Dodaj do ulubionych

4 mieisące KP

15.10.11, 23:31
Wczoraj moja córeczka skończyła 4 miesiące za równy miesiąc wracam do pracy. Karmię ją wyłącznie piersią, ewentualnie dostaje moje mleko z butelki od narzeczonego. Wiem, że w pracy mogę mieć problem z zaplanowaniem dłuższej przerwy na odciągnięcie pokarmu i mimo tego, że bardzo bym chciała ciągnąć KP jak najdłużej, obawiam się, że pojawią się problemy z laktacją.
Zastanawiam się nad wcześniejszym niż zalecane rozszerzeniem diety Malutkiej, żeby uniknąć niepotrzebnych stresów, gdyby okazało się, że nie odciągam wystarczająco dużo pokarmu. Myślałam o wprowadzeniu kaszek i robieniu ich na moim mleku. Czy to dobry pomysł??
Obserwuj wątek
    • Gość: Lilly Re: 4 mieisące KP IP: *.internetia.net.pl 16.10.11, 00:45
      Najlepiej zacząć od lekkich kleików bezglutenowych (np. kukurydziany lub ryżowy). Dobrze rozprowadzają się z mlekiem piersiowym. Musisz jednak pamiętać, że mleko matki jest najlepiej wchłanialne w swojej czystej postaci. Dodanie kleiku zaburzy wchłanialność składników odżywczych.
      • blaue777 Re: 4 mieisące KP 16.10.11, 20:24
        Ja wróciłam do pracy jak mała miała 4,5 m-ca, karmiłam wyłącznie piersią prawie do końca 6 m-ca, chętnie pomogę, tylko napisz ile godzin Cię nie będzie.
        • drano Re: 4 mieisące KP 16.10.11, 21:19
          Pracuję po 10 h, przekazanie zmiany i powrót do domu to dodatkowa godzina. Wiem, że mam prawo do godzinnej przerwy, ale to niewykonalne - pracuję na kierowniczym stanowisku i w dodatku tuż przed rozwiązaniem zaproponowano mi awans po powrocie. Czasem w pracy mam luz i wtedy spoko odciągnę nawet kilka razy, czasem nie będzie szans - szczytem marzeń wtedy jest przerwa na toaletę.
          Teraz nie mam problemów z laktacją. Piję Hippową herbatkę dla matek karmiących, w nocy odciągam, bo córa śpi od 19.00 do 6.00-7.00. Boję się, że jakby się zaczęły problemy to będzie rozszerzanie diety na wariata...
          • agnieszka.lelen Re: 4 mieisące KP 17.10.11, 20:03
            Dobrze byłoby zacząć odciągać mleko aby mieć co podać dziecku w czasie gdy Pani będzie w pracy. Choć obawiam się ,że taka nieobecność (11h) może poważnie zaburzyć codzienność ( tym bardziej skoro córka śpi w nocy 11 h bez budzenia się). Może okazać się ,że odwróci się jej rytm dobowy i rzeczywiście mogą pojawić się kłopoty z piersiami (zwłaszcza jeśli przez 11h nie będą opróżniane).
            Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
            lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
    • blaue777 Re: 4 mieisące KP 16.10.11, 22:04
      10h to dużo... (ja dodatkowy macierzyński i zaległy urlop wykorzystałam na pół etatu więc mnie nie było 4,5h). Przede wszystkim zacznij odciągać juz teraz i mrozić małe porcje (ja mroziłam ok 100 ml bo więcej nie mogłam ściagnąć, ale padło podejrzenie że mleko się zepsuło, więc kilka litrów wylądowało w koszu a ja ściągałam przez 3 m-ce na bieżąco). Nie zapomnij więc zrobić generalnej próby z "mrożonkami". Po drugie kaszki mozesz też robić na wodzie (a mleko dawać osobno). Wybieraj tylko kaszki bezcukrowe i w zależności od Twojego nastawienia do mm bezmleczne lub mleczne (na początek bezglutenowe: ryżowa, jaglana, kukurydziana zobacz w sklepie amarantus.pl). Moja w tym wieku jadła co 2h, więc ja na ten 4, 5 godziny nieobecności zostawiałam jej 150 ml. Nie wiem ile możesz ściagnać, ale zakładając że miałabyś zapas mrożonek, to mogłabyć jeden posiłek dawać z zapasów, drugi na bieżąco (jak wrócisz z pracy mała będzie zjadała z jednej piersi a Ty w tym czasie możesz ściagnać z drugiej) + jeden posiłek niepiersiowy - kaszka na wodzie. Do tego woda do picia i powinno być ok. Kaszkę zaczęłabym wprowadzać na dwa tyg przed pracą. Kolejna ważna kwestia to podawanie tych posiłków - moja dostaała butelkę i to nie zaburzyło jej ssania ale to był tylko jeden posiłek. Zastanów się nad podawaniem kaszki łyżeczką, a wody np. kubkiem doidy.
      Możesz też rozważyć wcześniejsze rozszerzanie diety - w końcu kiedyś już 3 m-czne piersiowce dostawały obiady, albo karmienie mieszane (wszystko zależy od Twojego nastawienia, bo ja w trakcie kp zrobiłam się strasznie anty mm:)
      I jeszcze z innej beczki -super że wracasz do pracy, super że dostaniesz awans, ale bywa różnie i jeżeli jestes na umowie o pracę to rozważ redukcję czasu pracy chociaż o 1h (nie mówię o przerwie na karmienie)- to chroni przez zwolnieniem, choć nie zawsze (ja po wykorzystaniu tych moich zaległych urlopów dostałam wypowiedzenie...). Pozdrawiam!
      • drano Re: 4 mieisące KP 17.10.11, 19:03
        Dzięki, kupię sobie woreczki i rzeczywiście pomrożę zapasy. W sumie mam nadzieję, że będzie OK, bo Młoda generalnie jest bezproblemowa. Więc może i do zmian się przystosuje. Pozdrawiam.
    • agnieszka.lelen Re: 4 mieisące KP 17.10.11, 19:58
      Może Pani wprowadzić kaszki bezglutenowe (ryżową,kukurydzianą , ew. jaglaną). Można je przyrządzać na wodzie i np.: mieszać z odciągniętym mlekiem. Natomiast przy rozszerzaniu diety jako pierwsze warto wprowadzić warzywa (zupka jarzynowa).
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka