Dodaj do ulubionych

Riko Expero

17.08.16, 20:25
Witam
Czy któraś z mam miała okazję zobaczyć te wózek na żywo? Wypróbować lub się "przejechać"?
Zastanawiam się nad kupnem ponieważ stelaż składa się jedną ręką do bardzo małych rozmiarów a mamy mini coopera w którym bagażnik jest bardzo mały i to chyba jeden z nielicznych który może się zmieścić tyle, że nie ma praktycznie jeszcze żadnych opinii na temat tego wózka czy też filmików. A wygląda na lekki ale solidny z dobrą amortyzacją z pompowanymi kołami
oto link
www.riko.pl/expero/

Obserwuj wątek
    • thea19 Re: Riko Expero 17.08.16, 21:47
      no lekki to on nie jest bo wazy 15kg. stelaz wyglada, o dziwo, nawet ladnie na zdjeciu, widac, ze biora przyklad z dobrych marek. ma tez wysokie oparcie w spacerowce. kola to nie sa pompowane a cienkie i piankowe wiec z tego tytulu amortyzacji bym sie zadnej nie spodziewala, jakis mechanizm widac na tylnich kolach ale jaki ma zakres to nie wiem. pask krokowy w spacerowce to paskudztwo wizualne i chocby mi za darmo wozek dawali, to bym nie wziela.
      firma jako taka jakoscia nie grzeszy, fotelik dalej dodaja badziewny.
      • anngelaaaa Re: Riko Expero 18.08.16, 00:08
        Dzięki za odp
        Z tego co jeszcze wyczytałam to dają pompkę do kół w zestawie to muszą być koła pompowane no i jeszcze to

"Innowacyjny system amortyzacji przednich kół działający w dwóch płaszczyznach.

Koło najeżdżając na przeszkodę lub wpadając w dziurę ugina się zarówno w pionie jak i do tyłu, dzięki czemu wózek nie zostaje podbity.

Taki system zapewnia stabilny tor jazdy zarówno przy kołach zablokowanych do jazdy prosto, jak i odblokowanych (koła obrotowe)."

Ale jak to się właśnie w rzeczywistości przekłada to nie wiem
        • afroddytta Re: Riko Expero 18.08.16, 10:21
          Sumując wagę to wychodzi 15 kg (co niestety często jest zanizone ;/)- co go stawia praktycznie w czołówce nacięższych wózków! To tak tylko w ramach wyjaśnienia smile

Faktycznie ładnie się prezentuje, co do jakości pewnie nikt tu się nie wypowie, bo uzytkowniczki wózków marki Riko się niestety tu nie wypowiadają, a zadna z regularnych forumek nie zaryzykuje ponad 2 tyś, aby się przekonać czy wózek jest wart ceny, bo potem zapewne odsprzedać się go nie da bez ogromnej straty sad

Z małych sprytnych a jednocześnie pełnowymiarowych wózków mogę polecić gorąco Britax Motion 3 z gondolą, sama spacerówka kosztuje ok 1000 zł. Wózek jest bardzo dobrze amortyzowany w tym na przednie koło, ma pompowane koła, sprawdzi się i jako gondola i potem spacerówka. Po złożeniu stelaż jest bardzo mały i płaski (w mojej galerii są zdjęcia Motiona 4). To jeden z niewielu wózków moim zdaniem który się sprawdzi jako jedyny od początku do nawet 3 lat smile (a i po 3 latach się go dalej da sprzedać wink)
          • opienki Re: Riko Expero 18.08.16, 10:59
            Afroddytta a ja mam takie pytanie, tylko się nie obraź.
            Czy miłość do b-motion 3 jest tak wielka, że praktycznie w każdym poście o nim piszesz? smile
            Napisz mi jakie wady ma b-motion 3, bo sam już czekam by go kupić, zamieściłem ogłoszenie o chęci zakupu ale chorobcia nikt go nie chce sprzedać, a gondoli też nie... (także ponawiam apel o chęci zakupu)
            Czekam ewentualnie na valco tri mode x ale to będzie zupełna nowość...
            • gochalodz Re: b-motion 3 18.08.16, 11:32
              Chyba tylko ta siateczka w budce, ale można dokupić budkę z wersji plus.

Gondole są na olx
              olx.pl/oferta/gondola-britax-affinity-b-agile-flame-red-CID88-IDgVugF.html#1228e6914f
              Do britax pasują też gondolki x lander, modele od 2014 roku x-pram
              olx.pl/oferta/gondola-x-lander-x-pram-stan-idealny-CID88-IDgBIZh.html#8274fc88e3
              olx.pl/oferta/gondola-x-pram-x-lander-x-move-CID88-IDftn11.html#8274fc88e3
              olx.pl/oferta/gondola-x-pram-2015-CID88-IDgykwb.html#00a8d95f04
              allegro.pl/mega-wyprzedaz-gondola-x-pram-q-x-lander-i6209774179.html
              allegro.pl/gondola-x-lander-i6423647634.html#thumb/1
              • opienki Re: b-motion 3 18.08.16, 13:12
                co do oryginalnej gondoli to już pozadawałem pytrania na olx smile niestety były one sprzedane, a ogłoszenia wciąż wiszą.
                Ale co do gondoli od x lander to super za namiar, bo chodzi mi o to by pasowały do systemu click&go britaxa
                • gochalodz Re: b-motion 3 18.08.16, 14:51
                  Na pewno też pasuje gondola Navington Cadet i Delti Emu, to w gruncie ten sam wózek co x lander.
                  allegro.pl/gondola-do-wozka-navington-cadet-i6411918555.html
                  allegro.pl/wyprzedaz-gondola-do-emu-delti-cadet-navington-i6058367546.html
                  allegro.pl/gondola-do-wozkow-emu-delti-oraz-cadet-navington-i5605506121.html
                  • domimisia Re: b-motion 3 18.08.16, 22:27
                    Ja właśnie dzisiaj dostałam mojego b-motion 3 i jestem szczerze zachwycona smile Do tej pory miałam microlite toro, bjcm, bj vue lite, britax b-agile i kilka chicco przy najstarszej i jest to dla mnie wreszcie wózek gdzie wszystko mi gra smile
                    Kupiłam nowy bo używki nie znalazłam i wydaje mi się że zostanie z nami na stałe.
                    Jedzie jak marzenie, duży, podbija się ładnie, no tylko ta buda z siatką trochę mnie mierzi ale lato się kończy a w przyszłym roku sobie najwyżej dokupię pełną.
                    • opienki Re: b-motion 3 18.08.16, 22:36
                      To ja z chęcią zapiszę się w kolejce po zdjęcia wink
                    • adilia Re: b-motion 3 18.08.16, 23:32
                      Ja dokupilam pelna bude i tez jestem zadowolona. Używki również nie spotkalam. Wozek sprawdzil sie juz naprawdę w wielu sytuacjach, łącznie ze wspinaniem się, jazdą po kamykach i nierównościach.
                    • joagraba Re: b-motion 3 19.08.16, 08:46
                      A kupowałaś w Mega Urwisie , ten za 1099?
                      • jakasia-93 Re: b-motion 3 04.09.16, 15:22
                        O wlasnie kupowal ktos moze w mega urwisie? Czym one sie roznia od tych drozszych?
              • jakasia-93 Re: b-motion 3 15.10.16, 20:56
                Czy te gondole to sprawdzona informacja ?pomozcie bo ja za chwilę rodzesmile te light nowe dzisiaj mierzylam i nie pasuja a uzywek britaxa brak więc to moja jedyna nadzieja
            • afroddytta Re: Riko Expero 18.08.16, 13:07
              Nie wiem czy miłość, bo sama tego wózka nie mam w swojej stajni, ale znam takich co mają i kochają. Polecam go w kazdym ostatnio poście bo wydaje mi się, że pasuje, bo poza wcześniej polecanymi przeze mnie EW które obecnie są praktycznie niedostepne, a jednocześnie jednak i większe i cięższe, Motion 3 moim zdaniem jest idealny jako wózek jedyny, a nowe osoby tu na forum najczęściej takich właśnie szukają. Motiona mogę polecić z czystym sumieniem, poza tym patrzac na to co zalewa nasz rynek obecnie, czyli najczęsciej 'odnowione' modele poprzednich roczników wózków które się czesto niesprawdziły niestety, a kosztują po ponad 2 tysie to jednak kolejny plus dla Motiona smile Jako wózkomaniaczka kocham też wiele innych wózków, ale często nie ma ich komu polecić np. taki Yezz sad, Motion wydaje mi się wizualnie akceptowalny dla przeciętnego użytkownika wózka smile Jednocześnie ostatnio bardzo popularne na ulicach są Joie Air, podobne są też jakieś nowe Coneco czy inne polskie, których jakości by mi było ciężej zaufać, a cenowo często podobnie jak Britax, a jednak zakup Briaxa jest jakąś inwestycja, moim zdaniem sprzedaż Britaxa nawet po 3 latach jest realna (swojego używanego po 1 dziecku, czyli pewnie ze 2 lata miał, sprzedałam w ciągu chyba kilku minut za 650 zł!).

Valco wydają się fajne, tylko chyba jednak brak im popularności póki co w PL uncertain
              • opienki Re: Riko Expero 18.08.16, 13:23
                Afroddytta, tylko niektórzy tego nie rozumieją, że czasem lepiej dołożyć do droższego wózka by potem go sprzedać nie tracąc na wartości. Niedawno poleciłem rodzinie EW qtro 2 w 1, za śmieszne pieniądze od Marty, po wózkowaniu na pewno by go sprzedali w tej samej cenie, niestety oni wolą jedo fyn który będzie cięższym wózkiem, droższym i sprzedadzą go ze znaczną stratą....
                • gabilu Re: Riko Expero 18.08.16, 22:15
                  Strasznie trudno przekonać kogoś "niewtajemniczonego" do zakupu wózka, którego nie mają inne koleżanki z bobaskami wink Ja za każdym razem poproszona o pomoc wychodzę z tego układu nieźle wk......a. A już słuchać nie mogę - " mnie to nie stać na drogi wózek, więc chyba kupię dymex za 2 tys"
    • annulka79 Re: Riko Expero 19.08.16, 09:13
      Wózek prezentuje się dobrze ale jest bardzo ciężki, producent podaje 15 kg. To duzo. Wymiary po złożeniu dotyczą samego stelaża. W przypadku gdy chcesz używać stelaż i fotelik (tylko nie tę atrapę z zestawu) bedzie ok ale zapakowanie gondoli będzie juz niemożliwe.
      CAŁEJ spacerówki też raczej w bagażniku nie zmieścisz. To nowość zapewne i opinie które się niebawem pojawią będą w stylu "zakupiłam/używam od miesiąca i jest super" a to mało wiarygodne i po kolejnych miesiącach często zostaje brutalnie zweryfikowane wink
      Poprzednie wózki tej firmy (znam dwa modele) były mało udane ... tak delikatnie starałam się to ująć tongue_out
      • anngelaaaa Re: Riko Expero 19.08.16, 15:13
        Dzięki za odp.. nie za ciekawie to w takim razie wygląda a tak się składa że zamówiliśmy go już w ciemno online .. mam nadzieję że rozczarowanie nie będzie aż tak wielkie
        • afroddytta Re: Riko Expero 19.08.16, 16:52
          Zawsze możesz odesłać korzystając z prawa zwrotu. Radzę dobrze przemyśleć te decyzje i koniecznie przymierzyć do samochodu
        • afroddytta Re: Riko Expero 19.08.16, 16:53
          A jak z Wami zostanie to koniecznie napisz jakaś recenzje za kilka miesięcy, jak wyszło w praktyce, co jest fajne, co wymaga zmian itd.
          • anngelaaaa Re: Riko Expero 19.08.16, 23:23
            dam znać co i jak.. a teraz i tak musimy czekać kilka tyg na ten wózek, mam nadzieję, że nie będzie aż tak źle wink
    • anngelaaaa Re: Riko Expero 09.09.16, 11:00
      Hej ponownie.. potrzebuję znowu Waszej pomocy. Czekałam kilka tyg na riko expero wózek i Pani znów dzwoniła do mnie ze jakiś części brakuje więc będę musiała poczekać znów od tygodnia do nawet 3.. więc poprosiłam o zwrot pieniędzy.. a teraz musimy się zdecydować czy dalej chcemy ten wózek czy proponujecie coś zgrabniejszego do MINI COOPERA bagażnik jest naprawdę maleńkisad
      • aszolina Re: Riko Expero 15.09.16, 09:16
        Ja byłam mocno nastawiona na ten wózek, ale jest jakiś dziwny problem z jego dostępnością. Nikt nie jest w stanie powiedzieć mi, kiedy trafi do sprzedaży, na Allegro w aukcji najpierw pisali październik, teraz listopad. Dzwoniłam do firmy Riko, tam dowiedziałam się jeszcze mniej, średnio miła pani z marketingu poinformowała mnie, że nie ma pojęcia kiedy ten wózek będzie dostępny - nawet w przybliżeniu! A wystawiony jest na sprzedaż na Allegro i sklepach, masakra.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka