pracodawca

(39 wyników)
  • Ponizej krazy watek o szczepieniu dla dzieci, teraz pytam o dorosłych. Nigdy się nie szczepiłam, ale pracodawca sponsoruje szczepionki dla chętnych (lepiej tak niz potem placic za L4 ;) No i mam dylemat, słyszałam rozne opinie min o tym, ze niechorujacy zaczeli chorowac i inne takie. Jak myslicie warto?Ktos sie szczepi?
  • otworzyłam nowy watek (nie chciałam mieszac w watku zabki) sprawa jest następujaca: -obecnie do końca tygodnia jestem na chorobowym -poprzedni tydzień tez byłam na chorobowym od srody 3maja(6 dni do tego poniedziałku i ten tydzień łacznie do niedzieli, w poniedziałek wracam do pracy) -w sumie 12 dni chorobowego L4 na poczatku maja dostałam kartke od kierowniczki ze musze przepracować 161 godzin w tym miesiacu i 11 dni wolnych.nmigdy jeszcze nie chorowałam tak długo wiec nie wim cholera...
  • Jutro idę na rozmowę o pracę. Ale zaskoczyło mnie to, że Pani, która do mnie dzwoniła kazała mi zabrać ze sobą wszystkie świadectwa pracy. Pierwszy raz się z tym spotykam i się tak zastanawiam czy to tak można. U mnie np. od razu zadziała to negatywnie bo od razu widać będzie, że mam dwoje dzieci (dwa macierzyńskie) no i dwuletni wychowawczy. A wydaje mi się, że takie informacje niekoniecznie muszę przekazywać na wstępnej rozmowie. No nic, idę, zaniosę, na pracę za bardzo nie liczę bo t...
  • Słuchajcie pomocy potrzebuję ,mieliśmy w pracy robione szkolenia z zakresu bhp i mam pytanie czy pracodawca może nas obciążyć kosztem szkolenia ,dostaliśmy takie karty bhp które niby są na całe życie i nasza własność i za to mamy zapłacić ,zgodne to z prawem czy nie ? please
  • Może nie wszystkie z Was wiedzą i się komuś przyda. Od 1 stycznia 2010 wszedł przepis o tzw. urlopie dla ojców. Trwa 7 dni i jest niezależny oczywiście od przysługującego ojcu urlopu wypoczynkowego. Można go wykorzystać do ukończenia przez dziecko 1 roku. Jeśłi rodziłyście w 2009 roku i nie miną rok, to też ojcowie mogą wykorzystać ten urlop. ksiegowosc.infor.pl/wiadomosci/114929,Urlop-ojcowski---wymiar--termin--zasady-udzielania--wzor-wniosku.html
  • dziewczyny jak to jest Jak sie jest na urlopie wychowawczym i zachodzi sie w ciaze to pracodawca ma wyplacac normalna wyplate czy nadal sie zostaje tylko na zasilku z mopsu? i czy pracodawca musi przedluzyc umowe do dnia porodu czy nie ma takiego obowiazku? i czy przysluguje jeszcze wtedy maciezynski?
  • orientuje sie ktoras
  • Kurcze obowiązek przesłania pitów pracodawcy w tym roku mają do 1 marca a ani ja ani mąż jeszcze nie mamy. Jak tam u Was? Ja czekam bo muszę wiedzieć czy mam podatek do płacenia czy nie i cała w nerwach jestem. W sumie mają jeszcze tydzień ale zawsze było szybciej.
  • Nie orientujecie się jak to jest z zaświadczeniem o zarobkach i zatrudnieniu dla banku w sytuacji, kiedy pracodawca przedłuża umowę ze względu na ciążę (i tylko z tego powodu) do dnia porodu? Czy informują o tym bank? planowaliśmy kupno mieszkania i mamy teoretycznie szanse, ale plany się nam własnie ze względu na moją pracę i ciążę mocno zmienić mogą.. A może znacie linki do stron z takimi informacjami? Dzięki
  • wróciłam do pracy już miesiąc temu ale pełen etat to dla mnie za dużo tzn prawie nie widuję moich synków:-( nie chcę iść na wychowawczy bo nie nadaję się na matkę polkę ale chciałabym pracować na pół etatu i wiem że jak złożę podanie o obniżenie wymiaru to firma musi się zgodzić ale czy wtedy mam jakąś ochronę przed zwolnieniem??? wiecie coś na ten temat?
  • nie planowałam wracać do pracy, ale chyba w moim przypadku mogłabym dostać zasiłek wychowawczy- a dobre i te 400 zł. Niestety umowę miałam do dnia porodu. Musiałabym teraz znaleźć nową pracę i tu mam pytanie. Ile czasu musiałabym pracować żeby przysługiwał mi urlop wychowawczy? Czy urlop jest wliczany do lat pracy?
  • to moje pierwsze dziecko czyli 18 tyg, ale czy muszę zgłaszac samam do zusu fakt urodzenia, jeśli tak to ile mam na to czasu, czy pracodawcy mam zgłosić (jestem na zasiłku rehabilitacyjnym dostałam go do konca lipca termin mam na 25.07, wiem że wdniu porodu będzie już macierzyński liczony) i jeszcze na ile przed końcem macierzyńskiego muszę zgłosić pracodawcy że chciałabym iść na wychowawczy? Bardzo będę wdzięczna za pomoć!
  • chodzi mi o to ile dni zwolnienia lekarskiego w roku mogę wziać na dziecko, gdzie znajdę te informacje? prawo pracy? znacie się na tym?
  • moze ktoras sie orientuje na jakiej zasadzie mozna podjac prace na wychowawczym ale u innego pracodawcy. mam na mysli umowe,i ew godziny pracy
  • Czy orietujecie się czy premie powinny być wliczane do obliczania wynagrodzeni za czas urlopu? Chodzi mi o to, że np. co miesiąc oprócz pensji podstawowej pracownik ma premie, w miesiącu x był np. 3 tygodnie na urlopie i dostał wynagrodzenie za czas urlopu w wysokości samej podstawy. Tu Rozporządzenie mówiące o tym: http://kadry.infor.pl/akty_prawne/indywidualne_prawo_pracy/urlopy/DZU.1997.002.0000014,rozporzadzenie-ministra-pracy-i-polityki-socjalnej-z-dnia-8-stycznia-1997-r-w-sprawie-szc...
  • katowice.naszemiasto.pl/wydarzenia/886630.html
  • mam dwa pytania. 1. żeby mieć prawo do zasiłku dla bezrobotnych wiem że trzeba przepracować co najmniej 365 dni w przeciągu 1,5 roku. A czy wlicza sie tez w to umowy zlecenia ??? 2. Ile trzeba czekać od momentu zarejestrowania na pierwszy zasiłek ? Wiem, że to różnie bywa. Ale powiedzmy, ze zdążę sie zarejestrować w tym roku to czy dostanę jeszcze w tym roku czy już w styczniu ??? jeszcze jedno pytanie dotyczące przedłużenia umowy. Pierwsza umowa była do 30.06, a następna u tego sa...
  • Zastanawiam sie nad powrotem do pracy po macierzyńskim na 3/4 etatu. Wiem, że kodeks pracy gwarantuje mi taka mozliwosć zgodnie z art 1867 i pracodawca nie może mi odmówć. Chciałabym złożyć wniosek o obniżenie wymiaru czasu pracy na 6 miesiecy. Czy po tym okresie pracodawca MA OBOWIAZEK przywrócić mnie na pełny etat? Czy może np stwierdzić, że wystarczy mu, ze bede pracowac na tą część etatu i zabrac mi te 1/4 etatu na stałe?
  • dziewczyny czy można pracować na urlopie wychowowaczym w innej firmie na pół etatu? Patrząc w prawo pracy to można ale to jest tak napisane że ja już nie wiem. Proszę napiszcie mi może któraś z was tak pracuje?
  • Dziewczyny czy wiecie może, co sie dzieje z urlopem wypoczynkowym jak odchodzi się z pracy za porozumieniem stron? Moja siostra złożyła wypowiedzenie i pracodawca twierdzi że urlop jej przepadł i nie może go wykorzystać. Czy to prawda? Ja nie mam o tym zielonego pojęcia a wy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się