-
pracuje na kontrakcje bez zagwarantowanej ilosci godzin- boje sie ze jak powiem ogranicza mi godziny.Teraz jest goracy okres i pracy jest duzo.I tu pytanie-pracodawca moze mi "obciac " godziny mowiac ze nie ma ich dla mnie i dac je komus innemu? Czy to bylaby dyskryminacja? Tak naprawde pracuje gdy jest busy (tak jak teraz od kwietnia do pazdziernika-branza hotelarska), a poza sezonem i trzy miesiace nie ma nic. Jak to rozegrac?
-
Dobry wieczor!
Czy orientujecie sie jak wyglada zwolnienie lekarskie w zwiazku z depresja?
Czy istnieje mozliwosc aby otrzymac takie zwolnienie od GP i wyslac je do pracy, a dzwoniac z informacja, ze nie bedzie mnie w pracy, nie podawac powodu poza ogolnikowym, ze jestem chora?
Pracuje w UK od kilku lat, 3 lata temu leczylam sie na depresje, bralam dlugo antydepresanty. Caly czas chodzilam do pracy i jakos udalo sie sie wygrzebac z tego.
Teraz jednak wszystko od jakiegos juz czasu wraca, ...
-
Szukam w necie i nie moge znalezc jednoznacznej odpowiedzi.
Czy firma rekrutujaca nowego pracownika ma prawo pytac o zarobki w przeszlosci?
Znajoma aplikuje o prace, w ogloszeniu prosza, zeby napisac jakie ma wynagrodzenie w obecnej pracy i jakie chcialaby miec w nowej pracy. (ogloszenie w necie wystawione bezposrednio przez pracodawce, nie przez agenta, czy profesjonalna firme rekrutujaca).
-
A raczej nie -powrót.
Jak napisać?
Nie proszę o tłumaczenie tylko o to co ten list ma zawierać.
Czy wystarczy coś ala''drogi pracodawco,piszę by poinformować,ze nie
planuję powrotu do pracy po zakonczeniu urlopu
macierzynskiego,dziekuje,papa''
Nic więcej?
-
Zastanawiam sie nad powrotem na uniwersytet, w trybie wieczorowym. Ostatnio moj szef napomknal cos o dofinansowaniu kosztow nauki przez firme. jak to wyglada w praktyce? czy zworoca mi calosc kosztow? Od czego musze zaczac? Kierunek kursu bylby idealnie dopasowany do pracy ktora obecnie wykonuje. macie jakies doswiadczenia?
-
Kobitki,
jestesm w poczatkach ciazy jakies 6tc i wlasnie szykuje sie zeby
powiadomic pracodawce. Poniewaz juz mi sie zaczynaja mdlosci i w
poprzednich ciazach mialach bardzo ciezki okres do konca trzeciego
miesiaca, zastanawiam sie czy nie powiedziec juz teraz. Akurat nie
jestem w stanie tego ukryc, ze wzgledu na wymioty itp wiec chyba
powiem juz. Troche sie obawiam jednak reakcji, mam chyba traume z
pierwszej ciazy (to nie bylo w UK) gdzie moja szefowa mnie strasznie
potrakt...
-
Witajcie
tytuł może niezgrabny, ale tak właśnie jest. Mój pracodawca powiedział, ze w
jego firmie nie płaci pracownikom za wolne dni, za żaden urlop, nie
ubezpiecza. Za to podatek pobiera wysoki 33%, bo to moje drugie pół etatu,
więc tyle musi odprowadzić do skarbówki. Mogę wziąc urlop, ale nie dostanę
żadnego funta. Poza tym on robi wolne dni w firmie wtedy, kiedy mu pasuje i te
dni odlicza od mojego urlopu. Teraz w grudniu 10 dni przestoju, oczywiście
żadnej wypłaty za to.
I tak sob...
-
dziewczyny od 3 czerwca ,,jestem,, na macierzynskim.wsyztko bylo
ladnie pieknie do dzisiejszego dnia kiedy to dostalam pismo ze nie
nalezy mi sie smp.dostalam pismo SMP1.I TERAZ MUSZE sie ubiegac o MA
ktory wynosi tez 39 platnych tygodni. i teraz moje pytanie czy oni
wyrownaja mi pieniazki od 3 czerwac czy bede dostawca dopiero od
dnia zlozenia tego wniosku???????????/
zrozpaczona w ciazy:(
-
Moj kolega w zeszlym roku finansowym dostal bonusa za dobre wyniki w pracy (duze obroty firmy komputerowej). Jego pracodawca wreczyl mu poprostu w kopercie pewna kwote pieniedzy. Nie zostalo to przez nikogo nigdzie ykazane- ani w P60 ani na liscie plac ani na payslipie. Na kim spoczywa obowiazek rozliczenia podatku zwiazanego z takim dodatkowym bonusem?? Gdzie mozna znalezc odpowiedz co o tym mowi prawo?
-
Wiem, ze temat byl walkowany kilka razy, ale nie znalazlam odpowiedzi na moje pytania. Bardzo Was prosze o pomoc i porade.
Znajomi po urodzeniu dziecka zlozyli wniosek o Child Benefit. Dostali odmowna odpowiedz, motywowana brakiem rejestracji WRS. Sa w UK juz od 6 lat, pracuja w szpitalu, wiec teoretycznie legalnie - placa podatki, NI, itd. Jednakze w jakis sposob (???) nie wiedzieli, ze rejestracja WRS jest niezbedna, zaden z pracodawcow nigdy nie zwrocil uwagi na to.
