Dodaj do ulubionych

Tarczyca- znowu help!

21.02.11, 16:50
Wkurzona tym, co się dzieje z moją wagą, zrobiłam badania tarczycowe i oto co wyszło:

Tsh- 4,64 norma 0,25-5,00
ft3 2,78 norma 2,02-4,43
ft4 0,8 norma 0,7- 1,55.

Co myślicie? Pewnie Tsh za wysokie i ft4 też słabo...Procentowo ft3 jest wyższe od ft4, a wyczytałam na forum tarczycowym, że to też objaw niedoczynności.

Pewnie jednak endokrynolog..?
Obserwuj wątek
    • blue-suzi Re: Tarczyca- znowu help! 21.02.11, 17:01
      oj tak,

ja tez miałam kiedys takie wyniki, TSH musi byc na poziomie 1
      Ja mam chorobe Hasimoto - czyli niedoczyność, leki do końca zycia kontrolowac tsh bo zmienna dawka hormonów.
      Idż jak najszybciej do endokrynologa bo niewyregulowana hormony to główny powód zbędnych kg
      • ven.to Re: Tarczyca- znowu help! 21.02.11, 17:31
        tak, gnaj do enda.
        Wszystko będzie ok - wyregulujesz hormony i w miarę lightowo utrzymasz wagę.
        Powodzenia
        Dobrze że poszłaś
        pozdrawiam i trzymam kciuki
    • madzioreck Re: Tarczyca- znowu help! 21.02.11, 19:41
      Ciri, to TSH jest masakryczne, nie wiem, kto wymyślił te normy:/ Zasuwaj do dobrego endo, pogadaj też na offtopach z bathildą, Mahedą...
      • samo_zloto Re: Tarczyca- znowu help! 21.02.11, 19:46
        nooo, normy TSH nie są tylko dla młodych kobiet :D
        • madzioreck Re: Tarczyca- znowu help! 21.02.11, 20:08
          Ja tam się nie znam, ale z tego, co gadałam z naszymi dziewczynami, to jednak TSH 5 to nie jest za dobrze... ja bym się mimo wszystko przeszła do endo. Moja mama też z takim TSH wylądowała, a ma pod 60-tkę...
          • samo_zloto Re: Tarczyca- znowu help! 21.02.11, 20:18
            no ja też bym się przeszła i pewnie leki będą włączone. całe szczęście medycyna to nie tylko patrzenie na wyniki :D

• madzioreck Re: Tarczyca- znowu help! 21.02.11, 20:39
              Ech, no ja rozumiem, ze nie tylko, ale jeśli oprócz tych wyników dzieją się jakieś cuda, to coś chyba jest nie teges ;)
              • ciri1971 Re: Tarczyca- znowu help! 21.02.11, 20:53
                Próbowałam dostac się do najlepszego endo w mieście, prywatnie. Terminy na sierpień...Jutro spróbuję dostać się do lekarki, która nie rejestruje pajentów, tylko przyjmuje tych, którzy przyjdą, podobno też dobra. Ciekawa jestem, co powie, ja już chyba wolę, żeby to była ta tarczyca, mam tyle objawów, że ucieszę się, jesli coś da się z tym zrobić.
                • synergia99 Re: Tarczyca- znowu help! 21.02.11, 22:18
                  no ale przeciez wyniki sa w normie. czy to źle?
                  pytam bo sama robilam i mam tsh na granicy 0,5 mi wyszlo.
                  • synergia99 Re: Tarczyca- znowu help! 21.02.11, 22:20
                    cos chyba poknocilam z tym moim tsh. jutro w pracy zerkne na karteczke.
                  • samo_zloto Re: Tarczyca- znowu help! 21.02.11, 22:42
                    4,64 to norma dla starszej pani, a nie młodej kobiety :)
                    • synergia99 spojrzycie i na moje wyniki? 22.02.11, 07:31
                      TSH (test III generacji) 0,593 ulU/ml norma 0,27-4,2
                      FT3 3,49 pg/ml norma 2-4,4
                      FT4 1,44ng/dl norma 0,93-1,7
                      wiek rycząca 30-tka :)
                      • ciri1971 Re: spojrzycie i na moje wyniki? 22.02.11, 09:07
                        No, Twoje wygladają zdecydowanie lepiej:). TSH niskie, hormony nie pełzają w dolnych granicach norm:). Wiek też do pozazdroszczenia:D
                      • samo_zloto Re: spojrzycie i na moje wyniki? 22.02.11, 16:50
                        mnie się podobają :D
    • ciri1971 Byłam u endo... 23.02.11, 09:47
      Endo powiedziała, że tragedii nie ma, ale nie zaszkodzi trochę się podleczyć. Dostałam euthyrox 25. Mam w czerwcu zbadać TSH ( o ft3 i ft4 nie wspomniała) i zadzwonić z wynikiem. Następna wizyta za rok. Nie zleciła usg.
      I teraz nie wiem- czy to wystarczy? No nie mam doświadczenia z endokrynologami, ale czytałam, że nie powinno się kontrolować samego TSH, bo to nie daje pełnego obrazu pracy tarczycy, że powinno się zrobić usg, a nawet badanie przeciwciał w kierunku Hashimoto...
      Jestem jeszcze zapisana do innego endo w połowie kwietnia, chciałam odwołać wizytę, ale może jednak iść skonsultować?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka