Dodaj do ulubionych

krostki wokol ust

03.09.12, 13:27
Rozszerzam corce diete wg schematu (6,5mies).
Je zupke z miesem i kasze manna na mm plus owocki ze sloiczka. Podaje tez chrupki oraz warzywa i owoce do reki.
W trakcie jedzenia corka sie brudzi wokol ust i po umyciu wyskakuja jej male czerwone krostki wokol ust i pod nosem. Czesto na drugi dzien znikaja. Od kilku dni utrzymuja sie bez przerwy.
I pytanie - czy szukac jakiegos winowajcy czy potraktowac to jako wrazliwosc skory dziecka.
Do tej pory obstawialm to drugie, ale wole zapytac dla czystego sumienia...
Obserwuj wątek
    • vanilia21 Re: krostki wokol ust 03.09.12, 15:06
      Moje córki dostawały takich krostek po marchewce. nie była to jednak alergia pokarmowa a efekt kontaktu marchewki ze skórą dziecka. konsultowałam to u kilku lekarzy i każdy był tego samego zdania. aby zmniejsztć trochę kontakt smarowałam grubo buziaki kremem przed karmieniem. z czasem krostki zniknęły same.
    • agnieszka.lelen Re: krostki wokol ust 12.09.12, 22:34
      Przepraszam, dopiero teraz zauważyłam ,że odpowiedź się nie zapisała (?).
      Skóra niemowlęcia rzeczywiście jest bardzo wrażliwa i częstokroć wystarczy kontakt z jakąś nową substancją (może to być produkt spożywczy - warzywo, owoc) i powstają zmiany skórne z podrażnienia. Jeśli te krostki nie nasilają się to można obserwować, warto poszukać winowajcy skoro nie ustępują.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka