Gość: Rysiek
IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
19.07.11, 16:47
Witam, mieszkam we wsi Bronków woj. Lubuskie, problem mam z neostradą, dokładnie z prędkością (1Mb/s), mam ją już od 3 lat i przez pierwsze dwa lata działała beż zarzutu, ale niestety od kilku miesięcy miałem coraz częstsze braki w dostępie do int. co zaowocowało zmniejszeniem łącza do 512kb/s. 2 tygodnie temu problem znowu się pojawił. Konsultant przeraził mnie wiadomością, że należy zmniejszyć prędkość do 256 kb/s, po tygodniowej walce udało mi się w końcu wyperswadować aż tak drastyczną zmianę i mogę (chwilowo) cieszyć się jeszcze prędkością 512kb/s :(. Wiem, że problem polega na tym, że do najbliższej centrali jest około 8km, a łącza telefoniczne jak były zakładane w latach 90 po dzień dzisiejszy nie były modernizowane i z tego co twierdzą lokalni monterzy TP, żadne inwestycje nie są planowane . TP SA nikogo nowego już do internetu nie podłącza chociaż chętnych jest wielu.
Ponieważ jest to jedyny dostawca usług internetowych w okolicy, a ja pracuję przez internet, to jestem zmuszony podpisać aneks do umowy o zmniejszenie łącza do 512 kb/s.
Niestety obawiam się, że któregoś dnia będę musiał zmniejszyć łącze do 256 kb/s co praktycznie uniemożliwi mi wykonywanie pracy, dlatego przewidując już czarny scenariusz chciałbym dowiedzieć się czy są jakieś możliwości na to aby zabezpieczyć się przed ponownym zmniejszeniem przepustowości.
A może istnieje jakaś szansa na zwrócenie uwagi TP SA, że w tym rejonie jest zapotrzebowanie na Internet co może skusiłoby Ich do jakiejkolwiek modernizacji.