Forum Regionalne Małopolskie Zakopane
ZMIEŃ
      schroniska

schroniska

(25 wyników)
    • Najstarsze schronisko tatrzańskie 140 lat Rainerovej chaty Stoi na Polanie Staroleśnej, tuż obok licznie uczęszczanej Magistrali Tatrzańskiej, na skrzyżowaniu szlaków turystycznych. Małe, jednoizbowe, gontem kryte, w którym mieści się muzeum nosiczów tatrzańskich, a także punkt informacyjny. Jego dzierżawcą jest Peter Petras z Kieżmarku, nauczyciel z zawodu, a z zamiłowania tragarz górski z ponad 30- letnim stażem. Najstarszą miejscowością po południowej stronie Tatr przy Drodz...
    • Zgubił się piesek, szukaj pod tynm adresem: Strona internetowa schroniska w sieci: www.pieski.nowytarg.pl Jedyne w południowej Małopolsce schronisko dla bezdomnych psów znajduje się w Nowym Targu. Strona internetowa schroniska: Schronisko prowadzą pp Pawłuśkiewiczowie Cały dzień krzątają się przy psach. Gotowanie jedzenia, sprzątanie boksów, opieka nad zwierzętami - te wszystkie czynności składają się na ciężką pracę. Podopieczni nie są dla anonimowi - znają ich ...
    • miasta.gazeta.pl/krakow/1,35825,5803220,Schronisko_nad_Morskim_Okiem_ma_sto_lat.html
    • Czy zna ktoś adres strony www z aktułalnymi cenami schronisk na słowacji i stronę o wycieczkach jednodniowych na słowacje organizowanych w zakopiańskich biurach podróży , typu Szwagropol ?
    • Zalozonego przez Owcarka Podhalanskiego Forum (juz jakis czas temu), ma On tez swoj blog w Gazecie (Opisuje w nim rozne ciekawe sprawy), czytam czesto, adres bloga podam za chwile, narazie ten forumowy forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=32956 P.S. Owcarek chwilowo nieobecny, na wakacjach, ale wraca niedlugo.
    • Kluby Wysokogórskie w Krakowie i Warszawie zapraszają na XX Jubileuszowy Memoriał Jana Strzeleckiego X “Klasyczne” Mistrzostwa Polski w Narciarstwie Wysokogórskim w Tatrach Zachodnich, w rejonie Doliny Chochołowskiej Memoriał odbędzie się w dniach 1 i 2 marca. Więcej informacji na www.kw.krakow.pl
    • Z góry przepraszam za obszerność wypowiedzi, ale problem jest bardzo poważny i wymaga szerokiego upublicznienia. Mało kto wie, że trudności ze strony organizatorów turystyki działających nie tylko w ramach jednego z najliczniejszych w kraju stowarzyszeń - jakim jest PTTK, przy organizowaniu obozów wędrownych i zanik turystyki wędrówkowej wynika niekoniecznie z niechęci działaczy do organizowania imprez lecz z faktu, że w myśl obowiązujących w Polsce nonsensownych przepisów każda g...
    • I co ? Skauci mają sprzątać świat? "Bukowina Tatrzańska stała się bazą zastępów skautowskich z całego świata. Wzorem lat ubiegłych, w harcerskim ośrodku na Głodówce szykuje się pracowite lato. Młodzież z Polski, Anglii, Litwy, Niemiec i Słowacji uczestniczyć będzie w projekcie "Czyste Tatry". Przez całe wakacje ośrodek na Głodówce będzie tętnił życiem. Około 160 harcerzy planuje wspólnie bawić się, poznawać tatrzańską przyrodę i bogatą historię regionu. Dla grup i harce...
    • hej mam prosbe moze ktos mi poradzi a nawet uspokoi bo jade z moim chłopakiem pierwszy raz w gory (nasze pierwsze starcie z górami) nie wiem jak sobie poradzimy nawet nie mam pojecia jak wyrusza i skad wyrusza sie na szlaki turystyczne . jak rozpoczac jakaś wycieczke. pliss pomózcie
    • Witam!! Jak teraz wyglada sytuacja z praca sezonowa przy Tatrach? Da sie ja znalezc i poszukuja ludzi do pracy? Najbardziej interesuja mnie schroniska itp., ale w sumie wszystko z Zakopanym mogloby byc.
    • Sami powiydzcie cy majom olyj w głowicce...Mężczyzna skoczył z wierzchołka Świnicy w przepaść (PAP) "Mężczyzna skoczył w przepaść ze szczytu Świnicy w Tatrach. Poniósł śmierć na miejscu. Zdarzenie zaobserwowała i zgłosiła dwójka słowackich turystów - podał ratownik dyżurny TOPR. Do zdarzenia doszło 25. 09. po godzinie 13. Jednak Słowacy, którzy w tym czasie przebywali na wierzchołku Świnicy, nie mogli zaalarmować ratowników od razu, bo nie mieli przy sobie telefonu komórkowe...
    • hej szukam noclegu w zakopanem na dlugi weekend dla 2 osob, gdzie nie dzwonie wszystko juz zajete, planowalem nocowac w schroniskach ale w zadnym nie ma juz nic wolnego:( znacie moze jakies miejsca gdzie maja jeszcze wolne i jest w miare niedaleko do szlakow? no i czy za ok. 30zl/osoba da sie znalezc nocleg u Was na dlugi weekend?) pozdrawiam serdecznie
    • wybrołek sie ostatnimi casy na Grzesia przypionek moje 20 letnie narty z wionzaniem sprynzynowym (Kandahar) na pocontku Chochołowskiyj, i pobrusiłek hore cosi kole 7.00 troskek ta poklucył po lesie za jelyniami a pote juz prościućko do schroniska w schronisku mało przekonska, narty na plecy (ni miołek fok), starodowne kijki bambusowe do rynki, kłobuk poprawić i zaś hore- na Grzesiu byłek o pół jedynostyj, zjechołek do lasu, przypionek rzemiynie (taki mój patent hamulcowy, coby sie nie ...
    • Powiedzcie mi dlaczego wyglada parking pod Morskim okiem tak drastycznie, a mianowicie bloto, smierdzace ubikacje(w oczy szczypie), konie zaniedbane,pojazdy w oplakanym stanie, przewoznicy brudni.Kto kasuje tyle pieniedzy. Przeciez to jest najbardziej odwiedzane miejsce w Polsce????????????? Ladna wizytowka nie ma co.
    • droga do Morskiego Oka to istny horror.Remonty , wąsko, tłumy ludzi i rozpędzone wozy konne pędzące do góry i z powrotem.O mało jeden z nich nie wjechał w grupę dzieci na moich oczach , ledwo uskoczyły.Tam musi niebawem dojść do tragedii.Dlaczego władze TPN i Zakopanego to tolerują.Czy ktoś z nich widział co tam się dzieje w weekendy,jak tam jest niebezpiecznie.Czy przepisy sankcjonujące ruch na tej drodze istnieją czy to wolna amerykanka i sposób na biznes dla miejscowych
    • VII Juzyna na Holi już 8 sierpnia 2006 jest to coroczne spotkanie górali Babiogórskich, Orawskich i Podhalańskich, na ktore serdecznie zaprasza oddział Związku Podhalan w Sidzinie. www.watra.pl/rozne/sidzina/foto6/Jul19&01.JPG Program: Godz. 11 - uroczysta Msza Święta w intencji Ks. Wojciecha Blaszyńskiego w oprawie Góralskiej (Kaplica Turystów Górskich na Okrąglicy). 12.10 - Anioł Pański na Holi. 13.00 - zaplanowano powitanie i przemówienia gości (rozpoczęcie drugiej...
    • W austriackich Alpach znajduje się schronisko Gliwice Na wysokości 2176 m n.p.m., pomiędzy alpejskimi szczytami Vord, Spitzbett i Rottenzink, leży schronisko, które nazywa się Gliwice, a pokoje noszą imiona śląskich miast. Schronisko odnalazł Jacek Szyndler, dyrektor Katolickiej Szkoły z Charakterem w Gliwicach Szyndler mówi, że na ślad schroniska trafił przypadkiem. Przeglądał kiedyś starą książkę o Gliwicach. Była tam pocztówka z alpejskimi widokami, a na niej kamienny budynek z ...
    • wpadły mi w sobote w rynce Jaśka Fudali "Gawędziolki o profesorze Tischnerze", w jedyn wiecór'ek je mioł przecytane i to wom powiym ze kozdego grosicka worcom. Hej, z tego zolu za nim zrodzila sie mi ta śpiywka: po Gorcach chadzowoł po świecie zbójowoł cłek, filozof i ksiondz nos grzesnych miłowoł
    • PILNE!!!! Wczoraj czytałam gdzies w Internecie o spotkaniu na Rusinowej Polanie, nocnym czuwaniu, przejściu do Morskiego Oka i tam Mszy w intencji papieża... A teraz nie mogę tego znaleźć... Czy ktoś mógłby podac mi szczegóły???? bardzo dziękuję.
    • Kwestie żywieniowe, badanie jakości wody, ścieków, czystości gleby i nadzór nad prowadzonymi w regionie inwestycjami - tak skrótowo można opisać tematykę trzydniowego spotkania służb małopolskiego sanepidu, jakie od środy odbywa się w Zakopanem. Od wczoraj do Domu Wczasowego "Hyrny" w Zakopanem zaczęli zjeżdżać inspektorzy powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych z całego województwa małopolskiego. Bynajmniej nie na wywczasy, ale między innymi po to, by przejść czterosto...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się