pracodawca

(60 wyników)
  • Witam, mam pytanie odnośnie zatrudnienia kobiety ciężarnej- czytałam,że jeśli kobieta jest zatrudniona na okres próbny,a okaże się ze jest w ciąży, to pracodawca nie ma obowiązku zatrudniać Jej z racji tego, że jest w ciąży. Co innego, jeśli kobieta jest zatrudniona na czas określony, a jest w ciąży powyżej 3 m-cy- wtedy ma zapewnioną pracę i urlop macierzyński, oraz dostanie pieniądze (zasiłek macierzyński). a jak wygląda sprawa, jeśli kobieta zatrudniła się do pracy,ale była j...
  • Witajcie.Niedługo być może będę szukała pracy..I tak się zastanawiam na co pracodawcy szczególnie zwracają uwagę. W mojej byłej pracy, konieczne było prawo jazdy kat. B i umiejętność pisania na komputerze. Co jeszcze? Z czym się spotkałyście szukając pracy..Chodzi mi o konkretne przykłady, wymogi a nie o formuły typu : operatywna,potrafiąca generować nowe pomysły w kryzysowych sytułacjach. Czego od Was wymagali póżniej w pracy, co wyszło na jaw..Napiszcie proszę... Wiem, wiem..na...
  • Cześć wszystkiem pracującym mamom, Czy kiedy Wasze dziecko choruje macie prawo się nim zająć? Ja niedawno usłyszałam od pracodawcy, że powinnam w takiej sytuacji mieć kogoś kto się zajmie moim dzieckiem... Przecież skoro lekarka wypisała mi opiekę nad dzieckiem bo de facto mieszkamy tylko we dwójkę to chyba mam prawo się nim zająć? Dodam jeszcze że pracuję od 7 miesięcy i po raz pierwszy z powodu choroby dziecka musiałam zostać w domu. Jak jest w Waszych firmach? Uważam, że w moj...
  • Otóż chcę zmienić pracę. Na razie tylko tak w myślach, bo praktycznie nie mam kiedy tego zrobic (tj szukać pracy). Otóż moje szefostwo chce wdrożyć nowy system komputerowy w firmie, i to juz od przyszłego roku. Własnie wróciłam z urlopu i dowiedziałam się, że do końca roku czekają mnie wyjazdy słuzbowe, celem poznania nowego systemu oczywiście.Będą to wyjazdy nawet miesięczne, tzn pobyt w domu tylko w sobote i niedzielę, nikogo nie interesuje to że masz rodzine, dziecko, życie pry...
  • Hej! Nie wiem jak postąpić ponieważ walczą we mnie skarajne uczucia- współczucia dla siebie jako ciężarówki i mojej niani będącej w ciąży. Mianowicie dwa dni temu poinformowała mnie, że jest w ciąży i rodzi 27 MARCA! W związku z tym popracuje do końca lutego i chciałabym wrócić w czercu. Ja zupełnie się nie domyślałam, bo w ogóle nie było po niej widać (przybrała zaledwie 4 kg). Z jednej strony nie dziwię się, że dopiero teraz mi to mówi (widomo- bała się, że znajdę kogoś na jej ...
  • hej.. dawno mnie tu nie było( z rok chyba)... przepraszam za zaniedbanie klubiku ale przez ostatni rok strasznie dużo się działo I widzę ogromne zmiany.. ale do rzeczy - minęło 1,5 roku od kidy wróciłam do pracy po urlopie macierzyńskim. I JESTEM WŁAŚNIE W CIĄZY.. wczoraj sie dowiedziałam ( a w zasadzie przkonałam na 100% ) cieszę się jak głupia bo dawno o tym juz myślałam. tylko teraz nie wiem - jak zareaguje mój pracodawca - poprzednia ciaża była ciążą zagrożoną i teraz lek...
  • Zapraszam wszystkie pracujące mamy do dyskusji na temat dyskryminacji kobiet w pracy. Mile widziane wątki na temat doświadczeń z pracodawcami oraz sposobami radzenia sobie z nimi.
  • Witam! Mam takie pytanie...dużo się teraz piszę, że kobiety nie decydują się na ciążę, ponieważ boją się, że nie będa miały gdzie wrócić po macierzyńskim. U mnie było trochę na odwrót. Miałam dobrze płatną pracę, niestety warunki pracy i ilość stresu mnie wykańczała. Pozostały mi 2 wyjścia: zdecydować się na dziecko i iść na macierzyński, a potem szukać pracy; albo zmienić pracę i czekać parę lat na ugruntowanie pozycji w nowej firmie i dopiero wtedy zdecydowac się na dziecko. Wybrałam to pie...
  • Hej kobitki. Jestem w 7 miesiacu ciazy. Jestem juz na l4. Po maciezyńskim i urlopie wypoczynkowym musialabym wrocic do pracy w styczniu. Nie bardzo to widze ze wzgledu na opieke nad dzieckiem. Ale mam szanse dorobić na umowe o dzielo i zlecenie juz od pazdziernika, czyli na maciezyńskim. Wiele czasu w domu plus jakis wyjazd czasem. Na ten czas kogos bym znalazla do bejbika. Czytalam rozne opinie ekspertow na ten temat. W ubieglym roku koleznaka dorabila umowami o dzielo na maci...
