Forum Kobieta Feminizm
ZMIEŃ
      pracodawca

pracodawca

(41 wyników)
    • ułatwiać pracę akurat młodym matkom? To oni są dla pracowników czy pracownicy (niezależnie od płci) dla nich? Skoro mamy równouprawnienie (bądź Panie feministki chcą je mieć) to kobiety - w tym przypadku młode matki powinny pracować tyle samo co inni w danej firmie i na danym stanowisku. I nie posiadać dni na chore dziecko, jak zachoruje zawsze można wykorzystać np. część płatnego urlopu/
    • Poniżej przedstawiam "przytłaczający" dowód Sagan jak niewiele traci pracodawca a więc jak niewiele zyskuje kobieta dzięki przywilejom macieżyńskim. "jak jest srednia *dzietnosc* w polsce? okolo 1. czyli statystyczna kobieta jest w ciazy raz w zyciu i raz w zyciu idzie na urlop maciezynski. urlop maciezynski to teraz zdaje sie 2 miesiace, prawda? dodajmy do tego nawet 9 miesiecy ciazy, co oczywiscie jest za duzo, bo tak naprawde zaczyna sie liczyc z ciaza po 3 miesiacu. wychodz...
    • Wiem, że to totalnie OT, ale jednak pozwolę sobie ponownie zaapelować: jeśli ktoś może pomóc w znalezieniu pracy, to błagam o pomoc! Ja już naprawdę nie mam pojęcia, co robić, by ktoś mnie zatrudnił. Wysłałem ponad setkę ofert, a nawet na jedną rozmowę mnie nikt nie zaprosił... Jestem sympatycznym i inteligentnym młodym facetem z wyższym wykształceniem. Obiecuję, że jeśli dostałbym pracę, zrobię wszystko, by nei zawieść pracodawcy! Pomocy..!
    • Płciową dyskryminacje: miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,4226809.html
    • Dzis w dziale gospodarki portalu w kwesti podpisania Karty Spolecznej przez odchodzacy rzad: "Poszczególne zapisy Karty są tak sformułowane, że mogą być interpretowane dosłownie. Czyli że obywatel państwa, które Kartę podpisało i ratyfikowało, będzie mógł - przynajmniej teoretycznie - żądać od państwa (albo od pracodawców) zapewnienia opieki społecznej, dachu nad głową i coraz wyższych pensji. Według informacji "Gazety" zgodę na podpisanie Karty forsowała w rządzie wicepremier, mi...
    • nia Jest juz obowiazkowa morfologia, cytologia i badanie trymestrow kobiet w ciazy. Ja bym jeszcze podpowiadal obowiazkowa wizyte u okulisty raz na pol roku i raz na miesia obowiazkowy przeglad zebow (finansowane oczywiscie przez pracodawce)
    • Czytając to forum nie sposób nie zadać sobie w końcu tego pytania. Głównym, a właściwie jedynym argumentem świadczącym ponoć o tym, że dyskryminacja kobiet nie istnieje ma być to, że pracodawca nie dyskryminuje przecież bez powodu, lecz dltatego ze kobiety zachodzą w ciążę, chorują im dzieci – i to statystycznie obniża wartość pracy kobiet i wpływa na ich wynagrodzenie. Zawsze mnie bawiło to orginalne wyjaśnienie: dyskryminacja nie istnieje, bo... jest spowodowana określony...
    • czy ktos mi to wyjasni? Zalozenie/twierdzenie #1. Kobiety zarabiaja 25-30% mniej od mezczyzn na tym samym stanowisku. Zalozenie/twierdzenie #2. Kobiety sa TAKIMI SAMYMI jakosciowo (jesli nie lepszymi) pracownikami co mezczyzni na tym samym stanowisku. A teraz moj dylemat. Za wyjasnienie ktorego bede wdzieczny. - - - - Skoro kobiety pracuja tak samo lub nawet lepiej niz mezczyzni, to dlaczego pracodawca nie zatrudnia SAMYCH kobiet? Przeciez to TANSZY pracownik ktory wykona ta sam...
    • Hey, mam pytanie, bo chcialabym wiedziec jak powinnam reagowac. Otoz problem w tym, iz za kazdym razem na interwiev pracodawca pyta sie o dziecko i kiedy planuje ciaze. WIem, ze jest to nie zgodne z prawem, bo to jest moja prywatna sprawa i nie musze sie nikomu tlumaczyc. No ale jak nie odpowiesz to tracisz szanse zatrudneinia w tej firmie. Mialyscie takie przypadki? Jak to zrozwiazujecie! Bede wdzieczna za wszelkie rady. Pozdrawiam!
    • W poprzednim wątku zostałem zaatakowany przez skrajnych liberałów, że kodeks pracy jest niepotrzebny i że tylko umowa pomiędzy pracownikiem a pracodawcą powinna regulować warunki pracy. Aby pokazać, że kodeks jest potrzebny proponuję przeprowadzić następujące rozumowanie: Załóżmy, że likwidujemy kodeks pracy i ustalamy, że jedynym obowiązującym prawem pomiędzy pracodawcą a pracownikiem jest umowa między nimi. Załóżmy, że jesteś humanitarnym pracodawcą i nie chcesz poganiać pracowników...
    • Witam, Całkiem niedawno, w dyskusji z barbinator, stwierdziłem, że niedługo problem różnicowania tablic śmiertelności K i M wyjdzie w publicznej debacie. Intuicja Agenta 007 po raz kolejny okazała się trafna: www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_031105/ekonomia/ekonomia_a_6.html cytacik: --------------- Przy kalkulacji cen polis ubezpieczyciele nie będą mogli brać pod uwagę płci osoby ubezpieczanej - wynika z propozycji komisarza Unii ds. socjalnych. Dziś Komisja Europej...
    • ogromnie jestem ciekawa, czym jest dla wypowiadających się tu pań i panów feminizm. pytanie moje jest zainspirowane wypowiedzią pana z tokradia, pana, którego nazwiska nie pamiętam, mianowicie ów pan twierdzi, że nie rozumie feministek. więc zaczęłam się zastanawiać, czego tu można nie rozumieć: że kobiety chcą tych samych praw i obowiązków co mężczyźni, że nie odpowiadają im stereotypy spychające je wyłącznie do roli żon i matek, że próbują walczyć z niższymi płacami za tą samą pracę -...
    • Mój ojciec prowadzi niewielką firmę. Zatrudnia obecnie 7 osób, w tym dwie w ciąży uciekają na zwolnienie. Dzięki temu studiuję (sesja za pasem!) i jednocześnie pracuję na dwa etaty!, dopóki nie znajdzie się kogoś na zastępstwo. Ciąże pracownić były sporym zaskoczeniem i mój ojciec, a raczej cała nasza rodzina została postawiona przed faktem dokonanym, bo praktycznie z dnia na dzień zniknęły dwie osoby. Nie powiedziały wcześniej, że są w ciąży. Jedna pod koniec czwartego miesiąca, druga ...
    • wiadomosci.onet.pl/1646258,11,item.html Co o tym myślicie? Owszem, istnieje w Polsce problem brania lewych zwolnień, ale to nie problem li tylko ciężarnych. Panowie też biorą sobie zwolnienie, gdy mają kaca. Dlaczego wszystkie ciężarne, w tym te, które naprawdę mają kłopoty z utrzymaniem ciąży i jakieś dolegliwości, mają pozbawiane prawa do zwolnień?
    • zastanawiajace jest, ze feminizm jest czesto postrzegany jako prad umyslowy wpisujacy sie w ideologie szeroko rozumianej lewicy
    • Na początek konkretny przypadek (ze strony www.e-prawnik.pl) "Zatrudniłam na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony kobietę będącą w 7 miesiącu ciąży o czym nie zostałam poinformowana przez zatrudnianą, która przedłożyła mi aktualne zaświadczenie lekarskie o braku przeciwskazań do podjęcia pracy na ustalonym stanowisku i braku adnotacji o jej ciąży. Po 3- ech miesiącach od dnia porodu ZUS wydał decyzję, w której zobowiązał naszą firmę do wyrejestrowania w/w pracownicy z ubez...
    • Polskę dopadł kryzys i zwiększył się stopień bezrobocia. Jak myślicie czy zajście w ciążę by uchronić się przed zwolnieniem jest etyczne? Podobno wiele kobiet tak właśnie robi...
    • Bo trochę zapadliśmy w sen zimowy. Czy mógłby ktoś podrzucić temat na tyle kontrowersyjny, żebyśmy się mogli wszyscy ze wszystkimi pokłócić?
    • Przypuszczam, ze ten watek byl niejednokrotnie poruszany na tym forum, ale dzis az sie trzese ze zdenerwowania. Pracuje w branzy medialnej, a konkretnie robie gazete z programem tv. Zajmuje sie tym od ponad 4 lat i znam ten produkt od podszewki, bo bylam przy jego powstaniu. Znam wszystkie zasady lamania, korekty, lay out itp.itd... Nasz szef, Polak, tytul naukowy, wyznaje jednak zasade, ze kobiety nie maja mozgu. Maja go odrobine, zeby zupy nie przypalic lub mezowi podac kapcie w...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się