Dodaj do ulubionych

co do chlebka??

17.11.10, 08:15
Witam
Janek ma skończone 9 mc.Chętnie je.Rano podaję mu kaszkę,czasmi chlebek z "moim" masełkiem czyli Florą Light( bez mleka) ponieważ jest skazowcem.Co oprócz własnej roboty wedlinką w postaci pieczonego chlebka mogę mu zaserwować na kanapeczkę.Ma również alergię na jaja kurze.Je przepiórcze.
dziękuję i życzę miłego dnia:-)
Obserwuj wątek
    • gochalek82 Re: co do chlebka?? 17.11.10, 09:46
      Wszystko co ci tylko do głowy przyjdzie ;)
      - pasta z awokado, oliwy i szczypiorku
      - dżem dyniowo-jabłkowy domowej roboty
      - pasta z cukinii, czosnku z ziarnami słonecznika
      - pasta wielowarzywna z pestkami z dynii i siemieniem lnianym
      - pasztet domowy z warzywami
      To przykłady z naszej kuchni :)
      Ogólna zasada: bierzesz składnik podstawowy (warzywo, mięso, owoc), gotujesz/parujesz, dorzucasz dowolne urozmaicacze (czosnek, szczypiorek, pietruszka, różniste pestki), przyprawy (ziołowe, korzenne), dodajesz oliwy i miksujesz na gładką masę.

Ja potem dzielę to na porcje wielkości łyżeczki i mrożę.

Pozwolę sobie jeszcze zalinkować wątek z inspiracjami ;)
      forum.gazeta.pl/forum/w,97130,109462448,,konkretnie_smarowidla.html?v=2
      • mrs.t Re: co do chlebka?? 17.11.10, 10:25
        :)
        forum.gazeta.pl/forum/w,97130,109462448,109462448,konkretnie_smarowidla.html?wv.x=1
        • mrs.t Re: co do chlebka?? 17.11.10, 10:28
          aaaa nie widzialam
          ktos juz wkleila watek ze smarowidlami:)
          dzieki:)

to jeszcze jedne
          forum.gazeta.pl/forum/w,579,108758901,109203015,Re_zdrowe_smarowidla.html

--
          Forum Dla Pozytywnych Rodzicow
          • gochalek82 Re: co do chlebka?? 18.11.10, 08:54
            fajny link z tego watku gotowanie.onet.pl/11287,300,0,2,kuchniadladzieci.html
            napalilam sie juz na krem zbozowy z cebula ;) Tyle ze w niektorych przepisach jest vegeta, zupelnie nie rozumiem po co :/

I tak mi sie jeszcze przypomnialo ze u nas czesto gosci maselko ziolowe - rozpuszczam maslo na patelni, podsmazam chwilke drobno posiekana cebule, wylaczam gaz i dodaje przecisniety czosnek, szczypiorek, pietruszke, czasem jakies ziola typu prowansalskie czy majeranek i odrobinke soli.
            Mlody uwielbia, ja nie mniej, a przy tym ten surowy czosnek w sam raz na taka pogode jak dzis (u mnie mgla i leje) ;)
    • k.nowicka_ekspert Re: co do chlebka?? 20.11.10, 23:16
      Witam. NIemowlęta i małe dzieci absolutnie nie mogą otrzymywać margaryn!!!!!!, ani produktów typu light! Na chlebku może być odrobina masła, nawet u alergikow. Poza tym domowej roboty pasztet, pasta z jajka przepiorczego,pasta rybna, jajecznica na parze. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka