Dodaj do ulubionych

Czy Plus może zmuszać do rozwiązywania wygasającej

IP: *.c201.msk.pl 14.08.11, 13:09
Czy operator sieci komórkowej PLUS może zmuszać abonenta do wypowiedzenia kończącej się umowy czasowej z miesięcznym wypowiedzeniem pomimo, że nie ma takiego zapisu w regulaminie świadczonych usług abonamentowych? Parę lat temu firmy ubezpieczeniowe miały taki przywilej, że jeśli ubezpieczony nie zdążył złożyć wypowiedzenia umowy na 30 dni przed terminem jej wygaśnięcia to umowa z automatu była przedłużona na kolejne 12 miesięcy. Te bezprawne praktyki ukrócono kilka lat temu ale jak widać sprawdzone wzorce zostały przejęte przez firmę PLUS, która z automatu przedłuża umowy czasowe. Jeśli ktoś ma jakieś informacje na ten temat to proszę o publikację. Najlepiej gdyby było w tym temacie jakieś orzeczenie sądu bo z głąbami jest trudno dyskutować.
Obserwuj wątek
    • Gość: elf Re: Czy Plus może zmuszać do rozwiązywania wygasa IP: *.centertel.pl 15.08.11, 03:11
      Nie znam firmy telekomunikacyjnej, która nie przedłużałaby na czas nieokreślony umowy zawartej na dany czas. Chociaż w sumie kiedyś taką spotkałem - Aster, nie wiem jak test tam teraz. Generalnie raczej regulamin każdej z usług mówi o konieczności wypowiedzenia umowy. Każdy kij ma dwa końce, ty powiesz, że to złe. Inny powie, że dobre, bo np nie wyłączą mu nagle usług w środku nocy. Podaj linka do tego regulaminu, bo to w sumie ciekawe.
      • iremus elf napisał 16.08.11, 13:09
        Link do regulaminu: www.plus.pl/informacje/regulaminy/Regulamin_dla_Abonentow_2009.pdf Polecam § 9 Czas trwania umowy
        1. Czas trwania umowy jest nieoznaczony. Inny niż nieoznaczony czas trwania
        umowy określony może zostać wyłącznie w formie pisemnej pomiędzy POLKOMTEL i Abonentem
        Gdy przychodzi do konkretów Polkomtel wykręca się, że wszystkie umowy zawierane są na czas nieoznaczony a tzw umowa np 2 letnia dotyczy jedynie taryfy bądź promocji. Po prostu robią klientów w chu... Przypuszczam, że 90% albo więcej % abonentów jest święcie przekonana że umowę mają podpisaną (najczęściej) na 2 lata. Wniosek jest prosty: żadnych umów z POLKOMTELem bądź innymi operatorami działającymi w analogiczny sposób a jedynie telefony na kartę. Skończy się karta jeśli będę miał ochotę kupię nowe doładowanie. Wszystkie promocje w abonamencie to pic na wodę, które odbijają się czkawką.
    • gale Re: Czy Plus może zmuszać do rozwiązywania wygasa 15.08.11, 20:18
      Jeżeli uważa Pan, że został wprowadzony w błąd przez operatora, to wystarczy złożyć reklamację by poznać stanowisko owego operatora.
      • iremus gale napisał 16.08.11, 13:24
        Kochany, reklamacje to można było składać w PRL-u i przynosiły efekty. Teraz jedyna możliwość to dobry prawnik i sąd. Problem w tym, że przy niskich kwotach nikomu się nie chce z obawy, że zostaną potraktowani jako pieniacze. Abonent,który nie ma ochoty pętać się po sądach jedynie co może zrobić to opublikować negatywną opinię na portalach internetowych i zrezygnować z usług. Ja osobiście zlikwidowałem 4 numery z Plusa i nie chcę mieć z tą firmą nic wspólnego nawet gdyby oferowali mi impulsy po 2 grosze. Wolę dać zarobić nawet więcej innym operatorom, którzy traktują abonenta jak partnera a nie frajera, którego można zbyć każdą głupotą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka