Dodaj do ulubionych

Rosyjski czy brytyjski?

29.09.09, 18:53
Potrzebuję porady doświadczonych posiadaczy. Chcę koniecznie niebieskiego
kota, do przytulania, spania w łóżku i drapania po brzuchu. Oczywiście wiem,
że mogę trafić na odludka, ale z rasą idą konkretne cechy.
Od razu daję odpór zarzutom, że nie chcę podwórkowego. Wszystkie moje
dotychczasowe koty (w moim długim życiu) były uratowane, odchuchane itp. Teraz
mam ochotę na arystokratę.
To który lepszy? Rosyjskie ponoć bardziej psie, ale który bardziej miziasty?
Acha, mam dwa psy (łagodne, wychowujące się z kotem), która rasa szybciej się
socjalizuje?
Obserwuj wątek
    • alicez Re: Rosyjski czy brytyjski? 29.09.09, 19:02
      Ja mam dwa brytyjczyki - jeden unika kontaktu z człowiekiem a drugi jest maksymalnie miziasty i przytulasty. To chyba nie od rasy zależy. Proponuję zapytać w hodowli, który z kotów jest najbardziej "proludzki". Przez 12 tygodni wprawne oko hodowcy jest w stanie ocenić, co to za gagatek rośnie smile
      • p.aulinka Re: Rosyjski czy brytyjski? 29.09.09, 19:12
        Mi z wygladu bardzie podobaja sie rosyjskie niebieskie
        A najpiekniejsze sa koty kartuski - bo nie maja tak ogrągłego i
        "bułeczkowatego" pysia jak brytyjskie a sa wieksze i duzo bardziej masywne niz
        rosyjskie )
        co do charakterów - to wydaje mi się ze bardziej misiakowate sa brytyjczyki
    • kontik_71 Re: Rosyjski czy brytyjski? 29.09.09, 20:05
      To ja Ci polece kartuskiego kocurka.. spelnia dokladnie Twoje zalozenia
      i sa tylko i wylacznie niebieskie smile
      • macarthur Re: Rosyjski czy brytyjski? 29.09.09, 23:44
        nie wiem czy to odpowiednie forum na tego rodzaju pytanie z tego co
        się orientuję zarówno Brytyjczyków jak i Rosyjskich tutaj jak na
        lekarstwo, jak nie możesz wybrać weź jednego takiego a drugiego
        innego i w ten sposób będziesz miała sama okazję porównać
        smile i podzielić się z nami swoją wiedzą
    • biljana Re: Rosyjski czy brytyjski? 30.09.09, 13:46
      Jeden z naszych kotów, Artemida, jest rasową kocicą rosyjską niebieską. Jest
      bardzo niezależna, wychodzi z niej czasem dzika naturasmile Ale jest wspaniała. Jak
      ma ochotę na mizianki, to przyjdzie, ale to caryca jest. Lubi się ostro bawić. W
      każdym razie polecam rosyjskiesmile
      • kasiak37 Re: Rosyjski czy brytyjski? 30.09.09, 19:48
        a ja mam dwie brytyjskie panny i szczerze polecam.Same wlaza na czlowieka zeby
        sie miziac,do tego nie drapia,nie skacza,nie wspinaja sie(ze wzgledu na
        budowe,sa masywne,ciezkie i maja krotkie lapki).
        • jottka Re: Rosyjski czy brytyjski? 30.09.09, 20:11
          biljana, a ja właśnie chciałam rosyjskie kocię polecać, bo mi się twoja artemida
          ze zdjęć szalenie spodobałasmile

ps. co prawda maja podoba mi sie chyba jeszcze bardziej, no ale pytania o
          puszystego śpiocha miaukunowatego nie byłosmile
          • p.aulinka Re: Rosyjski czy brytyjski? 30.09.09, 20:15
            biljana, a ja właśnie chciałam rosyjskie kocię polecać, bo mi się twoja
            artemida ze zdjęć szalenie spodobałasmile
            ps. co prawda maja podoba mi sie chyba jeszcze bardziej, no ale pytania o
            puszystego śpiocha miaukunowatego nie byłosmile

Iii tam... przecież i tak Gucio jest najładniejszy smile
            • jottka Re: Rosyjski czy brytyjski? 30.09.09, 21:08
              precz stąd, guciofanie - MA-JA, MA-JA, MA-JA!!!

smile
              • biljana Re: Rosyjski czy brytyjski? 01.10.09, 13:23
                Razem z moją kocią trójcą dziękujemy za wszystkie komplementysmile Ach jak lubimy
                być chwaleni... smile
                A u nas faktycznie dla każdego coś miłegosmile Każdy kot z innej parafii. Ale tylko
                Artemisia jest rodowodowa. Gucio i Maja to znajdy i tym samym, najbardziej
                rozpuszczone zwierzęta świata.
              • p.aulinka Re: Rosyjski czy brytyjski? 01.10.09, 16:44
                GU-CIO!!! GU-CIO!!!
                • jottka Re: Rosyjski czy brytyjski? 01.10.09, 17:26
                  policz sobie okrzyki - zakrzyczana zostałaśsmile
                  • p.aulinka Re: Rosyjski czy brytyjski? 01.10.09, 18:08
                    u mnie wiecej lieterek - hehe smile (i wykrzykników) remis smile
    • pinos Re: Rosyjski czy brytyjski? 01.10.09, 16:11
      Brytyjczyki określane są jako rasa nie lubiąca brania na ręce czy kolana. Nasz
      Dońka przychodzi się pomiziać w pewnych sytuacjach (w nocy do łózka, podczas
      kąpieli) ale za branie na ręce czy kolana można oberwać pazurzastą łapą.
      • nessie3 Re: Rosyjski czy brytyjski? 01.10.09, 16:52
        Toście mi namieszali teraz...
        Biljana, Artemida przepiękna, a reszta też niczego sobie!
        Już sama nie wiem. Pisza hodowcy, ze kocięta (i rosyjskie i brytyjskie)oddają
        dopiero w 12 tygodniu. To już można coś-niecoś zobaczyć, czy miziasty, czy nie.
        Moja ostatnia kotka (dachowiec) lała mnie, wychowywała, wiem że mnie kochała,
        ale nigdy, przenigdy nie dała się wziąć na ręce. Tego mi strasznie brakowało.
        Dlatego teraz chciałabym jakiegoś kota przytulić...NIEBIESKIEGO!
        Aha, na jednej ze stron hodowców przeczytałam, że jest test na drapanie po
        brzuchu. Jak kociak się daje drapać bez pazurowania, to będzie przytulasty.
        Wygląda logicznie.
        • jottka Re: Rosyjski czy brytyjski? 01.10.09, 17:25
          nessie, brytyjczyki to wszyscy teraz mają, a patrz jaka artemida cudownasmile
          jakbym miała taki problem, to bym sie nie zastanawiałasmile

a co do miziastości, hm. brzuch to mało który delikwent da tak z marszu
          pomiziać, bo to najwrażliwsze miejsce - mój kocur, który obecnie (5 lat) należy
          do gatunku wczepiór zamiziolec, brzucha nie dał dotknąć przez dobre 2 lata. a
          potem mu sie odmieniło i teraz miziać po całym kocie, drapać, tarmosić, dmuchać
          w futro i tak dalej powinnam, zdaniem kota, cały dzieńsmile

aha, on był od dziecka przyzwyczajany do dotykania łapek itp., co nie
          przeszkadzało, że brzuszek był tabu, a pieszczoch ogólny był niemal od początku.
          ja bym tego brzuszka na obcym kocie nie testowała, a jeśli już, to w rękawiczkachsmile
        • biljana Re: Rosyjski czy brytyjski? 01.10.09, 17:34
          Wiesz nessie, z tym brzuchem to różnie bywa.
          Gucio daje sobie głaskać brzuch ile wlezie, a na kolana nie usiądzie za nic.
          Artemida czasem pozwala, a czasem robi krewetkę (gryzie i jednoczesnie boksuje
          tylnymi łapkami), a czasem uwali się człowiekowi wzdłuż ręki całym brzuszkiem i
          śpi tak.
          Najbardziej miziasta jest Maja, ale to w ogóle bezkonfliktowy kot jest.

A Artemisia jest jeszcze dosyć gadatliwa, z tym, że to ponoć nie jest cecha
          rasy. Acha i jeszcze jedno: Artemida jest tzw. ruskim starego typu, co już ich
          nie produkują smile Tzn. ma bardziej masywną budowę, pyszczek mniej smukły. Teraz
          ruskie są o wiele smuklejsze i no nie wiem? szczuplejsze? drobniejsze? Buźki
          mają inne. Pooglądaj sobie na stronach hodowli.
          • p.aulinka Re: Rosyjski czy brytyjski? 01.10.09, 18:17
            biljana - "ruski " starego typu do "nowego" to tak jak tajski w stosunku do syjama
            to Tajski (syjamski "starego typu"):
            https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/sf/pg/cvd6/hT8fnczOYskUWb3rbX.jpg
            a to syjam ("Nowy typ")
            https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/sf/pg/cvd6/sZQbOP40a4pKkpO0DX.jpg
            (sorry, bez urazy dla wszystkich syjamolubnych ale mi sie bj. podoba "stary " typ - tak samo u "ruskich" smile)
            • p.aulinka Re: Rosyjski czy brytyjski? 01.10.09, 18:18
              No i tak uwazam (przy całej sympatii do wszystkich rassmile) najfajniejsza jest
              "tajszczyzna" smile
              Szyszka jest mega kolankowa (nie chce już napisac: nachalna smile), bo brzuszku
              daje sie głaskac (ba! wrecz sie dopomina!), z kolan zrzucic trudno (mój ojciec
              ucieka przed nią i zamykasie w pokoju hehe smile)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka