podwarszawianka 15.04.10, 14:27 Tyle się słyszy złego o słodzikach a Wy sypiecie je na łyżki.. nie boicie się? Link Zgłoś Obserwuj wątek
rozalia30 Re: słodzik 15.04.10, 14:42 Nie, nie boimy sie :) ale jesli Ty sie boisz i ulegasz spiskowej teorii dziejow, to mozesz zrezygnowac :) Link Zgłoś
pierzak_w_szpilkach Re: słodzik 15.04.10, 14:55 Nie, ponieważ jak do tej pory nie udowodniono naukowo (z zachowaniem wszelkiej metodologii obiektywizującej badania), że są zabójcze etc. Zresztą kontrowersyjny jest aspartam, w związku z tym zdecydowana większość słodzików dostępnych na rynku jest na bazie innych substancji, typu sacharynian sodu, itp. Link Zgłoś
podwarszawianka Re: słodzik 16.04.10, 14:17 Daleko mi do spiskowej teorii dziejów, po prostu przeglądając różne fora o odżywianiu itp. zauważyłam w wielu miejscach występuje bardziej demonizowanie działania słodzików, a tu sytuacja odwrotna. A tak ode mnie - sacharynian sodu czy cyklaminian sodu tak jak potępiany glutaminian sodu czy sól (chlorek sodu) zwiększa stężenie Na+ w organizmie, tak więc na chłopski rozum przesada w tym zakresie nie jest wskazana. A tu fragment z wiki o aspartamie - co do tego, że czasem wychodzą gorzkie dietetyczne desery: W produktach silnie aromatyzowanych grupy aminowe aspartamu mogą ulegać reakcji Maillarda z grupami aldehydowymi, występującymi często w związkach zapachowych, co powoduje zarówno utratę słodyczy jak i przyjemnego zapachu tych produktów. Problem ten rozwiązuje się poprzez unikanie aldehydowych związków zapachowych, lub zamienianie ich grup aldehydowych w acetalowe. Pytanie było z ciekawości trochę. Pozdrawiam i życzę sukcesów w walce z kg :) Link Zgłoś
samantha.jones Re: słodzik 16.04.10, 14:27 Nie boję się - wszystko trzeba uzywać z umiarem i tyle. Link Zgłoś
agaelgam Re: słodzik 16.04.10, 14:32 dzięki słodzikowi łatwiej uporać się z brakim słodyczy. Ja np lubię colę i od dawna piję tylko light, a z poprzednich diet zostało mi słodzenie kawy słodzikiem no bo gorzkiej za grom nie mogę pić. Czasem do chudych jogurtów dodaję cynamon i słodzik. Słodzika nie używa się tak dużo jak cukru, bo jest dużo słodszy Link Zgłoś
chce_schudnac Re: słodzik 16.04.10, 14:57 uzywam (w niewielkich ilosciach) stevii - jest na bazie roslinnej --- odchudzanie ma boleć (blondalexis) Link Zgłoś
dolmadakia Re: słodzik 16.04.10, 16:32 Używam Huxolu tylko do wypieków /robię li i tylko sernik raz na tydzień/Do innych celów cukier czy słodzik nie jest mi potrzebny.Pierwszy raz w życiu go uzywam-mam nadzieję,że w takich znikomych ilościach mi nie zaszkodzi.Ale,że to świństwo to sie zgadzam. Link Zgłoś
luthienundomiel Re: słodzik 16.04.10, 18:17 wszystko co spozywamy ma w sobie cos ze swinstwa jakby sie tak czlowiek bardzo przejmowal to nic by nie jadl ani nawet wody nie pil... na szczescie jestem ponad to wszystko :) Link Zgłoś
anja_maciejka Re: słodzik 17.04.10, 08:14 A alkohol jaki niezdrowy, taki likierek tiramisu-ile aromatów sztucznych-a jaki pyszny,nie?;) A tak serio,najważniejsze to nie dać się zwariować. Cukier też do zdrowych nie należy, też jest średnio naturalnie pozyskiwany. Umiar uchroni nas przed zejściem z powodu słodzika;) Link Zgłoś