 9:00 kaszka ryżowa z owocami (banan, winogrona, gruszka) częściowo na wodzie, częściowo na moim mleku, ok. 120ml 13.00 zupka jarzynowa z mięsem lub 1/2 zółtka, ok. 80-120ml 17.00 Sinlac ok. 100-120ml do wieczora i przed snem pierś. Czasem na śniadanie daję córce kawałek chlebka z masełkiem, który zjada z apetytem, owoce do rączki - lubi żuć. Nie jest amatorem jedz...
  • Witam, moja córeczka za parę dni kończy 9 miesięcy. Waga urodzeniowa 3600g, obecnie 8 kg. Póki co ząbków brak. Pierwsze 6 miesięcy karmiłam wyłącznie piersią (+ przeprowadzona dwumiesięczna ekspozycja na gluten). Mała miała skazę białkowa więc pierwsze 5 miesięcy byłam na diecie beznabiałowej, obecnie objawy ustąpiły. Obecnie nadal karmie piersią na żądanie, a dzienne menu Natalki wygląda mniej więcej tak: 8.00 - pierś (pobudka) 10.00/11.00 - 150 ml kaszki ryżowej na wodzie miner...
  • ono menu mojego dziecka: 5.00- pierś 9.00- owsianka mleczna Bobovita 11.00- pierś 14.00- obadek (przecier warzywny- brokuły, marchew, pietruszka, kalarepa, por, szparagi, pomidory, buraki- na zmianę + mięsko i kasza manna) 17.00- desrerk owocowy, czasem z dodatkiem smakowej kaszki ryżowej 20.00- mleko z kaszką ryżową czy coś pomijam w żywieniu mojego dziecka? Myślałam o wprowadzeniu dwudaniowego obiadku, tylko nie wiem czy to nie za wcześnie, proszę o odpowiedz :)
  • Zbliżają się Świeta i w związku z nimi mam pytanie. Czy 14 miesięcznemu dziecku można podać uszka z farszem z kiszona kapustą? Ciekawa jestsem również czy można w małych ilościach podawac np. duszone pieczarki jako dodatek. Jak to jest z sałatką warzyana. Moje dziecko je juz wszystkie warzywa które składaja sie na taka sałatke, ale czy mozna mu podac taki miks i np. doparwić jogurtem? Od kiedy moge jej podawac majonez, ketchup, czy musztarte? Nie mysle nawet o duzych ilosciach ale jako niewie...
  • ok. 7.30 - kaszka z owocami, do popicia mleko (moje sciagniete) ok.10 - owoce+mleko jak chce (moje) ok.12 -12.30- warzywa z mieskiem (co 2.dzien) lub zoltkiem i z kaszami ronzymi, ryzami, kluseczkami ok.15 - 16 (po spaniu) -piers ok. 17- 18 - czasami jakis deserek mleczny typu jogurcik albo marchewka tarta z jablkiem ok.20 - piers w nocy ok. 2 razy - piers Wiem ze moze jesc juz 2-gie danie, ale ona do takiego jedzenia stlaych posilkow chetna nie jest bardzo... Co moglabym jej jesz...
  • Zwracam się z prośbą o porade,jak powinno wyglądać menu prawie 6mies dziecka?Córcia karmiona jest piersią.Je bardzo różnie,a najgorzej jest w nocy.Ciągle płacze o cyca,nie śpi.Powoli mam już dość tego,bo po takiej nocy mała jest okropna w dzień.Doszłam do wniosku,że powoli chciałabym ustalić jej jakiś konkretny plan jedzenia,to może by się to jakoś uregulowało i lepiej by spała w nocy.Poza tym,za jakieś 3 mies chcę zakońćzyć karmienie.Pytania mam takie: 1.Ile posiłków mlecznych powinno jeś...
  • Witam 19-go moja córka kończy 5 m-cy, cały czas tylko na piersi. Od października wracam do pracy na 8 godz. (10-18). W pracy raczej nie będę miała możliwości odciągnąć mleko. Mam pytanie, jak ustawić schemat żywienia. Córka przesypia cała noc, pierwsze karmienie jest ok. 7-8 rano. Chciałabym wiedzieć, jak ustalić konkretnie dzienne menu, tak by córka miała zróżnicowane jedzenie a babcia miała jasny plan dnia ;) Wizytę kontrolną mamy dopiero za 3 tygodnie a ja już teraz chciałabym małą pr...
  • Witajcie, moja córeczka kończy już prawie 5 miesiąc. Miesiąc temu zaczęłam (po konsultacji z pediatrą) wprowadzać owoce i warzywa. Poza tym pije bebiko1 ( tylko rano karmię ją piersią i to i tak znikome ilości). Proszę o ocenę dziennego menu mojej córeczki: 7.00- mleko z piersi 10.00- mleko modyfikowane 12.00- jarzynka lub zupka 13.00- mleko modyfikowane 16.00- owoce 17.00- mleko modyfikowane 20.00- kaszka mleczno-ryżowa Dodam, że mała je owoce i warzywa "słoiczkowe". Czy warto zami...
  • Jak w temacie i ile mleczka wypijają wasze pociechy w podobnym wieku bo ja zaczynam sie niepokoić że moja córcia pije go stanowczo za mało! Ostatnio tylko 3x140ml.. :(? Od jakiegoś czasu zastanawiam sie tez nad jej dietą, po prostu nie wiem czy to co je jest wystarczające dla dziecka w tym wieku ..od pediatry niczego dowiedzieć sie niestety nie mogę, nie da sie porozumieć z tym człekiem ;) Dlatego postanowiłam zapytać tutaj doświadczonych mam, co sądzicie o takim menu? mile widz...
  • witam; synek za tydzień skończy 7 mies, w tej chwili wazy ponad 9200 i mierzy 75 cm, urodził się 3710 kg i 55 cm. na początku był karmiony mieszanie, bo odmówił piersi, odciągałam i odciągam, stopniowo mojego mleka było coraz więcej i od prawie 3 mies. je wyłącznie moje mleko, bez mm. po 4 mies zaczęliśmy rozszerzać dietę o zupki, sporo później o owoce i obecnie schemat żywienia wygląda następująco: 5:00 - 230 mleka 9:00 - 180 ml mleka, czasem trochę mniej - o tej porze czasem je mn...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się