pracodawca

(1213 wyniki)
  • Witam ! Z dniem 31.03.2013 żonie kończy się urlop wychowawczy. Nie wysłała do pracodawcy prośby o przedłużenie, poinformowała go drogą mailową o planowanym powrocie do pracy. Wszystko było ustalone. Po świętach miała stawić się w swojej firmie. W dniu wczorjaszym, na 4 dni przed planowanym powrotem dostała maila od Szefa że jej powrót do pracy narazie nie jest możliwy (że niby szykowane są jakieś zmiany, szczegołów nie napisał) i że może wrócić najwcześniej za 2 miesiące. W związku z tym m...
  • Witam mam problem z pracodawcą i nie wiem jak go rozwiązać, pracuję dla niego od 3 lat(posiada 3 firmy) ale od stycznia 2013 roku jestem zatrudniona(umowa o pracę) w drugiej firmie na okres próbny 3 miesięcy. Od lutego dostarczam zwolnienie, ponieważ jestem w ciąży. Przez 33 dni otrzymałam wynagrodzenie od pracodawcy i na tym się skończyło. Dostałam pismo z Zusu o wszczęciu postępowania, ponieważ nie zostałam zarejestrowana do Zusu, ale moje zwolnienia L4 były dostarczane. Dodam, iż...
  • Jakie zyski ma pracodawca, który na okres próbny (najczęściej 2 tygodnie) zatrudnia na umowę zlecenie? Ostatnio temat pracy nie jest obcy i gdzie nie spojrzą pracodawcy proponują pracę właśnie na takich warunkach. Mnie to nie odpowiada no ale jak się nie zgodzić gdy pilnie się potrzebuje pieniędzy.
  • ręki na czarno. Nie wiem czy coś przeoczyłam. Pracodawca był umówiony z pracownikiem na kwotę netto. Jak przyszło do podpisania umowy zaproponował pracownikowi że zapisze mu na umowie mniejszą część czyli netto będzie dostawał na konto dużo mniej według papierka a do ręki mu da do kwoty na którą byli umówieni plus kwotę X. Kwota X pokrywa się z kwotą o jaką koszt pracodawcy jest wyższy przy zapisie na umowie pierwotnej kwoty. Nie interesuje mnie aspekt moralny tej propozycji bo to nie mi pr...
  • eBardzo prosze o pomoc mamy które miały podobny problem badz znaja sie na prawie pracy. Otóz od 17 sierpnia br jestem na urlopie macierzyńskim, który trwa do 4 stycznia 2011. Z dniem 31 grudnia 2011 kończy mi sie umowa o prace, która nie zostanie mi przedłuzona.Postanowiłam więc tydzień przed 4 stycznia zlożyć podanie do Zusu o dodatkowe 2 tyg urlopu a raczej uwzględnienie ich do zasiłku macierzyńskiego. Od pracodawcy usłyszłąma, że maja mnie gdzies i musze sobie sama jechac do zusu i złożyc...
  • Czy pracodawca może nie dać urlopu w okresie wakacyjnym jeśli się ma dzieci w wieku szkolnym??
  • Bardzo proszę o informację Czy CM LIM informuje pracodawców o ciąży. Mój pracodawca opłaca za mnie abonament w CM LIM w Warszawie. W czwartek pani ginekolog wysłała mnie na badanie krwi Beta HCG, wynik jest pozytywny. To prawdopodobie jakiś 4-5 tydzien ciąży. Po weekendzie wybieram się na ponowną wizytę z tym wynikiem. Prawdopodobnie pani doktor stwierdzi, że jestem w ciąży i zapewne poczyni jakies adnotacje w systemie. Ciekawa jestem, czy mój pracodawca dowie się od LIM, że je...
  • Witam Przejrzałam KP oraz informacje o prawach kobiet w ciąży, ale nadal mam dylemat. Wielokrotnie spotkałam się ze stwierdzeniem, że nie powinno się informować pracodawcy o tym, że jest się w ciąży, aż do 3 miesiąca. Dopiero wtedy zaczyna się pełna ochrona ciężarnej. Przyznam, że nie rozumiem tego. Pracuję na umowę o pracę (czas nieokreślony) i nie chcę z tą informacją czekać skoro i tak już zaraz będzie widać, że przybrałam tu i ówdzie :) Pracodawca będzie mógł rozpocząć poszukiwan...
  • no wlaśnie-jak to sie ma... bylam dzis u lekarza-paskudne przeziebienie-mam lezeć przez tydzien ,antybiotyk.. dostalam L-4 na caly tydz. ale ...zaczęlam prace tydzień temu i najnormalniejboję sie tak na początek rzucać L-4...pomijam wszystkie kewstie-zdrowotne-wiem ,ze to nie odpowiedzialne,lekkomyslne.. ale co sie dzieje ,jesli otrzymualam druk L-4 a nie oddam go pracodawcy,czyli poprostu nie pojdę na L-4? proszę o info
  • Witam, Moja żona chce iść na urlop wychowawczy i jednocześnie ma możliwość pracy na pól etatu u dotychczasowego pracodawcy. W związku z tym mam pytania: 1. Czy będąc na urlopie wychowawczym można być zatrudnionym u tego [b]samego pracodawcy[/b] na tym [b]samym stanowisku[/b] co przed ciążą? 2. Jeśli tak, to czy powinno się podpisać [b]nową umowę [/b]o pracę czy [b]aneks do starej [/b]umowy (gdyby żona chciała pracować u innego pracodawcy na urlopie wychowawczym to na pewn...
  • Pracodawca obrażony... urażona duma... wiecie o co chodzi... Mam 3 m-ce okresu wypowiedzenia i 75 dni urlopu do wykorzystania. Teoretycznie od 01.12 można byłoby siedzieć na urlopie do końca lutego i po sprawie. Pracodawca w ramach urazonej dumy chce aby cały ten okres przepracować a za urlop mi zapłaci... Chce mnie zmusić do pracy nie dając mi wypoczynku zaległego od 3 lat (!!!) Jak się bronić? Co zrobić? Mam już dość. Mam ochotę zignorować jego decyzję ale boję się że mimo, ...
  • Witam, z dniem 01.10. przeszłam do nowego pracodawcy, który wykupił mojego dotychczasowego pracodawcę (wszystkie zmiany na podst. art. 23 kp). Mam 24 dni urlopu z 2009, których na 100 % nie wykorzystam. W informacji od nowego pracodawcy mam zapis, że przysługuje mi prawo do urlopu za 01.10 - 31.12 - więc 7 dni. Co z pozostałym urlopem (17 dni), czy wcześniejszy pracodawca ma obowiązek wypłacić mi ekwiwalent? Wiem, że nie chce tego zrobić i będą problemy. Jak napisać ewentualny pozew do ...
  • Witam: Mój zakład pracy - prywatny - ma nieprzyjemna praktyke wyplacania chorobowego. Jestem w ciazy i przebywam na chorobowym, zasilek wyplacany przez ZUS kierowany jest do pracodawcy ktory nie wyplaca mi go w terminie opoznienie bywa nawet do 20dni ( po wczesniejszych interwencjach u pracodawcy - czytaj musze pieniadze wyprosić).Czy jest to zgodne z prawem? Do tego musze zglosic sie po odbor w firmie osobiscie, co w moim przypadku nie jest do konca mozliwe. Kwota deklarowana...
  • Witam, 24.09.2009 złożyłam u pracodawcy wniosek dot. rezygnacji urlopu wychowawczego i powrotu do pracy. W kadrach wypełniłam odpowiedni formularz, na termin powrotu wpisałam 12 października (według pań w kadrach wystarczą 2 tygodnie na powiadomienie pracodawcy o rezygnacji z urlopu wychow., przy czym jeszcze 2 razy telefonicznie upewniałam się w dziale kadr, czy wystarczy ten dwutygodniowy termin, czy może powinnam zachować termin 30dni, kadrowa zapewniła, że wniosek został prawidłowo ...
  • Po macierzyńskim zwolniłam się z pracy, na razie jestem na bezrobotnym bez prawa do zasiłku (za dwa miesiące nabędę prawo do zasiłku) Chciałabym wiedzieć czy jeśli znajdę pracę a za jakiś czas się okaże że nie mam z kim zostawić dziecka to będzie mi się należał urlop wychowawczy u tego pracodawcy?? Czy muszę przepracować pół roku żeby mi się należał ten urlop skoro po macierzyńskim nie pracuje już miesiąc??
  • Czy w przypadku gdyby pracodawca nie odprowadzał za mnie składek na fundusz pracy, albo na fundusz emerytalny to Zus by mnie o tym powiadomił??
  • Tzn chodzi mi o to że jeżeli zarabiam minimalne wynagrodzenie czyli to 1276zzł to ile dokładnie i co płaci za mnie pracodawca? I czy będąc na zwolnieniu lekarskim pracodawca w pierwszych 33 dniach tez płaci takie same składki?
  • po skończonym urlopie macierzyńskim pracodawca nie zgodził sie udzielic mi zaległego urlopu wypoczynkowego za rok 2008 i obecnego za rok 2009. W zamian tego kazał napisac wniosek o udzielenie urlopu wychowawczego na 3 lata, co uczyniłam. czy w takiej sytuacji zaległe urlopy wypoczynkowe nie przepadną? Czy jeżeli np. za 1 lub 2 lata znalazłabym inną prace lub wróciła do niej to pracodawca musi wypłacic mi wynagrodzenie za zaległe urlopy.
  • Witam. W zeszłym roku pracowałam do września w firmie X. Następnie przeszłam do firmy Y ( w firmie X źle się działo a pozatym w firmie Y zaoferowano mi wyższe zarobki,). Obecnie z firmy X dostaję listy następującej treści: W czasie Pani pracy w naszej firmie sostały wystawione fa marketingowe, których fizycznie nie przekazano do księgowości, a należności z tych faktór nie został uregulowane. Wzywamy do złożenia wyjaśnień, a wszczególności do przedstawienia: - podstawy wystawie...
  • Wybieram się na zwolnienie i zastanawiam się czy jeżeli mój pracodawca ma problemy z ZUS-em( nie płaci systematycznie)to ja będę miała również problemy z otrzymywaniem wypłaty?Czy to ma jakiś wpływ na siebie?Nie wiem co myśleć?Pensje też płaci jak chce.Może wiecie coś na ten temat.Z góry dziękuję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się