Dodaj do ulubionych

ponownie chlebek Dukana

12.02.12, 11:58
przetestowałam chlebek Klary i wolałabym nie na drożdżach. w watku o chlebie znalazłam z proszkiem do pieczenia ale w środku był mokry niedopieczony. macie może jakieś inne przepisy niż ten który wyrzuciłam właśnie do kosza?

Z TEGO PRZEPISU MI NIE WYSZŁO:

10 łyżek otrębów, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki jogurtu naturalnego i 2 jaja

Dodam, że wypieki nie są moją specjalnością:-(
Obserwuj wątek
    • yassa Re: ponownie chlebek Dukana 12.02.12, 22:29
      Chleba akurat nigdy nie robiłam, jadłam namiętnie za to bułki Nomyi - są gdzies w przepisach u góry forum. Z tego samego przepisu na bułki robiłam też spód do pizzy.
      Ale a propos chleba - jeśli wilgotny, to może dałoby się go pokroić na kromki i wsadzić na chwile do tostera - wyszłyby grzanki?
      pzdr
      Y.
    • dziunia27 Re: ponownie chlebek Dukana 15.02.12, 10:53
      ja akurat chlebka nie pieke,
      ale wychodza mi pyszne bułeczki:
      12 łyżek otrąb, szczypta soli, pół tawrogu, 3 zabki czosnku, 2 jaja, łyżeczka proszku do pieczenia oraz cebula (jeśli chce bułki cebulowe)
      albo pieczarki;)
      polecam;)

a to jest chyba właśnie przepis gdzies z góry;)
    • majamajowa77 Re: ponownie chlebek Dukana 18.02.12, 13:16
      Przepis na podwójną porcję, bo piekę w postaci bułeczek i trzymam w lodówce. NA tydzień starczy:
      12 łyżek otrąb owsianych, 8 łyżek pszennych, 6 jajek, 2 kostki sera chudego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, sól i pieprz. Można zioła rożne jak się lubi. Białka ubić i dodać na końcu, to bułki tak nie opadną. Chleb musiałam zawsze dłużej piec, a bułeczki w foremkach silikonowych jakieś pół godziny w 180 stopniach
      • robak.rawback Re: ponownie chlebek Dukana 18.02.12, 19:41
        dziunia jak dokladnie je robisz?
        maja
        twoj przepis fajnie brzmi ale sie przestraszylam pszennych
        • dziunia27 Re: ponownie chlebek Dukana 20.02.12, 22:30
          robak.rawback
          mieszam w maszynie typu "Kasia" wszystkie w/w produkty
          układam na blaszcze małe kupki
          i do pieca na 30 minut w temp 200 st.;)

jesli chodzi o cebule czy pieczarki, to najpierw je podsmażam żeby zmiekły i nie były surowe;)
      • basiaj79 Re: ponownie chlebek Dukana 24.02.12, 21:54
        upieklam dzisiaj te buleczki (z pojedynczej porcji) i wyszly pyszne!!! Dzieki bardzo za ten przepis!
    • femme-marie Re: ponownie chlebek Dukana 18.02.12, 19:54
      korzystając z waszych porad spróbowałam i ja cos upiec bo do tej pory żaden chlebek mi nie wyszedł,dzis zrobiłam 7 małych bułeczek, chrupiace na wierzchu i wilgotne w srodku pycha, 8 łyżeczek otręb owsianych, 3 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, przyprawy kminek, czosnek, troszkę soli, cebulka drobniutko pokrojona, dwie łyzki serka homogenizowanego, zblendowałam toto,potem uformowałam malutkie jak pulpeciki bułeczki,ułozyłamna papier do pieczenia , temperatura 200 stopni termoobieg 8 minut i jeszcze pieć z przypiekaniem, ładnie wygladaja i dobrze smakują w szoku jestem bo w obliczu moich porażek wypiekowych, myślałam, że dopiero za rok spróbuje jakiegoś pieczywa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka