Forum eDziecko edziecko Niemowlę
ZMIEŃ
      pracodawca

pracodawca

(38 wyników)
    • Mam wielki problem i równie wielką nadzieję, że któraś z Was była w podobnej sytuacji, albo się zna i wie co robić. Jestem zatrudniona na umowę o pracęna czas nie określony, więc przed ukończeniem macierzyńskiego złożyłam wnioski: o urlop zaległy, bieżący i opiekę na dziecko, taj jak mam prawo. Wnioski zostały przyjęte (mam kopie)i co z tego skoro kasy na koncie nie ma. Jak dzwoniłam słyszę, że nikt nic nie wie, że na razie nie mają kasy (mała firma, ale co mnie to obchodzi),a o...
    • ???
    • Jeszcze chciałabym poruszyć jeden wątek. 1 lutego planuję wrócić do pracy (mój maluszek ma teraz 5 m-cy). Skończył mi się już macierzyński a teraz do końca roku jestem na zaległym urlopie. Pozostaje styczeń, kiedy będę bez pensji. No i właśnie teraz zastanawiam się jak to zrobić, żeby w styczniu mieć jednak pieniądze (są mi potrzebne). Czy po urlopie brałyście zwolnienia lekarskie? Czy Wasi lekarze (np.ginekolog) wypisał Wam takie zwolnienie bez problemu? W sumie to mam jedną przypadłość, ...
    • Jestem właśnie na urlopie macierzyńskim wniosek złożyłam na 20tygodni. Wyczytałam że w ty mroku przysługuje dodatkowe 2 tygodnie czy muszę składać oddzielny wniosek na te 2 tygodnie czy dostaję je automatycznie? No i jeszcze jedno pytanko czy po macierzyńskim matki są jeszcze chronione przez jakiś czas czy jak wrócą do pracy to zaraz mogą dostać wypowiedzenie? Z góry dzięki za cenne informacje:)
    • Pamiętacie, jak zastanawiałyśmy się, czy po zminiejszeniu etatu z tytułu rezygnacji z wychowawczego, pracodawca może obniżyć nam pensję (nie licząć obniżenia z tytułu zmniejszenia etatu)? Mam odpowiedź z PIPu, ale nie do końca ją rozumiem... "Jeżeli pracodawca zaproponuje zmianę warunków finansowych porozumieniem zmieniającym, można odmówić. Do wypowiedzenia zmieniającego warunki płacy (art 43 KP)stosuje się przepisy o wypowiedzeniu umowy. Oznacza to, że dokonując wypowiedzenia zmien...
    • Drogie mamy, czy nie myślicie,że jednocześnie z plebiscytem na firmę przyjazną mamie powinien być plebiscyt na firmę nieprzyjazną mamie? Mojej firmie należałby się ten tytuł. Chciałam wrócić po macierzyńskim do pracy na pół etatu, tłumaczyłam dyrekcji jak matka matce, że chcę jak najwięcej przebywać z moimi dziećmi, bo teraz kiedy są małe najbardziej mnie potrzebują. Usłyszałam: No cóż, każda z nas miała taki problem i do pracy musiała wrócić. No tak , to skoro moja dyrektorka ...
    • JAK TO ZALATWIC? uMOWE MAM NA STALE. DODAM ZE JUZ JESTEM W PRACY OD TYGODNIA ALE MAM TAKIE WYRZUTY ZE SZOK I MYSLE ZEBY ZLOZYC WNIOSEK O POL ETATU I WTEDY I BEDE MAIAL CZAS DLA MALUCHA I KONTAKT Z LUDZMI. DORADZCIE JAK TO ZALATWIC? JAK SFORMUOWAC WNIOSEK I CZY PRACODAWCA MOZE ODMOWIC LUB MNIE ZWOLNIC ZA TO?
    • W poniedziałek 10.11.2008 r. wracam do pracy. Pracuję w instytucji państwowej (ARiMR), gdzie w zasadzie praca trwa od 8.15 do 16.15, otrzymałam zgodę na godzinną przerwę na karmienie, czyli teoretycznie powinnam kończyć pracę o 15.15. No ale z powodu nadmiaru pracy ktoś sobie wymyslił system zmianowy czyli 6-14 i 14- 22. I to dla mnie strasznie niekorzystne, bo przez ostatni miesiąc przygotowywałam moje piersi do normalnego trybu mojej pracy czyli 8.15-15.15, zorganizowałam opiek...
    • kiedy mam karmić dziecko? Czy pracodawca ma prawo narzucić mi porę karmienia np. w godz.12-13? Wolałabym przychodzić do pracy godzinę później, gdyż małą karmię ze 2, 3 razy w nocy...Natomiast szef wręcz narzucił mi wychodzenie w ciągu dnia. Do pracy mam jakieś 15 min, tak więc stracę ok. pół godz. na dojście. Karmienie w miejscu pracy odpada.
    • Drogie Mamusie, potrzebuje pilnej rady, postaram się krótko i jasno - pomóżcie! Dziś 8 listopada kończy mi się macierzyński. 9.11-10.11 - mam 2 dni urlopu na dziecko A potem do 6 stycznia 2010 włącznie mam urlop wypoczynkowy. Pozostałości jeszcze z roku 2008 kiedy to zaszłam w ciążę i nie zdążyłam wykorzystać urlopu i 26 dni urlopu z roku 2009. Moje dziecko choruje, wymaga rehabilitacji i indywidualnej opieki. Wiem, że mogę dostać zwolnienie na synka. Co mam zrobić jeśli dostanę tera...
    • Dziewczyny, potrzebuje pilnie pomocy. Moja córka ma 6 mcy. Byłam na macierzyńskim, potem wzięłam 26 dni urlopu a od kilku dni wróciłam w pracy. Jednak męczę się , czuje się w pracy dyskryminowana. Dali mnie na inne biurko na końcu na jakimś zadupiu, obowiązki mam też jakieś durne i czuję się jak stażystka. Owszem kasa i stanowisko w umowie jak miałam ale czuje się psychicznie degradowana. Najważniejszy problem to taki ze moja córcia bardzo źle znosi rozłąkę. Mam ją z nianią która przyc...
    • Mam pytanie.Skończył mi się tydzień temu urlop macierzyński,jeszcze przez 2 tygodnie mam być na urlopie wypoczynkowym i wrócić od czerwca do pracy.Tak uzgodniłam z szefem.Tylko teraz tak myślę,że chciałabym wrócić do pracy na parę miesięcy na pół etatu.Czy szef się zgodzi?Nie musi?Czy jeśli poproszę o zgodę na powrót na pół etatu to jego dobra wola czy jakiś przepis jest na to?Nie wiem,a mam mało w sumie czasu.Firma przygotowana że wracam na cały etat.
    • może są tu dziewczyny które znają się na przepisach lub nawet kadrowe :-) więc zapytam was czy nie wiecie czy po macierzynskim przysługuje mi urlop zaległy plus cały wypoczynkowy za 2009 r + 2 dni opieki? po macierzyńskim zamierzam iść na wychowawczy , narazie na 1 rok i dlatego chciałabym wykorzystać max. ilość dni urlopu zanim pójdę na wychowawczy, czy pracodawca może mi nie udzielić tego urlopu w całości? dziękuję za odpowiedzi
    • niedługo kończy mi się urlop macierzyński. Myśle nad wychowawczym. Jakie dokumenty trzeba dostarczyć pracodawcy? czy może on odmówić takiego urlopu? Czy wychowawczy daje jakies gwarancje (ciągość pracy, świadczenia itp.)? I czy jest zupełnie "darmowy"? (pytam, bo ostatnio przeczytałam gdzieś, że można ubiegac się o jakieś świadczenia. Trochę sie w tych formalnościach pogubiłam, dlatego prosze o wskazówki. Z góry dziękuję ;-)
    • jak przejsc z macierzynskiego na wychowawczy? jakie dokumenty i gdzie musze zlozyc?
    • Jestem na urlopie wychowawczym, synek ma rok, i znów jestem w ciąży w piątym miesiącu. Czy mogę po narodzinach drugiego dzidziusia przejść z powrotem na macierzyński? Chodzi mi o wyższe dofinansowanie i stąd problem.
    • Dziewczyny bardzo proszę o radę. W tej chwili jestem na urlopie wychowawczym po pierwszym dziecku. Mam umowę ( drugą ) na czas określony. Do końca sierpnia 2006 r. I do tego czsu mam wychowawczy. Okazało się że jestem w 5 tygodniu ciąży:). Jakie prawa mi przysługują: Czy mogę iść na zwolnienie? Czy pracodawca musi przedłużyć mi umowa na stałę ( bo to byłaby już trzecia ) ? Czy po skończonej umowie będą mi przysługiwać jakieś świadczenia ? ITD Proszę pomóżcie i doradźcie : Co mam z...
    • No właśnie, matka karmiąca może dostać zaświadczenie do pracy uprawniające do dodatkowych przerw np. na odciaganie pokarmu lub może wcześniej wyjść do domu. A co przy karmieniu mieszanym? Dajcie znać, jeśli wiecie coś na ten temat Pozdrawiam
    • Hej dziewczyny, Doradźcie Czy na rozmoie kwalifikacyjne należy powiedzieć, że obecnie przebywam na wychowawczym do 31.12.2008r? Od stycznia powinnam wrócić do pracy, ale chcę ja zmienić i tak się zastanawiam, mówic czy nie!!! Chyba że zapyta, a jak zapyta co obecnie robie? Na L4 i wychowawczym łącznie przebywam 1,5roku
    • Pojawil sie watek o dodatkowe 2tyg macierzynskiego i od razu mi sie przypomnialo, ze slyszalam o 2tyg dla taty malucha. Jak to wyglada? Nalezy sie kazdemu ojcu dziecka? Trzeba pisac podanie?Jest on niezalezny od wykorzystanych przeze mnie urlopow(macierzynski, wypoczynkowy za 2009,2010)?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się