Pytanie co maja ter...
-
w zwiazku z tym ze wracam do polski, koncze prace w swojej firmie, w
ktorej pracowalam ponad 3 lata, mozecie mi powiedziec, jakich
dokumentow mam sie spodziewac od pracodawcy( cos w stylu polskiego
swiadectwa pracy?), zeby potem w polsce nie okazalo sie ze mi czegos
brakuje
-
Witajcie,
Co prawda mam jeszcze sporo czasu, ale jest cos, co chodzi mi po glowie.
Niedlugo zaczynam urlop macierzynski. Mam zamiar, pod jego koniec, poszukac sobie innej pracy, ze wzgledu na to, ze w obecnej warunki sie bardzo pogorszyly. Bede musiala uaktualnic swoje CV i tu moje pytanie: czy urlop macierzynski sie wpisuje jako przerwe w pracy? Jak to jest? Czy ktos moze mi podpowiedziec?
Z gory bardzo dziekuje.
Pozdrawiam
-
Dziewczyny zwracam sie do Was o pomoc, której naprawde pilnie potrzebuje moja familia. W skrócie: mój mąż pracuje w firmie na kontrakcie od 2,5 roku, ja od września przez agencję. Ponieważ moje zmiany są w systemie dwutygodniowym (dwa na rano, dwa na popłudnie) mąż umówił sie w swojej pracy, że bedzie robił zmiany opozycyjne i do tej pory nie było z tym problemu. Dwa tygodnie temu w firmie męża zaczeła sie akcja mająca na celu utrudnienie nam życia na maxa, a w czwartek mąż dowiedział się, że...
-
witam!!mąż zwolnił się z pracy 24.12.2010 ponieważ warunki pracy zrobiły się skandaliczne i nie chciał się juz tam dłużej męczyć. Na oku ma lepszą pracę. Ponieważ ta praca będzie dostępna dopiero w okolicach marca-kwietnia to zarejestrował się w agencji pracy i do pracy(takiej na przeczekanie bo żyć z czegoś trzeba) poszedł już 28.12.
No i tu mam pytanie. Przeszukałam google i znalazłam, że jeśli nie ma przerwy między jedną a drugą pracą dłuższej niż 6 dni to na zgłoszenie tego faktu w HMR m...
-
Szukalam na forum i nie moglam znalezc odpowiedzi, wiec moze ktoras z was bedzie w stanie mi pomoc.
Gdzies o uszy mi sie obilo,ze pracujaca mama w UK moze starac sie o dofinansowanie do zlobka, ale gdy poszperalam troche w internecie , to jedyne co znalazlam to dofinansowanie typu child tax credit i ze na nic wiecej pracujaca full time mama nie moze liczyc.
Wiem tez ze niektorzy pracodawcy daja vouchery na zlobek, no ale niestety ja do takich szczesliwcow nie naleze.
Jesli ktos ma doswia...
-
Nie wybieram sie do pracy narazie ale pytam z ciekawosci.
Czy mozna podjac prace, czy musi to byc praca w UK, czy moze byc w
innym panstwie Unii? I czy moze sa ograniczenia godzinowe?
-
1.Czy przy zgłaszaniu zmiany pracy konieczny jest list od nowego
pracodawcy czy wystarczy tylko samemu wypełnić formularz?
2.Prace zmieniłam około 15 miesięcy temu,czy będę musiała ponieść
jakies konsekwencje, ze nie zgłosiłam tego od razu?
3. Czy jak juz sie przerejestruje to nowy list przyjdzie na mój
adres czy pracodawcy?
Z góry dziekuje za odpowiedzi.
-
Mam pytanie,może ktoś wie coś na ten temat.Jestem na urlopie macierzyńskim i
wracam do pracy 1 grudnia.Mój mąż pracuje w tej samej firmie.Oboje chodziliśmy
na tą samą zmianę-18 do 2 30.Z przyczyn naturalnych nie mogę wrócić na to samo
stanowisko bo nie mamy z kim zostawić córki.Chcę więc wrócić na inną zmianę
np.6 rano-najbardziej odpowiednia.Lecz mój pracodawca powiedział że nie mają
dla mnie wolnego stanowiska i muszę wrócić tylko i wyłącznie na 18.Ale to
niemożliwe.Nie stać mnie na t...
-
I ja i maz zaczynalismy prace prawie 6 lat temu i wiele spraw zalatwial za nas pracodwca.
Teraz moja mama chcialaby do nas przyjchac,ale jednoczesnie chcialaby popracowac gdzies troszke. Nawet juz mam oferte pracy dla niej,ale zastanawiam sie jakie formalnosci trzeba zalatwic,zeby pracowala legalnie.
Napewno NIN-nam to zalatwial pracodawa,ale teraz wystarczy isc do Job centre i mozna samemu zalatwic?
Jak zalatwic,zeby od razu nadali Mamie wlasciwy kod podatkowy-mama bedzie pracowac part ti...
-
Jakis wiros zjadl mi GG i nie mozemy go wyplenic z kompa...
Dzis mam rozmowe w tej agencji:
www.essentialnursing.co.uk/
Masz jakies doswiadczenia?
W Care division babeczka mocno krecila nosem,ze nie mam doswiadczenia... Wprawdzie dala aplikacje,ale podobno menager musi zdecydowac czy wogole warto ze mna rozmwiac skoro wczesniej nie pracowalam w care.
Ta druga agencja byla zaraz obok,wiec i tam weszlam. Mila pani ze mna pogadala i umowila na dzis na rozmowe z menagerem-mam przyniesc ws...