  • Jak wyglądają kwestie finansowe przyszłej mamy będącej na zwolnieniu lekarskim. Wiem tylko to, że idąc na zwolnienie (które będzie trwało do porodu) przez pierwszy miesiąc pensję wypłaca pracodawca, a później ZUS. I teraz sprawa zasadnicza-kiedy (z punktu widzenia finansów) opłaca się iść na zwolnienie (zakładam, że nie ma problemu z tym żeby lekarz dał zwolnienie) - od razu na początku ciąży, od któregoś miesiąca, czy to nie ma znaczenia. A może iść wtedy gdy średnia wyliczona ...
  • Moje dziecko poszło do przedszkola, a ja zaczynam szukać pracy. Co napisać w CV o tej przerwie w zatrudnieniu, przeznaczonej na wychowanie dziecka ??? Nie bardzo wiem jak postąpić. Jeśli nic nie napiszę - to to,że zatrudnienie skończyło się w 2004 roku nie wygląda dobrze. I raczej chyba zniechęci pracodawcę do zaproszenia mnie na rozmowę kwalifikacyjną. Jakie są wasze doświadczenia? Czy ktoś był w podobnej sytuacji?
  • Mamy jestem na wychowawczym, mam 14 miesiecznego synka. Zaczelam szukac pracy innej niz do tej pory. Mam kilka pytan, czy powinnam w CV umiescic informacje, ze mam dziecko, ze w tej chwili jestem na wychowawczym i ze chcialabym podjac prace za dwa miesiace i ze mieszkamy z tatusiem ale nie jestesmy malzenstwem :/? Czy lepiej nic nie pisac i czekac na odpowiedzi ewentualnie na rozmowe wstepna?
  • Kochane Mamy, w tej chwili pracuję w państwowej firmie. Musimy na określony czas (ok 2 lata) przenieść się z Krakowa do Warszawy. Mam córeczkę 3 latka (w maju 2008 skończy 4). Nie chcę zrywać umowy z pracodawcą, ponieważ nie wiem jak szybko znajdę pracę w Warszawie. Wymyśliłam, że pójdę na urlop wychowawczy, a w razie czego złożę wypowiedzenie. Tylko bladego pojęcia nie mam na temat wychowawczego, a u mnie w kadrach nie bardzo chcę pytać jak na razie. Będę bardzo - bardzo :) wdzięczna...
  • witam, moja zona rozpoczela prace w firmie 13 lipca 2006 urodzila dziecko 10 lutego 2007. w tym czasie nie przebywala ani razu na zwolnieniu chorobowym. slyszalem ze zus traktuje taka matke i pracodawce jak przestepcow i od razu wytacza sprawy w sadzie. czy to prawda
  • Witam!!! Prosze o porade czy w trakcie trwania urlopu wychowawczego mozna zalozyc wlasna dzialalnosc gospodarzca. Od lutego 2007 jestem na urlopie wychowawczym ktory wzielam u pracodawcy na 2 lata. Sytuacja zmusza mnie do przejecia firmy ojca, czyli musze zalozyc wlasna dzialalnosc gospodarcza, i niewiem czy w takim przypadku musze zrezygnowac z urlopu wychowawczego w mojej pracy czy moge nadal byc na urlopie i zalozyc wlasna firme???? PROSZE O ODPOWIEDZ Z gory dziekuje i pozdraw...
  • Może był taki watek bo problem wydaje mi się typowy, ale nie mam czasu przeszukiwać. Zastanawiam się nad pewną rzeczą. Właśnie zaczęłąm nową pracę. I planuję zajść w ciążę. I jak zajde to nie bardzo wiem co zrobić: przyznac się i liczyć na wspaniałomyslność firmy (dalzsa praca, macierzyński, wychowawczy); nie przyznac się i powiedziec po 3 miesiącach kiedy już będą musieli przedłużyć umowę do dnia porodu? Chciałabym być uczciwa i wybrać wersję 1 ale nie mam żadnej gwarancji, że mi nie p...
  • Co jak sie pojdzie na okresie wypowiedzenia na zwolnienie lekarskie? Rozumiem ze wypowiedzenie jest skuteczne ale korzysta sie na tym ze ma sie placone potem chorobowe jak juz umowa zostanie rozwiazana.
  • Właśnei kończę studja i chciałabym podjąć pracę. Dowiedziałam się, że jestem w ciąży. Czy muszę o tym mówić przyszłemu szefowi, czy mogę ten fakt zataić?
  • Mam umowę na czas określony do końca lipca. Powiedzmy że teraz zajdę w ciążę. Nie mam wielkich szans na przedłużenie umowy, a z resztą nie za bardzo lubię tę pracę. Czy w związku z tym jak pójdę na zwolnienie lakarskie zaraz jak tylko się dowiem że jestem w ciąży mogę na nim być aż do porodu. Normalnie jak sie jest na zwolnieniu lekraskim to po 182 dniach mozna isc na zasilek czy cos. A potem mi się należy urlop macieżyński płatny normalnie 100%. A potem to zdaje się że już nic. Bo...
  • witam jestem na l-4 (ciąża) chorobowe ma mi wypłacać pracodawca niestety gdy zapytałam w jaki sposób bedzie mi naliczał chorobowe otrzymalam odpowiedz iz dostane goła podstawe bo premia to u nich nazywa sie nagroda uznaniowa a właściwie według mnie to byla prowizja od sprzedazy(a nie premia, a tym bardziej nagroda) uzalezniona od ceny i ilosci sztuk czy pracodawca ma takie prawo?? czy mogę to kwestionować ?? jeśli tak to gdzie??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się