magdaksp 16.09.06, 20:30 ile tego oleju w cm mam podac kocinie ?jestesmy po sterylce i jesli nie zrobi kupki jutro to albo czopki albo olej.co lepsze? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pixie65 Re: olej parafinowy 16.09.06, 21:47 Olej lepszy. Daje poślizg....sorry. Czopki pobudzają perystaltykę jelit, jeśli złogi nie mają tegoż właśnie poślizgu, może (ale oczywiście nie musi...) dojść do skrętu jelit. Więc polecam olej parafinowy ok. 5 ml dziennie, można podać np. 2x 2ml, albo nawet 3x 2ml.Jak nie pomoże polecam to samo, ale...od drugiej strony...(tu potrzebna pomoc weta, choć niektórzy ponoć robią lewatywę sami). Zdrówka życzę! Odpowiedz Link
mist3 Re: olej parafinowy 16.09.06, 22:30 Próbowałam włożyć czopek - porażka, porażka i jeszcze raz porażka. Jak dla mnie jest to operacja tylko dla ludzi o stalowych nerwach... Olej parafinowy podałam bez problemu, mojej Kici wystarczyło podać 2 ml i kupka się pojawiła. Podawaj olej ostrożnie, żeby kotka się nie zachłystnęła, ale ponieważ jest on bez smaku i bez zapachu - kotka poddała się tej operacji bez protestów, czego nie można powiedzieć o podawaniu leków tym samym sposobem czyli strzykawką. Odpowiedz Link
magdaksp Re: olej parafinowy 17.09.06, 11:50 slyszalam wlasnie o dweta ze ten olej to raczej wformie lewatywki ale jak sie nie zalatwi to sprobuje do pyszczka Odpowiedz Link
mist3 Re: olej parafinowy 17.09.06, 21:45 ja podawałam doustnie - tak mi poradziła weterynarz i zadziałało. olej parafinowy nie jest trawiony przez koty, wiec przelatujac przez zwierzaczka, daje jednoczesnie poslizg. co do lewatywy - nie dopytywalam sie, wiedzac z gory, ze jak bedzie trzeba to zrobic, to na pewno pojade do weta, sama = nigdy w zyciu Odpowiedz Link
magdaksp Re: olej parafinowy 17.09.06, 21:55 ja tez nieale wlasciwie kiedy jej to dac?wczoraj byla sterylka ,rano i do teraz kupy brak.ile jeszcze czekac? Odpowiedz Link
naszita Re: olej parafinowy 17.09.06, 22:48 Mój koteczek je olej parafinowy z suchą karmą. POlewam ją olejem i już. Nie trzeba się nawet męczyć ze strzykawką. Odpowiedz Link
jul-kot Re: olej parafinowy 18.09.06, 00:56 Witaj, Możesz czekać na kupkę do trzech dni. Potem podaj te 2 ml oleju do pyszczka jednorazowo. Kotka nie jadła, boli ją po zabiegu, narkoza zakłóca perystaltykę jelit. To normalne, że od razu nie robi. Pozdrawiam, Juliusz. Odpowiedz Link
mist3 Re: olej parafinowy 18.09.06, 19:06 Zgadzam się z Juliuszem, zresztą był on jednym z pocieszających mnie w lutym, kiedy to ja po sterylce panikowałam z powodu braku kupki. U mnie sytuacja była jeszcze bardziej napięta, bo kitka 2 dni przed i 3 - 4 dni po sterylce kupki nie było. Po podaniu oleju kupka ślicznie wyszła Odpowiedz Link