-
Mi pracodawca już na rozmowie powiedział, że w żadne dofinansowania nie będzie wchodził, bo więcej z tego bieganiny i ewentualnych kłopotów niż korzyści. Jeśli mam schorzenie specjalne, to z pewnością tego nie mówił bez powodu. Nawet złotówka zaoszczędzona przez prywaciarza jest ważna. Mógł mnie mieć płacąc w rzeczywistości z własnej kieszeni jedynie kilkaset złotych, a tego nie robił nie bez powodu.
-
Znalazłem ofertę i po telefonie umówiono mnie na rozmowę kwalifikacyjną. Ma to być praca nie przy komputerze lecz kontaktowa. Nie pracowałem jeszcze poza domem i nie wiem, czy przyznać się do EPILEPSJI. Od roku nie miałem żadnych ataków, ale boję się, że jak rzucę takie słowo, z miejsca mi podziękują. Tylko, że jest to praca dla osoby niepełnosprawnej, więc muszę coś powiedzieć. Co byście zrobili w takiej sytuacji?
-
Jakie jest wasze zdanie, czy starając sie o prace mówić,ze ma sie grupe
inwalidzką? Bo słyszałem,ze wielu pracodawców nie chce zatrudniać ludzi z
grupą inwalidzką bojąc sie,że pracownik bedzie brał częściej wolne itp.
-
Mam druga grupę inwalidzką, bez swiadczeń , pracuję w swoim zawodzie mimo ze
w orzeczeniu nie powinnam . Czy pracodawca może mnie np. zwolnic gdy się
dowie ze mam przeciwskazania zdrowotne do wykonywania pracy na stanowisku na
którym mnie zatrudnił? Mam 25lat i nie chcę pobierać renty , chce nadal
pracować mimo przeszkód zdrowotnych.
-
Wita,
mam pytanie jaka powinna byc temperatura w zakladzie , aby pracodawca ,
skrócił z powodu gorąca w zakladzie czas pracy?, bo słyszałam że jest taki
paragraf mam 3gr.stałą i pracuje przy maszynach, na termometrze przy dzwiach
jest 33 st, ale między maszynami ze 40st!oczywiście woda jest zapewniona,
acha dodam że powietrze jest suche i prawie nie ma przewiewu pozdrawiam.
-
Witam i pytam na jak długo przysługuje pracodawcy dofinansowanie z Pefronu ?Czy po okresie
3 miesięcy od zatrudnienia ON kończy się to dofinansowanie?
Będę wdzięczna za odpowiedż
-
Witam wszystkich,
Mam pytanie, jestem osobą o znacznym stopniu niepełnosprawności, dostałem pracę (w końcu) i chciałem się dowiedzieć czy nie jest oszukiwany w sprawie wynagrodzenia. Pracodawca pobiera na mnie dofinansowanie z PFRON-u. Moja umowa o pracę jest na okres próbny, wymiar pracy 001/001, a wynagrodzenie 2070 brutto, na czysto dostaję w granicach 1100. Ile tak naprawdę zgodnie z prawem powinno wynosić moje wynagrodzenie netto czyli na tzw. rękę ?
-
"Jak rozmawiać z pracodawcą o swojej niepełnosprawności"?
Po pierwsze, na widok pewnych symboli niepełnosprawności pracodawcy automatycznie odrzucają kandydata, więc to raczej ONI potrzebowaliby szkoleń.
Po drugie, fundacja oferująca te szkolenia zachęca do nich sugerując, że "są tam osoby z różnymi rodzajami niepełnosprawności".
Mogę się dowiedzieć, co pomoże osobie niepełnosprawnej psychicznie rozmowa o tym z osobą niedosłyszącą, a osobie z upośledzeniem umysłowym - rozmowa z "wó...
-
czytam czytam i tak się zastanawiam czy zaklad na rynku otwartym mający mniej niz 25 pracowników ,gdyby zatrudnil osobe niepelnosprawną z lekkim orzeczeniem ma jakies ulgi pracodawca za tą osobę? ?
-
hej
ten symbol odnosi się do kategorii choroby psychiczne. Chciałem zapytac czy są szanse na znalezienie pracy w Polsce dla osoby ktora ma ten symbol niepełnosprawności. Jezeli tak to gdzie ( czy są to zakłady pracy chronionej?) i z jakim wynagrodzeniem mniej więcej?
pozdro
rafal
-
Prosiłabym aby ekspert odpowiedział mi na pytanie Jaki lekarz czy medycyny pracy,czy specjalista musi wystawić zaświadczenie że nie można pracować 8 godzin a tylko 7. Chodzi o zaświadczenie które będzie potrzebne w przyszłym roku ,wedle nowej ustawy.Gdzie stopień przeczytałam jaki lekarz może wystawić takie zaświadczenie? I kiedy je mogę załatwić,z jaką datą? czy wcześniejsze jak grudniowa będzie wiążące dla pracodawcy. Czekam na odpowiedż.
-
powiedzcie ile wykłada z własnej kieszeni pracodawca (nie jest to zakład chroniony) na mnie jeśli zarabiam na rękę 1030zł.Dofinansowanie na mnie jest 160 %.tylko nie odsyłajcie mnie do tabelek bo ich nie rozumiem.chodzi mi o konkretną sumę ile na mnie wydaje bo myślę,że nic go nie kosztuję.
-
Nie rozumiem
Od 2008 roku mam umiarkowany stopień niepełnosprawności.
JESTEM zatrudniona w firmie od 2005 roku.
W 2007 w wypadku POZA PRACĄ zostala uszkodzona noga w wyniku czego wstawiono mi endoprotezę. Po 6miesiacach chorobowego i 9mies świadczenia rehabilitacyjnego wróciłam do pracy i między czasie dostałam umiarkowany stopień.
Przez ten czas pracodawca na mnie czekał i nie zwolnił mne- za co jestem wdzięczna.
Gdy wróciłam do aktywnej pracy mój Pracodawca dostawał dofinansowanie d...
-
Witam. Potrzebuje dokładnych informacji na temat dotyczący dofinansowania do wynagrodzenia, jakie uzyskuje pracodawca zatrudniający osoby niepełnosprawne. Oto przykład: osoba mająca rentę socjalną pracuje w firmie, w której pracodawca zatrudnia dwie osoby, w tym jedna jest niepełnosprawna. Wiadomo, że mając rentę socjalną można dorobić ok. 960 zł brutto i teraz moje pytania:
1. Czy w takim przypadku pracodawca otrzyma dofinansowanie z PFRON-u do wynagrodzenia takiego pracownika?
2. Ile dofi...
-
Witam. Niebawem podejmę pracę na podstawie umowy zlecenia. Kwota
jaka zarobie z pewnoscia bedzie przekraczala obowiazujacy w tym roku
limit. W zwiazku z tym musze zglosic to do ZUSu. Mam zatem pytanie
czy podczas zawieszenia renty socjalnej przysluguje mi ubezpieczenie
zdrowotne? W przypadku umowy zlecenia pracodawca nie bedzie placil
za mnie skladek ubezpieczeniowych.
-
Czy osoba niepełnosprawna zatrudniona na okres próbny wyjeżdżająca na turnus
może uzyskać zwolnienie z pracy na czas turnusu? Co w takiej sytuacji może zrobić?
-
Mam orzeczenie z 90 roku o niepełnosprawnosci czasowej i III grupie
następnie po 2 latach dostałam stałą rentę i III grupę (bez
pieniędzy). Chcieli mi wowczas dac II grupe ale chcialam isc na
studia i sprobowac dostac prace. Udalo mi sie i przepracowalam ponad
15 lat (wciaz pracuje). Jednak stan zdrowia mi się pogorszył i
chcialbym przejsc na rente. Czy skladając wniosek do zusu muszę
poinformowac o tym pracodawcę? Boje się, że wowczas mnie zwolnią....
Chcę wystąpić o II grupę....
-
Orientujecie się forumowicze kochani ile dopłaca z własnej kieszeni mój pracodawca jeśli daje mi 2350zł brutto .mam umiarkowaną grupę 02-P.?
-
Czy osoba niepełnosprawna rejestrując się w UP jako poszukująca
pracy nie naraża się na możlwość utracenia świadczenia, które
pobiera, np. utratę renty? I jak wygląda to od "kuchni", składa się
wszystkie potrzebne papierki, zostaje się wprowadzonym do bazy
danych i to wszystko? W jakim celu ta procedura - dlaczego
potencjalny pracodawca może życzyć sobie przedłożenia mu
zaświadczenia potwierdzającego status osoby bezrobotnej, czy
poszukiwanie pracy?
-
Witam.jestem ON st.umiarkowany.od dwóch miesięcy pracuję jako sprzedawca w sklepie obuwniczym.Dzięki orzeczeniu mam pracę.Niestety pracodawca nie informuje mnie o moich prawach z tego tytułu.Umowa jest na czas nieokreślony,pracuję dziennie osiem godz.+sobota cztery godz.pensja najniższa krajowa.Nie byłam w medycynie pracy(czy to potrzebne?)
Czy pracodawca jest wobec mnie ok?
Proszę napiszcie jakie mam prawa i czy może zrezygnować z tej pracy:(
Niestety nie jestem na bieżąco z prawem.Z góry...