Dodaj do ulubionych

Netia - problem z aneksem do umowy.

IP: *.adsl.inetia.pl 08.09.12, 22:17
Witam
Kilka dni temu dostałem mailem aneks (przedłużenie umowy telefon + internet) .
Został on dostarczony 3 dni po terminie rozpoczęcia jego obowiązywania, na dokumencie jest data wystawienie ta sama co dzień doręczenia.
Był on wystawiony w związku z rozmową telefoniczną, która miała miejsce w czerwcu (umowa nie jest na mnie tylko starszą osobę z rodziny, ja sam wcześniej kilkakrotnie odrzucałem propozycje aneksu twierdząc, że wolę aby umowa przeszła na czas nieokreślony).
Ponieważ nie odpowiadają mi warunki, jakie wnosi aneks złożyłem pismo o rezygnacji z niego (powołując się na okres 10 dni i datę otrzymania aneksu).
Dostałem odpowiedź, że w związku, że aneks obowiązuje od 3 dni (nic nie aktywowałem, po prostu myślałem, że przeszła na czas nieokreślony) więc nie mogę tego wymówić, mimo że otrzymałem już po fakcie i od czasu doręczenia nie minęło 10 dni.
Co w takiej sytuacji zrobić?
Pisać reklamację? (znając życie na 100% ją odrzucą)
Pisać do UKE?
Firma, z którą mam problem to netia.

Obserwuj wątek
    • Gość: Mazak Re: Netia - problem z aneksem do umowy. IP: *.adsl.inetia.pl 09.09.12, 22:23
      Znalazłem taki wpis na stronie uokik (dotyczący zawierania umów poza siedzibą firmy):
      www.uokik.gov.pl/faq_umowy_zawierane_na_odleglosc.php#faq1256
      "Warto wiedzieć, że przedsiębiorca – zawierając z nami umowę na odległość – ma obowiązek poinformować nas na piśmie o prawie do odstąpienia od umowy w ciągu 10 dni (tak stanowi art. 9 ust. 3 u.o.n.p.k.)."
      Czy w takim razie mogę się na to powoływać?
      Fizycznie (mailem) dostałem treść aneksu po ponad 2 miesiącach od rozmowy i 3 dni po rozpoczęciu jego obowiązywania.

• Gość: MiChCiO Re: Netia - problem z aneksem do umowy. IP: *.96.234.9.tvksmp.pl 10.09.12, 20:10
        Odstąpienie do 10 dni dotyczy umowy, a nie aneksu. Przy aneksie z reguły jest to przed wejściem w życie, ale to już zależy od dobrej woli operatora.
        • Gość: Alex Re: Netia - problem z aneksem do umowy. IP: *.adsl.inetia.pl 11.09.12, 15:57
          Mam podobny problem z Netią ,lecz nigdzie nie moge znaleśc odpowiedzi na pytanie Czy przedłużenie umowy /aneks można wypowiedziec czy nie? ja ok. 2 tygodni temu podczas rozmowy z konsultantem przedłużyłem umowe na, tu zaznaczam na nowych warunkach tj. zwiekszona szybkośc internetu ,rozmowy bez ograniczeń za kwote 110 zł. okres 2 lat. nowe warunki maja obowiazywac od 1 pażdziernika. Podczas rozmowy konsultant stwierdził że w ciagu 14 dni otrzymam pisemne przedłużenie umowy przesłane kurierem, do chwili obecnej nic nie otrzymalem. I tu mam pytanie czy mogę wypowiedziec przedłużenie umowy i czy to jest nowa umowa czy tylko aneks do niej.Konsultant na infolini poinformował mnie abym przesłał pisemne wypowiedzenie to zostanie ono rozpatrzone, nie powiedział tylko z jakim skutkiem. Może ktos z UKE rozwieje wątpliwości zwiazane z tzw aneksami/przedłuzaniem umów?
        • Gość: aneks Re: Netia - problem z aneksem do umowy. IP: *.adsl.inetia.pl 25.04.13, 21:46
          Zgodnie z art. 56 ust. 6 ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo
          telekomunikacyjne

