Dodaj do ulubionych

olej parafinowy

16.09.06, 20:30
ile tego oleju w cm mam podac kocinie ?jestesmy po sterylce i jesli nie zrobi
kupki jutro to albo czopki albo olej.co lepsze?
Obserwuj wątek
    • pixie65 Re: olej parafinowy 16.09.06, 21:47
      Olej lepszy. Daje poślizg....sorry. Czopki pobudzają perystaltykę jelit, jeśli
      złogi nie mają tegoż właśnie poślizgu, może (ale oczywiście nie musi...) dojść
      do skrętu jelit. Więc polecam olej parafinowy ok. 5 ml dziennie, można podać np.
      2x 2ml, albo nawet 3x 2ml.Jak nie pomoże polecam to samo, ale...od drugiej
      strony...(tu potrzebna pomoc weta, choć niektórzy ponoć robią lewatywę sami).
      Zdrówka życzę!
      • mist3 Re: olej parafinowy 16.09.06, 22:30
        Próbowałam włożyć czopek - porażka, porażka i jeszcze raz porażka. Jak dla mnie
        jest to operacja tylko dla ludzi o stalowych nerwach...
        Olej parafinowy podałam bez problemu, mojej Kici wystarczyło podać 2 ml i kupka
        się pojawiła. Podawaj olej ostrożnie, żeby kotka się nie zachłystnęła, ale
        ponieważ jest on bez smaku i bez zapachu - kotka poddała się tej operacji bez
        protestów, czego nie można powiedzieć o podawaniu leków tym samym sposobem czyli
        strzykawką.
    • magdaksp Re: olej parafinowy 17.09.06, 11:50
      slyszalam wlasnie o dweta ze ten olej to raczej wformie lewatywki ale jak sie
      nie zalatwi to sprobuje do pyszczka
      • mist3 Re: olej parafinowy 17.09.06, 21:45
        ja podawałam doustnie - tak mi poradziła weterynarz i zadziałało. olej
        parafinowy nie jest trawiony przez koty, wiec przelatujac przez zwierzaczka,
        daje jednoczesnie poslizg. co do lewatywy - nie dopytywalam sie, wiedzac z gory,
        ze jak bedzie trzeba to zrobic, to na pewno pojade do weta, sama = nigdy w zyciu
        • magdaksp Re: olej parafinowy 17.09.06, 21:55
          ja tez niesmileale wlasciwie kiedy jej to dac?wczoraj byla sterylka ,rano i do
          teraz kupy brak.ile jeszcze czekac?
          • naszita Re: olej parafinowy 17.09.06, 22:48
            Mój koteczek je olej parafinowy z suchą karmą. POlewam ją olejem i już. Nie
            trzeba się nawet męczyć ze strzykawką.
    • jul-kot Re: olej parafinowy 18.09.06, 00:56
      Witaj,
      Możesz czekać na kupkę do trzech dni. Potem podaj te 2 ml oleju do pyszczka
      jednorazowo. Kotka nie jadła, boli ją po zabiegu, narkoza zakłóca perystaltykę
      jelit. To normalne, że od razu nie robi.
      Pozdrawiam, Juliusz.
      • magdaksp Re: olej parafinowy 18.09.06, 09:01
        ok bardzo dziekuje za radysmile
        • mist3 Re: olej parafinowy 18.09.06, 19:06
          Zgadzam się z Juliuszem, zresztą był on jednym z pocieszających mnie w lutym,
          kiedy to ja po sterylce panikowałam z powodu braku kupki. U mnie sytuacja była
          jeszcze bardziej napięta, bo kitka 2 dni przed i 3 - 4 dni po sterylce kupki nie
          było. Po podaniu oleju kupka ślicznie wyszła wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka