Dodaj do ulubionych

Pieczywko Dukana

24.10.10, 10:14
Dla nas zbawienie nie wyobrażam sobie bez niego tej diety, robiłam już kajzerki i tu mam pytanie czy one są na drugi dzień twarde bo u mnie nawet bardzo twarde? Ja piekę na 3 dni i przechowuje w płóciennym woreczku.

Pisałam też pytanie odnośnie chlebka Klary w przyszpilonym wątku ale nikt mi nie odpowiedział, więc ponawiam je tutaj:
Za pierwszym razem jak piekłam chlebek to dodałam mąkę kukurydzianą, chlebek był super, a teraz jak piekłam to dałam skrobię kukurydzianą wymieszałam ją z suchymi składnikami i po upieczeniu okazało się że chlebek jest dość twardy i ma w środku białe twarde grudki w środku.
Dlaczego tak się stało czy to normalne?
Obserwuj wątek
    • nancy_callahan Re: Pieczywko Dukana 24.10.10, 10:40
      spróbuj zrobić chlebek Klary z samych otrąb, bez mąki i skrobi, mi wychodzi nawet lepszy:)
      • ven.to Re: Pieczywko Dukana 24.10.10, 10:43
        robię zawsze ze skrobią - nigdy nie zaobserwowałam podobnych objawów :)
        może mimo wszystko za słabo rozmieszałaś? W sumie to bardziej mi te białe grudy pasują do białego sera niż do skrobi :)
        • asiazm Re: Pieczywko Dukana 24.10.10, 13:26
          Ale dałam raz mąkę kukurydzianą i białych grud nie było a serek przecież był, a te grudy to takie raczej przezroczyste są :)
          A tą skrobie miesza się na sucho prawda?
          • kas-ikc Re: Pieczywko Dukana 24.10.10, 21:46
            Ja chlebek Klary robię z mąką kukurydzianą ( nie jestem ortodoksyjna) i wychodzi super. Od razu porcjuję i zamrażam w woreczkach po dwie kromki. Za pierwszym razem za długo potrzymałam w piekarniku i wyszedł mi suchy, ale po odmrożeniu nasiąknął wilgocią i nie połamałam zębów. Spróbuj zamrażać też i kajzerki i wieczorem wyjmuj porcję na następny dzień:)
            • mia44 Re: Pieczywko Dukana 24.10.10, 21:52
              Po co kombinować- w przepisie jest mąka, którą sam Dukan dopuszcza więc dawaj mąką kukurydzianą i z głowy.
    • rubeus Re: Pieczywko Dukana 28.10.10, 09:08
      A ja się z chlebkiem klary nie cackam i robię swój własny chlebek/bułki

forum.gazeta.pl/forum/w,95274,105570731,116321032,Bulka_kajzerka_prosta_w_pieczeniu.html
      Nie muszę sobie wyliczać kromek itp. Robi się szybciej
    • magdula602 Re: Pieczywko Dukana 28.10.10, 20:04
      ja robię chlebek bez mąki i skrobii tylko otręby i serek i jajka jest pyszny
      co do bułek tak były jak kamienie :) fuuuu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka