Dodaj do ulubionych

maxi cosi MURA

04.09.12, 09:34
Witajcie,
Pomału muszę się rozglądać za wózkiem wink ale poki co mam mętlik w głowie uncertain
Do tej pory moim nr 1 była Mura 4. Ale jeśli chodzi o ten wózeczek to do gondoli nie moge się przyczepić - jest spora, dość dobrze zakryta. Czego już nie moge powiedzieć o spacerówce crying
Wydaje się byc mała- tzn niskie oparcie- myśle, ze głowka dziecka dość szybko bedzie wystawać poza oparcie sad poza tym jest chyba mała budka sad
Do tego jak poczytałam sobie, ze te wózki (nie tylko te) zrobione są z tworzyw rakotwórczych.... to się zraziłam. Z drugiej strony myśle sobie, czy to jest prawda, bo skoro by tak było to chyba by je wycofali ze sprzedarzy...no nie wiem. Poza tym zastanawia mie fakt, ze większość osob, ktore sprzedają używane wozki robią to po ok 8-9 miesiacach uzytkowania.... Jakby ta spacerowka sie nie sprawdzała?????
Alternatywa do mury byłaby Teutonia cosmo, ale tu cena mnie odstarsza!!!! za zestaw trzeba zapłacic ok 4 tys! a to kurcze duzo! sad
Doradzicie coś ?smile
Obserwuj wątek
    • dziustynka Re: maxi cosi MURA 04.09.12, 09:42
      Tak, gondola jest świetna, spacerówka niedopracowana.
      Po trzech tygodniach użytkowania spacerówki, sprzedałam i zamieniłam na BJCM.
      Ponieważ budka nic nie osłania, nawet od słońca nie chroni.
      I bokami zawiewa. Plus, że jest miękką gąbką wyłożona spacerówka.

Zastanów się nad kupnem dużej gondoli a potem oddzielnej spacerówki. Ja tak zrobię przy drugim.
    • maria.szymanowska Re: maxi cosi MURA 04.09.12, 09:43
      Moim zdaniem przy 8 miesięcznym dziecku całość robi się po prostu za ciężkasmile Bo 16kg plus dziecko (czasami bardzo dużesmile) to wyzwaniesmile Myślę, że właśnie w tym czasie rodzice kupują sobie lżejsze parasolki.
    • sylki Re: maxi cosi MURA 04.09.12, 10:23
      Spacerówka to masakra wink chyba, że lubisz jeździć wózkiem bez budki, co raz częściej widzę Mury bez budek właśnie

Ja bym kupiła coś używanego w wersji gondolowej, to najlepsza opcja na zimę, czyli duża gondola, a na wiosnę kupiłabym super fajną spacerówkę smile
    • mirtillo1983 Re: maxi cosi MURA 04.09.12, 13:31
      miałam i jeden i drugi wózek
      mure mialam z 2009 roku z inna budką te teraz są gorsze ja widziałam jak zimą jeżdzą w spiworku z kapturkiem i czasem jak wieje z folia jest to jakis sposob ale czy wygodny?!
      jesli chodzi i matriały toksyczne to ten temat byl juz omawiamy na forum szeroko swego czasu po tej analizie, tak naprawde wszyscy myslą ze wozki ktorych nie wzieli do badan są ok a to guzik prawda co to za badanie gdzie wzięto tylko 14 wózków...
      jeśli chodzi o oparcie to niestety dlugość w cosmo też nie jest jakaś imponująca nawet nie wiem czy nie coś około 42cm jak w murze (niestety już nie mam wozkow więc nie zmierze)
      dla nas mura byla super pod wzgledem jazdy na wsi siedzisko jest naprawde wygodne nic nie wpija sie w dziecko ta wkładka amortyzująca jest super, wozek wygodny rowniez dla nas dla mnie to nie byl jakiś czołg w prowadzeniu moze silna jestem smile my użuwaliśmy u nas na wsi w pełni do 20 msc potem mały już biegał sam na dlugie spacery typu las bralismy wozek i bez problemu sie miescil
      cosmo uzywalismy tylko spacerowke u dziadkow w miescie i tez bylismy zadowoleni z tego wozka
      tak naprawde nie wiem na czym Ci zalezy bo jak nie masz windy to odradzalabym w sumie i jeden i drugi są ciezkie do codziennego noszenia...mysle ze wiele ludzi sprzedaje te wozki bo wymieniaja na cos lekkiego u mnie np. parasolka nie zdalaby testu poniewaz idac na spacer z dzieckiem czasem musialam przejechac po roznym terenie i mura sie sprawdzila super
    • thea19 Re: maxi cosi MURA 04.09.12, 17:09
      ja nie wiem o co chodzi z tym demonizowaniem budki w murze. wiekszosc wozkow ma takie budki albo nawet same daszki, nawet te chwalone wozki. jedynie baby joggery maja naprawde duze budy. co do siedziska to nie jest wysokie (podobnie jak wiekszosci wozkow) ale za to miekkie i szerokie. bylam posiadaczka mury i wcale tego nie zaluje.
      • olunia_83k Re: maxi cosi MURA 05.09.12, 08:03
        Dziękuje bardzo za odpowiedzi i rady smile Będę musiala to jeszcze przemyslec, dobrze, że mam jeszcze troche czasu smile pozdrawiam
      • sylki Re: maxi cosi MURA 05.09.12, 08:14
        Wymień mi te chwalone wózki które mają daszki a nie budki smile
        Mura z tym kawałkiem szmatki wygrywa wszelkie konkurencje, zresztą tylko dwa wózki widuję w wersji spacerowej bez budy, a są nimi Mura i Bolder Ecoline
        • thea19 Re: maxi cosi MURA 05.09.12, 14:18
          to jest budka z mojej mury fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2648339,2,8,mura2.html
          powiedz mi w czym jest gorsza od budki w cameleonie, bee, quinny, nipperze, wszelakich maclarenach, mbuj
          zeby bylo ciekawiej, moje dziecko nie akceptuje budki bo mu zaslania widoki wiec i tak musi byc zlozona a jak leje to folie zakladam. nawet w elicie budka wszystkiego nie zaslania, w pozycji lezacej polowa dziecka jest odkryta
          • sylki Re: maxi cosi MURA 05.09.12, 14:21
            Jest nisko ot i cała filozofia smile
            Siedzisko jest fajne, ale dla drobnych dzieci, choć ja bym go nie kupiła, na szczęście miałam możliwość testowania, prowadziło się go strasznie, no nie lubiłam go, zresztą podobnie jak Mutsy smile
          • dziustynka Re: maxi cosi MURA 05.09.12, 14:41
            Faktycznie, jak dziecko większe siedzi, to ta budka całkiem całkiem wygląda i zakrywa.
            Mój maluszek jeździł wtedy w lato w pozycji leżącej lub półleżącej. I wtedy już jest fatalnie.
            Musiałam walczyć z parasolką, co mnie na maxa wnerwiało.
            Czyli dla wiekszych dzieci mura ok, z tym że znowu podobno siedzisko krótkie, na krótko starcza.
            • thea19 Re: maxi cosi MURA 05.09.12, 16:58
              na fotce jest dziewczynka, ktora miala poltora roku, miescila sie normalnie. baa, na siedzisku miesci sie dorosle damskie dupsko. oparcie na wysokosc jest przecietne, nie wiem do kiedy starcza bo ja przestalam jezdzic jak maly mial rok i 3 czy 4 mce i tylko dlatego, ze bee wrocilo z naprawy i mialam jeszcze nune (nomen omen ta to ma krotkie oparcie i glowa wypycha bude) na stanie. mi sie mura jezdzilo dobrze, wcale nie gorzej niz elitem i jest mniejsza gabarytowo od bj przez co latwiej mi bylo przechodzic z drzwi do drzwi na moich blokowych korytarzach.

co do duzych budek -moj syn podobnie jak ta dziewczynka sami sobie odslaniali budke bo im zaslaniala. w murze uzywalam tylko w wersji daszkowej tak, jak widac na fotkach katalogowych, w nunie tez, w bj na pierwszym poziomie, noooo czasem drugi jak slonce mocno mlodemu swieci a w bee praktycznie w ogole. na atrakcje pogodowe typu wiatr (jak wieje to zadna buda nie pomoze jak sie pod nia robi balon) czy deszcz sa folie.
              ps w pozycji lezacej na budke kladlam pieluche albo cienki kocyk bo parasolki to dla mnie pomylka
              • lucyna_1980 Re: maxi cosi MURA 05.09.12, 18:06
                Thea Ty masz juz ten nowy model Mury z 2011 roku minium? On juz miał poglębioną budę - natomiast wcześniejsze modele nie miały tego pogłebienia - to była porażka bo taką właśnie miałam i rzeczywiście to był daszek a nie buda wink
                • thea19 Re: maxi cosi MURA 06.09.12, 15:03
                  ja mialam z 2010 bez tej szmatki z tylu. porownywalam pozniej z 2011 w sklepie i nowsza roznila sie jedynie dodanym klipsem z tylu do trzymania budki na oparciu i innym mechanizmem skladania. nawet dobrze, ze to dodali bo z tylu budka sie niczego nie trzymala.
                  • dziustynka Re: maxi cosi MURA 06.09.12, 15:07
                    widziałam wczoraj dziecko tak 2,5 letnie w murze
                    rocznik jeszcze z tą szmatką z tylu, kolor bordowy
                    dziecko siedziało prosto
                    głowa cała + pół szyji było wyżej niż koniec oparcia
                    a budkę miało na kolankach haha big_grin
      • martuska1982 Re: maxi cosi MURA 05.09.12, 09:54
        thea19 napisała:

bylam posiadaczka mury i wcale
        > tego nie zaluje.

Też byłam posiadaczką mury i też nie żałuję, a to dlatego, że zdążyłam się przekonać (przy użytkowaniu samej spacerówki z roczniakiem), że nie ma sensu wykładać kasy na zestaw przy drugim dziecku,bo ten wózek to porażka. wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka