IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.12, 15:08
Witam
Moje pytanie dotyczy drugiego dania,nie mam juz pomysłów jakie rzeczy mogłabym robić 21miesięcznej córce na obiad.Obecnie je rózne miesa (cielęcin,indyk,królik,wołowina)schab robiony w rekawie,pulpety.Nie daję ryby,bo córka za bardzo za nia nie przepada(chociaż wiem,ze jest bardziej zdrowsza od miesa),ale może dlatego,że zrobiona w rękawie z odrobiną soli i pierzu nie jest smaczna.Jak inaczej jeszcze mogłabym zrobic rybę?Jaki gatunek ryby jest najsmaczniejszy i najzdrowszy??(oczywiscie z mała iloscia osci,bo za kazdym razem dajac rybe obawiam sie ich,podawałam córce filet z dorsza).Ile razy w tygodniu dziecko powinno jesc rybę??
Córka uwielbia makarony i róznego rodzaju kluseczki,może macie jakies pomysły lub przepisy na dania z makaronami itp??
Od kiedy dziecku, mozna podawać mleko z kartonu??pytam,ponieważ zauważyłam,ze wszytskie serki typu(bakus,danio,danonek)zawieraja w składzie mleko,a córka uwielbia bakusia.Z góry dziekuje za odpowiedz.Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • momago Re: obiadki 11.01.12, 15:23
      Duszona lub pieczona ryba jest pyszna, ale ja mam pewnie inny smak :-)
      Ja robię tak:
      Rybę w całości (np. pstrąg) lub kawałki układam na folii aluminiowej zasypuję mrożonką warzywną, kładę plasterki masła, posypuję kuminem lub ziołami prowansalskimi, zawijam i do piekarnika na góra 30 min. Zamiast warzyw robię też z cytryną i natką pietruszki (obkładam rybę plasterkami cytryny i posiekaną natką).
      Możesz upiec filety w piekarniku, osobno zrobić sos "grecki" i podać razem.
      Może być zupa rybna, galaretka z rybą i warzywami, ryba ze szpinakiem, itd.
      Podobne najzdrowsze są świeże morskie. Ja daję też słodkowodne bo łatwiej kupić świeże.
    • agnieszka.lelen Re: obiadki 12.01.12, 23:12
      Można upiec, ugotować z warzywami albo z cytryną. Albo zemleć i przyrządzić kuleczki a la klopsiki rybne (paluszki). Polecane są tłuste ryby morskie (z uwagi na zawartość LC-PUFA), powinny pochodzić z dobrego źródła (czystego akwenu). Kilka razy w tygodniu czyli np.: 2-3x.
      Mleko krowie można podawać dzieciom około roku (małe ilości mleka można dodawać wcześniej do pokarmów uzupełniających).
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
    • Gość: ewa Re: obiadki IP: *.adsl.inetia.pl 14.01.12, 12:09
      wg lekarza www.youtube.com/watch?v=zxlm_oPhV7o

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka