Forum eDziecko eRodzice Z dala od Polski
ZMIEŃ
      pracodawca

pracodawca

(47 wyników)
    • Czy pracodawcy angielscy sprawdzają referencje pod podanymi przez Polaków numerami w podaniu o pracę?? Pytam, bo ciekawi mnie co jeśli pracodawca z Polski nie mówi ani me ani be po angielsku...
    • Ja pracuję w dość dużej hurtowni, na stanowisku czysto fizycznym. W związku z ciążą przeniesiono mnie do lżejszej pracy, ale i ta okazuje się dla mnie zbyt ciężka. Dokuczają mi bóle brzucha i pleców. Na moja prośbę o skrócenie czasu pracy (pracuję na pełny etat 42 godz. tygodniowo) odpowiedziano mi, ze jak nie moge pracować, to mam się zwolnić. Nie pierwszy raz zresztą dano mi to do zrozumienia. Wiem, ze przysługują mi pewne prawa i znam je, ale niestety nie mam możliwości ich wyegzekwo...
    • Witam Mam problem a może tylko tak mi się wydaje.Za dwa tygodnie bede mieszkała w Londynie jestem w 26tc. i jestem juz na zwolnieniu(pracuje w Polsce)i zastanawiam się jakie dalsze zwolnienie mam wysłac pracodawcy od angielskiego lekarza czy Załatwiać od polskiego?
    • Nie wiem czy sledzicie watek na eMamie o NPR. Poczytalam i mi szczeka opadla. Bo albo ja zyje na jakims "innym" zachodzie albo otoczenie utrzymuje mnie w blogiej nieswiadomosci. ;) Jedna dziewczyna w tym watku napisala, ze na zachodzie to pracodawcy wymagaja od kobiet aby przynosily zaswiadczenie, ze sa wysterelizowane coby nie mogly miec dzieci. Szczegolnie jak jest to praca gdzie pracodawca inwestuje w rozwoj pracownika. Coz, ja mam to szczescie, ze mam dobra prace, pracodawca p...
    • witam wszystkie mamusie!obecnie mieszkam w Wielkiej Brytanii i nie mogę doszukać się pełnych inf.na temat tego,kiedy mogę przejść na macierzyńskie.Z tego co mi wiadomo to 11tyg.przed porodem,ale słyszałam,że jeżeli jest taka potrzeba to można rozpocząć wcześniej.Ja obecnie jestem w 25tyg.i nie mam siły już dłużej pracować tam gdzie pracuje.Miejsce mojej pracy jest bardzo wyczerpujące fizycznie i psychicznie,bolą mnie plecy i leci mi krew z nosa.Byłam u lekarza i powiedziała mi,że nie mogę wcz...
    • Błagam o pomoc. Mieszkam w Haamstede (Zeeland) i jestem w ciąży jestem przerażona i nie wiem nawet gdzie pójść na badania czy kontrole i ile to kosztuje. Nie wiem komu zaufac i co dalej. Nie znam języka (poza angielskim, ale bez terminow medycznych). W dodatku mam kontrakt ale tylko do końca października a jestem w 2 miesiącu ciąży, co z socjalnym i czy w ogóle mi przysługuje Błagam o pomoc
    • Czy wie ktoś jakie stawki są wypłacane w UK w odpowiednich okresach, kiedy odchodzi się na macierzyńskie?Ponoć im dłużej się pracuje w ciąży tym większe pieniądze się dostaje. Czy to prawda?
    • Dziewczyny, od roku mieszkam i pracuje w Londynie.jestem w 5 tyg.i nie wiem jakie mam tutaj prawa. Pracuje w jedej firmie juz rok czasu,pracodawca nie był zadowolny moja informacją. niestety w mojej pracy musze dzwigać dosc dużo,choc prawdpoodbnie teraz zmienia mi warunki pracy. CZy wiecie jakie mam prawa, jakie warunki musi mi stworzyc pracodawca?od kiedy moge pojsc na urlop macierzynski/slyszalam,ze mozna z niego skorzystac juz przed porodem/. co sie stanie gdy teraz zrezygnuje ...
    • Czy ktos byl w podobnej sytuacji ? bo dzis moj pracodawca przypomnial sobie o tym i powiedzial mi ze moge nawet stracic przez to prace .Czy moze grozic mi faktycznie cos takiego ?
    • Chcialabym poszerzyc swoje kwalifikacje i uzyskac lokalny (UK) dokument potwierdzajacy moja wiedze dla dlaszych potencjalnych pracodawcow. Na ogol w ofertach pracy pojawia sie CIMA/ACCA,w zwiazku z tym mam pytanie czy Ktos moze napisac blizej co nalezy zrobic aby uzyskac taki certyfikat? Czy to jest tylko dla Accountants czy po Msc w Finansach tez jest ok? A moze sa jakies inne ogolnie uznawane Certyfikaty/Dyplomy ktore sa godne polecenia dla polepszenia mozliwosci pracy w obszarz...
    • hej Dziewczyny, mieszkam w UK, mam stala prace i jestem w 5tym miesiacu ciazy. Zdazylo mi sie ostatnio niezle zachorowac i lekarz dal mi tygodniowe zwolnienie, ktore moj maz zaniosl do pracodawcy. Zupelnie nie wiem czy nalezy mi sie jakies wynagrodzenie (w sensie chorobowe) za ten czas kiedy bylam na zwolnieniu? Raczej moj pracodawca nie jest skory do wspolpracy w tym zakresie dlatego pytam na forum. Pozdrawiam serdecznie, Joa
    • witam mam pytanie, pracuje u obecnego pracodawcy 5 m-cy i niestetety przepisy kaza mi zakonczyc prace gdy tylko dowiem sie iz jestem w ciazy, praca z dziecmi niepelnosprawnymi wiec pewne zagrozenie i dlatego takie wymagania, pracuje nadal a jestem w 4 m-cu, po swietach jednak zamierzam im o tym powiedziec czy moga tak poprostu mnie zwolnic, czy dostane jakikolwiek zasilek??? Miala ktoras taka sytuacje??? Pracuje w UK od roku lecz u obecnego pracodawcy od 5 m-cy:(
    • Cześć Od roku pracuje w jednej z angielskich fim ( zatrudniona jestem na stałe). Po 6 miesiącach mojej pracy okazało się że jestem w ciąży (nie było to celowe) nie mogłam pracwać ze względu na zły stan zdrowia no i pobyty w szpitalu. Otóż okazało się że przysługuje mi 10 dni płatnego chorobowego jeżeli pracuje w firmie ponad 6 m-cy więc niby za te 10 dni mi jako tako zapłacili (choć niewiele), ale reszte miesięcy czyli do teraz płaci mi rząd, po 25 funtów tygodniowo, bo ciągle je...
    • na ile tygodni przed porodem mogę przejść na urlop macieżyński? Jak to wygląda w uk...jeśli np często podczas całej ciąży nie będzie mnie w pracy ( zwolnienia)? i jeszcze pytanie...czy któraś z mam wyjechał na okres urlopu macież do Polski. Chodzi mi o to czy nie ma problemu z kasą za urlop? Z tego co wiem to pracodawca przelewa pieniądze na konto ( a moze sie mylę)czy tak jest?Planuje około 2 miesiące przed porodem wrócić do Polski, ale nie chcę zrezygnować z urlopu macież.
    • Czytalam gdzies ze jesli jestem w ciazy w Anglii,pracuje i chodze na antenatal classes to jestem uprawniona do zwrotu pieniedzy na to wydanych przez pracodawce.Moja midwife jednak nic o tym nie slyszala,classes kosztuja 97£,troche drogo,a chcac ubiegac sie o zwrot musze powolac sie na pewne zrodla.Czy takie sa i czy wy sie ubiegacie?a co jesli antenatal mam w moj dzien off? Pozdrawiam,Agnieszka
    • witam. jestem w 4mc i ostatnio zaczely mnie meczyc okropne bole plecow, a poniewaz pracuje jako opiekunka osob niepelnosprawnych codziennie nadwyrezam je jeszcze bardziej podnoszeniem itp. lekarz powiedzial ze takie bole to normalna sprawa w ciazy i mam sie tym nie przejmowac,latwo powiedziec tyle tylko ze po 3godz pracy juz nie mam sily nic robic. jak to jest ze zwolnieniami lekarskimi w UK? chcialabym wziac troche wolnego ale ani GP ani midwife nawet slowem o tym nie wspomnieli....
    • Bardzo prosze o pomoc w przetłumaczeniu bo jak ja sobie to tłumacze z pomoca słownika to wychodza mi jakies bzdury. Jest to dość pilne. Z góry serdecznie dziekuje. "Have they, or will they pay UK National Insurance contributions through their employer or by themselves if they are self-employed"? "Do they have a certificate for their current employer?" Tell us reason why they are not registered. Tell us why they are exempt from registration. Dotyczy to Child Benefit - mam taki...
    • No wlasnie, tak a propos tych emeryturek. Chcialam zapytac jak to jest, czy zeby cokolwiek dostac na emeryturze trzeba dolaczyc do takiego scheme? Inland Revenue nie zapewnia niczego? A jak wybrac pension scheme? Czy to, co proponuje pracodawca wtarczy na przezycie, czy waro szukac czegos wiecej? (czego?)
    • Czy moj maz, ktory pracuje od kilku lat w UK, ale dla obecnego pracodawcy od kilku miesiecy, ma jakies szanse aby dostac jakies wolne jak za niespelna miesiac urodzi nam sie baby. Wiem, ze sa jakies dwutygodniowe urlopy dla tatusiow, ale do konca nie rozumiem na jakich zasadach sa przyznawane. Czy sa dla kazdego, czy sa platne itp... Tak jak wiekszosc z was jestem tu bez pomocy najblizszej rodziny i obecnosc meza w domu przez pierwsze dni po porodzie by sie przydala, szczegolnie z...
    • Witam wszystkich! Pracuję w UK od 1,5 roku i w ciągu najbliższych miesięcy będziemy się starać z mężem o dziecko. Z wielu względów chciałabym urodzić i spędzić okres macierzyńskiego w Polsce, ale zastanawiam się czy nie kłóci się to z prawem angielskim. Tzn., czy wymagany jest poród i przebywanie w Anglii, żeby móc otrzymywać macierzyńskie? Jakie dokumenty są wymagane? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam wszystkie obecne i przyszłe mamy:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się