naprawa

(13 wyniki)
  • Potrzebuję pilnej porady w kwestii likwidacji szkody z OC. Tydzień temu miałam wypadek, w którym ktoś wjechał mi na tył. Nic mnie i córce się nie stało, ale samochód (Toyota Avesis 2001 rok) został uszkodzony. Uszkodzenia początkowo wyglądały na średnie, bo zgięty został hak, uszkodzony tył samochodu (zderzak, pokrywa bagażnika) i przód (zostałam popchnięta na samochód przede mną) - zderzak i oba reflektory (od naprężeń). Rzeczoznawca (PZMot) ocenił szkodę jako całkowitą. Warsztat jednak przy...
  • Opłaca się naprawiać AGD? Dzisiaj spalił mi się odkurzacz,nie wiem czy zanieść do naprawy czy wyrzucić.Odkurzacz miał 8 lat Elekrolux Mondo,dobrze mi służył i szkoda go.Mam nadzieje ze naprawa będzie kosztowłała mniej niż nowy odkurzacz. Tak samo mikser MPM Produkt ,leży w szafie ze 4 lata też silnik spalony,mam inny który mi służy.Też nie wiem czy naprawiać czy wyrzucić. Nie wiem co robić dużo osób mówi że się nie opłaca.Mikser zrozumie ale odkurzacza naprawde mi szkoda.
  • no i mam taką zagwozdkę - pralka popsuła się jakieś 2 lata temu, dostaliśmy telefon od lokatora że się popsuła(6-7 letni sprzęt). Pan lokator ponoć wezwał fachowca i napawę wyliczyli na ok. 500 zeta. I pan naprawiający ponoć nie gwarantował że naprawiona pralka posłuży jeszcze długo. No więc w trybie natychmiastowym zakupiliśmy nową pralkę w wersji lux, bo dziś ta pralka już służy mi, więc nie oszczędzałam na jej jakości. ale zapobiegawczo tej zepsutej wyrzucić zabroniłam. no i co teraz...
  • Jak w tytule. Co jest lepszym rozwiązaniem: płacić AC, czy odkładać kwotę równą AC na jakąś lokatę? Tak się ostatnio nad tym zaczęłam zastanawiać. Sama w tej chwili nie płacę AC, nie odkładam też równowartości. Tak sobie jednak myślę: Jeśli nic złego na szczęście nie stanie się, to pieniądze płacone na AC niejako przepadają. Jeśli odłożymy równowartość i co roku będziemy odkładać, to w razie jakiejś szkody, z tych pieniędzy będziemy mogli ją naprawić. Jeśli natomiast nic się nie stanie, to...
  • W skali kilku lub więcej lat? Używać nadal 9 letni niemiecki, niby dobry samochód, którym dużo jeździmy ale od 2-3 lat psuje się, ciągle trzeba coś w nim wymieniać, naprawiać, ostatnio poszło znowu dwa tysiące. Do tego ubezpieczenie, wiadomo. Może go sprzedać i kupić nowy (albo nowszy), ale dobrać około 20-25 tysięcy kredytu (też koszt przecież) i liczyć, że kredyt będzie, ale ten nowy czy nowszy nie będzie się tak psuł czy wymagał nawet drobnych napraw, jak samochód z dużym...
  • Mamy dwa samochody-jednym prawie wcale się nie jeździ,natomiast drugi jest mężowi niezbędny do pracy. Nie ma miesiąca,żebyśmy w naprawy nie włożyli 800-900zł,NIE LICZĄC ubezpieczenia i paliwa. Szlag mnie już jasny trafia,w tym miesiącu,a mamy dopiero połowę stycznia już poszło na samochody 900zł, to co moglibyśmy zaoszczędzić poszło w diabły. Czy też tyle wydajecie na samochód?
  • Witam!mam taki problem może ktoś z forumowiczów miał taki przypadek i pomoże.W grudniu mąż miał kolizję naszym samochodem z jego winy.Samochód kompletnie rozbity na szczęście nic mężowi sie nie stało.Zgłosił szkodę do ubezpieczyciela i dziś po prawie miesiącu przyszła decyzja że wartość auta wycenili na dzień szkody na 18 tys. a wysokość odszkodowania na 9,2 tys.Zdaniem zaprzyjaźnionego mechanika to bardzo mało zważywszy na stan samochodu.Namawia męża do odwołania się od decyzji...
  • Co robicie z nieużywaną, zniszczoną biżuterią? Zerwane łańcuszki, pojedyncze kolczyki, nieużywane zawieszki, pogięte kolczyki koła? Co z tym zrobić, wyrzucić? Nawet nie wiem co jest srebrem a co nie. Oddać na złom do jubilera? Przyjmują wogóle? Czy wogóle się nie ośmieszać i wyrzucić do kosza, bo z tego będzie parę groszy tylko. Poradźcie.
  • Witam wszystkich. Już od dłuższego czasu czytam forum Oszczędzanie, dotychczas bardziej z ciekawości niż z konieczności. Niestety okazało się, że i na mnie przyszła pora i muszę, przynajmniej na jakiś czas, zacisnąć pasa, ale w ogóle nie wiem jak się za to zabrać. Jeszcze w zeszłym roku moja sytuacja była bardzo dobra. Mieszkałam, razem z partnerem, za granicą, miałam bardzo dobrą pensję oraz opłacone mieszkanie razem z mediami. Niestety mój zagraniczny kontrakt się skończył i musieliś...
  • Witam. Jaki mały ekonomiczny samochód polecacie i dlaczego? czy disel , czy gaz? Nie nowy. poadrawiam
  • Witam, mam pytanie czy opłaca się przeprowadzać renowacje mebli? Moje meble były wykonywane na zamówienie kilka lat temu, idealnie pasują do pomieszczenia. Problem w tym że dobrało się do nich moje dziecko, musiałabym wymienić drzwi od małej szafy, a przy okazji chciałabym dołożyć drzwiczki z szybą do biblioteczki. I właśnie moje pytanie brzmi, czy opłaca robić się coś z meblami (meble z okleiną) więc pewnie będzie problem z naprawą, czy lepiej się nie bawić i kupić nowe? Trochę szkoda mi tyc...
  • Wróciłam do wątku sprzed kilku tygodni, i pewna rzecz mnie zastanawia - niektórzy piszą, ze muszą mieć fundusz awaryjny w wysokości odpowiadającej wydatkom na 3- 6 miesięcy gdy np maja stare auto albo stary sprzęt AGD itp. A dla mnie wygląda to tak, że fundusz awaryjny jest na naprawy czy nowe sprzęty natomiast równowartość np 3 miesięcznych wydatków to mój [b]fundusz bezpieczeństwa[/b] nie do ruszenia np na nowe auto czy pralkę. Chciałam zapytać jak to wygląda u was - na który fund...
  • W innym wątku dotyczącym AC przeczytałam o wysokich cenach assistance i lekko się zdziwiłam, bo ja mam dość tani i dość "wypasiony" pakiet (jak na moje potrzeby oczywiście). Mam prawo jazdy i auto od półtora roku, OC płacę więc wysokie, ale assistance za 5-15 zł/m-c nie wydaje mi się ogromnym wydatkiem (niektórzy wydają tyle codziennie na paczkę fajek). Nie mam też zbyt wielkiego rozeznania w cenach assistance u różnych ubezpieczycieli, więc wybaczcie moje naiwne pytanie- czy 15 zł za pakiet ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się