"Dostawca usług może umożliwić abonentowi zmianę warunków umowy, o
          których mowa w ust. 3 pkt 2, 4-7 i 9 za pomocą środków
          porozumiewania się na odległość, w szczególności telefonicznie. W
          takim przypadku dostawca usług obowiązany jest utrwalić
          oświadczenie abonenta złożone w powyższy sposób i przechowywać je
          przez okres 12 miesięcy. Jednocześnie dostawca usług obowiązany jest
          do potwierdzenia abonentowi faktu złożenia oświadczenia o zmianie
          warunków umowy oraz jego zakresu i terminu wprowadzenia zmian, w
          formie pisemnej, w terminie 14 dni od dnia jego złożenia.
          Abonentowi przysługuje prawo odstąpienia od dokonanej zmiany
          warunków umowy, bez podania przyczyn, poprzez złożenie stosownego
          oświadczenia w formie pisemnej w terminie 10 dni od dnia otrzymania
          pisemnego potwierdzenia. Do zachowania tego terminu wystarczy
          wysłanie oświadczenia przed jego upływem. "

Dotyczy to aneksów!!!!!!
    • Gość: Abonent NR .... Re: Netia - problem z aneksem do umowy. IP: *.play-internet.pl 14.09.12, 18:57
      To chyba ich stała praktyka. Mam podobny problem (rozmowa telefoniczna w lipcu - umowa dosłana we wrześniu). Napisałem odstąpienie od umowy mieszcząc się w terminie 10-dniowym które zostało odrzucone. Obecnie zrywam umowę i występuję na drogę sądową (muszę pokryć około 600 zł kar umownych, lecz zrobię to, lecz odzyskam wszystkie odsetki). Nie namawiam do takich czynów, ale czas, by zaczęto szanować klienta. Na 90 procent jestem przekonany że jeszcze mi dopłacą za mój czas (nawet za ten (teraz) kiedy szukam i odpowiadam osobom, które według mnie zostały podobnie potraktowane). Dlaczego? Bo wolałbym pochodzić na spacerze z żoną i dziećmi, a nie przepychać się słownie z kimkolwiek. Poza odsetkami warto też domagać się zadośćuczynienia! To przewyższa wszelkie odsetki i chyba jedynie to spowoduje, że ktoś się zastanowi zanim odrzuci naszą reklamację.
      Pozdrawiam ludzi myślących!
      • Gość: teletele Re: Netia - problem z aneksem do umowy. IP: *.adsl.inetia.pl 10.05.13, 12:58
        Powiem tak, nie wiem jak to jest w przypadku Netii, ponieważ nie korzystałam nigdy z ich usług ani też tam nie pracowałam, natomiast mam za sobą doświadczenia jako pracownik z innej firmy sprzedającej również telefonicznie takie usługi jak Internet. Jeśli chodzi o umowę, tutaj musicie już zawsze sprawdzać okresy wypowiedzenia w głównym regulaminie (na tą chwilę każdy operator ma to inaczej rozplanowane, 1,2,3miesięczne okresy wypowiedzeń to standard). Jeśli natomiast chodzi o promocje, to właśnie na nie podpisuje się aneksy (czyli tu musimy się pilnować, zeby nie przegapić końca, bo ceny cennikowe z reguł są duuuużo wyższe)
        Niemniej sama wiem z doświadczenia, że abonent może odstąpić bez żadnych konsekwencji do dnia AKTYWACJI usługi (w teorii 10,12, lub 14 dni, zależy od firmy, w praktyce przed aktywacją nie mogą Wam robić żadnego problemu). Jeśli chodzi o kwestię po aktywacji.... Cóż, niestety firmy te bardzo często informują, że po aktywacji obowiązuje już kara umowna, oczywiście można wchodzić na drogę sądowa, niemniej osobiście polecam się dobrze zastanowić przed aktywacją, a nie po. Wtedy jest dużo prościej zmienić zdanie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka